• Pro Stem Cell

    Asociatia PRO STEM CELL urmareste sa cuprinda in randurile sale oameni deosebiti, colaboratori, voluntari...
    Citeste mai mult
  • Celula Stem

    Celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru ...
    Citeste mai mult
  • Comunitate

    Diversitate in Comunitate. Creeaza-ti un cont de utilizator si interactioneaza cu ceilalti membri. Inregistreaza-te!
    Citeste mai mult
  • 1
  • 2
  • 3

Celulele stem, elemente de baza pentru corpurile noastre

cercetarea si terapia cu celule stemCuvintele "cercetarea si terapia cu celule stem" evoca o serie de raspunsuri. In cazul pacientilor vulnerabili din punct de vedere emotional, acestea le dau speranta. In cazul oamenilor de stiinta, un entuziasm foarte mare cu privire la perspectivele de viitor. In cazul expertilor juridici si eticienilor, necesitatea de a garanta ca se mentine siguranta pacientilor si spiritul de justitie distributiva. Iar in mintea antreprenorilor, o oportunitate de a dezvolta o afacere profitabila.

Ce sunt celulele stem?

ce-sunt-celulele-stemPotrivit cercetatorilor, celulele stem sunt acele celule inca nediferentiate, care au capacitatea de se transforma in diverse tipuri de celule si, mai apoi, de a forma orice tip de tesut din corp (celule precum cele din piele, ficat, inima, creier etc).

Organismul uman contine peste 220 de tipuri diferite de celule, fiecare cu caracteristici proprii tesutului din care fac parte: tesut muscular, tesut osos, tesut nervos, tesut adipos, tesut conjunctiv, etc.

Vor fi celulele stem un instrument terapeutic al viitorului?

celulele-stem-viitorSe poate regenera orice parte a organismului uman prin implantarea in tesuturi a celulelor care detin o multitudine de proprietati? Specialistii in domeniu isi intensifica eforturile pentru a gasi raspunsuri la intrebari ce suscita suficient interes, dar indeosebi sa constate efectul acestor aplicatii.

In curand, se presupune ca artroza va ramane doar o amintire urata. Cel putin asa indica una dintre promisiunile medicinei regeneratoare, al carei promotor de lansare este TiGenix. Aceasta companie publica biomedicala belgiana comercializeaza de ceva timp ChondroCelect, un produs pe baza de celule stem cu rol de regenerare a cartilajului osos al genunchiului, conform Journal du Net.

Ce pot face si ce nu celulele stem

Ce pot face si ce nu, celulele stemDescoperire revolutionara a secolului XX, celulele stem nu dau rezultate in cazul celor paralizati in urma traumatismelor la coloana.

Celulele stem sunt celule primare, care nu au apucat sa se diferentieze, care au capacitatea de a se transforma in celule specializate si care mai departe pot forma orice tip de tesut sau organ: muschi, nervi, ficat, piele sau celule sangvine.

Este implantul cu celule considerat sigur?

este implantul cu celule considerat sigurO celula este o unitate de foarte de baza structurala si functionala a vietii. In timp ce bacteriile sunt unicelulare, deoarece acestea constau doar de o singura celula, oamenii sunt considerate multicelulare in care au literalmente mii de miliarde de celule.

Aceste celule simple sunt cunoscute ca celule stem. Ce inseamna acest lucru, este faptul ca o celula stem este de fapt o celula care nu are inca un loc de munca specific in organism. Celulele stem sunt celule imature, nespecializate in organism, care sunt in masura sa creasca in tipuri de celule specializate, printr-un proces cunoscut sub numele "diferentiere". Exista doua surse primare de celule stem: celulele stem embrionare si celulele stem adulte, acesta din urma, care sunt gasite in multe organe si tesuturi in corpul uman, inclusiv pulpa dentara continute in dinti.

Utilizarile potentiale ale celulelor stem

Utilizarile potentiale ale celulelor stemExista multe modalitati in care celulele stem umane pot fi folosite in cercetarea de laborator, ca si in studiile clinice. Oricum, exista multe bariere tehnice intre promisiunile oferite de celulele stem si realizarile folosirii acestora, care vor fi depasite doar continuand cercetarile intensive in acest domeniu.

Ce sunt celulele stem pluripotente induse?

Celulele stem - embrionare vs. adulte

Celulele stem embrionare vs. adulteAmbele tipuri de celule prezinta avantajele si dezavantajele sale privind utilizarea potentiala pentru terapiile regenerative bazate pe celule. Desigur, ele difera ca numar si tipuri de celule diferentiate in care se transforma.

Celulele stem embrionare se pot transforma in toate tipurile de celule diferentiate din organism pentru ca sunt pluripotente.

Celulele stem adulte sunt in general limitate privind capacitatea de diferentiere in diferite tipuri de celule ale tesuturilor lor de origine.

Ce sunt celulele stem adulte?

Celula stem adulta este o celula nediferentiataO celula stem adulta este o celula nediferentiata care poate fi gasita printre celulele diferentiate dintr-un tesut sau organ, se poate reinnoi singura si se poate inmulti dand nastere tipurilor principale de celule specializate din tesutul sau organul respectiv.

Rolurile principale al celulelor stem adulte dintr-un organism viu constau in mentinerea repararea tesutului in care se gasesc ele. Unii cercetatori folosesc termenul celule stem somatice in loc de celule stem adulte. Spre deosebire de celulele stem embrionare, care sunt definite prin originea lor (masa celulara interna a blastocitului), originea celulelor stem adulte din tesuturile mature este necunoscuta.

Leziunea medulara

Traumatismul coloanei vertebraleAfectiunile maduvei sunt rezultatul unor traume ale coloanei vertebrale. Oasele sau discurile deplasate apasa pe maduva. Traumatismele maduvei pot aparea fara fracturi evidente ale vertebrelor si puteti avea fracturi ale coloanei vertebrale fara sa fie afectata maduva.

Citeste mai mult...

Celula stem

Celula stem prezentata pe intelesul tuturorCelula stem este definita ca o celula care, prin diviziune, produce doua celule care au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem (pastrand astfel caracterul nediferentiat) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive.

Citeste mai mult...

Manifestul Dizabilitatii

omul in scaun rulantIn Romania, persoanele cu dizabilitati nu sunt inca respectate, ca persoane cu drepturi egale si nu li se recunoaste, pe deplin, valoarea si demnitatea umana. In acest moment, persoana cu dizabilitati se confrunta cu o serie de handicapuri create de societate.

Citeste mai mult...