Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: SSD vs HDD

SSD vs HDD #40971

HDD-ul: Informatia pe un HDD se inregistreaza in mod mecanic printr-un procedeu de magnetizare. Intr-o anumita masura HDD-ul se aseamana cu un Pick-up la felul cum arata si la modul de functionare. HDD-ul contine un disc pe care se inregistreaza si de pe care se citeste informatia, disc numit platan, care este citit/scris cu ajutorul unui brat metalic a carui cap se misca pe suprafata discului (platanului).

SSD-ul: In cazul SSD-ului informatia se inregistreaza electronic pe microcipuri. SSD-ul se aseamana cu memoria RAM a calculatorului cu deosebirea ca acesta foloseste (non-volatile memory chips) cipuri de memorie nevoluatila. In alte cuvinte, informatia de pe SSD-uri nu se sterge cand este intrerupta alimentarea cu current electric ca si in cazul memoriei RAM.



Solid-state drive (SSD) este un dispozitiv de stocare a datelor care utilizeaza memoria in stare solida-pentru a stoca datele. Un SSD emuleaza o interfata de hard disk drive, astfel, inlocuind-o cu usurinta in cele mai multe aplicatii. Un SSD folosind SRAM sau DRAM (in loc de memorie flash) este adesea numit un RAM-drive.

SSD-urile nu au parti care se misca in timpul functionarii, ceea ce le face mai putin fragile decat hard disk-urile si in acelasi timp mai silentioase (in cazul in care nu se foloseste un cooler); deoarece nu exista intarzieri de natura mecanica, de obicei sunt mult mai rapide si mai usor de accesat.

Avantaje SSD:
– Pornire mai rapida (nu are parti care necesita miscari de rotire)
– Functionare silentioasa
– Consum redus de energie in cazul SSD-urilor de capacitate mica
– Nu se supraincalzesc
– Eliminarea riscului de erori mecanice
– Suporta socuri extreme, altitudine mare, vibratii, oscilatii extreme de temperatura
– Greutate si dimensiuni mai mici
– Erorile de scriere/citire a datelor apar mai rar, ceea ce inseamna ca exista sanse mai mici de a nu se mai recupera datele.

Dezavantaje SSD:
– Pretul mai ridicat al SSD-urilor fata de HDD-uri
– Capacitate de stocare mai mica
– Performanta diferita intre citirea si scrierea datelor, ceea ce poate cauza probleme, citirea datelor se realizeaza mult mai rapid decat scrierea
– Memoriile flash au de obicei o durata de viata limitata max. 5mil cicluri de scriere.

Teste de viteza ssd vs hdd

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

SSD vs HDD #40972

Dispozitive de stocare Solid State - cum functioneaza si de ce costa atat de mult un SSD incapator

Avand drept mediu de stocare chip-uri de memorie NAND Flash gestionate cu ajutorul unui procesor dedicat, dispozitivele SSD au un principiu de functionare fundamental diferit de clasicul hard disk. Total lipsite de piese care se invart sau oscileaza sub actiunea unui camp electromagnetic, SSD-urile isi vad performantele limitate doar de calitatea chip-urilor de memorie si viteza controller-ului dedicat. Astfel, SSD-urile pot fi de sute de ori mai rapide in privinta timpilor de acces la date si ating viteze de transfer net superioare, insa au si un dezavantaj major: costul per GB al spatiului de stocare. Desi se pot lauda cu functionare complet silentioasa, consum de energie neglijabil si fiabilitate superioara unui hard disk, SSD-urile sunt dezavantajate de costul crescut al chip-urilor de memorie NAND flash, producatorii fiind nevoiti sa limiteze capacitatea de stocare oferita pentru a nu duce preturile la valori inaccesibile.



Comparate cu platanele magnetice ale unui hard disk, care pot fi citite/scrise numai in mod liniar pozitionand capetele de citire/scrierii deasupra zonei dorite, chip-urile de memorie NAND sunt un tip de memorie non-volatila care permite accesarea directa a oricarui bloc de date, indiferent de pozitionarea fizica in cadrul chip-ului de siliciu. Mai mult, procesorul dedicat poate accesa simultan doua sau mai multe chip-uri de memorie flash, crescand vitezele de transfer cu pierderi minime in privinta timpilor de acces. Astfel, desi capacitatea de stocare lasa de dorit in unele cazuri, chiar si un SSD din gama inferioara de preturi poate reduce considerabil timpii de asteptare la pornirea aplicatiilor si incarcarea sistemului de operare.

SSD performant, sau HDD incapator?

Din pacate, cu tehnologiile actuale inca nu putem avea dispozitive de stocare Solid State performante si incapatoare deopotriva, dar putem lua in considerare asa numite solutii de compromis, hard disk-uri hibride (SSHD) care inglobeaza o mica cantitate de memorie NAND Flash, folosita pentru gazduirea fisierelor des accesate ce apartin sistemului de operare si aplicatii pe care le folosim zi de zi. Departe a reprezenta o abordare ideala, dispozitivele SSHD isi vad performantele scazand vertiginos pana la nivelul unui hard disk clasic atunci cand transfera volume mari de date care nu incap in memoria tampon (de obicei nu mai mare de 8GB).



O abordare mai costisitoare, dar cu avantaje evidente pentru sistemele laptop care ofera un singur compartiment pentru hard disk, sunt dispozitivele HDD/SSD de tip 2-in-1. Dupa cum spune si numele, acestea alatureaza un SSD performant si hard disk incapator intr-o singura carcasa cu format 2.5˝. Luam spre exemplu seria Western Digital WD Black2, recunoscut ca doua dispozitive de stocare distincte: SSD de 128GB si HDD de 1TB. Utilizatorii au posibilitatea sa instaleze sistemul de operare si aplicatiile pe componenta SSD, lasand colectia de fisiere pe volumul de 1TB gazduit de hard disk-ul cu platane rotative. Pe langa maximizarea performantelor in aplicatii, folosirea unei configurati duale prezinta avantaje si din punct de vedere al uzurii la care este expusa componenta SSD, eliberata de traficul cauzat de transferul fisierelor mari si utilizarea programelor de tip file sharing. La final, pretul de peste 1100 Lei este mai mare decat cel al unui SSD+HDD cumparate separat, insa trebuie sa apreciem eleganta acestei solutii si avantajele oferite sistemelor de calcul fara alte posibilitati de expansiune.

Daca in primul caz, performantele variaza prea mult de la un scenariu de utilizare la altul, in cel de-al doilea caz spatiul de 120GB alocat pentru SSD ar putea fi in cele din urma insuficient, mai ales daca luam in calcul si cateva jocuri PC.

Durata de viata

Si durata de viata este un aspect care merita luat in calcul. La hard disk-uri, uzura componentelor mobile face ca durata de viata sa scada proportional cu numarul de ore de functionare, mai repede daca dispozitivul este folosit pentru accesarea constanta a unui numar mare de fisiere (ex. folosind aplicatii de file sharing). Lasand la o parte eventuale vicii de fabricatie, durata de viata a dispozitivelor SSD este raportata uzurii chip-urilor de memorie NAND Flash, proiectate pentru un numar finit de cicluri scriere citire. Astfel, daca unui hard disk ii putem mari durata de viata instaland sistemul de operare pe un SSD si pastrand datele care nu sunt accesate foarte des, in cazul dispozitivelor SSD solutia poate fi o gestionare prudenta de a volumului de date transferat pe acesta in folosirea de zi cu zi. Primul pas in aceasta directie este instalarea unui sistem de operare modern (minim Windows 7), optimizat pentru gestionarea eficienta a dispozitivelor de stocare SSD. Alte masuri care merita luate in considerare sunt achizitionarea unei cantitati suficiente de memorie RAM (ex. 8-16GB) si dezactivarea memoriei virtuale, folosind optiunea Performance Settiings din sectiunea Advanced a meniului System Properties.

Exceptand seriile cu probleme, in general, durata de viata a SSD-urilor este mai mare decat cea a HDD-urilor.

Viteza

In prezent, vitezele de transfer ale dispozitivelor Solid State se incadreaza intre 400 si 550 MB/s in cazul celor cu interfata S-ATA III si ajungand la peste 2 GB/s in cazul solutiilor de inalta performanta, conectate folosind interfata PCI-E 3.0.



In schimb, viteza unui HDD depaseste cu greu pragul de 140 MB/s, viteza reala fiind semnificativ mai mica la scrierea/accesarea fisierelor de mici dimensuni.

Capacitate VS pret

Perfectionarea continua a tehnologiilor face ca in prezent sa putem achizitiona HDD-uri la pret de 15-20 bani per GB, mai ieftin decat orice alt mediu de stocare folosit in prezent. In schimb, la un cost minim de 2 lei per GB, dispozitivele SSD vor epuiza rapid bugetul unui pasionat de filme BluRay sau jocuri PC de ultima generatie.

Practic, pe piata din Romania HDD-urile de 3 TB costa de regula intre 400-450 lei. Spre comparatie, SSD-urile incadrate la acelasi nivel de pret ating cu greu capacitatea de 240GB, ajungand rapid la costuri deloc atractive pe masura ce ne apropriem de 1TB, capacitatea minima asteptata de la un hard disk modern.

Comparatie HDD vs SSD - pret raportat la capacitatea de stocare



Concluzie

Luand in considerare avantajele si dezavantajele celor doua categorii de dispozitive, achizitionarea unui SSD de minim 120GB si unul sau mai multe HDD-uri poate fi solutia ideala. SSD-ul va fi folosit pentru sistemul de operare si programele zilnice, iar HDD-ul pentru stocarea altor tipuri de continut. Alternativ, daca spatiul disponibil pentru instalare nu permite achizitionarea unei perechi HDD + SSD, iar costul unui hard disk hibrid este prea mare, putem lua in considerare varianta achizitionarii unui hard disk extern pentru suplimentarea spatiului de stocare, avantajul fiind ca acesta poate fi conectat si la alte dispozitive, cum ar fi router-ul wireless pentru partajarea fisierelor in reteaua locala.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan, Florin Yry

SSD vs HDD #40985

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

SSD vs HDD #41782

Samsung lansează gama de SSD-uri 950 Pro, ce ating viteze de până la 2500 MB/s

Echipate cu chip-uri de memorie V-NAND şi conectate folosind interfaţa PCIe 3.0, noile SSD-uri Samsung 950 Pro promit viteze de transfer impresionante, de până la 2500 MB/s în operaţiile de citire a datelor şi 1500 MB/s la cele de scriere.

Adresate profesioniştilor şi utilizatori entuziaşti, noua gamă premium Samsung 950 Pro este oferită în versiuni cu 256 GB şi 512 GB capacitate de stocare, ambele beneficiind de garanţie 5 ani sau 200 TB date scrise (400TB pentru modelul de 512GB). Pentru a pune lucrurile în perspectivă, scrierea a 200 TB în 5 ani de zile presupune un regim de 109,5 GB date scrise în fiecare zi - cifră greu de atins în condiţii normale de utilizare.



Samsung a detaliat însă doar performanţele modelului cu 512 GB, capabil să acomodeze la citire până la 300.000 operaţii input/output pe secundă (IOPS), respectiv 110.000 operaţii pentru scriere.

Adresată clienţilor din mediul de afaceri, seria 950 Pro oferă suport pentru criptarea spaţiului de stocare folosind cheie AES pe 256 biţi şi este testată pentru folosirea la temperaturi între 0°C şi 70°C.

Compatibile cu interfaţa M.2. noile SSD-uri Samsung 950 Pro sunt adecvate atât pentru sisteme laptop, cât şi PC-uri de ultimă generaţie prevăzute cu acest tip de interfaţă. Din păcate Samsung nu a oferit detalii privind disponibilitatea în magazine şi preţurile la vânzare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan