• Pro Stem Cell

    Asociatia PRO STEM CELL urmareste sa cuprinda in randurile sale oameni deosebiti, colaboratori, voluntari...
    Citeste mai mult
  • Celula Stem

    Celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru ...
    Citeste mai mult
  • Comunitate

    Diversitate in Comunitate. Creeaza-ti un cont de utilizator si interactioneaza cu ceilalti membri. Inregistreaza-te!
    Citeste mai mult
  • 1
  • 2
  • 3

Traumatismul de coloana vertebrala

Wise Young si traumatismul de coloana vertebrala

Wise Young: Recuperarea pana la un anumit nivel (grad), este mai degraba regula decat exceptia in cazul traumatismelor vertebro-medulare (TVM).

In Statele Unite, aproximativ 60% dintre pacientii TVM in momentul admiterii la spital au oarecare functii motoare si senzitive sub nivelul leziunii. Aceste persoane care sufera de asa numitul traumatism vertrebo-medular incomplet, chiar daca au doar vaga reactie la intepaturi sau doar abilitate sa miste un deget de la picior, tind sa recupereze functii la un nivel substantial.

Mobilizari si exercitii la saltea

Mobilizari si exercitii la salteaActivitatile la saltea vor cuprinde:

I. Mobilizarea si intarirea trunchiului si membrelor
II. Antrenamentul preliminar pentru activitatile functionale

I. Mobilizarea si intarirea trunchiului si membrelor

Un grad de retractura la nivelul trunchiului va aparea in timpul saptamanilor de imobilizare la pat. Consecutiv va aparea o scurtare a muschilor paralizati. Daca se urmareste reeducarea activitatilor zilnice (ADL), o buna mobilitate este importanta.

Managementul sistemului intestinal

Managementul sistemului intestinalAlimentele ingerate ajung in stomac si apoi in intestinul subtire unde sunt digerate, iar proteinele, grasimile, carbohidratii, vitaminele si minerale folositoare sunt absorbite in corp. Ceea ce ramane ajunge in intestinul gros (colon). Mancarea este transferata dintr-un loc intr-altul prin intermediul miscarii peristaltice.

In colon se absorb apa si sarea si se formeaza ceea ce se numeste materie fecala, stocata in rect pana la eliminare. Materiile fecale constau in alimente nedigerate (fibre), bacterii, celule ale peretiilor intestinului gros, acizi grasi si secretii intestinale, colesterol.

Managementul sistemului urinar

Managementul sistemului urinaIndiferent de nivelul la care intervine leziunea coloanei vertebrale, este afectat controlul asupra vezicii urinare. De multe ori se spune ca traumatismul vertebro – medular determina doua tipuri de deficiente. Cu toate ca o persoana paralizata nu va mai avea niciodata acelasi control vezical ca inainte de accident, exista o serie de tehnici ajutatoare.

Aceste tehnici includ miscare, presiune, implant de electrozi, medicamente care sa stimuleze muschii care nu mai raspund la impulsurile date de creier; regimuri alimentare sau medicamente menite sa incetineasca sau sa mareasca circulatia fluidelor in organism; folosirea de sonde, pungi urinare (saci colectori); pampers.

Sexualitatea barbatilor cu TVM

Sexualitatea barbatilor cu Traumatism Vertebro MedularErectia este provocata de diferite tipuri de excitatii fizice, psihice sau senzoriale care trimit informatii unui centru reflex situat in maduva spinarii. In cursul erectiei, corpii cavernosi se umplu de sange, iar venele care permit sangelui sa se intoarca in marea circulatie se inchid.

Erectia, conditie fundamentala a raspunsului sexual masculin este un fenomen hemodinamic. Inervatia vegetativa care controleaza hemodinamica erectiei se realizeaza prin fibre nervoase simpatice si parasimpatice.

Sexualitatea femeilor cu TVM

Sexualitatea femeilor cu TVM

Imaginea despre propriul corp este un aspect important al adaptarii femeilor cu traumatism al coloanei vertebrale (TVM) deoarece aceste sentimente pot influenta dorinta lor de a avea activitate sexuala. Este normal ca femeile cu TVM recent sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu corpul lor, iar femeile care se simteau multumite cu corpul lor inainte de accident se vor adapta mai usor la noua situatie.

Cand o femeie se considera dorita, ii este usor sa creada ca altii o vor considera de asemenea atractiva. Pe de alta parte, o femeie cu o imagine negativa despre propriul ei corp inainte de accident va avea dificultati sa se considere atractiva sexual dupa accident. Ca urmare, ei ii va fi mai greu sa isi adapteze viata sexuala, si probabil alege sa evite activitatile sexuale.

Modificari sexuale dupa TVM

Modificari sexuale dupa Traumatismul Vertebro-MedularFiecare persoana cu TVM este diferita. Nu exista reguli privind modul in care comportamentul sexual se modifica dupa TVM. In general atunci cand sunt afectate sistemul urinar (vezi capitolul privind managementul urinar) si sensibilitatea in zonele genitale, vor exista si modificari ale reactiilor sexuale la nivel genital.

Abilitatile sexuale variaza in functie de localizarea traumei, persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta.

Manevrarea fotoliului rulant

Manevrarea caruciorului rulant de catre pacientul paraplegic sau tetraplegic

manevrarea_caruciorului_rulant

Fotoliul rulant reprezinta un mijloc ce participa, in diverse moduri, la recuperarea pacientului. Alegerea lui este un act complex care necesita numeroase cunostinte, atat tehnice cat si psihologice din partea diversilor membri ai echipei de recuperare. Obisnuirea cu fotoliul rulant necesita un antrenament si o invatare care va trebui gandita de pacient, de anturajul lui si de echipa de recuperare.

Functiile scaunului rulant sunt primordiale de-a lungul reeducarii functionale. De la accident si pana la reintrarea in viata din afara spitalului, pacientii trebuie sa parcurga un drum lung, sa traiasca o succesiune de etape atat ca tratament fizic, cat si psihologic, in care fotoliul rulant joaca un rol esential.

Redobandirea independentei

Redobandirea independentei in stabilirea programului de recuperareCooperarea apropiata intre fizioterapeut si specialistul de terapie ocupationala este esentiala in stabilirea programului de recuperare. Cele doua discipline se completeaza una pe cealalta, si in unele situatii se suprapun.

Toti pacientii, mai ales cei cu leziuni inalte, trebuie sa invete sa se imbrace, si in plus, tetraplegicii trebuie sa invete sa bea si sa manance, sa se pieptane, sa se spele si sa se barbiereasca. Pacientii trebuie sa fie capabili sa-i invete pe ceilalti cum sa preia sarcinile pe care ei insisi nu le pot indeplini. Din punct de vedere practic, pacientii fara miscari active ale degetelor, pot fi impartiti astfel:

Leziunea medulara

Traumatismul coloanei vertebraleAfectiunile maduvei sunt rezultatul unor traume ale coloanei vertebrale. Oasele sau discurile deplasate apasa pe maduva. Traumatismele maduvei pot aparea fara fracturi evidente ale vertebrelor si puteti avea fracturi ale coloanei vertebrale fara sa fie afectata maduva.

Citeste mai mult...

Celula stem

Celula stem prezentata pe intelesul tuturorCelula stem este definita ca o celula care, prin diviziune, produce doua celule care au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem (pastrand astfel caracterul nediferentiat) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive.

Citeste mai mult...

Manifestul Dizabilitatii

omul in scaun rulantIn Romania, persoanele cu dizabilitati nu sunt inca respectate, ca persoane cu drepturi egale si nu li se recunoaste, pe deplin, valoarea si demnitatea umana. In acest moment, persoana cu dizabilitati se confrunta cu o serie de handicapuri create de societate.

Citeste mai mult...