Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Stiri din stiinta

Stiri din stiinta #8580

Revista presei din domeniul: 'Stiinta'.

Stiri actualizate la zi. Puteti posta orice articol preluat de pe net care are legatura cu acest subiect, precizand sursa la final (cu link) :)

Cercetatorii japonezi au creat o broscuta cu pielea transparenta

broscuta_transparenta.png


În viitor nu se vor mai face disecţii pe broaşte! Şi asta pentru că lumea ştiinţifică a cunoscut două evenimente importante. În 2007 cercetătorii de la Universitatea din Hiroshima au creat în laborator o broscuţă cu pielea transparentă.

Prin pielea broscuţei se poate vedea cum cresc şi cum se comportă organele, fără să mai fie nevoie de disecţii.

Natura le-a jucat, însă, o festă celor care au creat batracianul în laborator: broscuţa transparentă a fost descoperită recent şi în natură, mai exact în pădurile din Ecuador, unde trăieşte.

La fel ca în cazul broscuţei create în laborator şi prin pielea acesteia se pot vedea plămânii, inima, vasele de sânge, şi muşchii.

Realitatea TV
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #8604

Muzica influenteaza ritmul cardiac si activitatea plamanilor.
Se stia ca muzica are darul sa vindece, dar explicatia acestui fapt inca era controversata. In urma unui studiu realizat in Italia, s-a concluzionat ca muzica se afla in stransa legatura cu ritmul cardiac, arterele si plamanii.

Cu alte cuvinte, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Pavia, muzica poate fi folosita cu succes in cazul pacientilor cu probleme de circulatie sangvina, relateaza Daily Mail.

In timp ce o sonata poate aduce starea de clam, reducand ritmul cardiac si pe cel al respiratiei, un cor alert induce starea de agitatie, mareste presiunea arteriala si ritmul inimii, la fel si pe cel al respiratiei, aceste lucruri fiind benefice unora dintre pacienti, nu doar pentru schimbarea starii de spirit.

In cadrul studiului care a condus la aceste concluzii au fost monitorizati atat pacienti fara vreo legatura cu muzica, dar si fosti muzicieni. Muzica a avut acelasi efect asupra tuturor, in aceeasi masura. In plus, s-a demonstrat ca ritmul inimii si cel al respiratiei tinde sa se sincronizeze cu acela al melodiei ascultate.

Studiile anterioare au demonstrat, de asemenea, ca muzica reduce stresul si mareste performantele atletice. Anul trecut, o cercetare realizata in Finlanda a demonstrat ca muzica poate ajuta pacientii care au suferit atacuri cerebrale sa se refaca mai repede.
Sursa: Ziare.com
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #8607

Efectul Placebo.
Pentru pacientii in stare grava, cum a fost si cazul asa-numitului domn Wright, un american bolnav de cancer limfatic, se intampla ca medicii sa epuizeze toate tratamentele standard si sa nu obtina niciun rezultat. Tumorile lui din abdomen, torace si gat continuau sa se exinda, iar sfarsitul parea tot mai aproape. Doctorii i-au spus atunci domnului Wright despre un medicament anticancer nou si revolutionar: Krebiozen. Dupa cateva luni, pacientul a parasit spitalul sanatos. Nu peste mult timp, insa, a aflat ca medicii in care isi pusese toate sperantele il mintisera si ca medicamentul nu continea nicio substanta care l-ar fi putut ajuta. Domnul Wright s-a stins in cateva zile.

Placebo, o ecuatie cu multe necunoscute

Ca starea de spirit a pacientului e importanta in lupta cu o boala, nu incape indoiala. Dar poate un tratament fara substante active sa faca ceea ce nu a reusit, de pilda, chimioterapia? Studii riguroase, desfasurate in ultimele decenii, arata ca, in unele cazuri, da. Pastilele de zahar sau injectiile cu ser fiziologic au dat adesea rezultate in lupta cu durerile de orice fel, cu depresia, hipertensiunea arteriala, ulcerul ori boala Parkinson. Efectul placebo ridica insa si intrebari care tin de etica. Natura inselatoare a tratamentului ii plaseaza pe doctorii care aleg aceasta cale la limita Juramantului lui Hipocrate.

Desi terapiile pe baza de licori fara valente curative sunt practicate de la inceputurile medicinei de vraci, vrajitoare sau vindecatori de orice fel, doctorii cu coatele tocite ani de zile pe bancile facultatilor refuzau pana nu de mult sa creada ca pacientii se pot vindeca singuri, prin puterea gandului. Efectul placebo a fost reabilitat in ultimii 50 de ani, iar acum medici, biologi, psihologi si sociologi lucreaza impreuna pentru a intelege ce se petrece la nivelul creierului si cum pot fi sporite sansele de vindecare. In fata lor se afla ceea ce pare a fi o ecuatie cu multe necunoscute.
Sursa Descopera.ro
Atașamente:
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Ultima editare: by adi chicago.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #9595

Copernicium, un nou element in Tabelul lui Mendeleev

Oamenii de ştiinţă au anunţat adăugarea unui nou element greu, numit copernicium, în Tabelul lui Mendeleev. Noul element, cu simbolul Cp, este numit după astronomul Nicolaus Copernicium care a dedus că planetele se rotesc în jurul Soarelui.



"Noul" element nu este nou, acesta fiind descoperit în urmă cu 13 ani, într-un laborator nuclear german, dar a primit acceptul abia în luna iunie a anului curent. Timp de 13 ani Copernicium-ul a fost cunoscut drept elementul 112.

Orice adăugare la tabelul periodic trebuie să fie aprobată de "International Union of Pure and Applied Chemistry" (IUPAC), organizaţie care va aproba definitiv modificarea după şase luni de dezbateri între oamenii de ştiinţă.

Sursa
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #9638

A fost descoperita pielea artificiala

Noua inovatie in domeniul "dermatologic": a fost inventata pielea sintetica, ce va fi folosita pentru grefe, operatii estetice si testarea produselor cosmetice.



De curand, o echipa de cercetatori germani de la Institutul Fraunhofer-Gesellschaft a descoperit o metoda pentru producerea in masa a pielii artificiale, cu tot cu vase de sange, informeaza popsci.com. In viitor, pielea artificiala va putea fi folosita pentru grefe, pentru operatii estetice si pentru testarea produselor cosmetice.

Sistemul de producere a pielii artificiale va fi comercializat incepand cu 2010 si va fi complet automatizat: un computer va controla amestecul de substante in care se va dezvolta pielea, arata spectrum.ieee.org.

In plus pielea se poate folosi pentru persoanele care sufera arsuri si poate opri testarea produselor cosmetice pe animale, ior din moment ce peticele de piele pot fi facute astfel incat sa contina vase de sange si celule de piele, cercetatorii pot derula si experimente legate de piele.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #10509

A fost dezvaluit secretul efectului placebo

Nu este doar o chestiune de autosugestie. Daca o pilula continand zahar, administrata drept un puternic analgezic reuseste sa aline durerea, acest fapt se intampla pentru ca intra in joc o serie de complexe mecanisme neurale.

Secretul efectului placebo contra durerii a fost in sfarsit descifrat in totalitate in urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Hamburg-Eppendorf (Germania). Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca atunci cand se pune problema ca suferinta sa fie tinuta sub control, efectul placebo implica o serie de reactii in lant, declansate in zona cerebrala cel mai strans conectata cu maduva spinarii.

Pana acum se credea ca misteriosul efect nu ar exista decat in “mansarda” pacientului, convins de eficienta medicamentului care i-a fost administrat, iar opioizii endogeni, produsi in mod natural de creier in cantitati mici (cu un rol-cheie in calmarea durerii si a anxietatii), au fost adusi in discutie adeseori pentru a explica efectul analgezic al unui placebo. A fost lansata ipoteza ca medicamentele (false) considerate eficiente ar stimula eliberarea de opiozi endogeni care activeaza in acelasi timp un mecanism ce inhiba elaborarea durerii la nivelul maduvei spinarii, reducand reactiile corelate din creier si prin urmare si senzatia de durere. Este insa vorba despre o teorie nedemonstrata.


De aceasta data, cercetatorii germani s-au servit de tehnici de scanare sofisticate pentru a examina reactia la durere (la nivel cortical si cerebral) la doua grupuri de subiecti aflati sub efect placebo, toti convinsi ca li s-a adminstrat un puternic medicament antidolorific. Doar o parte dintre ei a fost insa tratata cu un medicament numit naloxona (antagonist al opiaceelor), iar cercetatorii au remarcat ca acesta a redus nu numai efectul placebo-ului administrat, ci si reactiile cerebrale corelate. Si asta nu e totul. Oamenii de stiinta au reusit sa fotografieze interactiunile structurilor cerebrale implicate in controlul durerii in prezenta unui placebo; mecanisme care au rezultat a fi direct dependente de opioizii endogeni si raportate la forta efectului placebo experimentat de fiecare dintre voluntari. Concluzia? Cand se administreaza un asa-numit medicament placebo, intra in actiune o serie de mecanisme complexe, care influenteaza reactia la durere.

Sursa
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #10919

In urmatorii zece ani oamenii de stiinta ar putea crea un 'creier artificial'

“Nu este imposibila construirea unui creier, putem realiza acest lucru in urmatorii zece ani” a declarat omul de stiinta Henry Markram care este in acelasi timp director al proiectului Blue Rain Project (BBP).

BBP este un proiect stiintific international finantat de guvernul elvetian si donatii particulare. Scopul acestui proiect este construirea unei copii a creierului mamiferelor. Markram a 'imitat' deja parti din creierul unui sobolan.



Cu ajutorul acestui proiect am invata mai multe despre creierul uman. Oamenii de stiinta spera ca acesta sa le ofere noi indicii pentru intelegerea problemelor de sanatate mintala. Aproape doua miliarde de oameni din intreaga lume sufera de tulburari mintale.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #11328



Premiul Nobel pentru Fizica 2009 a fost decernat cercetatorului americano-britanic Charles Kao, pentru activitatea sa de cercetare asupra proprietatilor fibrei optice, si oamenilor de stiinta americani Willard Boyle si George Smith pentru studiile lor asupra proprietatilor materialelor semiconductoare, a anuntat marti Comitetul Nobel, transmit agentiile internationale de presa.

Cei trei oameni de stiinta au creat tehnologia din spatele fotografiei digitale si au contribuit la dezvoltarea comunicatiilor in jurul lumii prin retele de fibra optica, capabile sa transfere volume foarte mari de date.

Premiul Nobel recompenseaza activitatea stiintifica sustinuta de Charles Kao, activitate ce a dus la 'progrese in domeniul transmiterii fluxurilor de lumina prin fibre optice', conform Comitetului Nobel.

Willard Boyle si George Smith au primit acest premiu pentru 'inventarea unui circuit semiconductor de imagini, senzorul CCD', se mai precizeaza in acelasi comunicat
Descoperirile facute de Charles Kao 'au deschis calea aplicatiilor pe baza de fibra optica, aceste tehnologii fiind folosite in prezent in aproape toate domeniile legate de comunicatiile telefonice si transferul de date', mai precizeaza Comitetul Nobel.

De cealalta parte, Willard Boyle si George Smith 'au inventat un senzor de imagini in format digital, CCD (charge-coupled device), devenit in prezent 'ochiul electronic' pentru mai toate domeniile in care sunt folosite aparate de fotografiat sau camere de luat vederi', de la cele mai ieftine aparate digitale de fotografiat pana la instrumente chirurgicale extrem de delicate, mai precizeaza Comitetul Nobel.

Aceasta tehnologie inventata de Boyle si Smith are la baza descoperirea efectului fotoelectric, realizata de Albert Einstein (laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1921). Cei doi cercetatori, ce lucrau in laboratoarele Bell din New Jersey, au creat un senzor de imagine capabil sa transforme lumina intr-un mare numar de puncte, sau pixeli, intr-un timp foarte scurt.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #11449

Romania va avea cel mai puternic laser din lume. Vestea proasta: cu el vor fi arse deseuri nucleare. Vestea proasta: cu el se vor trata deseurile nucleare din tarile vecine. Incepand cu anul 2015, pe platforma de la Magurele va intra in functiune cea mai puternica instalatie de lasere din lume. Romania va avea incepand cu anul 2015 cel mai puternic laser din lume, cu ajutorul caruia cercetatorii vor face experimente atomice, folosind energii atat de inalte, incat este de asteptat ca rezultatele sa depaseasca legile relativitatii.



Proiectul european ELI (Extreme Light Infrastructure), comparabil cu celebrul CERN de la Geneva, va reprezenta cea mai mare infrastructura de cercetare din spatiul ex-comunist, punand, practic, Romania pe harta lumii stiintifice, noteaza Gandul.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #11586

Cum vrea sa afle NASA daca se gaseste apa pe Luna: o loveste cu doua nave spatiale...

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #11866

Viitorul internetului: comunicarea de la creier la creier

Cercetatorii britanici au dezvoltat un sistem care permite oamenilor sa transmita mental ganduri, cuvinte si imagini catre semeni de-ai lor.



Sistemul, dezvoltat de o echipa de la Universitatea din Southampton, va fi utilizat in special de catre persoanele cu dezabilitati, relateaza Telegraph.co.uk. Oamenii de stiinta estimeaza insa ca acesta va reprezenta totodata si viitorul internetului, deschizand o noua modalitate de comunicare in care tastaturile si telefoanele nu-si vor mai avea locul.

"Va fi extrem de benefic pentru oamenii care sunt blocati in propriile corpuri, care nu pot vorbi si nici macar clipi", spune cercetatorul Christopher James. Echipa din care James face parte a utilizat o tehnica ce permite computerelor sa analizeze semnalele cerebrale, pe care sa le faca apoi capabile sa trimita mesaje prin intermediul unei conexiuni de internet catre creierul unei alte persoane aflate la distante de cativa kilometri.

Sursa: Telegraph
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #11888

Oceanul Arctic se va topi in 20-30 de ani :(

Oceanul Arctic se va topi in cursul verii viitoare, conform unui specialist in climatologie. o echipa de cercetatori britanici a masurat stratul de gheata care acoperea Polul Nord in decursul iernii trecute. Spre surpriza acestora, stratul masura doar 180 cm, o dimensiune care ridica semnul intrebarii asupra topirii Arcitcii in sezonul viitor, ducand la revizuirea teoriilor despre accelerarea incalzirii globale datorata efectului de sera.

"Datele obtinute in decursul expeditie Catlin Arctic Survey sustin noua teorie pe baza informatiilor referitoare la variatia sezoniera a intinderii gheturilor, schimbarilor din temperatura aerului, vanturilor si in special compozitiei ghetii. Toate acestea inseamna fara echivoc, ca Arctica ve deveni complet lipsita de gheturi in verile de peste 20 de ani. Studiul ne pune in garda si in privinta faptului ca cea mai mare parte a Arcticii se va topi in viitorii 10 ani", declara profesorul Wadham din cadrul Universitatii Cambridge.

Sursa
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #12276

Putini stiu ca la inceputul lunii acesteia Pamantul s-a aflat la doar un pas de o catastrofa ale carei proportii ar fi fost similare cu ale aceleia care a dus la disparitia dinozaurilor :(

Specialistii de la NASA/JPL Near-Earth Object Program Office din Pasadena, Calif. - Don Yeomans, Paul Chodas, Steve Chesley - au confirmat faptul ca la data de 8 octombrie 2009 un asteroid a explodat deasupra insulei Sulawesi, Indonezia.

In jurul orei 11, ora locala, localnicii au spus despre existenta unei mingi de foc stralucitoare care s-a transformat printr-o explozie puternica intr-un nor de praf persistent si un suflu puternic de aer.

Expertii au determinat dimensiunea asteroidului intrat in atmosfera Pamantului ca fiind de aproximativ 10m in diametru. Explozia determinata de presiunea atmosferica a generat o energie de aproximativ 50 kilotone (echivalentul a 110,000,000 de kilograme de explozivi TNT).

Practic forta exploziei asteroidului a fost de trei ori mai mare decat bomba de la Hiroshima.

Se pare ca nicio agentie nu a reusit detectarea corpului ceresc in apropierea Terrei inainte de explozie.

Urmariti cateva imagini puse la dispozitia unei televiziuni de catre unul dintre specialisti:


Oamenii de stiinta s-au declarat ingrijorati de faptul ca asteroidul nu a fost detectat de nici un telescop si au atras atentia ca, daca ar fi fost mai mare, el ar fi putut cu usurinta provoca un dezastru. Asteroidul, despre care se crede ca a avut un diametru de 10 metri, a patruns in atmosfera Pamantului cu o viteza uriasa, fapt care a condus la incalzirea sa rapida si, in cele din urma, la teribila explozie care s-a produs deasupra Indoneziei, si care a avut forta a 50.000 de tone de TNT. Din fericire, gratie faptului ca explozia s-a produs la o mare altitudine, la sol nu s-au inregistrat nici un fel de pagube. Daca asteroidul ar fi avut insa un diametru de 20-30 de metri, el ar fi putut provoca un adevarat dezastru. Din nefericire, oamenilor de stiinta le este foarte greu sa detecteze asteroizi atat de mici. "Daca vrei sa gasesti obiecte atat de mici, trebuie sa construiesti multe telescoape foarte mari", a declarat Tim Spahr, director al Minor Planet Center din Cambridge, Massachusetts, precizand ca un asemenea demers ar implica o investitie de uriasa.

... Asa ca, daca unul s-ar indrepta spre noi, nu l-am zari decat atunci cand ar fi prea tarziu. Cam ca dinozaurii...
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #12566

Exista apa pe Luna!

"Am gasit apa. Si nu putina, ci cantitati semnificative. In craterul de 20-30 de metri pe care l-a format LCROSS, am gasit in jur de 12 galeti de 8 litri", a anuntat Anthony Colaprete, cercetator NASA.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul a doua rachete lansate de NASA in octombrie. Au lovit solul lunar in craterul Cabeus, la Polul Sud. Satelitii Agentiei au analizat apoi particulele rezultate. A fost o buna ocazie pentru cercetatorii de la NASA sa afle daca pe Luna exista suficienta apa pentru a alimenta o baza umana.

Americanii si chinezii si-au propus sa ajunga pe Luna pana in 2020. Nici rusii nu se lasa mai prejos. Ba chiar vor sa construiasca o baza selenara in urmatorii 10 ani ca sa extraga heliu 3, izotop foarte rar pe Pamant si necesar in procesul de fuziune nucleara.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din stiinta #13117

Coreenii au creat plastic ecologic prin inginerie genetica



Cercetatorii sud-coreeni au reusit in premiera mondiala sa produca polimerii din compozitia maselor plastice uzuale cu ajutorul bioingineriei, fara sa foloseasca combustibili fosili.

Noua tehnica de producere a polimerilor va permite astfel producerea unui plastic ecologic, biodegradabil si mai putin toxic decat cel obtinut prin metodele consacrate, potrivit CNN.

Echipa de cercetatori de la Universitatea KAIST din Seul s-a bazat pe obtinerea acidului polilactic (PLA), un polimer biologic care reprezinta in clipa de fata cheia obtinerii maselor plastice din surse naturale regenerabile.

Coreenii au reusit insa sa reduca intregul proces la o singura etapa, folosind o varianta modificata genetic a bacilului E. coli.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.