Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Tratament in strainatate

Tratament in strainatate #34401

Statul le da bani romanilor care vor sa se trateze in strainatate. Ce sume se pot deconta

Romanii pot sa se trateze de astazi pentru orice in strainatate, fara sa ceara acordul autoritatilor medicale de aici, asa cum se intampla pana acum.



Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar trebui sa deconteze o parte din facturile pacientilor internati in clinicile din Uniunea Europeana. Bolnavii asigurati se pot investiga, trata si opera in alte state pe banii lor.

La intoarcerea in tara pot primi contravaloarea serviciilor respective, dar la tarifele din Romania. In majoritatea cazurilor, sumele sunt insa mult mai mici.

Romanii pot beneficia de o consultatie, o investigatie sau o interventie chirurgicala in oricare dintre spitalele Uniunii si Elvetia. Nu vorbim de urgente medicale, ci de tratamente pentru care nu au nevoie de aprobari.

Pacientul care va plati servicii medicale in spitalele straine revine in tara cu actele si toate facturile, apoi merg la Casa de Sanatate judeteana. In cel mai scurt timp posibil, care inca n-a fost definit de oficiali in luni sau ani, vor fi virati banii in contul omului, la nivelul la care serviciile ar fi costat in Romania.

Decontarile acopera insa putin din valoarea achitata in strainatate, din cauza tarifelor diferite. O operatie de glaucom, de exemplu, costa in Austria aproape 7400 de lei, cu 4000 de lei mai mult decat in Romania.

Iar unui bolnav care da in Germania contravaloarea a 1000 de lei pentru un RMN i se returneaza doar 300 de lei.

Totusi, sunt si operatii comparabile ca pret, cum ar fi dezlipirea de retina, care costa la fel si in Romania, si in Ungaria.

De 34 de ori mai putini bani primeste la noi si o pacienta care are cancer la san si face 15 sedinte de radioterapie la institutul Saint James din Anglia.

Nu toate ingrijirile medicale din strainatate vor fi insa platite de statul roman. Nu se incadreaza pentru decontare tratamentul bolnavilor psihici, transplantul de organe, dar nici operatiile estetice sau tratamentele la bai termale.

Bugetul alocat pentru aceste tratamente este de 125 de milioane de euro anual.

Video
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Tratament in strainatate #34459

Din acest weekend, pacientii romani ar fi trebuit sa aiba garantat accesul la servicii medicale decontate de stat in orice spital din spatiul european. Cu toate ca au avut la dispozitie doi ani sa implementeze Directiva Europeana, care practic obliga statul sa le permita romanilor sa se trateze oriunde in Uniunea Europeana, autoritatile sunt inca departe de a fi indeplinit toate cerintele impuse de actul normativ.

Concret, chiar daca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca demersurile pentru punerea in practica a actului normativ au fost facute, din ecuatie lipseste elementul-cheie: Punctul national de contact, institutia care are menirea de a informa si orienta cetatenii interesati de serviciile medicale oferite peste hotare.

Autoritatile sustin ca „punctul national de contact va fi construit de la zero, fiind o structura noua, formata din oameni care nu fac parte din personalul CNAS“.

ALTERNATIVA LA LIPSA DE SERVICII DIN TARA

"Am asteptat sa primim mai multa informatie vizavi de modul in care va fi implementat actul normativ. Romania ar fi trebuit sa desemneze un punct national de informare, caruia sa i te adresezi si care sa stie cum sa ghideze pacientul. Cel mai probabil vor exista proceduri pentru care va fi necesar acordul in prealabil de la autoritati, dar vor fi si investigatii care nu vor necesita un astfel de acord“, a explicat pentru „Adevarul“ Dorica Dan, presedintele Asociatiei Nationale pentru Boli Rare.

Totusi, a completat Dorica Dan, „directiva nu este incurajatoare, pentru ca statul deconteaza contravaloarea serviciilor practicate la noi. Astfel, cel mult 2% din populatia generala isi va permite sa acceseze serviciile din strainatate prin intermediul directivei“, a mai spus aceasta.

La randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), este cel putin la fel de sceptic si sustine ca efectele directivei se vor vedea abia anul urmator.

Acesta a explicat ca desi initiativa este laudabila, prea putini pacienti romani vor avea posibilitatea sa se trateze in strainatate. Asta pentru ca tot ce inseamna costuri de transport sau cazare, dar si diferenta dintre costul practicat in strainatate si cel decontat in Romania vor fi platite din buzunarul bolnavului.

Nu toata lumea va putea sa isi permita preturile din strainatate. „Pacientii cu venituri medii nu vor merge din prima faza peste hotare, se vor duce acolo strict pentru anumite servicii care la noi fie nu exista, fie sunt proaste“, a mai spus Barbu.

Presedintele CNAS este insa optimist aratand ca si in acest moment romanii pot merge peste hotare sa se trateze. „Toate deciziile din ultimii ani au fost luate pentru a inlesni punerea in aplicare a directivei, care, din punctul nostru de vedere, e deja implementata in Romania pentru ca pacientii au deja acces la tratamente in strainatate. Este bine insa ca toate aceste lucruri sa se regaseasca la nivel de lege. Noi vom plati in continuare tratamentele din strainatate, la nivelul la care serviciile respective sunt decontate la noi. Vom merge, totusi, inainte si cu formularul E112, dar si cu cardul european de sanatate. Prin urmare, implementarea directivei nu va avea niciun impact major in sistem. Ramane de vazut daca vom promova directiva prin ordonanta de urgenta sau prin procedura accelerata in Parlament“, a explicat medicul Cristian Busoi, presedintele CNAS.

FURNIZORII DE SERVICII VOR CRESTE PRETURILE

Specialistii atrag atentia ca Directiva nu are doar efecte pozitive pentru pacienti. In timp, o parte din furnizorii de servicii din Romania vor ridica preturile, pentru a putea ramane competitivi in raport cu tari precum Bulgaria sau Ungaria, recunoscute pentru serviciile medicale de calitate pe care le ofera. Cealalta parte va da faliment, completeaza specialistii.

„Treptat, Romania se va alinia la costurile de acolo si romanii nu vor mai avea acces la servicii de sanatate pe fondul unor asigurari de sanatate precare. Prin urmare, romanii vor ajunge pe liste de asteptare“, a explicat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Conform acestuia, romanii vor merge in strainatate indeosebi pentru investigatii paraclinice pentru boli infectioase, investigatii imagistice pentru bolile neurologice grave, investigatii endocrinologice, dar si pentru diagnosticarea bolilor rare.

PREVEDERILE DIRECTIVEI

Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European din 9 martie 2011, privede accesul cetatenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere si trebuie implementata in toate statele membre pana in luna octombrie. Potrivit acesteia, fiecare cetatean european isi poate alege unitatea sanitara de pe teritoriul UE unde vrea sa se trateze.

Este vorba despre orice interventie si tratament care se pot realiza si in Romania, care sunt acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar asiguratul alege sa le faca in strainatate. Insa, ca sa-si deconteze o parte din bani la stat, pacientii vor trebui sa tina cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Tratament in strainatate #34684

Pacientii romani au ajuns sa fie refuzati de spitalele din strainatate din cauza datoriilor statului



Pacientii romani au ajunsi sa fie refuzati de spitalele din strainatate. Motivul: tara noastra are datorii si de 20 de ani. Chiar seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate recunoaste ca bolnavii au fost intorsi din drum din Germania. Factura noastra pentru institutiile sanitare din acest stat trece de 50 de milioane de euro.

In ultimii 20 de ani, tara noastra a acumulat datorii pentru tratamentele romanilor in strainatate de peste 160 de milioane de euro.
Doar catre Germania avem de platit peste 50 de milioane de euro.
Urmeaza apoi Franta cu 31 de milioane de euro si Italia careia trebuie sa-i platim 28 de milioane de euro.

Din acesta cauza, medicii germani au devenit reticenti si au refuzat in ultima vreme pacienti proveniti din Romania.

Reprezentantii Casei sustin ca pana la sfarsitul anului Romania o sa vireze 33 de milioane de euro.
Neachitarea platilor ii poate priva pe romani de serviciile medicilor din strainatate.

Potrivit asistentei medicale transfrontaliere, oricine se poate trata in orice spital din Uniune si din Elvetia. Nu vorbim de urgente medicale si nici de formularul 112.

La intoarcerea in tara, Casa Nationala de Asigurari este obligata sa-i plateasca omului tratamentele dar in limita preturilor practicate in Romania.

Decontarile acopera insa putin din valoarea achitata in strainatate, din cauza tarifelor diferite. O operatie de glaucom, de exemplu, costa in Austria aproape 7400 de lei, cu 4000 de lei mai mult decat in Romania.

Iar unui bolnav care da in Germania 1000 de lei pentru un RMN, i se returneaza doar 300 de lei.
Conform legii, banii ar trebui returnati de catre CNAS in 3 luni, dar uneori poate dura mai bine de un an pana cand pacientul incaseaza diferenta.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.