Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Legea nr. 298/2008

Legea nr. 298/2008 #4199

https://www.cdep.ro/proiecte/2008/400/30/9/pr439_08.pdf


Deci dragii mei.... vorbiti mult si bine ... ei vor stii absolut tot:(
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Legea nr. 298/2008 #4267

Descarcati linistiti! Torrentul nu poate fi urmarit

Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice a fost larg dezbatuta în ultimul timp. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, Liviu Nistoran, a declarat, ieri, ca se încalca directive europene si ca doreste eliminarea articolului 20 din lege pentru ca acesta ar lasa o portita deschisa autoritatilor în a avea acces inclusiv în continutul unui email sau al unei convorbiri telefonice.

Cel putin un segment al internetului va scapa de rigorile Legii 298 privind stocarea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, acela al descarcarilor de muzica, filme, jocuri sau softuri. Este vorba de site-urile “peer to peer” care folosesc programe de torrent, dar si despre oDC sau DC++, unde se fac schimburi de materiale digitale supuse Legii dreptului de autor. Daca pana acum acestea erau extrem de greu de urmarit, de acum incolo va fi practic imposibil.

Daca se va cere stocarea continutului email-urilor sau a accesarilor web, furnizorii se vor confrunta cu o cantitate enorma de trafic generata de cei aproximativ trei milioane de utilizatori de internet din tara. Datele memorate s-ar putea ridica la cifre impresionante, de ordinul zecilor de terabiti zilnic. In conditiile in care un terabit are 1.000 de gigabiti, iar un calculator al unui utilizator are o capacitate de stocare intre 100 si 300 gigabiti, efortul ISP-istilor ar fi aproape imposibil.

Incaperile unde se stocheaza datele se supun unor reguli logistice si de siguranta complexe si costisitoare. Camerele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de monitorizare a temperaturii si umiditatii, sisteme de securitate, monitorizare video si acces. Pe langa toate acestea, furnizorii trebuie sa utilizeze un sistem de alarma pe coduri de acces unice al caror transfer de la un angajat la altul sa fie strict interzis. Daca s-ar cere si stocarea continutului, dimensiunile s-ar putea dubla.

Misiune imposibila

Specialistii sunt de parere ca, daca s-ar dori stocarea datelor precum fisierele descarcate de pe internet ori site-urile vizitate, chiar si arhivate, datele memorate s-ar putea ridica la cifre impresionante, de ordinul zecilor de terabiti zilnic. În conditiile în care un terabit înseamna 1.000 de gigabiti, iar un calculator al unui utilizator obisnuit are o capacitate de stocare între 100-300 gigabiti, efortul ISP-istilor ar fi aproape imposibil. Astfel, utilizatorii de site-uri care folosesc programele de torrent (respectiv, site-uri “peer to peer“, in care se descarca sau se incarca filme, muzica, jocuri sau softuri), dar si utilizatorii de programe gen oDC sau DC++ pot sta linistiti. La ora actuala, legea interzice stocarea continutului de trafic pe internet. Chiar daca metodologia de aplicare a Legii 298 va prevedea si stocarea continutului, operatorii si furnizorii de servicii de internet vor avea o misiune imposibila: aceea de a crea arhive imense, ceea ce ar duce la cheltuieli impresionante, chiar daca banii vor fi recuperati de la stat. In aceeasi ordine de idei, statul nu s-a incumeta sa aloce astfel de fonduri, mai ales in aceasta perioada de criza.


Sursa: Gardianu
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Legea nr. 298/2008 #11436

Legea privind stocarea datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala

Curtea Constitutionala (CC) a hotarat joi ca Legea 298/2008, care prevedea stocarea timp de sase luni a datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala, informeaza Mediafax. Curtea Constitutionala a decis ca legea incalca articolulul din Constitutie referitor la secretul corespondentei, exceptie ridicata intr-un litigiu dintre firma de telefonie Orange si Comisariatul pentru Societatea Civila.

Tribunalul Bucuresti, care judeca un litigiu comercial dintre firma de telefonie Orange si Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC), a admis cererea ONG-ului care a sustinut ca Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii incalca articolul 28 din Constitutia Romaniei.

Textul din Constitutie prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

De asemenea, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privind limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, adusa de Legea 298/2008.

Organizatiile semnatare ale scrisorii au solicitat Avocatului Poporului, in calitatea sa de institutie independenta, menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice, sa ia masuri urgente in acest caz.

In luna februarie din acest an, guvernul a decis amanarea aplicarii prevederilor legii de stocare a datelor convorbirilor telefonice si pe internet din Romania, pana la sfarsitul lui decembrie 2009, si de promovare in acest interval, a unei ordonante de urgenta.

Printre motivele invocate se numarau ingreunarea si chiar blocarea in unele cazuri a activitatii de urmarire penala, problema ariei infractiunilor pentru care pot fi cerute date, dar si lipsa de pregatire a operatorilor pentru a respecta confidentialitatea datelor.

Legea 298/2008 intrase in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Legea nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

****
Este neconstitutionala. Ce bine ca si-au dat seama. :P
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.