Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Istorie si cultura - Curiozitati

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #43585

Curiozitati despre regina Marii Britanii: 90 de ani in 90 de secunde

Regina Marii Britanii a fost sarbatorita, sambata, printr-o parada grandioasa, iar ocazia este numai buna pentru a afla cateva lucruri interesante despre Elisabeta a II-a.



Suverana a implinit 90 de ani in luna aprilie, insa evenimentele pentru celebrarea ei sunt organizate in luna iunie, pentru ca vremea sa fie frumoasa, iar toti participantii sa se bucure din plin de spectacol.

Astfel, sambata, ceremoniile au atins punctul culminant, odata cu parada militara cunoscuta drept Trooping the Colour, transmite The Telegraph.



1.600 de soldati ai garzii regale au fost mobilizati pentru acest eveniment, o traditie care dateaza din secolul al 17-lea.

In acest context, BBC a realizat un videoclip care contine cateva curiozitati despre regina:

- Pana acum, a avut 30 de caini din rasa Corgi Galez Pembroke, iar primul patruped s-a numit Susan;

- In timpul domniei, regina a primit multe cadouri ciudate, inclusiv doi castori din Canada si un elefant din Camerun;

- Si regina a facut cadouri, la randul sau: intr-un an, de Craciun, a trimis peste 90.000 de farfurii cu budinca angajatilor sai;

- Daca ai onoarea sa iei masa cu regina, atunci trebuie sa fii atent la un detaliu: cand isi pune geanta pe masa, atunci evenimentul trebuie sa se termine in urmatoarele 5 minute;

- Regina a participat la lansarea la apa a 21 de nave;

- A trimis primul sau email in 1976... si primul sau tweet in 2014;

- A vizitat 116 tari, a aprobat mai multe de 3.500 de legi ale Parlamentului si are 115 de tablouri cu chipul sau.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #43847

"1421 - anul in care China a descoperit lumea." - o catre scrisa in urma a 15 ani de documentare de Gavin Menzies.

China , nu Europa a descoperit si colonizat Lumea Noua. Descoperirile europene s-au bazat pe indicatiile lasate de pionierii chinezi, care au intocmit harti maritime si stelare de o precizie uimitoare.

Columb, Magelan, Amerigo Vespucii , Vasco Da Gama si toti ceilalti exploratori legendari despre care am invatat nu au plecat la intamplare ci au avut harti si relatari intocmite de chinezi cu zeci si sute de ani inainte.

Cunostiintele metematice si astronomice ale chinezilor le-au permis navigarea maritima timpurie. Astfel incepand cu secolul VI inaintea erei noaste chinezii au navigat, au facut comert si au cartografiat Australia, Noua Zeelanda si Oceania. Expansiunea catre India, Arabia si Estul Africii a urmat in mod natural.

Pe timpul dinastiei Ming ( pe la 1400 e.n.) navigatia si comertul maritim au ajuns la apogeu.
In anii 1421-1423 ( cu 70 de ani inaintea lui Columb) patru flote uriase de peste 800 de nave au oclolit Pamantul si au stabilit colonii in Malaezia, India, Africa, Anerica Nord si Sud, Australia, Noua Zeelanda si Oceania. Au fost facute harti ale Groelandei si Anctartidei.
Harti intocmite cu acesta ocazie au ajuns in Occident fiind folosite in marile descoperiri geografice despre care am invatat noi.

Din pacate, expansiunea geografica chineza a fost oprita brusc. Cheltuielile enorme efectuate in China la inceputul anilor 1400 au dus la revolte si schimbarea radicala a politicii. Considerand ca restul lumii este prea barbar si nu are ce oferi chinezilor, dupa anul 1425-1450 s-a renuntat total la comertul extern.

Aici puteti urmari o reproducere ultimei expeditii chinezesti de la 1421-1423.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Ultima editare: by Petru.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #43848

Desi imi place si am citit mult despre istoria lumii, ma surprinde oarecum subiectul . :)
Da, stiu ca ai dreptate!
Noi, europenii tinem la datele noastre, suntem "eurocentristi", cu noi a inceput lumea ... etc,etc.
Am citit undeva, candva urmatoare ipoteza,... in urma cu peste 1000 de ani vichingii s-au aventurat prea mult in Oceanul Atlantic si au ajuns pe tarmurile Americii de Nord. Dar nu s-a consemnat ca marea descoperire.
Pe de alta parte, noi cei din acesta zona ne-am centrat istoria pe doua-trei paliere. Primul ar fii ca am incepe cu perioada Imperiului Roman,... Marea Nostrum , Mediterana. Avem istoria Egiptului Antic, Cultura Greaca (Vechea Elada) plus Istoria Crestina.
Asadar in urma cu 2000 -3000 de ani.
Ne-au invadat asiaticii salbatici, hunii, tatarii, mongolii..., insa noi suntem civilizati, dam lectii tuturor. :)
Pe cand Civilizatia chineza este mai veche cu inca 2000 de ani,iar noi europenii o cam ignoram.

Cam in acest sens inteleg eu istoria.. :) Nici nu ma complic mai mult. :)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #43861

Djuvara ne-a redat șansa verticalității privirii

neagu-djuvara-100-ani-465x390.jpg


Revenirea lui Neagu Djuvara printre noi ne-a redat șansa verticalității privirii, șansa de a privi din nou în sus, după mai bine de 45 de ani de comunism,c a afirmat miercuri filosoful Gabriel Liiceanu, în adrul unui eveniment aniversar Humanitas, dedicat marcării împlinirii de către istoricul Neagu Djuvara a 100 de ani.

imageResize-33.jpg


Găzduită de Librăria Humanitas de la Cișmigiu, întâlnirea a reunit peste 100 de iubitori ai operei îndrăgitului istoric.

Așezându-l pe "boierul Djuvara" printre "puținii cai de rasă ai noștri", alături de Anița Nandriș și Constantin Noica, Liiceanu a susținut că "niciun om nu a fost privit cu atâta simpatie, prietenie și iubire".

Liiceanu a criticat dur Academia Română pentru faptul că nu i-a primit în rândurile membrilor săi pe Mihai Șora și Neagu Djuvara, în condițiile în care "secțiile sunt pline de plagiatori, impostori, securiști, foști ș.a.m.d.".

Calificând evenimentul aniversar drept "un moment de mare bucurie", Horia-Roman Patapievici a spus că Neagu Djuvara "este prezent în spațiul public nu ca istoric, ci, în primul rând, prin virtuțile lui coagulante". "În el trebuie să vedem o încurajare pentru un tip de societate în care am vrea să trăim", a spus filosoful, care consideră că Djuvara este asemenea acelor "noduri foarte puternice, exact ca iradierea unui Buda, care țin în nedeșirare plasa unei societăți".

El a susținut că sărbătoritul vorbește "cu autoritate și suveranitate", evidențiind "superioritatea" acestuia care "este o prezență". "Această superioritate vine nu din faptul că e boier, ci din autoritatea lui fizică — aceea a suveranității", a spus Patapievici.

Filosoful a evidențiat că "Djuvara este un aristocrat care te invită la egalitate în sus, acolo unde superioritatea lui naturală — și nu pentru că era boier — se află".

La rândul său, Andrei Pleșu a mărturisit că îi place foarte mult Neagu Djuvara, pe care l-a caracterizat drept "o reușită, iradiantă, o împlinire" și a fost de părere că, prin farmecul cu care prezintă istoria, Neagu Djuvara "e cineva care te face să fii curios de disciplina lui și care te invită să intri și să te bucuri de ce afli".

Cu acest prilej a fost lansat volumul "444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara", o lucrare aniversară dedicată împlinirii de către apreciatul istoric a 100 de ani de viață, apărută recent la Editura Humanitas. În paginile cărții, care cuprinde o serie de fotografii inedite ce îl prezintă pe Neagu Djuvara din copilărie și până la senectute, sunt incluse cuvinte de apreciere semnate de Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu, Radu Oltean, Andrei Pleșu, Sandra Ecobescu, Andrei Pippidi, Mihai Dim. Sturdza, Horia-Roman Patapievici.

Fundația Humanitas Aquaforte i-a acordat lui Neagu Djuvara trofeul "Autorul anului".

În cadrul evenimentului a fost prezentat un film în care Gabriel Liiceanu îi arată volumul aniversar lui Neagu Djuvara, acesta dezvăluind momente din viața sa. "Totul este să știu dacă rămâne ceva din mine peste 100 de ani", a mărturisit istoricul.

AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #43917

Valiza lui Brâncuși, vândută pentru 7.000 euro, iar andrele făcute de el cu dopuri de șampanie, pentru 6.500 euro

Valiza folosită de Constantin Brâncuși în călătoriile sale spre Statele Unite a fost vândută, marți seară, pentru 7.000 euro, în cadrul unei licitații în care au fost puse în vânzare mai multe obiecte care au aparținut sculptorului.

Cele douăsprezece loturi licitate au fost achiziționate în 2010 de colecționarul Emilian Radu și puse în vânzare la București de casa de licitație Artmark, în scopul strângerii de fonduri pentru achiționarea sculpturii Cumințenia Pământului de Constantin Brâncuși.
brancusi-colectie.jpg

Înaintea licitației, Artmark a făcut publică o declarație de ultim moment a colecționarului.

"În condițiile în care, conform unor informații publice recente, guvernul ar urma să achiziționeze Cumințenia Pământului prin achitarea oricărei diferențe de preț neacoperită prin subscripția publică a 6 milioane de euro, îmi rezerv dreptul de a redirecționa sau utiliza echivalentul a 50% din încasările rezultate pentru o donație în vederea realizării unei expuneri publice permanente "Brâncuși-Omul" în București, în următoarele situații: 1. în cazul în care o instituție publică achiziționează întregul lot. 2. în cazul în care o persoană fizică sau o entitate privată achiziționează întregul lot și îl donează unei instituții publice", a declarat Emilian Radu.

În pofida acestui anunț, nu a fost primită nicio ofertă pentru colecția de obiecte în întregul ei până la finalul licitației, dar, conform paginii de internet a casei de licitații, există încă posibilitatea unei oferte pentru toată colecția. Prețul de pornire pentru întreaga colecție este de 50.000 euro, dar, din cele 12 loturi, cele 11 vândute au strâns un total de 45.500 euro.

brancusi-valiza-sua.jpg


FOTO Valiza lui Brâncuși, vândută pentru 7.000 euro, iar andrele făcute de el cu dopuri de șampanie, pentru 6.500 euro
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #45497

Top 10 tradari din istoria Romaniei

1. Prabusirea celui mai mare rege dac: Burebista
2. Vlad Tepes: tradat de propriul sau frate
3. Asasinat de cei care ar fi trebuit sa-l apere: Radu de la Afumati
4. Tradat de boieri: Petru Rares
5. Singur impotriva Imperiului Otoman: Ioan Voda Viteazul
6. Petru Cercel, frumosul aventurier din Apus
7. Mihai Viteazul: puternicul si temutul voievod al celor trei tari romanesti
8. Lunga domnie si tragica prabusire a lui Constantin Brancoveanu
9. Tradati pentru rasplata: Horea, Closca si Crisan
10. Alexandru Ipsilanti, omul pe care Tudor Vladimirescu n-ar fi trebuit sa si-l faca aliat

Cum ar fi aratat oare istoria fara tradatori si tradari? De la Burebista la Mihai Viteazul si pana la Tudor Vladimirescu, istoria noastra e presarata cu evenimente tragice, in care rolul principal a fost jucat de personaje fara scrupule care, prin josnicele lor fapte, au schimbat mersul istoriei si soarta romanilor.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #45886

Oamenii si nu sobolanii ar fi putut fi cauza raspandirii ciumei in timpul mortii negre

Oamenii - şi nu şobolanii - ar fi putut fi cauza răspândirii ciumei în timpul ''Morţii Negre'', una dintre cele mai grave pandemii din istoria omenirii, sugerează un nou studiu, citat marţi de Press Association.

''Moartea Neagră'' a devastat populaţiile europene între 1346 şi 1353 şi a dus la decesele a aproximativ 75 până la 200 de milioane de oameni.

Mult timp s-a crezut că ciuma, cauzată de bacteria Yersinia pestis, care a durat în Europa până la începutul secolului al XIX-lea, a fost răspândită de şobolani.

Dar oameni de ştiinţă de la Universitatea din Oslo şi de la Universitatea din Ferrara (Italia) consideră că "ectoparaziţii" umani, cum ar fi păduchii şi puricii, ar putea fi mai susceptibili de a fi provocat epidemia.

Folosind date privind mortalitatea din nouă focare de epidemie din Europa între secolele XIV şi XIX, echipele de cercetători au urmărit modul în care a apărut ciuma. Ei au creat modele privind modul în care boala putea să fie răspândită de către şobolani, transmisă prin aer sau de puricii şi păduchii de pe oameni şi haine.

Ei au descoperit că, în şapte dintre cazuri, a existat o asemănare mai apropiată între modelul uman şi izbucnirea focarului în comparaţie cu celelalte două alternative.

"Deşi se presupune că şobolanii şi puricii acestora au răspândit ciuma în timpul celei de-a Doua Pandemii, există doar un mic sprijin istoric şi arheologic pentru o astfel de revendicare''. "Noi arătăm aici că, mai probabil decât şobolanii, ectoparaziţii umani, cum ar fi păduchii şi puricii, au fost cei care ar fi putut provoca dezvoltarea rapidă a epidemiilor în Europa pre-industrială", spun cercetătorii în lucrarea lor publicată în Proceedings of the Academy of Science.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Istorie si cultura - Curiozitati #46203

Cum arăta lumea când a fost crucificat Iisus

Puține imperii, Marea Mediterană era cunoscută ca „Mare Nostrum” și granițe care nu seamănă deloc cu cele actuale, așa arăta lumea atunci când a fost crucificat Iisus.

harta-30.jpg


Conform istoricilor creștinismului, în timpul domniei lui Tiberius, Iisus, un lider religios evreu din Galileea a fost crucificat la Ierusalim pentru subminarea puterii de stat (pretinzându-se Mesia, adică regele evreilor). Iisus Hristos a murit între anii 30-33 d.Hr. și este figura centrală a creștinismului, majoritatea bisericilor creștine considerându-l drept Fiul lui Dumnezeu.

Lumea secolului I era dominată de două mari superputeri: Imperiul Roman în vest și Dinastia Han în est.

Pe parcursul acestei perioade în Europa, Africa de Nord și în Orientul Apropiat stăpânea Imperiul Roman, care continua să se extindă și să prospere ca superputere militară, economică și culturală, adăugând noi provincii vastului imperiu: Britania și Iudeea, prin înăbușirea revoltelor, invadarea și anexarea teritoriilor.

Reformele lui Augustus din timpul lungii sale domnii au stabilizat situația din Imperiu după războaiele civile din secolul trecut. Mai târziu, Dinastia Iulius-Claudius, care a fost înființată de Augustus a luat sfârșit cu moartea lui Neron în 68. A urmat o perioadă de război civil și de instabilitate, anul celor patru împărați sfârșitul căruia a fost pus de Vespasian, al IX-lea imperator roman, cel care a înființat dinastia Flavilor.

În extremul orient, China a continuat să fie dominată de dinastia Han, fiind restaurată în anul 23, după 14 ani de dinastie Xin, condusă de Wang Mang. Capitala a fost mutată de la Chang'an la Luoyang.

Notă despre sistemul de măsurare al anilor

Actualul sistem creştin de măsurare a timpului a fost consacrat de către monahul Dionisie cel Mic, care a proclamat anul 754 de la întemeierea Romei, drept anul naşterii lui Hristos.

Din punct de vedere istoric şi ştiinţific, acest aspect este înţeles şi judecat greşit, căci anul naşterii lui Hristos nu coincide cu anul 1 (nu există anul 1 înainte de Hristos şi nici anul 1 după Hristos, după cum nu există nici vreun presupus an 0).

Anul naşterii lui Hristos este legat indirect de anul morţii lui Irod cel Mare, căci Iisus s-a născut, după cum spune Scriptura, „în zilele împăratului Irod cel mare”. Moartea lui Irod s-a petrecut „cu puţin timp înainte de Paştele” anului 750 de la întemeierea Romei, adică în primăvara anului 4 înainte de Hristos, după cum numărăm astăzi. Aşadar, Hristos s-a născut înainte de anul 750 de la întemeierea Romei, adică înainte de primăvara anului 4 înainte de Hristos.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan