Forum
Bine ai venit !, Vizitator
Nume user Parola: Tine-ma minte

SUBIECT DE DISCUTIE: Scutiri de taxa auto

Re:Scutiri de taxa auto 5 ani, 2 luni in urma #13893

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
toenailpink a scris:
Intrebarea mea in cazul in care cei de la Bucuresti nu accepta sa-mi dea gradul ce mi se cuvine (Accentuat)este: Mai pot inmatricula o masina cu scutirea taxei de prima inmatriculare? Mentionez ca pe spatele permisului scrie ca am voie sa conduc numai masina avand cutie automata si acceleratie la mana si o modific la Bucuresti.

Conform dispozitiilor articolului 26 din Legea 448/2006, "persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a accizelor, dupa caz, pentru introducerea in tara a unui autoturism special adaptat pentru transportul persoanei cu handicap, pentru folosinta proprie."

Persoanele cu grad I de handicap beneficieza de scutire de la plata taxei de prima inmatriculare doar daca masina este special adaptata si omologata de RAR (deci sa aiba o adaptare care sa fie trecuta si in cartea de identitate a masinii), iar in permisul de conducere sa fie mentionat ca tu... subsemnatul, poti conduce aceste masini special adaptate persoanelor cu handicap.

In cazul tau daca nu ai gradul grav sau accentuat, NU se mai poate inmatricula masina fara plata taxei de prima inmatriculare. Tine-te de ei, de comisie, fa plangeri, reclamatie, gura mare altfel suporti din propriul buzunar taxa...
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Re:Scutiri de taxa auto 4 ani, 7 luni in urma #17824

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
Ce acte iti trebuie pentru un loc de parcare

1. Cerere tip, avizata de Asociatia de Proprietari;
2. Cartea de identitate cu domiciliul la adresa unde soliciti locul de parcare;
3. Certificatul de inmatriculare al autoturismului;
4. Contract de leasing (daca este cazul);
5. Certificat fiscal eliberat de Directia Generala de Impozite si Taxe Locale din care sa rezulte ca nu figurezi cu debite restante catre bugetul local;
6. Contract de comodat (daca este cazul);

Spatiul va fi inchiriat pe un an.

Cererea tip iti va fi eliberata de catre reprezentantii Serviciului Parcari. Retine! Spatiile se acorda in conformitate cu tabelele intocmite de Asociatiile de Proprietari ale blocurilor limitrofe parcajelor, in limita locurilor alocate existente pe teren. Cererea tip va fi semnata si stampilata de catre presedintele Asociatiei de Proprietari unde domiciliezi. Actele le vei depune la Registratura Serviciului Parcari. Vei putea folosi spatiul inchiriat timp de un an de zile.

Rovinieta si parcare gratuita pentru persoanele cu dizabilitati

Persoanele cu dizabilitati primesc gratuit rovinieta si loc de parcare, cu conditia sa le ceara autoritatilor.

Pentru a beneficia de aceste facilitati pe drumurile publice, persoanele cu dizabilitati trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala sau la primarii, o cerere insotita de certificatul de incadrare in gradul de handicap si copie a actului de identitate. De asemenea, mai trebuie depus si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese ca acesta e adaptat handicapului. Primariile vor centraliza cererile inregistrate si le vor trimite DGASPC de unde toate cererile pleaca spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va elibera rovinietele solicitantilor.

card.jpg

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.
O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

www.prostemcell.ro/articole-dizabilitate...arcare-gratuita.html
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Re:Scutiri de taxa auto 4 ani, 5 luni in urma #18577

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
Cum inmatriculezi masina fara sa platesti taxa pe poluare

Contestata taxa auto poate fi ocolita. Tot mai multi romani isi castiga in instan2a dreptul de a inmatricula vehicule fara a plati statului sume importante.
Persoanele care vor sa evite plata taxei pe poluarea provenita de la autovehicule nu trebuie sa apeleze la cea mai radicala solutie - renuntarea la achizitie. O cale mai anevoioasa, dar cu succes verificat este in justitie. Multe instante din tara s-au pronuntat deja in favoarea celor care au dat in judecata institutiile statului implicate, iar cumparatorii de autovehicule le-au putut inmatricula fara sa plateasca taxa.

Gheorghe Piperea, avocat cu o experienta de 13 ani si fondatorul societatii „Piperea si Asociatii“, arata ca si noua varianta a taxei este discriminatorie. Prin urmare, poate fi atacata. „Primul lucru care trebuie facut este sa te prezinti la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) fara chitanta care sa ateste plata taxei pe poluare“, recomanda Piperea. Acolo, ti se refuza inmatricularea, pentru ca lipseste de la dosar chitanta care atesta plata taxei, si atunci institutia poate fi data in judecata cu o actiune denumita „in obligatia de a face“.

Cu raspunsul scris prin care DRPCIV refuza inmatricularea, se merge fie la instanta de contencios administrativ din cadrul tribunalului, fie la cea de drept comun si se solicita judecatorului sa oblige DRPCIV sa inmatriculeze masina fara plata taxei.

Procedura simpla

In motivarea actiunii, trebuie men¬tionata incalcarea articolului 90 din Tratatul de la Roma, precum si a articolului 148, alineatul 2 din Constitutia Romaniei. Conform avocatilor, articolul 90 spune ca nu poti stabili pentru marfurile existente pe teritoriul statului tau un regim fiscal discriminatoriu fata de marfurile care vin din spatiul intracomunitar.

Alineatul 2 din articolul 148 mentioneaza ca in conflictul dintre o lege interna si o lege comunitara are putere cea comunitara. „Si, atentie, fara sa fii nevoit sa te adresezi unei instante comunitare, ci uneia nationale“, adauga Gheorghe Piperea.

Principala problema a acestui de¬mers este cea a costurilor. Trebuie platite taxa de timbru si onorariul avocatului, care variaza intre 100 si 500 de euro. Dupa incheierea procesului, cheltuielile de judecata sunt platite de cel care pierde, in speta, DRPCIV. Insa, din cauza conditiilor speciale de executare a institutiilor publice, recuperarea banilor poate dura foarte mult.

Durata proceselor


In astfel de conditii, este bine ca inainte de a intenta proces sa verificati care optiune este mai costisitoare, plata taxei sau procesul. Trebuie luat in calcul si timpul in care se poate solutiona litigiul. „Durata procesului depinde de gradul de incarcare al instantei respective. In mod normal, poate dura intre o luna si sase luni“, spune Piperea. La asta trebuie adaugat si un eventual recurs al DRPCIV, insa, fiind vorba de o hotarare care nu este supusa dreptului de apel, este executorie imediat. Practic, iti poti inmatricula masina imediat dupa sentinta.

Nu cunosc niciun caz, si probabil ca sunt sute, in care instanta sa fi respins o astfel de actiune.
Gheorghe Piperea, fondatorul casei de avocatura Piperea & Asociatii

Capital.ro
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: 4 ani, 5 luni in urma De catre daniel.

Re:Scutiri de taxa auto 4 ani, 3 luni in urma #19613

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
Taxa pe poluare auto 2010 - Discriminare_Proces castigat

R O M A N I A
CURTEA DE APEL ORADEA
- Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal -
DOSAR NR. 4200/111//CA/2008
DECIZIA NR.560/CA/2009 -R
Sedinta publica din 5 noiembrie 2009
PRESEDINTE: SOTOC DANIELA – judecator
BLAGA OVIDIU – judecator
TATAR IOANA – judecator
SABAU MIRELA – grefier

Pe rol fiind solutionarea recursului in contencios administrativ si fiscal formulat de reclamantul [...], domiciliat in Oradea, [...] in contradictoriu cu intimata parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA cu sediul in Oradea, str. D. Cantemir, nr.2, jud. Bihor si intimata chemata in garantie ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU cu sediul in Bucuresti, Splaiul Independentei, nr.294, sector 6 impotriva sentintei nr. 435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, in dosar nr.4200/111/2008, avand ca obiect – contestatia act administrativ fiscal.

La apelul nominal facut in sedinta publica de azi, se prezinta pentru recurentul reclamant [...] – lipsa, avocat ALECANDRU MIREL OVIDIU, in baza imputernicirii avocatiale nr. 201/04.11.2009 emisa de Baroul BUCURESTI – Cabinet Individual, pentru intimata parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA – consilier juridic COZAC CLAUDIA, in baza delegatiei depuse la dosar, lipsa fiind intimata chemata in garantie ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU BUCURESTI.
Procedura de citare este legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei invederandu-se instantei ca recursul este legal timbrat cu 20 lei taxa judiciara de timbru achitata prin chitanta nr.0311210091 BH/03.11.2009 plus 0,30 lei timbre judiciare, atat intimata parata cat si intimata chemata in garantie au depus la dosar intampinari in cauza, cauza este la primul termen de judecata in recurs, dupa care:

Instanta comunica cate un exemplar din intampinarile depuse la dosar cu reprezentantul recurentului.

Reprezentantul recurentului depune la dosar copia minutei intalnirii dintre membrii Comisiei „Unificarea practicii judiciare” din 1 iulie 2009. Invedereaza ca nu mai are alte cereri, solicita cuvantul asupra recursului.
Instanta, nefiind alte cereri, chestiuni prealabile, considera cauza lamurita si acorda cuvantul asupra recursului.

Reprezentantul recurentului solicita admiterea recursului astfel cum a fost formulat si motivat in scris , modificarea sentintei recurate, in sensul admiterii actiunii reclamantului, cu cheltuieli de judecata , reprezentand taxele de timbru la ambele instante. In esenta invedereaza instantei ca, taxa de poluare este discriminatorie si ilegala prin prisma prevederilor art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, iar in ceea ce priveste denumirea acesteia, respectiv taxa de poluare, invedereaza ca este doar o schimbare de denumire, in fapt ramanand aceeasi taxa de prima inmatriculare.

Reprezentanta intimatei parate solicita respingerea recursului ca nefondat si mentinerea ca legala si temeinica a sentintei recurate, fara cheltuieli de judecata. In esenta invedereaza instantei ca, nu sunt incalcate in cauza prevederile art.90 din Tratatul Comunitatii Europene si totodata ca, obiectul taxei de poluare este protejarea mediului, atat prin modul de utilizare cat si prin modul de impunere, tinandu-se cont ca elementele care stau la baza acestuia, sunt emisiile de noxe si de dioxid de carbon. Mai arata si ca instantele de judecata s-au pronuntat in sensul respingerii actiunilor avand ca obiect restituirea taxei de poluare, in acest sens invocand sentinta nr.437/2009 a Tribunalului Cluj si decizia irevocabila a Curtii de Apel Cluj din 2 iunie 2009. In consecinta, apreciaza ca se impune respingerea recursului.

CURTEA DE APEL
Deliberand:
Asupra recursului in contencios de fata, constata urmatoarele:
[...]
Examinand sentinta atacata prin prisma motivelor de recurs invocate, precum si sub toate aspectele, in baza prevederilor art.304/1 cod procedura civila, instanta apreciaza recursul declarat de recurentul [...]ca fiind fondat pentru urmatoarele considerente:

Prin Legea nr.157/2005 Romania a ratificat Tratatul prin aderarea Republicii Bulgaria si Romaniei la Uniunea Europeana, efectele acestei ratificari fiind reglementata de art.148 alin.2 si4 din Constitutia Romaniei, astfel cum aceasta a fost republicata, in conformitate cu care prevederile Tratatelor Constitutive ale U.E si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

In conformitate cu prevederile art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene „nici un stat membru nu aplica direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura, mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare”.

Prin aceste prevederi se limiteaza libertatea statelor membre in materie fiscala de a restrictiona libera circulatie a marfurilor prin interzicerea taxelor discriminatorii, respectiv discriminarea intre produsele importate si cele autohtone de natura similara.

In speta, OUG nr. 50/21.04.2008 stabileste, potrivit dispozitiilor art.1, cadrul legal pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, care constituie venit la bugetul fondului pentru mediu si se gestioneaza de administratia fondului pentru mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului, iar potrivit art.4, obligatia de plata interna cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.

Intr-adevar, determinarea taxei de poluare se realizeaza conform art.6 din OUG nr.50/2008 pe baza unor criterii obiective (tipul motorului, capacitatea cilindrica) si capacitatea din punct de vedere al poluarii, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, conform coeficientilor descrisi in anexa 4.

Este insa nefondata aprecierea instantei de fond in sensul ca taxa de poluare instituita de dispozitiile OUG nr.50/2008 nu poate fi asimilata impozitelor interne , deoarece este perceputa pentru asigurarea protectiei mediului tuturor proprietarilor de autoturisme care, prin inmatricularea cestora in Romania , inteleg sa utilizeze pe teritoriul Romaniei contribuind astfel la protejarea poluarii mediului.

Aceasta taxa de poluare nu este perceputa pentru autoturismele deja inmatriculate in Romania stat comunitar de la 01.01.2007, fiind perceputa exclusiv, pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania, dupa aducerea lor in tara. Pentru autovehiculele deja inmatriculate in Romania, taxa nu se mai percepe cu ocazia vanzarii ulterioare, ceea ce demonstreaza ca aceasta taxa de poluare se aplica doar ca urmare a achizitiilor intracomunitare si este o taxa cu echivalent taxelor vamale la import.

Potrivit normelor comunitare:
- art. 25 C.E. „intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica, de asemenea, taxelor vamale cu caracter fiscal”.
- art. 28 C.E. „intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent”.

Conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie , notiunea de taxa cu echivalent consta in orice taxa pecuniara impusa unilateral asupra marfurilor in temeiul faptului ca trec frontiera, oricare ar fi denumirea si modul de aplicare al acesteia, iar un sistem de taxare care sa fie considerat compatibil cu art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, trebuie sa excluda orice posibilitate ca produsele importate sa fie supuse unor taxe mai mari decat produsele similare, nationale si sa nu produca in nici un caz efecte discriminatorii.

Practic, prin instituirea taxei de poluare ,indiferent de modalitatea de determinare a ei conform art.6 din OUG nr.50/2008 si clasificarea din punct de vedere al poluarii, se constituie o discriminare a regimului fiscal aplicabil la inmatriculare unui autoturism in Romania, reprezentand in fapt, o taxa similara taxei de prima inmatriculare stabilite din art.214 alin.1-3 din codul fiscal, singura diferenta fiind denumirea , modificata din taxa speciala de prima inmatriculare in taxa de mediu.

Sunt astfel nefondate sustinerile intimatei Administratia Fondului Pentru Mediu Bucuresti din intampinare, in sensul ca taxa de poluare este neutra din punct de vedere fiscal si ca este necesar pentru aplicabilitatea art.90 Tratatul C.E sa se ia in considerarea nu numai valoare impozitului intern care se aplica direct sau indirect produselor nationale si produselor importate ci si baza de impozitare si modalitatile de percepere a impozitului in cauza.

Nu se impune ca reclamantul sa produca probe din care sa rezulte ca taxele pe care le aplica Statul Roman sunt superioare celor din statul din care reclamantul a achizitionat autoturismul,deoarece dupa cum s-a mentionat mai sus ,taxa de poluare se aplica discriminatoriu, exclusiv pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania dupa aducerea lor in tara.
Textul art.90 din Tratatul C.E se refera la produsele provenind din alte state membre si supuse unor impozite interne , de orice natura, superioare celor care se aplica direct sau indirect produselor nationale similare, ori Statul Roman nu percepe taxa de poluare produselor nationale similare, respectiv pentru autovehiculele deja inmatriculate in Romania(second-hand) cu ocazia vanzarilor ulterioare.

De asemenea, se retine si ca prin avizul motivat din data de 28.11.2007, Comisia Europeana a solicitat reasezarea modalitatii de calcul a taxei auto ( de prima inmatriculare), in sensul armonizarii legislatiei romanesti cu cea europeana, iar afirmatia intimatei Administratia Fondului pentru Mediu Bucuresti cum ca s-a recunoscut de catre Comunitatea Europeana ca taxa de poluare instituita prin OUG nr.50/2008 corespunde normelor comunitare, este neintemeiata.

Comisia Europeana (C.E) a solicitat in iunie 2009, Romaniei , informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca (OUG nr.50/2008) are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale.

Aceasta solicitare a fost transmisa sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar prevazut de art.226 din Tratatul C.E.

In consecinta, in baza considerentelor expuse, apreciind solutia instantei de fond ca fiind data cu aplicarea gresita a legii, instanta de recurs, in temeiul prevederilor art. 312 Cod procedura civila raportat la prevederile art.304 pct.9 Cod procedura civila si art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, apreciaza recursul declarat de recurentul [...] impotriva sentintei nr. 435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, ca fiind fondat si pe cale de consecinta , sentinta va fi modificata in totalitate , in sensul admiterii actiunii formulate de reclamantul [...] impotriva paratei Directia Generala a Finantelor Publice Bihor – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea, dispunand anularea deciziei de calcul a taxei de poluare nr.88990 din 8 iulie 2008, emisa de parata cu obligarea paratei la restituirea sumei de 3486 lei.

De asemenea, va fi admisa , in temeiul prevederilor art.63 Cod procedura civila, cererea de chemare in garantie a Ministerului Fondului pentru Mediu Bucuresti, formulata de parata Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea si obligata chemata in garantie, sa plateasca paratei Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea suma de 3486 lei reprezentand contravaloarea taxei de poluare, cu motivarea ca, in conformitate cu prevederile art.1 din OUG nr.50/2008 taxa de poluare nu se face venit la bugetul de stat, ci constituie venit la Fondul de Mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.

In baza prevederilor art. 274 Cod procedura civila, instanta va obliga parata Directia Generala a Finantelor Publice Bihor – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea la plata sumei de 45,75 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea recurentului, in fond si in recurs.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

D E C I D E :
ADMITE ca fondat recursul declarat de recurentul [...] impotriva sentintei nr.435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, pe care o modifica in totalitate in sensul ca:
Admite actiunea formulata de reclamantul [...] impotriva paratei DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BIHOR – ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA.
Dispune anularea deciziei de calcul a taxei de poluare nr.88900 din 8 iulie 2008, emisa de parata si in consecinta, obliga parata la restituirea sumei de 3486 lei, achitata cu chitanta seria TS4B nr.2196050 din 29 aprilie 2008, reprezentand taxa de poluare.
Admite cererea de chemare in garantie a ADMINISTRATIEI FONDULUI PENTRU MEDIU BUCURETTI formulata de parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNCIPIULUI ORADEA.
Obliga chemata in garantie sa plateasca paratei Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea suma de 3486 lei reprezentand contravaloarea taxei de poluare.
Obliga intimata DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BIHOR – ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA la plata sumei de 45,75 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea recurentului, in fond si in recurs.
I R E V O C A B I L A.


Pronuntata in sedinta publica, azi 5 noiembrie 2009.
PRESEDINTE, JUDECATOR, JUDECATOR, GREFIER.
Sotoc Daniela Blaga Ovidiu Tatar Ioana Sabau Mirela
Red.dec. – jud.B.O.
- in concept, 13.11.2009
Jud. fond BOCHIS D.
Tehnoredact. S.M.-
5 ex./ 24.11.2009
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Rasp: Re:Scutiri de taxa auto 3 ani, 11 luni in urma #21237

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
TAXA DE PRIMA INMATRICULARE A FOST DECLARATA ILEGALA de o INSTANTA INTERNATIONALA.

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatii Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti. In schimb, autoritatile de la Bucuresti spun ca hotararea se aplica doar pentru cazul luat in considerare.

www.incont.ro/taxe-si-impozite/taxa-de-p...re-este-ilegala.html
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 8 luni in urma #21819

Buna tuturor, am un BMW 320 Diesel, automat din 2003 cu 125000 km de vanzare. Masina este adaptata cu dispozitiv de acceleratie si frana la mana. In stare foarte buna. Am demontat dispozitivul temporar pentru ca mama mea nu mai conduce masina si eu nu am nevoie de el. Dispozitivul este autorizat RAR. mai multe informatii la Tel 0745 075140
Atasamente:

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 7 luni in urma #22758

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
Acte necesare pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare

Taxa de prima inmatriculare / poluare este ilegala iar cei care au fost obligati sa o plateasca pentru a-si putea inmatricula autovehiculul au dreptul sa ceara restituirea ei.

Pentru a incepe demersul de recuperare a taxei de prima inmatriculare trebuie sa alcatuiti un dosar care sa contina copii dupa urmatoarele acte:

- CI - titular autovehicul;

- Contract de vanzare-cumparare a masinii, factura fiscala (daca este cazul);

- Actele masinii din tara de origine, traduse si legalizate;

- Certificat masina inmatriculata;

- Decizia de calcul a taxei de poluare emisa de ANAF;

- Chitanta care atesta plata taxei;

- Taxa judiciara de timbru in valoare de 39 lei, platita la Primarie;

- Timbru judiciar de 0,3 lei (cumparat de la orice oficiu postal).

Durata procesului poate fi intre 6 si 12 luni, in functie de gradul de incarcare al Tribunalului, insa sansele de a castiga procesul sunt foarte mari. Exista deja precendente - cazurile Tatu si Nisipeanu judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, unde unde s-a stabilit clar cum trebuie interpretata legea. In consecinta, din ce in ce mai multi romani reusesc sa recupereze taxa de prima inmatriculare, ca urmare a castigarii procesului.

O conditie foarte importanta pentru castigarea procesului este ca un avocat sau consilier juridic sa se ocupe de intocmirea dosarului si redactarea documentelor. O formulare incorecta sau lipsa unui act poate duce la pierderea procesului. De aceea, Departamentul Juridic ASDR se ocupa de tot ce tine de proces, de la redactarea documentelor, pana la reprezentarea in instanta.

Toate procesele deschise de ASDR in numele membrilor sai au fost castigate!

Pentru a discuta detaliile cazului dvs, va rugam sa luati legatura cu un consilier juridic ASDR la telefoanele 0728.502.426, 0755.885.554 sau prin mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

www.asdr-romania.ro/detalii-articol/acte...a-inmatriculare.html
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: 3 ani, 7 luni in urma De catre daniel.

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 7 luni in urma #22762

 • Club Sportiv Iasi 21
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • SPORTUL FARA BARIERA DIZABILITATI
 • Postari: 605
 • Puncte: 235
 • Karma: 2
dan ai ideia daca so aprobat timpenia sa puna taxa si pe cele inmatriculate din 2007 incoace?
Club Sportiv "Iasi 21"
Tel: 0332.465097
Tel: +4 0740 28 44 62

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 2 luni in urma #25362

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
A fost aprobata noua taxa auto. Soferii vor primi banii inapoi

Noua taxa auto, care prevede reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, a fost aprobata astazi in Camera Deputatilor.

Practic, proiectul de lege prevede reducerea cu pana la 25% a actualei taxe pentru masinile aduse din strainatate, insa cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 vor plati taxa de mediu la prima transcriere a dreptului de proprietate.

Persoanele care au platit aceasta taxa dupa 1 iulie 2008 se pot adresa administratiilor financiare pentru a recupere diferenta de bani.

Pentru anulul 2012, taxa auto se va calcula in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Video: Taxa auto va fi redusa

Taxa nu va fi aplicata autovehiculelor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap si autovehiculelor de politie, jandarmerie, pompieri, ambulanta, autovehiculelor a caror caroserie sau al caror sasiu a fost inlocuita/inlocuit, cu conditia ca acestea sa fi fost anterior inmatriculate in tara, precum si autovehiculelor speciale a caror deplasare pe drumurile publice este in general limitata numai la si de la locul de munca, ale caror motoare respecta normele privind poluarea chimica aplicabile masinilor mobile nerutiere.
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 1 luna in urma #25923

 • ihdsimmeu
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Postari: 3652
 • Puncte: 1289
 • Karma: 17
 • Honor Medal 2009
TAXA AUTO 2012. Ce maşini nu plătesc noua TAXĂ
Taxa se aplică în cazul autovehiculelor care se înmatriculează în România, cât şi în cazul vânzării unui autoturism cumpărat şi înmatriculat înainte de 2007, fiind taxat cumpărătorul. Astfel, pentru maşinile mai vechi de 5 ani se plăteşte o sumă calculată în funcţie de vechime, capacitatea cilindrică şi coeficientul de poluare.

În articolele 3 şi 8 se face referire la masinile care nu platesc aceasta taxă.

Taxa auto 2012 nu se mai plăteşte nici în cazul:

- autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfaşoară activitatea pe teritoriul României;

- autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi autovehiculele special modificate în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite 1n Legea nr.448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

- autovehiculelor destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră, de pompieri;

- autovehiculelor definite conform RNTR2 destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculele speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculele speciale destinate serviciilor de descarcerare şi stingere a incendiilor;

- autovehiculelor speciale a căror deplasare pe drumurile publice este în general limitata numai la şi de la locul de muncă, ale caror motoare respectă normele privind poluarea chimica aplicabile maşinilor mobile nerutiere.

Taxa nu se plăteşte în cazul vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale. Dacă RAR şi Retromobil consideră ca autovehiculul este istoric, nu se plăteşte taxa auto, fie că maşina e înscrisă sau nu în România.

Nu plătesc taxa auto nici maşinile care apartin instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, maşinile ministerelor, ale altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică. Totodată, diferite organizaţii şi fundaţii sunt scutite de taxă.

Nu plătesc taxa auto nici maşinile confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Nici maşinile destinate competitiilor sportive nu plătesc taxa auto 2012.
Sursa: Gandul.info
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!

Rasp: Scutiri de taxa auto 3 ani, 1 luna in urma #26392

 • daniel
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Postari: 13390
 • Puncte: 74433
 • Karma: 36
 • Honor Medal 2009
Acte necesare restituire diferenta taxa auto

Pentru intocmirea dosarului de restituire a diferentei de la taxa auto platita inainte de ianuarie 2012, avem nevoie de urmatoarele acte:

 • Cererea de restituire a diferentei de taxa (descarca Cererea de restituire a diferente de taxa auto 2012 – model TIP)
 • Copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule
 • Cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman (copie si original)
 • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului (copie si original)
 • Cartea de identitate sau Buletinul de Identitate al proprietarului (copie si original)Actele se depun, fie la organul fiscal teritorial competent (Administratie Financiara locala), fie la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene.

Termenul de restituire a diferentei de taxa auto: 45 de zile

Conditii de restituire a diferentei de taxa auto: contribuabilul trebuie sa fie la zi cu plata taxelor si impozitelor locale. In caz contrar, suma datorata va fi retinuta din suma de restituit.
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!

Rasp: Scutiri de taxa auto 2 ani, 7 luni in urma #28499

 • vasy777
 • OFFLINE
 • Fresh Boarder
 • Postari: 6
 • Karma: 1
de ceva timp mi-am obtinut si permisul de conducere(categoria
pana atunci am mai condus masini si am facut multi km,dar acum le conduc legal)
dar nu se poate in tara asta sa nu fie si probleme.
mi-am luat o masina din Anglia (mitsubishy pajero)
si vreau sa o inmatriculez sa fiu scutit de taxa de prima inmatriculare ...ca asa scrie legea!
dar ....te poarta de la o institutie la alta si numai iti fac nervi si te trateaza de ti vine sa-i arunci pe geam afara pe toti chit ca mergi la puscarie...
care a inmatriculat masina cu scutirea taxei m-ar ajuta informatiile daca ar dori sa mi le spuna.
eu fiindca am piciorul stang amputat am facut scoala pe masina cu cutie hidramata ,pe permis mi-a pus un cod la restrictii si pot conduce masini numai cu cutie hidramata,masina care am cumparato are cutie hidramata,cei de la rar cica nu e masina adaptata pentru persoana cu handicap ca asa e facuta ea din fabrica........
le arat permisul le arat legea si ... dau din umeri....
ce-i de facut????
sa dau toate institutiile in judecata.....si apoi la CEDO???
cred ca la asta voi ajunge...
astept informatii cum ati procedat voi sau cunoscutii vostri ....
orce informatie e binevenita
Multumesc!
Faptele nu vorbele te fac sa fii mare!
Ultima editare: 2 ani, 7 luni in urma De catre daniel. Motiv: move

Rasp: Scutiri de taxa auto 2 ani, 7 luni in urma #28505

 • ihdsimmeu
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Postari: 3652
 • Puncte: 1289
 • Karma: 17
 • Honor Medal 2009
Cred ca este suficient sa-i dai in judecata... in astfel de situatii este suficient! Dar bine-ar fi sa rezolvi fara sa ajungi acolo! Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!

Rasp: Scutiri de taxa auto 2 ani, 7 luni in urma #28512

 • sara
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • \\\\
 • Postari: 950
 • Puncte: 1009
 • Karma: 12
 • Honor Medal 2009
vasi 777...faptul ca masina are doar cutie de viteze automata nu inseamna ca ea este adaptata pt. persoane cu dizabilitati. oricine , sanatos sau nu, poate detine o astfel de masina.daca te uiti in sectiunea "masina mea" vei vede cum arata o masina adaptata si daca o adaptezi si pe a ta in felul acesta nu vei mai avea probleme. ( iti spun asta pt. ca detin si eu una adaptata si nu am intampinat probleme la inscriere si scutiri)
Sara
Urmatorii useri v-au spus Multumesc: ihdsimmeu

Rasp: Scutiri de taxa auto 2 ani, 7 luni in urma #28514

 • ihdsimmeu
 • OFFLINE
 • Platinum Boarder
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Postari: 3652
 • Puncte: 1289
 • Karma: 17
 • Honor Medal 2009
De fapt are dreptate sara, prietene... eu care nu ma pricep, am crezut ca tu ai dat date prin care masina ta era modificata asa cum se cere in lege! Asa ca imi retrag si sugestia cu datul in judecata! E clar ca e pierdere de vreme, bani, nervi, etc. Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Moderatori: manana
Timpul cand va fi creata pagina: 0.78 secunde