Celule stem din dintii de lapte ai copiilorCelulele stem vor vindeca diverse boli dentare sau vor regenera oasele dupa fracturi. De anul viitor, procedurile de recoltare si stocare ar putea fi realizate si in Romania. In Grecia si Bulgaria, pretul depaseste 1.000 de euro.

Banalii dinti de lapte care le cad in mod natural tuturor copiilor aflati la prepubertate s-ar putea transforma intr-o sursa de celule stem. Recoltarea se poate face de la varsta de 4 ani pana la 14. Dintr-un dinte se pot preleva intre 1.500 si 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant spun ca vor aviza si la noi o astfel de procedura de prelevare de celule stem din dinti, dupa o analiza amanuntita.

UPDATE:

"Pacientii trebuie sa vina la noi cand se misca dintisorul de lapte si atunci cand e indicata extractia putem preleva proba respectiva. Un singur dinte e suficient; daca nu reuseste, se poate lua din al doilea in aceleasi costuri", spune Cosmin Dima, dentist.

Asta inseamna 1.100 de euro in care este inclusa izolarea, recoltarea si stocarea celulelor stem intr-o banca din Marea Britanie. Apoi se percepe anual o taxa de 90 de euro.

Recoltarea se face din pulpa dintilor de lapte, cand acestia incep sa se miste, de la varsta de 6 ani si pana la 11. Sunt 6 pe maxilarul superior, 6 pe cel inferior si nu trebuie sa fie cariati.

In pulpa dentara se gasesc celule stem numite mezenchimale, care vor putea fi folosite pentru tratamentul unor leziuni ale sistemului nervos, regenerarea oaselor sau inlocuirea tesutului inimii dupa infarct.

Mai sunt altele decat cele recoltate din sangele placentar care ajuta la tratarea unor boli ale sangelui.

Urmariti mai jos reportajul realizat de ProTv despre recoltarea celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor:

Singura firma din Romania de prelevare a celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor va patrunde si pe piata clujeana. Demersurile au inceput in vara anului trecut si inceperea recoltarilor se preconizeaza sa aiba loc in luna iulie a acestui an. Investitia in centrul de prelevare de la Cluj-Napoca va costa aproximativ 200 de mii de euro. Pe viitor, se va investi intr-o clinica de terapie cu celule stem in jur de un milion de euro.

Dintii de lapte ai copiilor contin celule stem, care pot fi folosite mai apoi la tratarea unor boli. Recoltarea se poate face copiilor incepand cu varsta de 6 ani si pana la 11 ani, din pulpa dintilor de lapte. In cazul copiilor mai mari sau a adultilor, este vorba de dintii care se extrag din motive ortodontice si maselele de minte. Pentru a se putea extrage celule stem, dintele trebuie sa fie sanatos, fara carii si sa nu fi facut radiografii in ultimele sase luni. Celulele astfel obtinute se numesc mezenchimale si trateaza alte boli decat cele din sangele placentar. Vor putea fi folosite la tratarea unor leziuni ale sistemului nervos, regenerarea oaselor dupa fracturi, in cazul preinfarctelor, diabet, refacerea danturii si altele.

Procedura de prelevare este una foarte simpla: “Nu traumatizam sub nicio forma copilul. Dintele se poate recolta acasa, in momentul in care s-a desprins, daca se desprinde mai greu se poate merge la un medic dentist si acesta va efectua extractia. Procedura e foarte simpla, daca parintii se hotarasc sa extraga celule stem din dintii copiilor, primesc un kit de recoltare ce se pastreaza in frigider si contine un recipient cu solutie pentru pastrare si o «baterie de gheata» care nu se congeleaza, dar e destul de rece. In maxim 24 de ore dupa recoltare, kitul se trimite cu avionul in Grecia la laboratoarele Biohellenika. Aici se separa celulele stem si se depoziteaza”, a explicat, Simona Sanmarghitan, reprezentant Biohellenika Romania.

Firma ofera siguranta pastrarii celulelor, depozitandu-le in doua locatii diferite, deci chiar si in cazul intreruperii activitatii firmei din diverse motive sau calamitati naturale, o parte a celulelor raman pastrate la Institutul National de Cercetare din Atena, cu care firma colaboreaza si care este o institutie a statului si este garantata de el.

Costul serviciului este de 1.200 de euro pentru un dinte, 600 de euro pentru al doilea dinte recoltat in decursul unui an si 1450 de euro pentru doi dinti. Pretul include 20 de ani de depozitare a celulelor stem, dupa care se poate prelungi contractul platind o taxa anuala sau pot fi donate. Celulele stem stocate in azot lichid sunt viabile pe o durata nelimitata. Nu se face nicio plata anticipata, decat dupa primirea rezultatelor care dureaza maxim 15 zile.

“In caz de folosire a celulelor sunt deja multe tratatamente care se fac in clinica din Grecia, partenerea cu Biohellenika printre care si diabetul. Pentru boli canceroase, se transporta celulele stem in containere speciale de catre firma Biohellenika, catre diverse clinici unde se face terapia. Acest transport se plateste, dar in cazul acestor boli, se ofera suma de 50.000 de euro pacientului, celulele stem fiind acoperite de o asigurare de viata. Inca in momentul de fata, clinica elena este sponsorizata de UE si nu costa decat separarea celulelor, depozitarea lor si partea de transport si spitalizare de in jur de 5 zile. Terapia in sine, deci este gratis, costurile inainte mentionate ajungand undeva la 4-5000 de euro”, a mai declarat Sanmarghitan.

Contact:

  • Bucuresti: B-dul Unirii nr. 69, tel: 021.3203029
  • Cluj: Strada Calea Manastur nr. 87, tel: 0264.424432

NEW!

1.200 de euro va costa recoltarea celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor sau din molarii de minte sanatosi ai adultilor. Toate acestea sunt posibile si la Brasov printr-un parteneriat al Asociatiei Medicilor Dentisti cu un Institut de Cercetare din Grecia.

Institutul dispune de o banca de pastrare a celulelor stem din pulpa dentara. "Medicii stomatologi se pot inscrie in acest program incepand de astazi, prin participarea la Simpozionul «Annual Dental Meeting», care reuneste stomatologi din toata lumea", a spus dr. Mihaela Albu, presedintele Asociatiei Medicilor Dentisti.

Vindeca mai multe boli

Doritorii se pot programa la medicul dentist pentru recoltare, iar, in schimb primesc un formular similar celui de la banca, prin care li cer date amanuntite despre istoricul medical propriu, dar si despre cel al familiei. In urma acesti proceduri, pacientul intra in posesia unui kit de recoltare, un recipient special pentru depozitarea celulelor stem.

Celulele stem gata recoltate sunt depuse la banca din Grecia si au o valabilitate de 20 de ani. Celulele vindeca bolile dentare, bolile neurodegenerative, regleaza oasele dupa fracturi si ajuta si la inlocuirea tesutului miocardic, dupa infarct.

"Deocamdata, celulele pot fi folosite doar pentru persoanele la care s-a facut recoltarea, dar se fac cercetari pentru a vedea daca vor putea fi folosite si pentru ceilalti membri ai familiei", a adaugat dr. Mihaela Albu.

new4 Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) precizeaza faptul ca, in Romania, este strict interzisa si ilegala recoltarea de celule stem din dintii de lapte. Atragem atentia viitorilor parinti ca orice persoana sau companie, care ofera un astfel de serviciu este in afara legilor in vigoare, legi care reglementeaza domeniul celulelor stem cu tot ceea ce implica acesta: recoltare/prelevare, transport, procesare, testare si crioprezervare.

ARBACS colaboreaza cu autoritatile competente in domeniu - Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Transplant (ANT) si Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, dar si cu organizuatii medicale, civile, umanitare si media.

Celule stem din dinti de lapte - un mit

"Celulele stem nu vindeca cancerul, diabetul zaharat sau leucemia", a spus doctorul Tudor Panu, directorul si cofondatorul ARBACS.

Reprezentantii ARBACS au mai amintit de un alt caz care le-a fost semnalat: acela al unei familii care avea un copil cu probleme de sanatate si care urma sa aiba un al doilea copil. Lor li s-a promis ca daca recolteaza celule stem de la al doilea nascut vor putea cu ajutorul acestora sa il vindece pe cel bolnav.

"Nivelul de compatibilitate intre frati este de pana la 50%, asa ca nu poti sa spui ca faci un copil pentru a-l vindeca pe celalalt", a precizat doctorul Dorin Parciog, cofondator ARBACS.

"S-au promis recoltari de celule stem din dinti de lapte, din celulele endoteriale si din adipocite, insa aceste metode nu sunt autorizate de Agentia Nationala a Transplantului si de Ministerul Sanatatii, asa ca astfel de recoltari nu sunt OK", a mai declarat doctorul Tudor Panu.

Mai mult, acesta a dorit sa sublinieze un aspect foarte important pentru cei care intentioneaza sa recolteze celule stem: "Bancile de celule stem nu fac transplanturi".

In concluzie, scopul final al acestor recoltari de celule stem la nastere este doar transplantul, nu si tratarea unor boli.

Celelalte idei, potrivit carora celulele stem ar ajuta la vindecarea oricarei boli, sunt afirmatii nestiintifice, considera conducerea ARBACS.

Dreptul la informare si la sanatate

Potrivit Codului de Etica lansat, parintii trebuie sa fie informati in mod obiectiv si comprehensibil despre criteriile aplicate, pentru a asigura faptul ca recoltarea, transportul si stocarea sunt realizate in conformitate cu standardele de calitate si siguranta legale.

"Bancile de celule stem se angajeaza sa informeze parintii fara intarziere despre orice eveniment aparut in timpul transportului (de la locatia de recoltare si pana la locatia de stocare) care ar putea afecta calitatea materialului biologic colectat. Tot ele se obliga sa informeze parintii daca, dupa efectuarea intregului set de teste medicale, proba biologica recoltata se dovedeste a fi nepotrivita pentru o posibila utilizare sau transplant. In cazul stocarii cu succes a probei biologice recoltate, bancile de celule stem vor furniza parintilor un certificat confirmator", prevede codul.

Citeste si Procedura de recoltare a celulelor stem din dinti, ilegala

Sursa: StirileProTv

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %26, %2011
Postat de
george
Daniel
Aveti ceva noutati in domeniul recoltarii celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor ?
Sunteti medic stomatolog ?
Daca da , haideti sa vorbim :
Va astept , sau discutam la cabinetul dvs.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează