fabrica-de-organe-din-celule-stemIn Londra exista un laborator unde cercetatorii fabrica diferite parti ale corpului uman - urechi, nasuri si vase de sange. Doar cativa pacienti au beneficiat pana acum de acest proiect, dar primarul londonez Boris Johnson vrea sa extinda cercetarile in acest domeniu.

Autoritatile locale au investit peste 4 milioane de lire sterline in cercetarile acestea, sperand ca diferite companii vor fi interesate de colaborare pentru realizarea acestor organe.

La spitalul Royal Free din Londra, intr-un laborator, exista un aparat care "fabrica" parti ale corpului uman. Alexander Seifalian, de la University College London, spune ca aparatul foloseste un material polimer pentru a da forma unui nas, de exemplu.

Dupa ce nasul este modelat, se adauga sare si zahar, pentru o textura ca de burete, similara unui nas adevarat. Apoi, cercetatorii iau celule stem din grasimea pacientului si le cutliva timp de 2 saptamani in laborator, pentru a acoperi nasul.

La final, nasul artificial este implantat in bratul pacientului, pentru ca piele sa creasca peste el si sa-l acopere.

In prezent, spune Seifalian, echipa lui asteapta aprobarea pentru a putea transplanta un nas astfel creat unui pacient mutilat din cauza cancerului.
In acest an ar trebui sa inceapa la Londra si in India teste pentru transplantarea unor urechi facute in laborator unor pacienti care s-au nascut fara aceste parti ale corpului.

Michelle Griffin, chirurg plastician, spune ca urechile sunt mai greu de facut decat nasurile, pentru ca au o forma mai complexa. Deocamdata, echipa lui Seifalian poate transplanta pacientilor ducte lacrimale si trahee realizate in laborator.

Urmatorul pas este aprobarea transplantului de nasuri si urechi, pentru ca in final laboratorul lui sa poata fabrica si organe complexe, cum sunt rinichii sau plamanii.

laborator-organe-umane

Inedita solutie este laudata si in Suedia, la Universitatea din Gothenburg. Aici, Suchita Sumitran-Holgersson, profesor de biologia transplantului, a participat la transplantarea cu succes a unor vase de sange facute in laborator si vrea ca in urmatorii ani aceste proceduri sa fie mai frecvente.

Sursa: Daily Mail

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează