Romanii prefera sa doneze decat sa faca voluntariatRomanii prefera sa faca donatii, mai ales pentru biserica - 52 la suta dintre cetatenii romani - decat sa lucreze voluntar in beneficiul comunitatii alaturi de un ONG. Potrivit unui studiu, numai 3,7 la suta dintre cetatenii Romaniei sunt voluntari care lucreaza pentru o organizatie neguvernamentala.

In plus, aproximativ jumatate dintre cetateni (48 la suta) cunosc faptul ca sistemul fiscal le permite directionarea a 2 la suta din impozitul pe venitul anual catre organizatiile neguvernamentale, dar doar 17 la suta au pus in aplicare acest mecanism. Mecanismul 2 la suta a determinat directionarea a peste 57 de milioane de euro (raportat la cursul BNR mediu al anului pentru care s-a realizat directionarea) pentru anii fiscali 2004 - 2008.

Totusi, "Barometrul Liderilor ONG" releva ca 90 la suta dintre organizatiile neguvernamentale lucreaza cu voluntari, majoritatea declara ca nu au probleme din punctul de vedere al atragerii de voluntari in organizatii si peste jumatate considera ca numarul de voluntari implicati in mod constant in activitatea organizatiei raportat la nevoile organizatiei este suficient.

Un roman din patru face parte dintr-o organizatie neguvernamentala, iar numarul anagajatilor cu carte de munca in mediul neguvernamental din Romania este de circa 90.000, mai sustine cercetarea ale carei concluzii au fost facute publice de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).

In ciuda unei dinamici impresionante a sectorului neguvernamental in Romania - in momentul de fata sunt inregistrate in Romania peste 62.000 de organizatii, peste 21.000 de organizatii fiind active - organizatiile neguvernamentale raman un actor destul de putin vizibil si cunoscut in peisajul public autohton.

Pe de o parte, increderea publica in ONG are un trend ascendent lent dar constant. Sondajele de opinie realizate in diferite momente, de-a lungul a mai mult de un deceniu, indica un trend ascendent (lent, dar constant) al imaginii publice a sectorului neguvernamental. Conform datelor din martie 2010, 32% dintre romani au multa sau foarte multa incredere in ONG-uri.

Pe de alta parte insa, rata de participare publica a cetatenilor la activitatile ONG ramane redusa si datorita insuficientei preocupari a ONG pentru atragerea de membri si voluntari. Raportul a fost realizat in perioada octombrie 2008 - septembrie 2010, in cadrul proiectului "Catalogul Societatii Civile", implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează