Info Stiri Societate Unitati protejate pentru persoane cu dizabilitati

Unitati protejate pentru persoane cu dizabilitati

Facilitati fiscale cu eludarea Legii 448/2006, reactualizata

Ministerul Muncii nu a verificat niciuna dintre cele 420 de unitati protejate, asa cum sunt numite firmele in care 30% dintre angajati ar trebui sa fie persoane cu dizabilitati. Reprezentantii ONG-urilor sustin ca multe sunt fictive, patronii beneficiind de facilitatile fiscale cu "eludarea" legii.

Oficialii Ministerului Muncii recunosc, atat intr-un raspuns transmis unui deputat cat si unei solicitari EVZ, ca nu au verificat anul acesta nicio unitate protejata, desi aceasta obligatie, ca si aplicarea amenzilor contraventionale care ajung pana la 25.000 de lei, este stipulata de lege, cazand in sarcina institutiei cu atributii de control din subordine.

Adica, Directia Generala de Inspectie Sociala, fosta Inspectie Sociala, care merge in controale "in baza unui Plan anual de inspectie, in functie de activitatile solicitate de institutiile si autoritatile cu atributii in domeniul asistentei sociale", dar si "la sesizarile venite de la persoanele fizice si juridice, mass media si prin autosesizare".

Insa, potrivit ministerului, "Planul de inspectie pe nu cuprinde activitati de control privind unitatile protejate (nu au fost solicitari sau sesizari pe aceasta tema) si drept urmare unitatile protejate nu au fost verificate", scrie negru pe alb in raspunsul transmis recent de minister la o interpelare a deputatului Florin Costin Paslaru.

"Nu s-a efectuat controlul unitatilor protejate"

Acelasi raspuns apare si in raspunsul oficial trimis ziarului EVZ. "In cazul unitatilor protejate autorizate in baza Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap nr. 60/2007 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unitatilor protejate, nu s-a efectuat controlul acestora", sustin reprezentantii Ministerului Muncii.

Cat despre respectarea numarului de angajati cu handicap - 4%, raportat la intregul personal in cazul companiilor cu peste 50 de salariati, oficialii s-au limitat sa mentioneze ca aceste informatii "erau cuprinse in raportul anual de activitate transmis de catre unitatile protejate", fara sa fi mentionat ceva despre o posibila verificare in acest sens.

Insa, intr-un raspuns trimis o luna mai tarziu, oficialii Directiei pentru Persoanele cu Handicap din minister sustin ca "din analiza raportului de activitate al unitatilor protejate autorizate pe anul 2010, a rezultat faptul ca dintre cele 420 de unitati protejate autorizate, care aveau obligatia sa transmita pana la 31.01.2010 raportul de activitate pe anul 2009, pentru 21 unitati protejate a fost retrasa autorizatia pe motivul neprezentarii raportului de activitate".

In plus, "pentru 3 unitati protejate a fost retrasa autorizatia, pe motivul nerespectarii prevederilor legale", fara a mentiona insa ce prevederi au fost incalcate. Adica, in scripte, mai putin de 6% dintre aceste mici afaceri au probleme.

Scutiri de la plata impozitului pe venit

Miza este insa una mare, avand in vedere ca aceste unitati protejate beneficiaza de scutiri de la plata unor taxe fiscale care au reusit sa bage in faliment sute de mii de firme in acesti ani de criza. Astfel, legea persoanelor cu handicap prevede ca, pentru a deveni unitate protejata, este obligatoriu ca 30% din personalul angajat sa fie angajati cu dizabilitati.

Insa, aceeasi lege acorda si o serie de facilitati patronilor care sprijina astfel integrarea pe piata muncii a acestei categorii defavorizate in Romania: sunt scutiti de la plata taxelor de autotizare la infiintare si de reautorizare si nici nu platesc impozitul pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit in unitatea protejata. La acestea se mai adauga si "alte drepturi si facilitati acordate de autoritatile administratiei publice locale, finantate din fondurile proprii ale acestora", potrivit legii.

Pentru oamenii din societatea civila, din organizatiile nonguvernamentale care se ocupa de bunastarea acestor romani cu dizabilitati, multi dintre cei care detin astfel de unitati protejate "eludeaza elegant" legea, tocmai pentru ca nu sunt verificati de autoritatile statului. Asta desi considera ca ministerul ar putea controla usor aceste entitati, dincolo de a "analiza rapoartele de activitate dintr-un birou".

"E simplu, pot fi verificate prin vizita efectiva, prin sondaj. Sigur ministerul, daca ar dori, ar gasi solutii pentru verificare, altele decat cele care presupun declaratii pe proprie raspundere pe care nu le mai cerceteaza nimeni", sustine Angela Achitei, reprezentanta Fundatiei iesene "Alaturi de voi", care are trei astfel de unitati protejate. Mai mult, spune aceasta, lipsa de implicare din partea autoritatilor, nu face decat sa intareasca ideea ca exista "o clientela si in aceasta privinta".

Angajatii nu stiau ca lucreaza intr-o unitate protejata

Achitei considera ca toate dosarele unitatilor protejate ar trebui reeevaluate la o anumita perioada. Vara aceasta, fundatia a verificat aceste ateliere acreditate de Directia pentru Persoanele cu Handicap (fosta ANPH) pentru a le include pe cele "bune" pe o platforma online. "Am fost socati ca la telefoanele multor unitati autorizate raspundeau angajati care habar nu aveau ca au un astfel de statut. Iar, in unele cazuri, unitatile erau de fapt cabinete medicale", a constatat Angela Achitei.

Ea considera ca pentru a face o evaluare a situatiei unitatilor protejate legea trebuie sa includa sarcini precise de control si anume: cine le verifica, la ce perioada si sanctiuni pentru cei care profita de persoanele cu handicap fara a le angaja efectiv. Mai mult, Achitei mentioneaza si posibilitatea efectuarii de contracte de achizitii publice rezervate astfel incat unitatile protejate sa concureze intre ele, nu cu alte firme, dar si redirectionarea in programe pentru integrarea celor cu handicap a sumelor colectate la buget din taxa de handicap.

"Legea este eludata cu eleganta"

Mai mult, Cristi Ispas, directorul general al Fundatiei Motivation care deruleaza programe pentru persoane cu dizabilitati si faciliteaza angajarea lor, sustine ca multi patroni se folosesc de aceasta "portita" in actuala lege a persoanelor cu handicap, pentru a beneficia de scutiri de impozit. Legea anterioara prevedea pentru angajatori obligatia de a angaja o cota de persoane cu handicap si le dadea posibilitatea sa solicite la Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca astfel de persoane. "Doar ca ei, pentru a scapa de aceasta obligatie, pretindeau de la persoanele cu handicap sa stie limbi straine dificile, cum ar fi japoneza, sau sa aiba anumite tipuri de pregatiri care le lipseau", explica Ispas.

"Actuala Lege 448 (legea persoanelor cu handicap) a incercat sa combata exact aceasta atitudine a angajatorilor, obligandu-i pe cei care nu doresc angajarea persoanelor cu handicap sa plateasca o taxa pentru stimularea unitatilor protejate, prin achizitionarea de produse si servicii de la acestea, prin care sa le garanteze dezvoltarea ulterioara", explica Ispas. Dar, atrage acesta atentia, exact scopul pentru care a fost creata legea - acela de a stimula angajarea persoanelor cu dizabilitati - nu este indeplinit. Cat despre controlarea unitatilor protejate, Cristi Ispas considera ca "nimeni nu controleaza nimic" in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati.

"Verifica cineva daca rampele facute la cladiri sunt facute corect sau verifica cineva nivelul de calitate din serviciile pentru persoanele cu dizabilitati", se intreaba retoric acesta. Cu alte cuvinte, spune el, legea exista, insa doar pe hartie, mai ales ca este "eludata cu eleganta de unii". Mai mult, potrivit directorului Motivation, in Romania exista un "vid normativ" in zona de norme metodologice de aplicare a legii, care ar trebui sa specifice cine se ocupa de controlul aplicarii legii.

"Economia sociala reala nu are nicio sansa"

De fapt, spune aceasta, lipsa finantarii activitatii este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta unitatile protejate "bune". "Economia sociala este un domeniu care, in competitie cu cel al afacerilor, nu are nicio sansa. In alte tari, din taxa pe care agentii economici mari o platesc la buget daca nu angajeaza persoane cu handicap, este subventionata de catre stat o parte sau integral plata celor care lucreaza cu persoanele cu handicap".

In plus, sustine Achitei, in Romania, ca angajator de persoane cu dizabilitati "este foarte dificil sa beneficiezi de sprijin de la AJOFM-uri, deorece, desi exista legislatie care sa sustina unele drepturi, acestea se acorda pe masura bugetului AJOFM". Iar la asta se adauga lipsa de reglementari legislative privind intreprinderile sociale.

De pe urma acestor lipsuri, insa, au de suferit persoanele cu dizabilitati, care au sentimentul ca sunt exploatate si ca se profita de ele. Practic, "vorbim de o falsa integrare in munca", spune reprezentanta fundatiei iesene. Iar Cristi Ispas de la Fundatia Motivation considera ca de fapt avantajul creat prin lege pentru unitatile protejate risca sa devina o falsa sansa pe piata muncii pentru cei cu dizabilitati.

Alte probleme: Verificari de rapoarte, din birou

Oficialii nu par sa stie nici care este situatia exacta cu firmele care au peste 50 de salariati si sunt obligate, prin lege, sa aiba minimum 4% angajati cu handicap. In caz contrar, ei sunt obligati sa plateasca o contributie la stat - 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap ori sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu contributia obligatorie catre stat.

Astfel, inspectorii de la Inspectia Muncii au efectuat peste 17.500 de controale, in perioada 2007-2009, pe aceasta tema, inclusiv la institutiile publice, si au gasit probleme in cazul mai multor entitati. Insa, mai departe, ei au sesizat fosta Autoritate Nationala pentru protectia Persoanelor cu Handicap (ANPH) si agentiile judetene fiscale, asa cum prevedea legea, acestea avand "competente de control privind calculul, declararea si plata contributiilor datorate de angajatori la bugetul de stat".

Mai mult chiar, in 2010, timp de o luna, intre 21 iulie-20 august, Inspectia Muncii a avut o campanie nationala exact pe aceasta tema, in urma careia au gasit 121 de firme, din cele aproape 1.400 verificate, care nu respectau obligatiile legale, "lista nominala a acestora fiind transmisa Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale - Directia Generala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap". Acestia ar fi trebuit sa "analizeze si sa decida daca este cazul sa fie aplicate prevederile legii".

Insa, rugati sa prezinte rezultatele masurilor aplicate angajatorilor cu probleme, oficialii Directiei pentru Persoanele cu Handicap din Ministerul Muncii au precizat ca ei au analizat rapoartele de activitate ale unitatilor protejate pe 2010, desi intrebarea nu avea legatura cu acest subiect, fara a mentiona daca au controlat sau nu mai departe firmele cu nereguli transmise de Inspectia Muncii. Totusi, dupa modificarea legii in septembrie 2010, "Inspectia Muncii are dreptul de a aplica sanctiunile contraventionale" in cazul angajatorilor care nu respecta prevederile legate de cota de 4% de salariati cu dizabilitati.

Sursa: EVZLEAVE A REPLY

Dupa postare, va rugam sa asteptati pana cand comentariul dvs. va fi aprobat de catre administrator

Cod securitate
Refresh

Recomandarile Noastre

Obiective Voluntari Apel Umanitar Celula Stem Centre Medicale Povesti Pacienti Recuperare Articole Utile Psihoterapie Resurse Web Concursuri Oameni cu abilitati

Sustinem proiectul

sustine-prostemcell.org

Conecteaza-te cu noi!

ComunitateFacebookTwitterYoutubeGoogle

Nou pe Forum

More Topics »

Newsletter PSC

Certificare HON

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia  de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cine este online?

Avem 427 vizitatori online