celule stem pluripotente induseO noua procedura a fost elaborata de Academia Europeana din Bolzano (Italia) pentru a obtine celule stem pluripotente induse. Incepand de acum acestea pot fi obtinute si din sangele congelat ale persoanelor adulte. In laboratoarele Centrului de Biomedicina al Academiei Europene din Bolzano (EURAC) a fost creat un nou protocol pentru a simplifica procesul care permite obtinerea de celule stem pluripotente induse.

In timp ce metodologia traditionala necesita utilizarea de sange proaspat, noua procedura permite sa se regreseze la un stadiu similar cu cel al celulelor stem embrionare si celulele care provin din probele de sange congelat de la persoane adulte. Celulele reprogramate in acest mod pot fi utilizate pentru a intelege cum se dezvolta unele maladii si pentru a testa noi tratamente. De asemenea, noul protocol reduce costurile si timpul de lucru in laborator.

Datorita capacitatii de a se diferentia in alte tipuri de celule, celulele stem embrionare au un mare potenzial in medicina. Cu toate acestea, utilizarea lor deschide aspecte de ordin etic pentru ca pentru a fi ridicate probele e necesar sa fie distrus embrionul. Din acest motiv cercetarile medicale folosesc asa-numitele celule stem pluripotente induse (IPSC). Este posibil ca celulele adulte prelevate cu o simpla proba de sange sa fie "regresate" pana la un stadiu similar cu cel al celulelor stem embrionare. Celulele reprogramate (sau IPSC) sunt capabile sa dea nastere la toate tipurile de celule ale unui organism adult, cum ar fi cele de creier sau de inima.

Tehnologia IPSC revolutioneaza stiinta medicala, permitand explorarea mecanismelor moleculare care regleaza diferite boli, oferind noi tratamente si oportunitatea de a descoperi noi medicamente. De asemenea, prin intermediul IPSC va fi tot mai mult posibila dezvoltarea unui adevarat medicament personalizat, permitand astfel testarea medicamentelor specifice asupra celulelor, cum ar fi neuroni si cardiomiocite, in mod normal imposibil de izolat la pacientii cu patologii specifice.

"Procedura pe care am dezvoltat-o simplifica procesul care permite obtinerea acestor celule. Cu metodologia traditionala sangele proaspat este centrifugat in prezenta reactivilor capabili sa separe celulele necesare pentru reprogramare. In schimb, protocolul nostru permite sa pornim de la sange congelat si reduce numarul de reactivi necesari. Acest lucru permite reducerea costurilor, timpului de lucru si, de asemenea, complexitatea operatiunilor efectuate in laborator", explica Viviana Meraviglia si Alexandra Zanon, cercetatori la Centrul de Biomedicina EURAC si principalii autori ai studiului.

"Marele avantaj al metodei noastre este ca aceasta poate fi aplicata si la probe de sange prelevate anterior si stocate in biobanca. Putem sa folosim probe colectate pentru alte studii pe care le-am facut sau din biobancile altor centre de cercetare", spune Alessandra Rossino, coordonatoarea studiului.

Cercetarile Centrului de Biomedicina EURAC se concentreaza in special pe bolile neurologice, cum ar fi Parkinson, si pe cele cardiovasculare. Pentru moment, cercetatorii sunt implicati in diferentierea celulelor pluripotente induse in cardiomiocite, pentru a studia o boala genetica asociata cu aritmia ventriculara dreapta (ARDV), si in neuroni dopaminergici, adica celule specifice creierului, pentru a studia dezvoltarea bolii Parkinson.

Studiul a fost publicat in revista stiintifica internationala "JoVE" (Journal of Visualised Experiments), care a trimis in laboratoarele Centrului de Biomedicina o echipa pentru a filma in detaliu toate etapele noii metode, astfel incat sa poata fi folosite si in alte centre de cercetare.

Sursa: gravita-zero.org

Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează