Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Bani de la stat pentru terapia de recuperare

Bani de la stat pentru terapia de recuperare #48023

Persoanele cu handicap vor putea primi, probabil după luna martie din 2023, bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist, după cum reiese dintr-un proiect de lege care a primit votul decisiv al deputaților.

Măsurile se regăsesc într-un proiect de lege privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării. Inițial, propunerile se regăseau în alt proiect de lege care a fost respins tot astăzi, deoarece prevederile au fost incluse în proiectul (mai complex) care a trecut de votul deputaților.

După ce proiectul va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

Aceste tichete se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.

Acest lucru este necesar, spunea inițiatorii proiectului din care au fost preluate măsurile, pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap, respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare.

Metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege. Acest lucru înseamnă, în cel mai optimist scenariu și dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului, că abia după luna martie vor putea fi acordate aceste beneficii.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. El trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Abia după ce va fi stabilită valoarea tichetelor și vor fi oficializate normele de acordare, aceste tichete vor putea fi primite de persoanele cu handicap.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Bani de la stat pentru terapia de recuperare #48033

Persoanele cu handicap vor primi anual bani de la stat pentru terapia de recuperare

img-2.jpg

Persoanele cu handicap grav vor putea deconta, cu bani de la bugetul de stat, 12 ședințe de terapie medicală în fiecare an, iar cele cu handicap accentuat, 6.

Persoanele cu handicap grav vor putea deconta, cu bani de la bugetul de stat, 12 ședințe de terapie medicală în fiecare an, iar cele cu handicap accentuat, 6, potrivit unui document adoptat de Camera Deputaților în calitate de ford decizional. Deputata PNL, Mara Calista, consideră că măsura trebuie însoțită și de majorarea indemnizației acordate persoanelor cu dizabilități.

Mara Calista: ”Indemnizațiile pe care le primesc aceste persoane, între 350 de lei și 500 de lei, sunt inumane și că raportarea lor la indicele social de referință ne mai modificat din anul 2009 în valoare de 500 de lei este de asemenea, inuman. Va trebui să ne așezăm la masă și să reușim să găsim o soluție, să le permitem să facă niște terapii, să poată să aibă o viață independentă, să fie integrate în câmpul muncii și nu lăsate ostracizate de către statul român pe 350 de lei pe lună, pentru că atâta ne permitem.”

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. El trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Abia după ce va fi stabilită valoarea tichetelor și vor fi oficializate normele de acordare, aceste tichete vor putea fi primite de persoanele cu handicap.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6746
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.