Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Tastatura

Tastatura #2896

Tastatura reprezintă principalul echipament periferic de introducere a datelor în calculator.

Funcţionarea este următoarea: la acţionarea unei taste, tastatura detec-tează o activitate care este bazată pe interpretarea unor semnale electrice. Tastele sunt montate pe mici pistonaşe dispuse pe o grilă electrică senzoria-lă; o folie din plastic este intercalată în scop de protecţie între taste şi grila electrică – folia fiind perforată în dreptul tastelor, pentru a le permite acesto-ra să stabilească contact electric cu grila.

Activarea unei taste stabileşte un contact electric cu grila şi antrenează o modificare de semnătură electrică. Procesorul tastaturii urmăreşte în permanenţă fiecare contact al tastelor cu grila, iar în momentul în care o tastă este activată prin apăsare, se detectează o modificare în răspunsul sem-nalului electric, fapt ce este interpretat sub formă de caracter tastat.

Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumi-rea de cod de scanare, cod care este reţinut de către tastatură prin interme-diul procesorului propriu. Tastatura recunoaşte că s-a apăsat o tastă şi notea-ză codul acesteia, semnalând calculatorului faptul că a avut loc o acţiune ex-terioară, lucru care poate fi realizat prin intermediul unei întreruperi hardware. La întreruperea hardware, prin intermediul codului de scanare, tastatura comunică memoriei ROM, şi anume componentei BIOS conţinute de aceasta, ce tastă a fost acţionată; comunicarea între acest echipament şi memoria ROM a sistemului se face prin intermediul unui port de comunicaţie serial prevăzut cu un conector de tip DIN5 sau MiniDIN6. Însă tastatura va trebui să memoreze tasta apăsată până ce componenta BIOS preia semnalul de citire; Memorarea se va face într-o zonă specială numită buffer-ul tastaturii, care trebuie să fie suficient de mare pentru a reţine un număr de acţionări distincte ale tastelor în cazul în care microprocesorul nu răspunde la întreruperea semnalată.

Trebuie specificat faptul că tastatura reţine nu numai apăsarea unei taste, dar şi eliberarea acesteia, fiecare acţiune asupra unei taste fiind înregis-trată separat ca întrerupere hard. Pentru ca sistemul să facă distincţie între acţionarea unei taste şi eliberarea ei există coduri de scanare separate privind cele două acţiuni. În altă ordine de idei, există două categorii de taste:

- tastele comutatoare (Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock, Insert)
- tastele de control (Shift, Alt, Ctrl)
care afectează semnificaţia altor taste, dar acţiunea lor este total diferită;

În timp ce tastele comutatoare au efect indiferent dacă sunt apăsate sau eliberate, tastele de control au efect numai atunci când sunt acţionate.

Prin funcţiile pe care le îndeplineşte, componenta BIOS va ţine evi-denţa stărilor curente ale celor două tipuri de taste (înregistrarea acestor stări ocupă 2 octeţi în memoria ROM)

Tastaturile PC-urilor sunt de regulă standardizate, dar forma lor, facilităţile suplimentare oferite, precum şi modul de dispunere a tastelor reprezintă criterii în funcţie de care tastaturile se pot împărţi în patru mari categorii:
 • A - Tastaturile standard sunt cele tradiţionale ale calculatoarelor; de regulă au 102 taste dar există şi modele cu 105 taste având 3 taste speciale în plus pentru facilităţi Windows 95/98/NT/Me/2000/XP . Versiuni mai sofisticate ale tastaturilor standard oferă taste suplimentare pentru macroinstrucţiuni şi butoane de control care permit executarea de operaţiuni preînregistrate , operaţiuni de demarare automată a unui navigator Internet sau de pornire a unui program de comunicaţii .Alte tastaturi posedă în partea superioară butoane care gestionează pornirea sistemului de operare , pornirea unor aplicaţii specifice , dar şi butoane care permit setarea sistemului în stare de veghe .

 • B - Tastaturile ergonomice cu popularitate mare datorită comparimentării în “V” a blocului alfanumeric, ceea ce a oferit utilizatorilor o poziţie mai confortabilă a mâinilor în timpul tastării . Aceste tastaturi au divizat blocul alfanumeric în două compartimente , cele două blocuri putând fiind activate independent unul da celălalt .

 • C - Tastaturile fără fir au avantajul că sunt lipsite de cablul de conectare la unitatea centrală, având astfel un grad ridicat de portabilitate. Utilizează razele inflaroşii sau undele radio.Acestea pot funcţiona practic în spaţiu , iat limita de amplasare a lor este da maximum 15 metrii .Dezavantajele acestor modele sw referă , în primul rând la preţul lor ridicat , iar în al doilea rând la riscul de interferenţă a undelor radio , unde care pot afecta comunicaţia dintre tastatură şi unitatea centală .

 • D - Tastaturile speciale cele care integrează, pe lângă perifericul clasic de introduce-re a datelor, şi alte dispozitive, cum ar fi: scanner, periferice indicatoare, boxe, microfon, diverse controale audio, porturi universale de conectare a altor periferice - USB


Din punct de vedere al dispunerii tastelor pe suprafaţa tastaturii, se pot deosebi patru serii de taste diferite, grupate în blocuri de taste:

A. Blocul tastelor alfanumerice care corespunde în mare parte tastaturii clasice de la maşina de scris, regăsinduse caractere alfabetice, semne de punctuaţie, caractere numerice şi speciale, taste de validare şi control:
 • a. tastele alfanumerice au modul de dispunere standard american este QWERTY, cel francez AYERTY, iar standardul românesc este QWERTZ
 • b. tastele bifuncţionale numerice şi caracterele speciale (<;>;/;’;!;.;[;];{;};:)
 • c. tastele de validare şi control Tasta ENTER este utilizată pentru a valida o acţiune, pentru a introduce o instrucţiune în calculator; practic, o comandă intră în memoria calculatorului numai prin acţionarea tastei ENTER.

Altele:
BACKSPACE – şterde un caracter aflat la stânga cursorului
DELETE – şterge un caracter aflat la dreapta cursorului
ESCAPE – permite ieşirea dintr-o stare de eroare
SHIFT – se află la stânga şi la dreapta blocului alfanumeric, şi au o dublă funcţionalitate şi permit scrierea cu majuscule şi editarea caracterelor plasate în partea superioară a tastelor bifuncţionale
CAPS LOCK – acţionează asupra literelor tastaturii, permite scrierea cu majuscule. La majoritatea tastaturilor, prin acţionarea tastei CAPS LOCK se aprinde un led care semnalizează luminos funcţionarea acesteia.
TAB – determină plasarea pe orizontală a cursorului
CONTROL – se utilizează în combinaţie cu alte taste.
 • d. tastele speciale sunt acelea care permit executarea unor acţiuni, cum ar fi:


Tasta PRINT SCREEN care copiază în memoria clipboard întregul conţinut al ecranului.
Tasta SCROLL LOCK care permite oprirea defilării ecranului
Tasta PAUSE/BREAK care întrerzpe temporar programul aflat în curs de execuţie, iar revenirea la program se face prin acţionarea oricărei taste.

B.
Blocul tastelor funcţionale sunt cele de la F1 la F12, permit executarea unor funcţii predefinite ce diferă de la o aplicaţie la alta

C. Blocul tastelor de deplasare şi poziţionare sunt:
 • a. săgeţile de deplasare care permit deplasarea cursorului cu un caracter
 • b. tastele de poziţionare care au următoarea semnificaţie:

PGUP şi PGDN deplasează cursorul un ecran mai sus şi respectiv mai jos.
HOME şi END poziţionează cursorul la începutul respectiv la sfârşitul aplicaţiei
INSERT creează efectul de suprascriere prin înlocuire cu valoarea tastată

D. Blocul mini-numeric este situat în partea dreaptă a tastaturii şi conţine taste numerice şi tastele celor patru operaţii aritmetice. Tastele numerice au dublă funcţie : pentru realizarea de calcule matematice elementare , utilizând oparatorii aritmetici (+ , - , * . / ) şi pentru deplasarea cursorului ( săgeţile direcţionale , PgUp , PgDn , Home , End)

Comutarea între cele două moduri de funcţionare se realizează prin acţionarea butonului Num Lock , a cărei funcţionare este semnalizată luminos printr-un led plasat în partea superioară a tastaturii .
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tastatura #2898

Prietene, informatia pe care mi-ai (ne-ai) dat-o, cu certitudine ma (ne) va ajuta....sunt lucruri pe care nu le stiam despre tastatura...doar ca ma interesa cum sa folosesc tasta print screen cand pe tasta cu pricina prtsc este jos si nu sus (sus fiind Print)!:( Oricum multumesc si daca reusesti sa-mi dai si aceasta informatie e si mai bine...:) Multa sanatate si ...Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tastatura #3264

Comenzi rapide de la tastatura... generale B)


• CTRL+C (Copiere)
• CTRL+X (Decupare)
• CTRL+V (Lipire)
• CTRL+Z (Anulare)
• DELETE (Ştergere)
• SHIFT+DELETE (Ştergerea definitivă a elementului selectat fără a-l plasa în Coşul de reciclare)
• CTRL în timp ce se glisează un element (Copierea elementului selectat)
• CTRL+SHIFT în timp ce se glisează un element (Crearea unei comenzi rapide pentru elementul selectat)
• Tasta F2 (Redenumirea elementului selectat)
• CTRL+SĂGEATĂ LA DREAPTA (Deplasarea punctului de inserare la începutul cuvântului următor)
• CTRL+SĂGEATĂ LA STÂNGA (Deplasarea punctului de inserare la începutul cuvântului anterior)
• CTRL+SĂGEATĂ ÎN JOS (Deplasarea punctului de inserare la începutul paragrafului următor)
• CTRL+SĂGEATĂ ÎN SUS (Deplasarea punctului de inserare la începutul paragrafului anterior)
• CTRL+SHIFT cu oricare dintre tastele săgeată (Evidenţierea unui bloc de text)
• SHIFT cu oricare dintre tastele săgeată (Selectarea mai multor elemente dintr-o fereastră sau de pe desktop, sau selectarea textului dintr-un document)
• CTRL+A (Selectare totală)
• Tasta F3 (Căutarea unui fişier sau folder)
• ALT+ENTER (Vizualizarea proprietăţilor pentru elementul selectat)
• ALT+F4 (Închiderea elementului activ sau închiderea programului activ)
• ALT+ENTER (Afişarea proprietăţilor pentru obiectul selectat)
• ALT+BARĂ DE SPAŢIU (Deschiderea meniului de comenzi rapide pentru fereastra activă)
• CTRL+F4 (Închiderea documentului activ în programe care permit documente multiple deschise simultan)
• ALT+TAB (Comutare între elemente deschise)
• ALT+ESC (Circulare prin elemente în ordinea în care s-au deschis)
• Tasta F6 (Circulare prin elementele de pe ecran dintr-o fereastră sau de pe desktop)
• Tasta F4 (Afişarea listei din bara Adresă din Computerul meu sau Exploratorul Windows)
• SHIFT+F10 (Afişarea meniului de comenzi rapide pentru elementul selectat)
• ALT+BARĂ DE SPAŢIU (Afişarea meniului Sistem pentru fereastra activă)
• CTRL+ESC (Afişarea meniului Start)
• ALT+Litera subliniată dintr-un nume de meniu (Afişarea meniului corespunzător)
• Litera subliniată dintr-un nume de comandă sau meniu deschis (Efectuarea comenzii corespunzătoare)
• Tasta F10 (Activarea barei de meniu a programului activ)
• SĂGEATĂ LA DREAPTA (Deschiderea meniului următor de la dreapta sau deschiderea unui submeniu)
• SĂGEATĂ LA STÂNGA (Deschiderea meniului următor de la stânga sau închiderea unui submeniu)
• Tasta F5 (Actualizarea ferestrei active)
• BACKSPACE (Vizualizarea folderului cu un nivel mai sus din Computerul meu sau Exploratorul Windows)
• ESC (Revocarea activităţii curente)
• SHIFT când se introduce un CD-ROM într-o unitate CD-ROM (Împiedicarea redării automate a CD-ROM-ului)
• CTRL+SHIFT+ESC (Deschiderea Managerului de activităţi)

Comenzi rapide de la tastatură pentru casete de dialog

Dacă apăsaţi SHIFT+F8 în casetele listă cu selecţie extinsă, activaţi modul de selecţie extins. În acest mod se pot utiliza tastele săgeată pentru a deplasa un cursor fără a schimba selecţia. Apăsaţi CTRL+BARĂ DE SPAŢIU sau SHIFT+BARĂ DE SPAŢIU pentru a ajusta selecţia. Pentru a revoca modul de selecţie extins, apăsaţi din nou SHIFT+F8. Modul de selecţie extins se revocă singur atunci când deplasaţi focalizarea la alt control.
• CTRL+TAB (Deplasare înainte prin file)
• CTRL+SHIFT+TAB (Deplasare înapoi prin file)
• TAB (Deplasare înainte prin opţiuni)
• SHIFT+TAB (Deplasare înapoi prin opţiuni)
• ALT+Literă subliniată (Efectuarea comenzii corespunzătoare sau selectarea opţiunii corespunzătoare)
• ENTER (Efectuarea comenzii pentru opţiunea activă sau butonul activ)
• BARĂ DE SPAŢIU (Bifarea sau debifarea casetei de selectare, dacă opţiunea activă este o casetă de selectare)
• Tastele săgeată (Selectarea unui buton, dacă opţiunea activă este un grup de butoane de opţiune)
• Tasta F1 (Afişare Ajutor)
• Tasta F4 (Afişarea elementelor din lista activă)
• BACKSPACE (Deschiderea unui folder cu un nivel mai sus, dacă este selectat un folder în caseta de dialog Salvare ca sau Deschidere)

Comenzi rapide de la tastaturile Microsoft Natural Keyboard

• Sigla Windows (Afişarea sau ascunderea meniului Start)
• Sigla Windows+BREAK (Afişarea casetei de dialog Proprietăţi sistem)
• Sigla Windows+D (Afişare desktop)
• Sigla Windows+M (Minimizarea tuturor ferestrelor)
• Sigla Windows+SHIFT+M (Restaurarea ferestrelor minimizate)
• Sigla Windows+E (Deschidere Computerul meu)
• Sigla Windows+F (Căutarea unui fişier sau folder)
• CTRL+Sigla Windows+F (Căutare computere)
• Sigla Windows+F1 (Afişare Ajutor Windows)
• Sigla Windows+ L (Blocare tastatură)
• Sigla Windows+R (Deschiderea casetei de dialog Executare)
• Sigla Windows+U (Deschidere Manager utilitare)

Comenzi rapide de la tastatură pentru accesibilitate

• SHIFT dreapta timp de opt secunde (Comutare activare-dezactivare TasteFiltrare)
• ALT stânga+SHIFT stânga+PRINT SCREEN (Comutare activare-dezactivare contrast puternic)
• ALT stânga+SHIFT stânga+NUM LOCK (Comutare activare-dezactivare TasteMaus)
• SHIFT de cinci ori (Comutare activare-dezactivare TasteAdezive)
• NUM LOCK timp de cinci secunde (Comutare activare-dezactivare TasteComutare)
• Sigla Windows +U (Deschidere Manager utilitare)

Comenzi rapide de la tastatură pentru Exploratorul Windows

• END (Afişarea părţii de jos a ferestrei active)
• HOME (Afişarea părţii de sus a ferestrei active)
• NUM LOCK+semnul asterisc (*) (Afişarea tuturor subfolderelor de sub folderul selectat)
• NUM LOCK+semnul plus (+) (Afişarea conţinutului folderului selectat)
• NUM LOCK+semnul minus (-) (Restrângerea folderului selectat)
• SĂGEATĂ LA STÂNGA (Restrângerea selecţiei curente dacă este extinsă sau selectarea folderului părinte)
• SĂGEATĂ LA DREAPTA (Afişarea selecţiei curente dacă este restrânsă sau selectarea primului subfolder)

Comenzi rapide de la tastatură pentru Harta de caractere

După ce faceţi dublu clic pe un caracter din grila de caractere, se poate face deplasarea prin grilă cu ajutorul comenzilor rapide de la tastatură:
• SĂGEATĂ LA DREAPTA (Deplasare la dreapta sau la începutul liniei următoare)
• SĂGEATĂ LA STÂNGA (Deplasare la stânga sau la sfârşitul liniei anterioare)
• SĂGEATĂ ÎN SUS (Deplasare cu un rând mai sus)
• SĂGEATĂ ÎN JOS (Deplasare cu un rând mai jos)
• PAGE UP (Deplasare cu câte un ecran mai sus)
• PAGE DOWN (Deplasare cu câte un ecran mai jos)
• HOME (Deplasare la începutul liniei)
• END (Deplasare la sfârşitul liniei)
• CTRL+HOME (Deplasare la primul caracter)
• CTRL+END (Deplasare la ultimul caracter)
• BARĂ DE SPAŢIU (Comutare între modul Mărit şi Normal atunci când este selectat un caracter)

Comenzi rapide de la tastatură pentru fereastra principală MMC (Microsoft Management Console)

• CTRL+O (Deschiderea unei console salvate)
• CTRL+N (Deschiderea unei console noi)
• CTRL+S (Salvarea consolei deschise)
• CTRL+M (Adăugarea sau eliminarea unui element de consolă)
• CTRL+N (Deschiderea unei ferestre noi)
• Tasta F5 (Actualizarea conţinutului tuturor ferestrelor consolei)
• ALT+BARĂ DE SPAŢIU (Afişarea meniului ferestrei MMC)
• ALT+F4 (Închidere consolă)
• ALT+A (Afişarea meniului Action)
• ALT+V (Afişarea meniului View)
• ALT+F (Afişarea meniului File)
• ALT+O (Afişarea meniului Favorites)

Comenzi rapide de la tastatură pentru fereastra consolei MMC

• CTRL+P (Imprimarea paginii curente sau a panoului activ)
• ALT+semnul minus (-) (Afişarea meniului ferestrei pentru fereastra consolei active)
• SHIFT+F10 (Afişarea meniului de comenzi rapide Action pentru elementul selectat)
• Tasta F1 (Deschiderea subiectului de Ajutor, dacă există, pentru elementul selectat)
• Tasta F5 (Actualizarea conţinutului tuturor ferestrelor consolei)
• CTRL+F10 (Maximizarea ferestrei consolei active)
• CTRL+F5 (Restaurarea ferestrei consolei active)
• ALT+ENTER (Afişarea casetei de dialog Properties, dacă există, pentru elementul selectat)
• Tasta F2 (Redenumirea elementului selectat)
• CTRL+F4 (Închiderea ferestrei consolei active Când o consolă are numai o singură fereastră de consolă, această comandă rapidă închide consola)

Navigarea în conexiunea desktop la distanţă

• CTRL+ALT+END (Deschiderea casetei de dialog Security Microsoft Windows NT)
• ALT+PAGE UP (Comutare între programe de la stânga la dreapta)
• ALT+PAGE DOWN (Comutare între programe de la dreapta la stânga)
• ALT+INSERT (Circulare prin programe în ordinea celor mai recent utilizate)
• ALT+HOME (Afişarea meniului Start)
• CTRL+ALT+BREAK (Comutarea computerului client între o fereastră şi un ecran complet)
• ALT+DELETE (Afişarea meniului Windows)
• CTRL+ALT+semnul minus (-) (Plasarea unui instantaneu al întregii zone a ferestrei client în clipboardul Terminal Server şi furnizarea aceleiaşi funcţionalităţi care ar fi oferite prin apăsarea ALT+PRINT SCREEN pe un computer local.)
• CTRL+ALT+semnul plus (+) (Plasarea unui instantaneu al ferestrei active din client în clipboardul Terminal Server şi furnizarea aceleiaşi funcţionalităţi care ar fi oferite prin apăsarea PRINT SCREEN pe un computer local.)


Navigarea în Microsoft Internet Explorer

• CTRL+B (Deschiderea casetei de dialog Organizare Preferinţe)
• CTRL+E (Deschiderea barei Căutare)
• CTRL+F (Pornirea utilitarului Găsire)
• CTRL+H (Deschiderea barei Istoric)
• CTRL+I (Deschiderea barei Preferinţe)
• CTRL+L (Deschiderea casetei de dialog Deschidere)
• CTRL+N (Pornirea altei instanţe a browserului cu aceeaşi adresă Web)
• CTRL+O (Deschiderea casetei de dialog Deschidere, aceeaşi cu CTRL+L)
• CTRL+P (Deschiderea casetei de dialog Imprimare)
• CTRL+R (Actualizarea paginii Web curente)
• CTRL+W (Închiderea ferestrei curente)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tastatura #3268

Si totusi....combinatia PrtSc + habar nu am ce, lipseste!:( Este jos acest PrtSc sus fiind Print asa ca mi se deschide imprimanta daca apas numai pe el. In fine...si aceste combinatii pe care le-ai adaugat vor fi foarte folositoare!:woohoo: Deci...cel putin eu unu' iti mulumesc! Multa sanatate si...Doamne-ajuta!
 • ihdsimmeu
 • Avatarul lui ihdsimmeu
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
 • Posts: 3639
 • Thank you received: 558
 • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Tastatura #29484

Scurtaturi noi in Windows 7

Noile scurtaturi din Windows 7 aduc un punct in plus in ceea ce priveste usurinta in utilizare. Alaturi de noi facilitati, setul nou de scurtaturi, fac din Windows 7 un adevarat inlocuitor al Windows XP.

1. WIN + HOME - Restabilire / Minimizare pentru toate ferestrele cu exceptia celei active. Daca folosesti aceasta comanda fereastra activa ramane neschimbata iar toate celelalte ferestre deschise sunt minimizate sau restaurate la apasari succesive a combinatiei de taste.

2. WIN + SPACE - Ascunde toate ferestrele oferind o vedere de ansamblu a desktopului atata timp cat combinatia de taste este mentinuta

3. WIN + G - Aduce gadget-urile in fata (functionala doar in cazul in care aveti gadget-uri afisate pe ecran)

4. WIN + T - Pentru apasari repetate ofera o previzualizare succesiva a programele aflate in taskbar

5. WIN + Sageata SUS - Maximizare fereastra activa

6. WIN + Sageata Stanga - Aliniaza fereastra activa pe jumatea din partea stanga a ecranului

7. WIN + Sageata Dreapta - Aliniaza fereastra activa pe jumatea din partea dreapta a ecranului

8. WIN + Sageata JOS - Minimizare fereastra activa

9. WIN + + - Zoom In - mareste imaginea pe ecran si ofera detaliu a unei zone a ecranului

10. WIN + - - Zoom Out - micsoreaza imaginea pe ecran pana la starea initiala

11. WIN + 1/2/3/4/5/6/7/8/9 - Lanseaza programele din taskbar respectand ordinea de la stanga la dreapta
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.