Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Disfunctia sexuala la femei

Disfunctia sexuala la femei #9269

Disfunctia sexuala si reproductiva la femeile cu TVM

Femeile sunt fiinte cu un libidou normal. Echivalentul feminin al erectiei masculine este lubrefierea vaginala. Ca si in cazul barbatilor, nivelul de sectionare si severitatea TVM pot prezice capacitatea femeilor de a ajunge la o lubrefiere vaginala psihogena si / sau reflexogena. Lubrefierea psihogena va fi posibila la o sectionare sub T12, dar nu si la o sectionare deasupra T12, pe cand cea reflexogena va fi posibila la o sectionare deasupra T12 si mai putin probabila in cazul unei leziuni sub T12. Lubrefierea (pe cale reflexogena) se va produce in timpul stimularii manuale daca mielomerele S2-S4 sunt integre.

Pentru a determina daca pacienta poate avea lubrefiere psihogena se recomanda ca pacienta sa testeze daca isi simte mainile la nivel inghinal atunci, cand le pune in buzunarele pantalonilor. Daca proba este pozitiva (adica pacienta isi simte mainile la nivel inghinal atunci cand le pune in buzunare), atunci probabilitatea ca ea sa poata avea lubrefiere psihogena e mare. Pe de alta parte, prezenta reflexului bulbocavernos indica faptul ca pacienta poate avea lubrefiere reflexogena. Iarasi, e nevoie de precautie in cazul femeilor cu leziuni deasupra T6 dat fiind riscul crescut de declansare a disreflexiei autonome in timpul stimularii genitale manuale la aceste paciente.

Femeile la fel pot folosi pompe cu vacuum clitoridiene. O alta solutie eficienta sunt vibratoarele. Femeile cu TVM pot avea orgasm, desi ajung in general mai greu la el, iar pacientele cu TVM la nivel sacral sau de cauda equina ajung foarte greu la orgasm. Capacitatea femeii de a ajunge la orgasm nu influenteaza fertilitatea ei. Astfel, chiar si in lipsa orgasmului, femeia poate fi fertila.

Amenoreea postraumatica poate dura de la cateva zile la pana la 1 an post-TVM, pana la reaparitia ciclului menstrual normal. 85% din femeile cu TVM fac amenoree postraumatica. Din ele 50% isi recapata ciclul menstrual la 6 luni post-TVM si 90% - la 1 an dupa trauma.

Ciclul menstrual se poate modifica, ca si durata sau volum.

Femeile cu leziuni deasupra mielomerului T10, pot avea o senzatie de discomfort in cursul menstruatiei.

Daca la o pacienta cu TVMC functia mainii este perturbata, se impune trecerea de la tampoanele intravaginale la cele absorbante.

Spasmele / spasticitatea de la nivelul planseului pelvin (muschii ce intra in structura sfincterului sau a peretilor vaginului) pot perturba introducerea tamponului intim.

IMPORTANT! Desi ciclul menstrual poate fi abolit post-TVM (amenoree postraumatica), ovulatia nu este afectata prin leziune.

La pacientele cu TVM exista risc de sarcina la reluarea activitatii sexuale.

Aceste paciente au nevoie de un control ginecologic anual, cu examinarea regiunii pelvine si a sanilor, mai ales in conditiile anesteziei globale post-TVMC.

Este importanta igiena intima zilnica riguroasa (ADL sau ingrijitorul).

Amenoreea postraumatica este produsa prin intreruperea, cauzata de stres, a secretiei ciclice de hormoni hipotalamo-hipofizari, fenomen ce conduce la abolirea ovulatiei si lipsa ciclului menstrual. Desi leziunea in sine, din punct de vedere neurologic, nu afecteaza ovulatia, totusi, in cazul acestor persoane, ea (ovulatia) este suspendata temporar, din cauza efectelor inhibitorii ale stresului asupra sistemului hipotalamo-hipofizo-gonadal. Ritmicitatea ciclurilor menstruale, si, posibil, aparitia ovulatiei se pot restabili la un interval de timp variabil, in general – cateva luni de la producerea TVM. De mentionat, ca ovulatia (si implicit posibilitatea sarcinii), pot apare inainte de reluarea menstrelor. Din acest motiv in cazul acestor paciente este indicata folosirea metodelor contraceptive locale (condom, diafragma, spermicide). Nu se recomanda folosirea contraceptivelor orale si a DIU (dispozitivelor intrauterine).

Femeile, de obicei, nu au orgasm, dar sarcina este posibila. Pacienta poate procrea si da nastere la un copil sanatos. Problemele adevarate ale femeii gravide cu TVM tin de ingrijirea prenatala, perinatala si postnatala. O sarcina la o femeie cu TVM, in special mai sus de T6, e considerata cu risc crescut. De aceea, trebuie monitorizata atent. In perioada prenatala, complicatiile legate de TVM pot fi: infectiile de tract urinar, spasticitatea crescuta, constipatia, escarele, riscul de tromboza venoasa profunda si disreflexie autonoma. In timpul perioadei prentale poate fi dificila recunoasterea clinica a contractiilor uterine premature. Femeile cu TVM sub T10 pot sa nu simta durerea abdominala legata de contractiile uterine. Declansarea paturitiei se poate caracteriza / trada clinic prin cresterea spasticitatii. La femeile cu TVM deasupra T6 parturitia poate declansa disreflexia autonoma, care poate fi foarte dificil de diferentiat de hipertensiunea din pre-eclampsie. In comparatie cu femeile normale, cele cu TVM au un risc mai mare de a avea nou-nascuti subponderali, dar au o incidenta similara de prematuri. Pacientele cu TVM au mai multe sanse ca cele normale de a naste cu forceps sau prin cezariana, dar aceleasi sanse de a avea un avort in timpul sarcinii sau o nastere cu fat mort. Femeile cu TVM nu au un risc crescut de a produce feti cu anomalii congenitale. Anestezia epidurala s-a dovedit a fi sigura si eficienta in tratamentul disreflexiei autonome din timpul parturitiei si expulziei.

Femeia poate avea contact sexual, chiar in conditiile portajului unei sonde vezicale fixe permanente, deoarece orificiul vaginal nu este obstructionat. Se indica lipirea cu leucoplast a tubului cateterului la peretele abdomenului pe durata contactului sexual.

Este importanta comunicarea cu partenerul sexual, pentru a nu se adopta pozitii care sa duca la posibile leziuni musculo-ligamentare.

Este importanta stimularea tuturor zonelor erogene ale femeii.

Se indica utilizarea unui gel lubrefiant ce favorizeaza penetrarea. Prin interventia prea viguroasa a partenerului pot surveni escare in ariile de presiune specifice si/sau leziuni cutaneo-mucoase ale vulvei si/sau vaginului in urma frecarii ori presiunii excesive.


Fetelor, gingaselor, va rog sa comentati... B)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16167
  • Thank you received: 5267
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Disfunctia sexuala la femei #14413

Buna, nu prea ma pricep sa comentez la acest capitol SEXOLOGIE dar va pot spune ca am TVM incomplet T10 de 3 ani jumatate si viata sexuala se schimba in mare parte in urma acestui traumatizm, insa poti avea o viata sexuala aprope normala.

In urma cu sase luni am nascut dand viata la o fetiza superba pe nume Rahela. Sarcina am dus-o foarte greu datorita infectiei urinare care se tot repeta, pt ca sarcina apasa foarte mult pe rinichi, multi dintre medici, de la spitale diferite spuneau ca voi face blocaj renal daca nu renunt la sarcina, risc sa mor. Dar am avut incredere in Dumnezeu si nu i-am ascultat, cu dureri groaznice m-am incapatanat si am dus sarcina pana la capat.

Am nascut prematur, la 8 luni jumate prin cezariaina in urma unei anestezii generale. Cand m-am trezit mi-am vazut visul implinit, fetita mea era sanatoasa iar acest fapt mi-a intarit convingerea ca Dumnezeu exista si nu trebuie sa ne punem nadejdea numai in oameni.

Ea este Rahela, fetita mea si a sotului meu Alin, pe care va rog s-o votati pe saitul Pampers.ro: https://concurs.pampers.ro/gallery_details.php?id=4819#



Va multumesc!
  • Rebeca
  • Avatarul lui Rebeca
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 67
  • Thank you received: 71
  • Karma: 4
Ultima editare: by Rebeca.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.