Multi dintre pacientii cu leziune medulara, au probleme de echilibru, aici fiecare dintre noi dezvoltandu-si propriile metode de adaptabilitate specifice gradului de nivel lezional. Pierderea sensibilitatii si lipsa echilibrului au ca rezultat aparitia fricii fata de pericolul caderii, in primele zile petrecute in scaunul cu rotile. Ca urmare, pacientul este adesea rigid, si nu doreste sa-si miste nici o parte a corpului, cu exceptia capului, lipsa musculaturii abdominale, a tricepsilor si a marilor dorsali la cei cu leziuni cervicale, impune o prudenta din partea acestora la miscarile de transfer in scaunul rulant.
Personal, va impartasesc modul meu de transfer din pat in carucior si invers, ca persoana cu tetraplegie...
in speranta ca si voi, care sunteti in situatie asemanatoare, sau cei cu leziuni toracale sau lombare sa posteze in continuarea acestui topic, felul lor specific de transfer... Deasemenea aceasta invitatie este si pentru pacientii cu boli degenerative, dependenti sau utilizatori de fotoliu rulant.
Deci... incep transferul prin ridicarea cu ajutor la marginea patului, dupa care sotia (insotitorul meu
) trage caruciorul in fata mea, cu laterala din dreapta data jos. Am un pat multifunctional, gen spital... pe care odata caruciorul blocat in dreptul meu, il ridica sotia prin apasarea unei pedale, la un nivel superior sezutului scaunului... dupa care, eu intind mana si ma sprijinesc de laterala opusa, timp in care insotitorul trage de 'turul pantalonului' si asa sunt asezat si 'aranjat in pozitia ideala.... 10-12 ore in functie de programul si starea de 'lucru' din respectiva zi.
Pentru a ma pune in pat, procedez invers... adik trag scaunul lipit de pat, imi ridic picioarele pe acesta, dupa care ma aplec pe partea dreapta, in cot... iar insotitorul ma trage catre el din partea opusa caruciorului... bineinteles ca ajut printr-un elan din bazin la o mai buna pozitionare la orizontala...
Astai-i tot... deocamdata
... voi cum procedati?