Asistentii personali, concediati colectiv la recomandarea Fiscului
Sute de asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav din Constanta au fost concediati colectiv din lipsa de fonduri, la sugestia explicita a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
De fapt, reprezentantii Fiscului au transmis o circulara prin care "le sugereaza" tuturor primarilor sa-i concedieze pe insotitorii persoanelor cu handicap grav, pe motiv ca nu mai sunt si nici nu vor mai veni bani la buget "pentru acest capitol". O astfel de adresa a ajuns la toate primariile si consiliile locale, la sfarsitul lunii aprilie.
"Suma suplimentar ceruta poate fi doar zero lei"
"Avand in vedere ca suma alocata de la bugetul de stat pentru finantarea drepturilor insotitorilor persoanelor cu handicap a fost insuficienta, reusind sa acopere doar cateva luni din 2010, si in conditiile in care nu stim daca va avea loc vreo rectificare bugetara, trimiterea persoanelor implicate in somaj reprezinta o solutie real posibila, existand consilii locale care deja au aplicat aceasta varianta (perioada maxima de somaj acordata a fost de sase luni)", se arata in adresa ANAF.
Cateva randuri mai jos, Fiscul vine si cu o alternativa: "transferul de sume de la ajutoare la handicap".
Dar primarii sunt sfatuiti "sa-si faca calculele cu maxima atentie", avand in vedere ca "singura varianta acceptata de rectificare este cea intre diferite pozitii ale aceluiasi capitol bugetar, suma suplimentar ceruta fiind zero lei".
Memoriu de respingere
In replica, reprezentanti ai societatii civile si ai unor directii locale le-au trimis autoritatilor un memoriu in care reclama depasirea atributiilor de catre Fisc si incalcarea drepturilor persoanelor cu handicap, consfintite de Constitutie. Acestia sustin ca, desi Autoritatea pentru Persoane cu Handicap si Curtea Constitutionala resping astfel de masuri, o parte dintre primariile din tara au urmat totusi sfatul ANAF.
Asta, in conditiile in care, arata specialistii, "autoritatile locale au obligatia de a organiza si finanta servicii destinate persoanelor cu handicap", iar dreptul la insotitor "e al persoanei cu handicap". Semnatarii memoriului sustin ca efectul social e important, pentru ca "multi dintre asistentii personali au ca singura sursa de venit acest salariu", fiind nevoiti sa-si ingrijeasca rudele chiar si 24 de ore din 24.
"Motivarea, prin criza financiara, a incalcarii drepturilor persoanelor cu handicap nu e credibila si poate fi interpretata ca fiind un abuz de drept.",
DECIZIE, Curtea Constitutionala
https://www.evz.ro/detalii/stiri/asistentii-personali-concediati-colectiv-la-recomandarea-fiscului-900215.html