Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate

Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27184

Retinerea CASS din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala

Calcul contributiei de 5,5 la sanatate din pensii

Ce poate sa faca un pensionar pentru a-si putea recupera banii opriti abuziv din pensie retroactiv?Care sunt pasii care trebuie urmati?

Prin DECIZIA nr. 223 si DECIZIA nr. 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala a constatat ca "dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei. "

decizie-ccr.jpg


Decizia nr. 223/2012 este foarte interesanta si este pentru prima oara cand citesc ca judecatorii Curtii Constitutionale spun in mod direct unor institutii publice sa aplice o decizie pronuntata de ei si cum sa o aplice. Mai mult, dupa ce atrag atentia Casei Nationale de Pensii Publice si instantelor judecatoresti cum sa aplice decizia, vin si precizeaza ca nu numai dispozitivul este general obligatoriu, ci si considerentele adica motivele retinute in decizie.

O sa fie unele discutii pe tema termenului de 45 de zile prevazut la art. 147, alin. (1) din Constitutie, numai ca, daca prima decizie care va fi publicata in Monitorul Oficial va fi decizia nr. 223/2012, atunci aceasta va produce efecte de la data publicarii. De la acea data casele de pensii nu trebuie sa mai retina CASS la intreaga pensie.

Deci Casele de Pensii judetene, ca urmare a actionarii in justitie de fiecare pensionar in parte vor fi obligate sa restituie o suma de 41 lei/luna tuturor pensionarilor carora li s-a oprit CASS la o pensie mai mare de 740 de lei.

Anunt in legatura cu Deciziile Curtii Constitutionale nr 223 si 224 din 15.03.2012 (CAS 5,5%)
Pot obtine aceste sume retroactiv cei care, la data publicarii deciziei nr. 223/2012
in Monitorul Oficial, au introdus actiune in instanta. Prin urmare, introduceti cat mai repede
cereri de chemare in judecata pe rolul instantelor daca doriti acesti bani. De asemenea, cei
care s-au judecat si au pierdut irevocabil pot ataca cu cerere de revizuire hotararea instantei de
recurs in temeiul art. 322, pct. 10 Cod procedura civila.

Trebuie retinut si faptul ca efectele juridice ale celor doua decizii amintite mai sus isi produc efectele dupa publicarea acestora In M. Of. al Romaniei! Prin urmare, de la momentul publicarii celor doua decizii in M. Of. al Romaniei, retroactiv nu se va plati nimic chiar daca persoanele lezate se vor adresa instantelor competente pentru recuperarea acelor bani, retinuti abuziv. Ideea este ca, dupa publicare, nu este cazul ca cineva sa cheltuiasca niste bani cu avocati la instante!

Descarca de mai jos CEREREA DE RECUPERARE 5,5% DIN IMPOZITUL PE SANATATE CATRE CASA DE PENSII

Descarca MODELUL DE ACTIUNE IN INSTANTA PENTRU RECUPERAREA SUMELOR RRETINUTE DIN PENSIE

Fisier atasat:

Nume fișier: Recuperare_55_din_impozitul_pe_sanatate_2012-04-16.doc
Dimensiune fișier: 30 KB


Ce acte depunem pentru recuperarea CAS in instanta

In vederea depunerii de cereri de chemare in judecata, Tribunalul Bucuresti a facut o serie de precizari privind documentatia necesara si procedura care trebuie urmata. Astfel, pensionarii trebuie sa depuna urmatoarele acte:

- cerere de chemare in judecata in 3 exemplare
- copie taloane de pensie pentru perioada cat a fost retinuta contributia (respectiv ianuarie 2011 - la zi)
- copie decizie de pensie

Pensionarii nu trebuie sa se prezinte personal la Tribunal, intrucat cererile de chemare in judecata, insotite de copiile documentelor indicate pot fi expediate prin posta la adresa Tribunalul Bucuresti, Bd. Unirii nr.37, sector 3 Bucuresti - Sectia a VIII-a Litigii de munca si asigurari sociale.

In cazul in care exista nemultumiri intemeiate privind data stabilita pentru primul termen de judecata, persoanele in cauza se pot adresa Sectiei a VIII-a a Tribunalului Bucuresti cu solicitari de preschimbare a termenului, conform legii.

La Tribunal se face plangerea (gen modelul de mai sus), insa dupa primirea unui raspuns nefavorabil din parte Casei de Pensii... deci grabiti-va cei care sunteti interesati ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27185

DOMNULE PREȘEDINTE,

Subsemtatul ________________________________________________, domiciliat în _______________________________________________________, în contradictoriu cu STATUL ROMÂN, reprezentat prin MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE, cu sediul în București, str.Apolodor nr.17, sector 5, CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE, cu sediul în București, Calea Călărașilor nr.248, bl.S19, sector 3, CASA NAȚIONALĂ DE PENSII ȘI ALTE DREPTURI SOCIALE, cu sediul în București, str.Latină nr.8, sector 2 și GUVERNUL ROMÂNIEI, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Victoriei nr.1, sector 1, formulez prezenta

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

și vă solicit ca, pe baza probelor ce vor fi administrate și în temeiul dispozițiilor art.1345 – 1348 Cod civil, să dispuneți restituirea sumelor reținute fără temei legal din veniturile încasate cu titlu de pensie din data de 01.01.2012.

MOTIVELE CERERII

În fapt, ca urmare a interpretării dispozițiilor Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului nr.107/2010 și 117/2010, pentru modificarea și completarea pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii și, respectiv, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a procedat la reținerea cotei de 5,5 % - reprezentând contribuție CASS – din întregul cuantum al pensiei aflate în plată, nu doar din sumele ce depășeau 740 de lei.
Prin Deciziile Curții Constituționale nr.223 și 224 din 13.03.2012, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.256/18.04.2012, s-a constatat că: dispozitiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.”
Având în vedere deciziile mai sus citate vă solicit să constatați că reținerile lunare a cotei de 5,5% din totalul veniturilor încasate cu titlu de pensie sunt efectuate fără temei legal și, în consecință, să dispuneți restituirea acestora, actualizate cu dobânda medie bancară.
Pentru a combate apărările pârâtelor în sensul inexistenței temeiului legal pentru restituirea sumelor, dat fiind faptul că deciziile Curții Constituționale sunt aplicabile numai pentru viitor, arăt următoarele:
Așa cum se poate observa din lecturarea celor 2 decizii ale Curții Constituționale, acestea sunt atipice. Astfel, Curtea Constituțională nu constată neconstituționalitatea textului legal, ci doar arată limitele în care aplicarea acestuia este constituțională. Pe cale de consecință, norma legală rămâne în vigoare, nemodificată, dar numai în măsura în care ea se aplică în conformitate cu dispozițiile Curții.
Prin urmare, ne aflăm fără îndoială în fața unei decizii de interpretare a legii, care, chiar dacă excede oarecum competențelor Curții Constituționale este opozabilă erga omnes și general obligatorie.
Dispozițiile de interpretare a legilor sau ordonanțelor guvernului nu se aplică numai de la data publicării lor în Monitorul Oficial, ci chiar de la data apariției actului normativ pe care îl explicitează, în caz contrar fiind lipsite de chiar scopul lor: acela de a lămuri o problemă concretă apărută în procesul aplicării normei legale.
Având în vedere faptul că, așa cum am arătat și mai sus, prin Deciziile nr.223 și 224/2012 ale Curții Constituționale nu se modifică în niciun fel norma legală, orice interpretare a acestora în sensul nerestituirii sumelor reținute ca urmare a unei interpretări neconstituționale a prevederii legale este, fără îndoială, abuzivă. Dispozițiile Curții Constituționale sunt clare: textul legal este constituțional dacă și numai dacă se interpretează în sensul reținerii cotei de 5,5% numai din veniturile ce depășesc suma de 740 de lei. Pe cale de consecință, o altă interpretare este neconstituțională. Prin urmare, a se refuza restituirea sumelor reținute începând cu 01.01.2012 echivalează cu aplicarea unei norme care este nulă și nu produce efecte.
Prin reținerea cotei de 5,55 din cuantumul total al pensiei, nu doar din suma ce depaseste 740 de lei, ci din intreaga pensie s-a realizat o imbogatire fara justa cauza de catre autoritatile statului, suma fiind retinuta fara baza legala (sau, mai clar, in baza unei interpretari neconstitutionale a unei prevederi legale).
Avand in vedere cele aratate mai sus consider ca prezenta actiune este intemeiata si va solicit sa obligati paratele la restituirea sumei retinute drept contributie CASS calculata la intregul cuantum al pensiei, suma actualizata cu dobanda medie bancare.
In drept imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 1345-1348 Cod civil.
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri.


Va multumesc
_________________
DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI _____________


***


CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA

si solicit instantei de judecata sa constate ca perceperea cotei CASS de 5,5 % din intregul cuantum al pensiei este ilegala si, pe cale de consecinta, sa dispuna obligarea paratei:

- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.

MOTIVELE CERERII

In fapt, sunt pensionat/a din anul ...................... conform Deciziei nr. ........................... Pana in luna decembrie 2010 primeam o pensie in cuantum de ................................. lei, din care se retineau urmatoarele sume: ...................... cota CASS si ................................. impozit pe venit.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ...................... am observat ca retinerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ...................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: .............. x 5,5% = .................. lei si nu (................. – 740) x 5,5% = ............... lei.

Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozitiile OUG 117/2010:

In conformitate cu dispozitiile art.296 indice 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010:–baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.

Formularea OUG nr. 117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri.

Pe cale de consecinta, calculul si retinerea cotei CASS de 5,5% din intregul cuantum al pensiei este ilegala.

Mai mult decat atat, desi formularea OUG 117/2010 este clara, trebuie facute urmatoarele precizari si cu privire la netemeinicia pe fond a perceperii cotei CASS din intregul cuantum al pensiei:
Astfel, prin aceasta modalitate de retinere a cotei CASS s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741 – 780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780 – 999 lei, care platesc intreaga cota CASS.

Trebuie subliniat faptul ca aceste contributii CASS au fost platite si pana in prezent, de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.

Practic, prin aceasta modalitate de calcul se creeaza, pe acelasi venit provenit din pensie, cel putin doua modalitati diferite de calcul si percepere a cotei CASS.

Mai mult decat atat, se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori de CASS, care nu beneficiaza de nicio "ajustare" a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.

De asemenea, prevederile OUG 117/2010 aratate mai sus incalca si dispozitiile Legii nr.286/2010 a Bugetului de stat. Astfel, in Sectiunea III, art.8 din aceasta lege se arata ca nivelul CASS este de 5,5 % din venituri. Prin perceperea unei cote ajustate – in functie de niste criterii arbitrare, pentru ca norme metodologice nu exista, OUG nr.117/2010 vine in conflict direct cu prevederile unui act normativ cu putere superioara, ajungandu-se la perceperea CASS pe transe de venit.

Fac precizarea ca, in data de ........................... am formulat plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei CASS, la care am primit un raspuns nefavorabil cu nr. ................... / .............................. .

Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa admiteti prezenta cerere, asa cum a fost formulata si, pe cale de consecinta, sa dispuneti obligarea paratei:

- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.

In drept imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.1 si urm. din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pe ale OUG nr. 117/2010.
Solicit judecarea in lipsa mea, conform prevederilor art. 242 Cod Procedura Civila.
In dovedirea actiunii anexez la prezenta cerere, in dublu exemplar, pentru a fi comunicate si paratei, urmatoarele documente, in copie:

- C.I./B.I.
- talon pensie luna decembrie 2010;
- talon pensie luna ianuarie 2011;
- dovada comunicare plangere administrativa prealabila;
- raspunsul primit de la Casa de Pensii.

Va multumesc,
.............................

DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI ...............................................
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27190

Intr-un comunicat de presa, Casa Nationala de Pensii Publice precizeaza ca nu este necesara depunerea de cereri de catre pensionari, calculul urmand sa se faca automat. De asemenea, CNPP atrage atentia ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

"In acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia 223/13 martie 2012, prin care a constatat ca 'deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.'", se arata intr-un comunicat.
 • boboc
 • Avatarul lui boboc
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 3
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27191

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la situaţia creată de adoptarea, de către Curtea Constituţională, a unor decizii privind constituţionalitatea prevederilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii


În urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie a.c., Curtea Constituţională a constatat că “ dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.”

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, “Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

În acest sens s-a pronunţat Curtea şi în Decizia nr.223/13 martie 2012, prin care a constatat că” deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Trebuie reţinut, însă, că până la această dată, deciziile Curţii Constituţionale – aflate în discuţie – nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri.

După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora.


17.04.2012
 • boboc
 • Avatarul lui boboc
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 3
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27194

boboc a scris:
Intr-un comunicat de presa, Casa Nationala de Pensii Publice precizeaza ca nu este necesara depunerea de cereri de catre pensionari, calculul urmand sa se faca automat. De asemenea, CNPP atrage atentia ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

"In acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia 223/13 martie 2012, prin care a constatat ca 'deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.'", se arata intr-un comunicat.

Suma lunara retinuta = 740 lei x 5,5% = 40,70 lei

ANUL 2011
Ianuarie: Suma 40,70 ; IPC 103,38 ; Suma actualizata 42,08
Februarie: Suma 40,70 ; IPC 102,59 ; Suma actualizata 41,75
Martie: Suma 40,70 ; IPC 101,98 ; Suma actualizata 41,51
Aprilie: Suma 40,70 ; IPC 101,31 ; Suma actualizata 41,23
Mai: Suma 40,70 ; IPC 101,10 ; Suma actualizata 41,15
Iunie: Suma 40,70 ; IPC 101,39 ; Suma actualizata 41,27
Iulie: Suma 40,70 ; IPC 101,75 ; Suma actualizata 41,41
August: Suma 40,70 ; IPC 102,10 ; Suma actualizata 41,55
Septembrie: Suma 40,70 ; IPC 102,31 ; Suma actualizata 41,64
Octombrie: Suma 40,70 ; IPC 101,66 ; Suma actualizata 41,38
Noiembrie: Suma 40,70 ; IPC 101,24 ; Suma actualizata 41,20
Decembrie: Suma 40,70 ; IPC 101,00 ; Suma actualizata 41,11

ANUL 2012
Ianuarie: Suma 40,70 ; IPC 100,64 ; Suma actualizata 40,96
Februarie: Suma 40,70 ; IPC 100,00 ; Suma actualizata 40,70
Martie: Suma 40,70 ; IPC 100,00 ; Suma actualizata 40,70

TOTAL = 619,64 LEI

Acesti bani au fost retinuti si virati la fondul de sanatate nu au ajuns de loc la casele de pensii
Daca Casa de Pensii nu da o rezolutie pozitiva cererii abia atunci va puteti adresa instantei.

Gata, DECIZIILE 223 si 224 au fost publicate in MO 256 / 18.04.2012.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27222

Decizia Curtii Constitutionale privind contributiile de asigurari de sanatate in cazul pensionarilor devine aplicabila din luna mai, pe motiv ca pensiile pe luna aprilie au fost platite in avans, ca urmare a sarbatorilor Pascale, a declarat joi presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Domnica Doina Parcalabu.

"Din luna mai va trebui sa aplicam deciziile Curtii Constitutionale", a afirmat Doina Parcalabu. Reprezentanta Casei de Asigurari a precizat ca este vorba de circa 2-2,1 milioane de persoane ale caror venituri din pensii nu depasesc 740 lei astfel incat nu li se va mai aplica retinerea de 5,5%.

In incheiere, presedintele CNPP a precizat ca "noua modalitate de calcul a pensiei, tinand seama de deciziile Curtii Constitutionale, se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii din categoria avuta in vedere, nefiind nevoie de depunerea unor cereri".
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27231

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat astazi ca pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, iar pentru cererile de restituire retroactiva a sumele platite pentru CAS nu exista nici un temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor, informeaza rtv.net.

"Decizia Curtii Constitutionale noi o respectam si o aplicam. Pentru luna mai raman in vigoare normele codului fiscal actual, iar in 45 de zile legile fiscale vor fi puse in concordanta cu decizia Curtii. În ceea ce priveste solicitarile pentru restituirea sumelor incasate pana acum din contributia de sanatate pot sa spun un singur lucru, Curtea Constitutionala a precizat foarte clar ca drepturile sunt calculate si se aproba de acum incolo. Nu exista un temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum", a declarat Claudia Boghicevici.

"Ce se intampla la Arges este un caz aparte. Curtea de Apel a solutionat favorabil cererile pensionarilor fata de alte zone ale tarii unde instantele au respins cererile", a precizat si Doina Parcalabu, directorul Casei de Pensii.
 • prometeu
 • Avatarul lui prometeu
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 18
 • Thank you received: 6
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27232

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, ‘Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor’.

Curtea Constituţională a constatat că’ deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I’.
 • prometeu
 • Avatarul lui prometeu
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 18
 • Thank you received: 6
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27236

Pensionarii au dreptul sa-si recupereze, in instanta, sumele nelegal retinute din pensie de catre stat reprezentand procentul de 5,5% aferent contributiei la sanatate.

MODELUL DE ACTIUNE POATE FI DESCARCAT DE AICI ;)

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului sa dispuna restituirea sumelor incasate din contributii pentru asigurari de sanatate, astfel incat sa se evite supraaglomerarea tribunalelor.

"Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instantelor de judecata in vederea recuperarii sumelor care nu trebuiau incasate de Ministerul Finantelor, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului sa dispuna imediat institutiilor abilitate sa restituie celor in drept banii incasati in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. Se evita in acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arata intr-un comunicat.

Peste 2 milioane de pensionari vizati de decizia CCR / Bugetul asigurarilor de sanatate va pierde 1 miliard de lei

Potrivit Ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, decizia CCR vizeaza 2,181 milioane de pensionari, carora procentul de 5,5% pentru asigurarea de sanatate se va aplica, pe viitor, doar diferentei de la 740 de lei in sus.

"Impactul asupra bugetului de sanatate va fi de aproape 1 miliard de lei", a declarat vineri Boghicevici.
Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu a precizat ca decizia CCR nu afecteaza bugetul de pensii, ci doar cel de la sanatate.

"Bugetul de pensii nu este afectat, el a fost calculat de la bugetul de stat. Bugetul asigurarilor sociale nu sufera modificari. Va fi afectat bugetul de la sanatate cu peste 200 de milioane de euro", a spus Parcalabu.

FACIAS anunta pensionarii, victime ale acestor masuri incoerente, ca decizia Curtii Constitutionale are ca efect firesc posibilitatea recuperarii in instanta a sumelor nelegal retinute din pensie de catre stat reprezentand procentul de 5,5% aferent contributiei la sanatate.

FACIAS solicita Ministerului de Justitie sa precizeze ce se va intampla cu hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care au fost respinse cererile pensionarilor prin care acestia solicitau aplicarea procentului de 5.5% pentru sumele ce depaseau 740 lei, avand in vedere ca acestea sunt acum in contradictie cu decizia Curtii Constitutionale.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Recuperare 5,5% din impozitul pe sanatate #27306

Pe 26 Aprilie 2012 comisiile de sanatate si munca ale Camerei au aprobat restituirea esalonata a banilor retinuti pensionarilor pentru contributiile la sanatate.

Totodata, acestia au aprobat un amendament care prevede ca sumele retinute in mod incorect din pensii vor fi restituite, incepand cu data adoptarii OUG, esalonat, pana la data de 31 decembrie 2012, scrie evz.ro.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16133
 • Thank you received: 5254
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by psc.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.