Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Impozitarea persoanelor cu handicap

Impozitarea persoanelor cu handicap #30550

In cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat, codul fiscal prevede scutirea de la plata impozitului pe venit. Veniturile din salarii in cazul persoanelor cu handicap grav sunt reglementate prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin OUG nr. 109/2009, incepand cu 14.05.2010, veniturile din salarii, la funcţia de baza, realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat "nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile". (Baza legala: art. 55 alin. 4 lit. k^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare)

Atentie! Nu intra sub incidenta impozitarii sumele acordate si destinate persoanelor adulte cu handicap, astfel cum sunt reglementate in art. 58 alin.4 din Legea nr.448/2006, care vizeaza acordarea de prestatii sociale, sume care nu sunt asimilate veniturilor sau indemnizatiilor de natura salariala, in sensul definit de Codul fiscal.

In concluzie, venitul salarial obtinut de o persoana incadrata cu handicap grav nu se impoziteaza, in baza documentelor care probeaza faptele.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #30551

Veniturile salariale la functia de baza

Persoane fizice angajate, una cu contract individual de munca, iar cealalta cu contract de prestari servicii, sunt beneficiare a cate unui certificat de handicap pe baza caruia nu le-a mai fost calculat, retinut si platit impozitului pe salarii.

S-a procedat corect in cazul impozitului pe salarii?

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #30552

Intrebare: O persoana cu handicap accentuat si incadrata intr-o societate comerciala, cu contract de munca (cu timp partial), trebuie sa plateasca:

- Impozit pe venit salarial?
- Constributie la asigurari sociale?
- Contributie la asigurari sociale de sanatate atat din pensie, cat si suma incasata de la societate?

Raspuns: Veniturile obtinute in baza unui contract individual de munca, chiar cu timp partial sunt venituri salariale si intra sub incidenta impozitului pe veniturile din salarii.
Fiind vorba de venituri realizate de o persoana cu handicap accentuat, ele sunt scutite de impozit, in baza prevederilor art. 55 alin. 4 lit. k1 din Codul fiscal. Prin Legea nr. 76/2010 articolul respectiv a fost modificat, astfel ca scutirea nu se mai acorda doar la veniturile realizate la functia de baza, ci tuturor din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, indiferent ca sunt realizate la functia de baza sau in afara functiei de baza.

Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate (angajat si angajator) se datoreaza ca pentru orice venit obtinut in baza unui contract individual de munca, neexistand nici o exceptare de la plata acestor contributii pentru salariatii cu handicap grav sau accentuat, indiferent daca sunt sau nu si pensionari (primeaza statutul de salariati).
In aceste sens sunt si dispozitiile art. 5 alin. 1 pct. I din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si art. 257 alin. 2 lit. a si alin. 21 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Daca persoana respectiva (cu handicap accentuat) realizeaza si venituri din pensie, atunci aceste venituri sunt considerate venituri neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 681 din Codul fiscal, asa cum a fost el introdus prin Legea nr. 76/2010.
Din punct de vedere al contributiei la asigurarile sociale de sanatate, aceasta se datoreaza numai daca veniturile din pensii depasesc limita supusa impozitului pe venit (1.000 lei conform art. 69 din Codul fiscal).

Faptul ca pensia astfel obtinuta este considerata venit neimpozabil nu inseamna ca nu poate intra sub incidenta contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru ca textul art. 257 alin. 2 lit. e si art. 259 alin. 2 din legea nr. 95/2006 se refera la venituri din pensii care depasesc limita supusa impozitului pe venit de 1.000 lei si nu la venituri din pensii supuse impozitului pe venit sau venituri din pensiile impozabile, intelesul fiind diferit.

De altfel, chiar daca aceste venituri sunt considerate venituri neimpozabile, exista si prevederea de la art. 257 alin. 21 din Legea nr. 95/2006, conform careia, in situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate, ceea ce vine sa intareasca faptul ca pentru pensiile care depasesc 1.000 lei, se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, indiferent daca sunt sau nu impozitate.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39736

Scutirea de impozit a persoanelor cu handicap. Exceptie de neconstitutionalitate admisa

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 889 din data de 8 decembrie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 681/2014 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 55 alin. (4) lit. k^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar al Tribunalului Cluj – Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale si vizeaza dispozitiile art. 55 alin. (4) lit. k1) din cap. III intitulat „Venituri din salarii” al titlului III – Impozitul pe venit din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Textul de lege criticat are urmatorul continut:
– Art. 55 alin. (4) lit. k1):

„Definirea veniturilor din salarii
[…]
Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
[…]
k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;”.


Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea retine ca autorul acesteia deduce neconstitutionalitatea art. 55 alin. (4) lit. k1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal din faptul ca aceste prevederi de lege instituie o discriminare intre persoanele incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, intrucat, potrivit textului de lege criticat, veniturile din salarii realizate de catre aceasta categorie de persoane nu sunt impozabile, neexistand insa o reglementare similara si in cazul persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din profesii libere, in sensul scutirii si a acestora de la plata impozitului pe aceste venituri.

Referitor la critica de neconstitutionalitate formulata in prezenta cauza, Curtea apreciaza ca facilitatile fiscale conferite de legiuitor au fost acordate tocmai in considerarea calitatii de persoana cu handicap grav sau accentuat, si nu in functie de sursa veniturilor realizate, asa incat de aceste facilitati fiscale ar trebui sa beneficieze toate persoanele aflate in aceasta situatie.

Curtea observa ca art. 50 din Constitutie consacra dreptul persoanelor cu handicap de a se bucura de o protectie speciala, sens in care statul trebuie sa asigure realizarea unei politici nationale de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament al handicapului, in vederea participarii efective a persoanelor cu handicap la viata comunitatii. Pentru a da eficienta acestei norme constitutionale, legiuitorul a reglementat un ansamblu de drepturi si masuri puse la dispozitia persoanelor cu handicap pentru a facilita integrarea si incluziunea sociala a acestora, avand in vedere tocmai statutul lor special.
In acest sens, Legea nr. 448/2006 a statuat principiile care stau la baza protectiei persoanelor cu handicap, printre care si prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor, egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca. De asemenea, art. 6 lit. h) din acest act normativ prevede ca persoanele cu handicap beneficiaza, printre altele, si de drepturi la facilitati fiscale, insa in mod egal, fara discriminare, in considerarea dispozitiilor constitutionale ale art. 50 teza intai potrivit carora „Persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala”.

Curtea constata ca statutul de persoana cu handicap trebuie sa ii plaseze intr-o pozitie egala pe toti cei care au acest statut, care trebuie sa se bucure in aceeasi masura de aceleasi facilitati fiscale, in speta fiind vorba de scutiri de impozit pe veniturile realizate. In mod contrar, se instituie o situatie discriminatorie in cadrul aceleiasi categorii de persoane, care este contrara principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor, prevazut de art. 16 alin. (1) din Constitutie.

Asa fiind, pe considerentul egalitatii de tratament intre persoanele cu handicap grav sau accentuat, facilitatile fiscale aplicate veniturilor de natura salariala ar trebui sa se extinda si asupra veniturilor obtinute din activitati independente – profesii libere, asa cum, de altfel, legiuitorul a inteles sa le extinda si asupra veniturilor realizate din pensii de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Prin urmare, avand rolul de garant al drepturilor si libertatilor cetatenesti, Curtea Constitutionala nu poate ignora aceasta situatie discriminatorie nascuta in cadrul aceleiasi categorii de persoane, in speta persoane cu handicap grav sau accentuat, cu consecinta infrangerii exigentelor constitutionale ale art. 16 alin. (1) potrivit carora „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

In principal, pentru argumentele expuse mai sus, Curtea Constitutionala admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 55 alin. (4) lit. k1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza ca nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile realizate in mod individual din exercitarea unei profesii libere de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39741

Iti multumim !

Inteleg ca indiferent de munca depusa de cate o persoana cu handicap accentuat sau grav veniturile sunt scutite de impozit.

E bine asa !
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6825
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39748

Asta intreb!:whistle:

Interpretarea mea este corecta ?!
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6825
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39756

Este corecta, atat timp cat romaneste scrie:
nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile realizate in mod
individual din exercitarea unei profesii libere de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.

:lol:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39993

Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care aduce modificări importante la Codul fiscal, privind impozitul pentru veniturile realizate de persoanele cu handicap, categoriile de persoane fizice scutite de la plata CASS şi taxa pe valoarea adăugată.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 4/2015, legiuitorul pune în aplicare o decizie recentă a Curții Constituționale prin care se extinde scutirea la impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice cu handicap grav sau accentuat.

De asemenea, actul normativ enumeră categoriile de persoane fizice scutite la plata contribuției pentru asigurările de sănătate iar o ultimă tematică adoptată de legiuitor se referă la taxa pe valoarea adăugată.

Impozitul pe veniturile realizate de persoanele cu handicap

Din punctul de vedere al impozitului pe venit, ordonanța extinde scutirea de impozit pe venit pentru toate categoriile de venit impozabil realizate de o persoană fizică cu handicap grav sau accentuat.

Această persoană beneficiază de scutirea la impozitul din salarii iar dacă desfășoară și alte activități benficiază de scutire și pentru următoarele tipuri de venituri:
  • venituri din activități independente;
  • venituri din pensii;
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, altele decât cele impozitate prin tranșe de venit;
Legiuitorul stabilește și corectarea normelor de venit pentru perioada 1 ianuarie 2015 – 1 februarie 2015 pentru aceste persoane.

Scutirea de la plata CASS

În urma mediatizării situației de aplicare a contribuției de sănătate pentru copiii minori ce au încasat dobândă la alocații, legiuitorul vine cu o serie de scutiri la contribuția de sănătate, element de noutate ce ar fi trebuit să fie introdus în Codul fiscal încă din iulie 2012, dată de la care Codul fiscal reglementează asigurările sociale.

Astfel, următoarele categorii de persoane sunt scutite de plata contribuției la asigurările de sănătate:
  • copiii cu vârsta de până la 18 ani, respectiv tinerii cu vârsta de 18-26 ani dacă sunt înscriși în sistemul de învățământ;
  • tinerii cu vârsta de până la 26 ani ce provin din sistemul de protecție a copilului. Dacă aceștia realizează venituri din salarii sau statul acordă venitul minim garantat, pentru aceste venituri se datorează contribuția de sănătate.
Sunt scutite, de asemenea de plata contribuției la sănătate soțul, soția, părinții fără venituri aflați în întreținerea unei persoane asigurate.

Femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu realizează venituri sau dacă veniturile au o valoare mai mică decât salariul minim brut pe țară vor beneficia de asemenea de scutire.

Ordonanța mai enumeră și alte categorii scutite de contribuția la sănătate, cum ar fi persoanele persecutate politic, veteranii de război, invalizii și văduvele de război etc.

Prin ordin comun al ANAF și al Casei Naționale de Sănătate se va stabili lista finală a acestor persoane.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39997

Dar asta inseamna ca o persoana care are gradul 2 la pensia de invaliditate, nu indemnizatie de handicap, poate munci de acum incolo cu contract de munca ca oricare alta persoana normala? Sau in cazul asta nu au schimbat nimic?
  • stefan83
  • Avatarul lui stefan83
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 6
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Impozitarea persoanelor cu handicap #39998

Cine are gradul 2 de invaliditate, are conform certificatului de incadrare în grad de handicap capacitate de muncă pierdută in cea mai mare parte.

În aceste condiţii nu te angajează nimeni. Nu s-a modificat nimic.:)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6825
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Impozitarea persoanelor cu handicap #40476

Salut,
Am si eu o nedumerire si poate ma puteti ajuta voi.
Sunt persoana cu handicap grad I si lucrez din anul 2009 la un srl, pana in martie 2014 lucram cu jumatate de norma iar din martie 2014 cu norma intreaga, sunt trecut ca si persoana cu handicap si sunt scutit de acele taxe la stat, dar problema este urmatoarea: pana in decembrie 2014 am primit in fiecare an prima de pasti si de craciun 900 de lei care erau trecuti pe fluturasul de salar, in toti acesti ani colegi mei primeau 500 de lei si in luna decembrie 2014 am primit si eu tot aceiasi suma de 500 si pe fluturasul de salar este trecut 900 de lei si retineri 400 si nu inteleg de ce. In luna decembrie sa schimbat si persoana care se ocupa de salari si prime, este posibil ca persoana noua sa nu cunoasca forte bine legea si eu sa fiu scutit in continuare de aceasta retinere de 400 de lei si cum vine pastele acuma as vrea sa stiu daca legea a suferit vro modificare si trebuie sa mi se retina si mie acei bani, sper ca am fost destul de explicit. Mentionez ca si dupa ce am trecut la norma intreaga am primit prima de paste de 900 de lei, ma gandesc ca nu are legatura ca mi sa modificat contractul din moment ce de paste am primit si de craciun nu.

Multumesc,
  • Paul_de
  • Avatarul lui Paul_de
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Impozitarea persoanelor cu handicap #40477

Persoana cu handicap grav sau accentuat este scutita, conform legii, de plata impozitului pe salariu.

Valoarea primelor si frecventa lor sunt stabilite de fiecare angajator si nu au legatura cu legislatia pentru pesoana cu handicap.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Impozitarea persoanelor cu handicap #43203

Guvernul a modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată săptămâna trecută, Legea privind Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane. De asemenea, o altă modificare relevantă introdusă de Ordonanţa adoptată de Guvern vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obţinute din salarii sau pensii.

Noi reguli privind persoanele scutite de la plata CASS

Recenta Hotărâre de Guvern nr. 367/2015 a adus precizări noi cu privire la exceptarea de la plata a CASS pentru anumite categorii de persoane. Introduse în Codul fiscal prin O.G. nr. 4/2015, prevederile privind scutirile se aplică de la 1 februarie anul acesta. Corelativ, au fost făcute şi precizările metodologice necesare, prin H.G. nr. 367/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 373/28.05.2015.

O primă completare adusă la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal are în vedere situaţia persoanelor care nu se mai încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi care realizează venituri asupra cărora se datorează CASS. Intră aici persoanele prevăzute la art. 29620 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv:
  • copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor;
  • tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
  • soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
  • persoanele persecutate politic de fostul regim comunist ;
  • magistrații înlăturați din justiție pentru considerente politice, în timpul regimului comunist;
  • veteranii și văduvele veteranilor de război ;
  • persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961;
  • luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989 ;
  • persoanele cu handicap;
  • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii;
  • femeile însărcinate şi lăuzele.

Aflate în această situaţie, persoanele din categorile menţionate datorează contribuţia începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care nu mai îndeplinesc condiţiile de exceptare de la plată. Baza de calcul se stabileşte lunar, proporţional cu perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal pentru care se datorează contribuţia.

În vederea încadrării în condiţiile privind realizarea de venituri la care se aplică sau nu obligaţia de plată a CASS, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate. Structura informaţiilor şi periodicitatea transmiterii acestora se stabilesc prin ordin comun al preşedintelui ANAF şi al preşedintelui CNAS.

Stabilirea obligaţiilor anuale de plată a CASS

Pentru stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru încadrarea în plafonul maxim se determină baza anuală de calcul ca sumă a bazelor de calcul anuale aferente veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Baza anuală de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulţită cu 12 luni.

Dacă baza anuală de calcul este mai mare decât plafonul maxim, organul fiscal stabileşte, prin decizia anuală, contribuţia anuală datorată calculată prin aplicarea cotei individuale asupra plafonului maxim.

Contribuţia anuală datorată se alocă venitului corespunzător fiecărei surse, proporţional cu ponderea în baza anuală de calcul a bazelor de calcul anuale aferente fiecărei surse, în vederea acordării deducerii potrivit prevederilor Titlului III «Impozitul pe venit».

Baza de calcul şi plafonul maxim

Baza lunară de calcul al CASS pentru persoanele persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

Baza lunară de calcul al CASS pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Impozitarea persoanelor cu handicap #43205

Daniele, eu Dan iti spun ca nu inteleg ce se intampla.

Adica cum vine asta ?

Copiii pana la varsta de 18 ani ?! Pai, pana cum cum platea asigurari de sanatate copiii, De unde, din ce...? Doamne Iarta-ma !
Este un non-sens. Sau eu traiesc intr-o alta realitate. :( :( :(

Cat despre persoanele cu handicap, mai precis persoanele cu handicap accentuat care lucreaza cu contract de munca sunt scutite de impozitul pe salariu, insa platesc asigurarile/contributiile de sanatate, pentru somaj etc.

O stiu foarte bine, am vazut n fluturasi de salariu al Monei.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6825
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Impozitarea persoanelor cu handicap #43498

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan
  • Page:
  • 1
  • 2