Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Decizia pentru pensia de invaliditate

Decizia pentru pensia de invaliditate #30944

Solicitantii nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca, dupa ce Curtea Constitutionala a eliminat din Legea 263/201, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea obligativitatea unui stagiu minim de cotizare in raport cu varsta.

Vezi Pensia de invaliditate si Criteriile si normele pt incadrarea la pensia de invaliditate ;)

Prin Decizia 680/9 august 2012, Curtea Constitutionala a decis ca persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca, eliminind din Legea 263/2011, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare in raport cu varsta. Decizia a fost luata dupa ce un clujean a depus la Curtea Constitutionala o contestatie care se referea la neconstitutionalitatea acestui articol din Legea Pensiilor, argumentul petentului fiind ca respectivul articol de lege este discriminatoriu.

Vechime intre 1 si 27 de ani

Pana in urma cu doua luni, o persoana care solicita iesirea la pensie de invaliditate trebuia sa aiba o vechime minima stabilita in raport cu virsta. Astfel, o persoana de pana la 20 de ani trebuia sa aiba o vechime de minim un an, in timp ce o persoana cu varsta cuprinsa intre 20 si 23 de ani trebuia sa dovedeasca un stagiu de cotizare de doi ani. Un solicitant care avea intre 23 si 25 de ani trebuia sa aiba o vechime de 3 ani, iar cei intre 25 si 29 de ani un stagiu de cotizare de 6 ani, vechimea necesara celor care solicitau iesirea la pensie de boala ajungind pana la 25 de ani pentru cei cu varsta intre 53-57 ani, 26 de ani pentru cei care au intre 57-60 de ani si 27 de ani pentru persoanele trecute de 60 de ani. Din cauza acestei prevederi, dosarele unui mare numar de solicitanti au fost respinse de casele de pensii unde au fost depuse.

Dupa adoptarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 680 se elimina conditia de indeplinire a stagiului de cotizare in raport cu varsta, deci cei ale caror dosare au fost respinse vor putea acum sa-si refaca dosarele de pensionare si sa le depuna la Casa Judeteana de Pensii.

Decizia Curtii Constitutionale (680/2012) si a Legii 37/2013 care modifica Legea pensiilor (263/2010) orice persoana cu dizabilitati gr. 1 si 2, (posibil si 3) care au doar indemnizatie de handicap, pot primi acum, pe langa indemnizatia de handicap si de insotitor si pensie de invaliditate, chiar daca nu a muncit nici-o zi.

1. Se merge la medicul specialist (neurolog, ortoped, s.a) care, pe baza actelor medicale (iesiri din spital si certificatul de handicap) va face un referat pentru pensionare de invaliditate (de munca).

2. Intocmiti un dosar (iesiri din spital, certificat de handicap, copie buletin, referatul medicului specialist) se va merge la Comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in raza careia domiciliati, veti fi programati si vi se va emite un certificat de invaliditate (de munca)

3. Cu acel certificat si cu vechimea in munca (platiti minim 1 zi - daca aveti terminata facultatea, ati avut somaj sau ati facut stagiul militar, nu mai trebuie sa cotizati deoarece acestea se considera stagii de cotizare, vechime in munca) va duceti la Casa judeteana de Pensii.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan, dani

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30945

Buna seara, vreau sa va informez in legatura cu pensia de invaliditate pt cei care nu au lucrat niciodata cu carte de munca.

In urma cu 2 luni am depus dosarul la casa de pensii din Bucuresti azi am primit raspunsul favorabil calculat fiind cei 3 ani de facultate si un an de somaj plus 3 zile platite, incadrata in limita de varsta 25 -30 de ani.

Voi primi lunar 480 de Ron.

Insa toti dintre voi pot primi legal aceasta pensie, minimul ei fiind de 360 de Ron.
  • Rebeca
  • Avatarul lui Rebeca
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 67
  • Thank you received: 71
  • Karma: 4
Ultima editare: by Rebeca.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, ihdsimmeu

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30946

Pasii ce trebuie urmati in obtinerea acestei pensii sunt urmatorii:

Pasul 1

Trimitere de la Dr de familie catre neurolog, care va complecta o scrisoare medicala cu tot istoricul bolii specificand in ea "pentru pensia de invaliditate".

Pasul 2

Scrisorea medicala, copie buletin, certificat handicap, iesiri din spital, RMN, radiografii - in original, plus 3 zile platite la casa de pensii. Cu aceste acte in dosar veti merge la comisia medicala la casa de pensii de care apartineti.

Pasul 3

Cand treceti de comisia medicala si aveti avizul cu incadrearea in gradu 1 invaliditate, mergeti la casa de pensii cu dosarul care va contine (avizul medical de la comisia de expertiza, copie buletin, copii ultimile studii, diplome, copie certificat handicap, certificat nastere si casatorie plus cererea tip complectata de la casa de pensii pt pensia de invaliditate.

Va doresc mult succes si Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  • Rebeca
  • Avatarul lui Rebeca
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Posts: 67
  • Thank you received: 71
  • Karma: 4
Ultima editare: by Rebeca.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, Sandiana, Petru, ihdsimmeu, Mona si Dan, laur1979

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30948

Citind acest raspuns al Rebecai ma declar total nedumirit .
Va rog sa incercati sa ma intelegeti ! Discutam principial . Dezbatem situatia generala si in nici-un caz ,sub nici o forma nu atac pe nimeni . Legea e lege si cu asta basta .
Inca o data subliniez , nimeni nu doreste sa aiba o dizabilitate ,ea intervine la un moment dat in viata unora dintre noi . Altii , printre care si eu am handicap/dizabilitate de la nastere .

O pensie in cuantum de 480 de lei este foarte mica .
O persoana tanara cu varsta pana in 30 de ani valida ,cu studii universitare poate sa lucreze si sa aiba uun salariu de MII de lei lunar .
Invaliditatea ivita RAPESTE TOTUL .
Atentie ! Pensia de Invaliditate anuleaza posibilitatea persoanei sa mai lucreze . A lucra inseamna ca nu mai este invalida si deci nu mai primeste Pensia de invaliditate .

A trai doar cu 480 de lei /lunar este greu-greu de tot . Lupti pentru supravietiuire !

Cunosc persoane care dupa 29 de ani de munca legala , cu carte de munca , acte in regula ... primeste o pensie de pana in 450 de lei / lunar .

De aceia intreb retoric... Persoana cu handicap estte condamnata sa lucreze 40 de ani in campul muncii ... fie si numai pentru 100 de lei in plus ?!

Ciudata legislatie mai avem . Munca omului cu handicap, chinul lui zilnic ,zeci si zeci de ani oare de ce nu se reflecta in cuantumul unei Pensii de invaliditate ???!!!
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel. Motiv: move
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30951

Vreau sa va impartasesc si eu din putinele informatii care le detin in legatura cu pensia de invaliditate. Da de cateva luni mai exact de prin octombrie toata lumea cu gr 1 de handicap se putea pensiona daca, contribuise la bugetul asigurarilor sociale cel putin cateva zile (ex: chiar daca nu lucrasei niciodata puteai plati la casa de pensii vechimea pe cateva zile sau o luna, la vechime se punea si somajul sau armata). Acum pe 18 februarie sau adus niste modificari la legea pensiilor si anume, in continuare te poti pensiona fara un stagiu minim de cotizare dar acum nu mai beneficiaza de stagiu potential decat cei care au realizat stagiul de cotizare necesar din tabelul nr 3 de la articolul 73. Exemplu: pana la modificarile aduse acum legi daca cineva de 20 ani platea o luna la casa de pensii contributiille i se punea pentru luna in care a platit un punctaj de 0,3 iar pe langa acest punctaj i se acorda un stagiu potential de 34 ani si 11 luni.(stagiul potential de 34 ani si 11 luni este diferenta intre stagiul maxim de 35 ani si contributia persoanei de 1 luna, asta in cazul exemplului nostru) si astfel persoan noastra rezulta cu o pensie de 530 ron dupa marirea cu 4%. Acum dupa modificari nemaiadauganduse stagiul potential decat in cazul in care ai realizat un stagiu de cotizare in raport cu varsta din tabelul nr 3 de la art 73 o persoana de 20 ani platind doar 1 luna la casa de pensii contributiile va avea o pensie de 6 ron. Asta nu ar fi nimic daca ar ramane in continuare in vigoare ordonanta prin care cea mai mica pensie din romania sa nu fie mai mica de 350, dar o alta adresa a Curti Constitutionale indeamna guvernul ca pensiile de invaliditate sa nu mai fie transformate in pensi sociale de 350 ron, deci cu alte cuvinte dupa toate modificarile aduse legi pensiilor si adoptate in 18 februarie 2013 poate face pensie de invaliditate oricine are o cat de mica vechime dar nu mai pun stagiu potential si nici nu o mai aduce la nivelul minim de 350 ron. Cam asta e pe scurt si cu cuvintele mele situatia de acum.
  • victoras
  • Avatarul lui victoras
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Hello World
  • Posts: 37
  • Thank you received: 10
  • Karma: 2
viata e frumoasa oricum ar fii!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, ciresaru, Mona si Dan

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30960

Demersurile necesare care trebuiesc facute sunt cele specificate de Rebeca.

Beneficiaza de aceste drepturi gradele 1 , 2 si 3 (grav,mediu,accentuat).

Medicul specialist (neurolog, s.a) pe baza actelor medicale (iesiri din spital si certificatul de handicap) va face un referat pentru pensioare de invaliditate (de munca). Am pus in paranteza “munca” pentru a nu se face confuzia cu indemnizatia de handicap.

Cu acest dosar(iesiri din spital, certificat de handicap) si referatul medicului specialist se va merge la Comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in raza careia domiciliati si vi se va emite un certificat de invaliditate (de munca).

Dupa aceea va duceti la Casa judeteana de Pensii cu acel certificat si cu vechimea in munca (minim 1 zi) , daca aveti terminata facultatea, somaj sau ati facut stagiul militar nu mai trebuie sa aveti vechime in munca (deoarece acestea se considera stagii de cotizare). O sa dovediti cu ele vechimea.

Oricum este usor ca cineva sa se asigure la Casa de Pensii pentru o perioada.
Se va semna un contract de asigurari pentru o perioada de.. (macar 1 zi).

Se pot asigura si cei care au certificat de handicap gr. 1

Legea cere sa fi asigurat sau sa fi fost candva asigurat la Casa de Pensii, nu este necesara o perioada minima de vechime sau contributie deoarece CCR (decizia 680/2012) a eliminat vechimea in munca in functie de varsta.

Parlamentul a modificat Legea 263/2010 si a pus-o in acord cu CCR dar intra in vigoare de la 1 aprilie 2013.

Atunci criteriile de acordare a pensiei de invaliditate (de munca) se va inaspri, si anume se va da pensie doar pentru contributia efectiv avuta.

Se va ajunge in situatia in care pentru cei care au contribuit 1 zi sau 1 luna la Casa de Pensii, pensia stabilita va fi de 2 sau 3 lei deoarece nu se va mai acorda stagiu potential oricum, ci o sa fie dat dor celor care au vechime foarte multa.

Chiar si asa se va acorda indemnizatia minima (pensia minima) de 350 lei deoarece nicio pensie din Romania conform legii nu poate fi mai mica de 350 lei.

Sfatul meu este sa va grabiti sa faceti pensii de invaliditate (de munca) pana pe 1 aprilie 2013 deoarece aveti multe beneficii daca reusiti sa terminati dosarul pana atunci.

Dupa criteriile valabile pana pe data 1 aprilie 2013 pensia de invaliditate (de munca) cu 1 zi minim muncita (sau platita ca si contributie la casa de pensii) poate ajunge la 533 lei pentru cei care au sub 30 de ani (varsta).

Cei care au peste 30 de ani (varsta) li se va diminua putin din maxim.

Pensia de invaliditate (de munca) se poate cumula cu indemnizatia de handicap (293 lei) si cu insotitorul (610 lei).

Succes la pensionare !
  • mihai_muscel
  • Avatarul lui mihai_muscel
  • Deconectat
  • Senior Member
  • Multi vad putini inteleg !
  • Posts: 70
  • Thank you received: 16
  • Karma: 1
Ultima editare: by mihai_muscel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, ciresaru, Mona si Dan, doina.gl

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30961

Exact acest fapt l-am si spus .
Pensia de Invaliditate nu este solutie ,decat in cazul exceptional .
Cred, deduc cum ca nimanui nu-i vine usor sa stea acasa pensionar de invaliditate .
Inca o data va scriu ...
In Legislatie Muncii trebuie sa alegi .
Pensionarul cu Pensie de Invaliditate nu are dreptul sa muncesca .
Daca se angajeaza , este obligat sa anunte ca nu mai are probleme de sanatate si deci NU MAI PRIMESTE PENSIE . ESTE CAT SE POATE DE LOGIC .

Din punctul meu de vedere Legislatia este aspra si nedreapta in sensul ca normal ar fi ca nici-o Pensie de Invaliditate nu ar trebui sa fie mai mina decat un PUNCT 1 = 762 DE LEI .
Din potriva , orice efort al persoanei invalide , in sensul ca are vechime in munca in plus raportata invaliditate/stadiul de cotizare ar trebuii adaugati la acesti 762 de lei .

Este o munca grea, chiar foarte grea pentru persoana cu handicap .
Eu asta spun ,si o sustin pana-n panzele albe.
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30987

PL-x nr. 715/2011 - Proiect de Lege privind modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Forma pentru promulgare

L E G E
pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I.
- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 3 alineatul (1), litera s) se abrogă.

2. Articolul 73 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 73. - Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare."

3. Articolul 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Persoanelor prevăzute la art. 73, încadrate în gradul I sau II de invaliditate, li se acordă stagiul potenţial prevăzut la art. 75 alin. (1) în condiţiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform tabelului nr. 3.

(2) În situaţia gradului III de invaliditate, stagiul potenţial prevăzut la art. 75 alin. (1) se acordă numai persoanelor prevăzute la art. 74.
(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă
între stagiile de cotizare cerute de art. 58 şi 59 şi stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate."

4. La articolul 104 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după
caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordată persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;"

5. La articolul 196, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"j) art. 51 alin.(2) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 29 aprilie 2009;"

Art. II. - Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care aceasta se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

p.PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

Viorel Hrebenciuc

PREŞEDINTELE SENATULUI

George Crin Laurenţiu Antonescu
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16141
  • Thank you received: 5258
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30992

Nu sunt jurist .
Din aceste articole de lege inseamna ca eu am depasit cei 17 pe care ar trebuii sa-i am vechime in munca .
Am 29 de ani de munca . Ma intreb ... acesti 12 ani de cotizare A.S. IN PLUS ... NU AR TREBUII SA AM O PENSIE CALCULATA DE PESTE ACEL PUNCT 1=762 LEI ?

Unde este acel jurist economic care sa-mi spuna care ar fi cuantumul pensiei mele ?

Am cautat pe net , acest calcul ... si parca ar fii SECRET DE STAT .
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6740
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #30993

Eu am cerut in scris la Casa de pensii sa-mi trimita calculul pentru pensia mea. Am primit prin posta acasa peste 30 de pagini cuprinzand tabelul de calcul care justifica punctele de pensie la care am dreptul. L-am parcurs si am recalculat personal iar rezultatul mi-a dat la fel ca la ei. Cu toate ca mi se pare ca pensia este scandalos de mica, eu m-am convins ca mi s-a facut calculul corect.

Fa si tu solicitare scrisa.
  • Petru
  • Avatarul lui Petru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Toată lumea să trăiască numai noi să nu murim !!
  • Posts: 1036
  • Thank you received: 457
  • Karma: 10
Ce este, este.
Ce nu este, nu este.
Asta este!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, Mona si Dan, pokuletz78

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #31030

victoras a scris:
Vreau sa va impartasesc si eu din putinele informatii care le detin in legatura cu pensia de invaliditate. Da de cateva luni mai exact de prin octombrie toata lumea cu gr 1 de handicap se putea pensiona daca, contribuise la bugetul asigurarilor sociale cel putin cateva zile (ex: chiar daca nu lucrasei niciodata puteai plati la casa de pensii vechimea pe cateva zile sau o luna, la vechime se punea si somajul sau armata). Acum pe 18 februarie sau adus niste modificari la legea pensiilor si anume, in continuare te poti pensiona fara un stagiu minim de cotizare dar acum nu mai beneficiaza de stagiu potential decat cei care au realizat stagiul de cotizare necesar din tabelul nr 3 de la articolul 73. Exemplu: pana la modificarile aduse acum legi daca cineva de 20 ani platea o luna la casa de pensii contributiille i se punea pentru luna in care a platit un punctaj de 0,3 iar pe langa acest punctaj i se acorda un stagiu potential de 34 ani si 11 luni.(stagiul potential de 34 ani si 11 luni este diferenta intre stagiul maxim de 35 ani si contributia persoanei de 1 luna, asta in cazul exemplului nostru) si astfel persoan noastra rezulta cu o pensie de 530 ron dupa marirea cu 4%. Acum dupa modificari nemaiadauganduse stagiul potential decat in cazul in care ai realizat un stagiu de cotizare in raport cu varsta din tabelul nr 3 de la art 73 o persoana de 20 ani platind doar 1 luna la casa de pensii contributiile va avea o pensie de 6 ron. Asta nu ar fi nimic daca ar ramane in continuare in vigoare ordonanta prin care cea mai mica pensie din romania sa nu fie mai mica de 350, dar o alta adresa a Curti Constitutionale indeamna guvernul ca pensiile de invaliditate sa nu mai fie transformate in pensi sociale de 350 ron, deci cu alte cuvinte dupa toate modificarile aduse legi pensiilor si adoptate in 18 februarie 2013 poate face pensie de invaliditate oricine are o cat de mica vechime dar nu mai pun stagiu potential si nici nu o mai aduce la nivelul minim de 350 ron. Cam asta e pe scurt si cu cuvintele mele situatia de acum.
Stii cumva si care este numarul deciziei curtii constitutionale care zice ca pensiile de invaliditate nu se mai transforma in pensii sociale in cazul unui cuantum mai mic de 350 ron?
  • REMUS11
  • Avatarul lui REMUS11
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 8
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #31031

Remus acest paragraf se afle tot in decizia nr 680/2012 si paragraful spune exact asa: Condiţiile pe care legiuitorul trebuie să le impună în acest caz trebuie să vizeze strict stagiul de cotizare deja realizat, astfel încât, indiferent de vârsta asiguratului, acesta să poată beneficia de o pensie de invaliditate potrivit contribuţiei realizate. În acest fel, pensia de invaliditate îşi păstrează natura juridică a unei prestaţii de asigurări sociale, nefiind transformată într-una socială.
Deci pensia isi pastreaza natura juridica adica pensie de invaliditate potrivit contributiei dar nu o mai transforma in una sociala, deci pe romaneste daca ai contribuit 2 luni iti dam pensie si asa de 7 ron dar nu te astepta sa o aducem la minimul de 350. Acum treaba asta intra in vigoare de la 1 aprilie si pentru treaba asta de a nu se mai transforma pensia de invaliditate in una social ar trebui data o ordonanta de guvern si nu stiu sa se fi dat pana cum, eu doar am explicat posibilitatile atat cat le-am inteles si eu.
  • victoras
  • Avatarul lui victoras
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Hello World
  • Posts: 37
  • Thank you received: 10
  • Karma: 2
viata e frumoasa oricum ar fii!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel, Petru

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #31033

Multumesc mult pentru lamurire,credeam ca exista o decizie separata sau o lege adoptata in care se specifica ca pensia de invaliditate nu se mai poate transforma in una sociala!
Oricum cred ca nu-mi iese decizia de la medicina muncii pana pe 1 aprilie,asa ca probabil voi lua 350 de lei,pana se hotarasc dragii nostrii guvernanti sa nu-i mai dea nici pe aia!Daca stiam mai din timp de noua modificare apucam si eu sa depun dosarul pana acum,dar asta e!
Oare cei pensionati pana la 01 04 2013 vor primi in continuare 530 roni,sau gaseste parlamentul o solutie sa le ia si lor banii?
Multa sanatate!
  • REMUS11
  • Avatarul lui REMUS11
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 8
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
Ultima editare: by REMUS11.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #31035

Remus cei pensionati pana la data de 1 aprilie raman cu pensia normala pentru ca o lege nu se aplica retroactiv, ei au iesit la pensie pe o lege in vigoare deci raman cu pensia care li sa aprobat.
  • victoras
  • Avatarul lui victoras
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Hello World
  • Posts: 37
  • Thank you received: 10
  • Karma: 2
viata e frumoasa oricum ar fii!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Petru

Rasp: Decizia pentru pensia de invaliditate #31042

Multumesc inca odata,saptamana asta ajung si eu la comisia de expertiza a capacitatii de munca,eu avand certificat de handicap GR1 cu insotitor, este posibil sa ma incadreze tot la gradul 1 de invaliditate,sau nu exista corelare intre gradul de handicap si cel de invaliditate?
  • REMUS11
  • Avatarul lui REMUS11
  • Deconectat
  • New Member
  • Posts: 8
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
Ultima editare: by REMUS11.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.