Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Pensia de urmas pe caz de boala

Pensia de urmas pe caz de boala #31718

Urmasii minori ai romanilor care au murit dupa ce au suferit de boli grave, boli profesionale sau au fost victime ale unor accidente de munca pot beneficia de pensie de urmas. Asta chiar daca parintii lor nu au apucat sa cotizeze, la bugetul asigurarilor sociale.

Reprezentantii Casei Nationale de Pensii recunosc ca sunt putini aceia care cunosc aceasta prevedere legala, aplicata de numai un an de zile.Doamna Staicu este matusa unor adolescenti de 15 si 16 ani, care au ramas fara tata. Fratele femeii a murit anul trecut de cancer si din cauza bolii a stat mai mult prin spitale. Desi nu a apucat sa cotizeze la fondul de pensii mai mult de 7 ani, fata si baiatul lui incaseaza bani in calitate de urmasi ca si cand omul ar fi contribuit normal pana in ultima clipa a vietii.

Secretul obtinerii banilor sta in certificatul constatator al decesului, in care trebuie mentionata foarte clar afectiunea grava care a determinat decesul, in cazul de fata, neoplasm.

Liliana Staicu, matusa unor copii care beneficiaza de pensie: "Iau amandoi 350 de lei. Medicul trebuie sa scrie boala de la care a plecat toata suferinta, chiar daca omul a murit de stop cardiorespirator. Sunt multi care nu stiu".

Potrivit acestei exceptii la legea pensiilor, votata in 2010 si aplicabila din 2011, urmasii minori ai celor care sufera de cancer, schizofrenie si SIDA pot cere pensie de urmas pana la 26 de ani, daca studiaza si nu au un venit. In aceeasi situatie sunt si copiii romanilor care au suferit accidente de munca sau au avut boli profesionale.

Angelica Mihail, director comunicare Casa Nationala de Pensii: "Exceptia s-a facut pentru cei care nu apuca sa cotizeze. Se intampla sa aiba boli grave, cancer, schizofrenie, la 25 de ani".

Daca sunteti indreptatit la o astfel de pensie si nu ati stiut de aceasta prevedere, puteti sa va cereti dreptul si cu intarziere de cativa ani. Atentie, insa, plata nu se face retroactiv de la momentul decesului, ci de cand s-a inregistratat dosarul.

In primele noua luni ale anului, din cei peste 5,2 milioane de pensionari, 600.000 au incasat pensii de urmas.

VIDEO
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Pensia de urmas pe caz de boala #31719

Potrivit Legii pensiilor actualizata 2012 - Legea 263/2010, pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Conform art. 85 din Codul Muncii, sunt valabile urmatoarele aspecte in ceea ce priveste rudele care au dreptul la pensia de urmas:
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Conform art. 88, sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Potrivit art. 89 alin.(1) pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
b) 75% - pentru 2 urmasi;
c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.

Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte. In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).

Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie

Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Pensia de urmas pe caz de boala #31720

Acte necesare pentru pensia de urmas

Pentru solicitantii pensiei de urmas, dosarul care trebuie depus la Casa Judeteana de Pensie trebuie sa cuprinda:

a) cererea pentru inscrierea la pensie de urmas;
b) carnetul de munca (original si copie);
c) acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;
d) livretul militar (original si copie) - daca este cazul;
e) diploma de studii (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, precum si forma de invatamint urmata;
f) pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de invatamint universitar in strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul roman;
g) adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (daca este cazul);
h) adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
i) dovada certificarii stagiului de cotizare (pentru perioade de dupa 1 aprilie 2001), care se poate obtine de la sediul Casei Judetene de Pensii;
j) procura speciala pentru mandatar (daca este cazul);
k) adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (pentru pensia anticipata si anticipata partiala);
l) acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004 etc. (daca este cazul);
m) actele de stare civila ale solicitantilor;
n) decizia de pensionare/talon de pensie (pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar);
o) adeverinta de studii (elev sau student) pentru beneficiarii pensiei de urmas; p) acte privind cauza decesului (cu exceptia situatiilor in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar).

Actele de la punctele b - m trebuie depuse pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar.

Cererea şi actele doveditoare se depun la Casa de Pensii din localitatea de domiciliu in termen de 90 de zile de la data decesului sustinatorului
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Pensia de urmas pe caz de boala #32012

Acordarea pensiei de boala este conditionata de o noua decizie a Curtii Constitutionale. Este vorba despre Decizia 680/9 august, prin care Curtea Constitutionala a decis ca persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca, eliminind din Legea 263/2011, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare in raport cu virsta. Decizia a fost luata dupa ce un clujean a depus la Curtea Constitutionala o contestatie care se referea la neconstitutionalitatea acestui articol din Legea Pensiilor, argumentul petentului fiind ca respectivul articol de lege este discriminatoriu. Pina in urma cu o luna, o persoana care solicita iesirea la pensie de invaliditate trebuia sa aiba o vechime minima stabilita in raport cu varsta.

Astfel, o persoana de pana la 20 de ani trebuia sa aiba o vechime de minim un an, in timp ce o persoana cu varsta cuprinsa intre 20 si 23 de ani trebuia sa dovedeasca un stagiu de cotizare de doi ani. Un solicitant care avea intre 23 si 25 de ani trebuia sa aiba o vechime de 3 ani, iar cei intre 25 si 29 de ani un stagiu de cotizare de 6 ani, vechimea necesara celor care solicitau iesirea la pensie de boala ajungand pana la 25 de ani pentru cei cu varsta intre 53-57 ani, 26 de ani pentru cei care au intre 57-60 de ani si 27 de ani pentru persoanele trecute de 60 de ani.

Din cauza acestei prevederi, dosarele unui mare numar de solicitanti au fost respinse de casele de pensii unde au fost depuse. Dupa adoptarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 680 se elimina conditia de indeplinire a stagiului de cotizare in raport cu varsta, deci cei ale caror dosare au fost respinse vor putea acum sa-si refaca dosarele de pensionare si sa le depuna la Casa Judeteana de Pensii.

Aceasta decizie a Curtii Constitutionale va influenta si acordarea pensiei de urmas membrilor familiilor persoanelor decedate inainte de implinirea varstei de pensionare. Practic, prin aplicarea prevederilor legii pensiilor de dinainte de aparitia deciziei Curtii Constitutionale, un mare numar de urmasi au ramas fara niciun sprijin financiar dupa decesul celor care sustineau familia. Conform noii decizii, si acesti urmasi vor putea primi pensie, acordarea acesteia nemaifiind conditionata de un anumit stagiu de cotizare al persoanelor decedate. Asadar, in perioada urmatoare, si urmasii persoanelor decedate carora le-au fost respinse dosarele pe motiv ca nu indeplineau conditiile legate de stagiul de cotizare trebuie sa refaca documentele si sa le depuna din nou la casa de pensii.
 • zurly
 • Avatarul lui zurly
 • Deconectat
 • Elite Member
 • good boy
 • Posts: 232
 • Thank you received: 20
 • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Pensia de urmas pe caz de boala #32019

 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.