Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 1 an 8 luni #43288

Urna mobila nu ajuta persoanele cu dizabilitati sa faca parte din constientul colectiv al societatii, nu este o solutie. Daca acceptam urna mobila, acceptam lipsa accesibilizarii.

Sunt ingrijorat de felul in care se va desfasura aceasta campanie electorala. Ingrijorarea mea vizeaza atat organizarea alegerilor si accesul la vot al tuturor locuitorilor Bucurestiului, cat si modul in care PSD-ul va duce aceasta campanie.

Cred ca de prea putine ori vorbim despre o categorie de persoane care merita tot respectul nostru. Este vorba despre persoanele cu dizabilitati care din cauza “mizeriilor” marunte carora multi dintre noi nu le dam importanta se afla uneori in situatia de a nu putea sa-si indeplineasca un drept fundamental. Dreptul de vot !Sunt revoltat de un lucru aparent minor asupra caruia doresc sa atrag atentia pentru ca de prea multe ori, lucruri mici devin prea mari pentru unii dintre noi. Vorbesc aici de modul in care sunt organizate de exemplu cabinele de vot. Nu exista cabine de vot adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilitati. Basca, oamenii acestia care au acelasi drept de vot ca si noi, nu pot ajunge la cabina de vot. Nu au rampe, balustrade, nici un ajutor pentru a ajunge sa isi exercite dreptul de vot. Este un lucru inadmisibil si nu cred ca cineva in sufletul lui accepta faptul ca pentru oamenii acestia devine o povara mersul la vot.

Mesajul meu este unul de atentionare a autoritatii electorale permanente. Vreau sa spunem toti impreuna, STOP !

Sa ne apucam de astazi sa indreptam lucrurile acestea si sa cream semenilor nostri aceeasi bucurie de a vota cu cine doresc, pe care o avem si noi.

Ajunge ca Bucurestiul este un oras neprietenos cu persoanele cu dizabilitati. Trebuie sa privim cu respect, sa punem toti umarul si sa indreptam asta. Sa nu mai toleram ca persoanele cu acest gen de probleme sa devina captive in propriile locuinte.

Atentie, respect si speranta sunt sentimentele cu care trebuie sa ii tratam pe toti locuitorii acestui oras.

Vrem sa indreptam asta?

Ludovic Orban
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15474
 • Thank you received: 4693
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 1 an 8 luni #43291

Bingo !
Partidul National Liberal a aflat ca existam si noi ! Asta, da progres !
Pe celelalte partide, va rugam frumos sa nu le deranjati ! Riscam sa ii avem pe constiinta pentru ca le fortam capacitatea lor de a gandii pentru cetateni ! :(
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 1 an 8 luni by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 1 an 1 săptămână #44082

Se apropie alegerile, redam din experientele si sperantele unei handicapate

Autoritatea Electorala Permanenta a adoptat o hotarare prin care reglementează setul de condiţii minimale pe care trebuie sa le indeplineasca locatiile in care functioneaza sectiile de votare, precum si dotarea minimala a acestora.

In stabilirea locatiilor in care functioneaza sectiile de votare se mentioneaza principiul accesibilităţii, care impune obligativitatea ca “traseele stradale trebuie sa asigure accesul egal al alegatorilor la locatiile in care functioneaza sectiile de votare carora le sunt arondati, iar imobilele in care acestea sunt amplasate trebuie sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati la localul de vot.”

Este greu de crezut ca accesibilizarea sectiior de votare, de cele mai multe ori amenajate in scoli sau gradinite, sa va face peste noapte, dovada fiind zecile de ani, de asteptare.

Redam declaratia unei persoane cu dizabilitati care a intampinat probleme de fiecare data cand a fost la vot. Adina Milac, caci despre ea este vorba, a folosit termenul "handicapata", cu sens peiorativ, asa cum il regasim si in titlul acestui material, pentru ca societatea romaneasca il foloseste din lipsa de intelegere a problematicii. Respectul fata de noi, persoanele cu dizabilitati, trebuie sa se regaseasca in accesibilizare, astfel oamenii nu ne vor mai percepe deplasandu-ne altfel!


Se apropie alegerile! Invatam din trecut … sau nu?
Experientele si sperantele unei handicapate

752.jpg


Numele meu este Adina Milac, sunt doctor in fizica, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane si sunt o persoana total dependenta de fotoliul rulant. Insa aceste detalii personale sunt mai putin importante, fiindca experienta prin care trec se aplica majoritatii persoanelor cu dizabilitati (care, apropos, nu sunt deloc putine, de ordinul sutelor de mii).

Mai sunt cateva zile pana cand toti cetatenii cu drept de vot ai acestei tari sunt chemati, din nou, la urne. Avand in vedere experientele umilitoare, degradante, penibile la care am fost supusa cu ocazia voturilor anterioare, nu ma pot abtine sa ma intreb daca de data aceasta va fi mai bine.

La alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, nu am reusit sa votez deoarece sectia de votare la care sunt arondata se afla la etajul 1 al unei scoli si nu era legal sa votez intr-o sala de la parter. Nu am putut solicita urna mobila, fiindca in ziua precedenta eram la Sibiu.

Desi nu s-a schimbat nici domiciliul meu, nici sediul sectiei de votare la care sunt arondata, situatia a fost asemanatoare si la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2014. In acest caz, insa, dupa doua ore de asteptare si concluzia presedintelui sectiei de votare ca nu exista nici o solutie legala, am acceptat sa fiu purtata pe scari pana la etajul 1, ceea ce este nu numai umilitor, dar si periculos, nu numai pentru mine, ci si pentru persoanele care ma ridica.

Doua saptamani mai tarziu, la turul doi al alegerilor prezidentiale, am solicitat cu doua zile inainte la sectia de votare ca sectia mea sa fie localizata intr-o sala la parter.

Presedinta sectiei mi-a raspuns ca nu se poate “sa mute cateva mii de oameni pentru unul singur” (acele cateva mii de persoane erau deja inghesuite in sala?).

De asemenea, aceeasi presedinta a mentionat ca a raportat la primarie situatia din turul 1, iar “seful de acolo” a spus ca n-are ce face si ca “daca au urcat-o o data, sa o mai urce si a doua oara”. Desigur, mi s-a oferit solutia urnei mobile, dar numai dupa amiaza, caci “nu putem dimineata”.

In concluzie, in ceea ce ma priveste, experienta exprimarii votului este asociata cu umilinta, timp pierdut si pericol deoarece singurele mele optiuni sunt urna mobila sau acceptul de a fi carata pe scari de binevoitori din sectia de votare. Consider ca nici una dintre aceste variante nu este acceptabila si am sa aduc argumente care sa sustina aceasta opinie.

Varianta 1 (urna mobila): utilizarea acestei proceduri presupune sa stau acasa toata ziua si sa imi anulez orice activitate de durata (odihna, relaxare, iesirea in oras cu familia sau cu prietenii etc), in asteptarea urnei mobile. Oare timpul unei persoane cu dizabilitati nu este la fel de limitat si pretios ca al altor cetateni? Aceasta este o dovada de desconsiderare si un mod de gandire profund jignitor la adresa persoanelor cu dizabilitati. Mai mult, aceasta solutie incurajeaza izolarea si duce la mutilarea severa a capacitatii de socializare.

Urna mobila este o solutie extrema, aplicabila exclusiv persoanelor nedeplasabile datorita unei stari de sanatate extrem de precare sau afectate de boli contagioase. Acesta nu este cazul meu (si al multor persoane cu dizabilitati). Din pacate, urna mobila este folosita ca o “portita de salvare” a autoritatilor de la efortul de a accesibiliza spatiul public (care include si sectiile de votare, de regula amenajate in scoli).Din punct de vedere legal, se incalca flagrant principii fundamentale stipulate in Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (la care Romania a aderat), cum ar fi “libertatea de a alege şi independenţa persoanelor, participarea deplină şi eficientă la viaţa socială şi includerea în societate, oportunităţi egale, accesibilitate” (Articolul 3 din Conventia mai sus mentionata).

Varianta 2 (caratul pe scari de catre voluntari din sectia de votare): reprezinta o solutie foarte dificila si prezinta un risc ridicat, atat pentru mine, cat si pentru cei ce ma ridica. Cine isi asuma acest risc si acopera pagubele, in cazul unui nedorit accident? Mai mult, acesta este un atentat nu doar la siguranta persoanei cu dizabilitati, ci si la demnitatea acesteia, fiind tratata ca o povara pentru societate si ajungand tinta unor comentarii mai mult sau mai putin rautacioase din partea spectatorilor.

Din punct de vedere legal, din nou este incalcata Conventia ONU, Articolul 29 despre Participarea la viaţa politică şi publică, care prevede ca “Statele Participante vor asigura persoanelor cu dizabilităţi drepturi politice şi oportunitatea de a beneficia de aceste drepturi, în măsură egală cu alţi cetăţeni şi îşi asumă responsabilitatea să asigure că persoanele cu dizabilităţi pot lua parte eficient şi deplin la viaţa politică şi publică, […] inclusiv dreptul şi oportunitatea persoanelor cu dizabilităţi de a vota şi a fi alese, printre altele, prin următoarele metode: (i) Asigurarea că procedurile de vot, spaţiile şi materialele sunt corespunzătoare, accesibile şi uşor de înţeles şi utilizat”.Oare ce trebuie sa fac pentru a avea parte de o experienta electorala apropiata de normalitate?

Dimineata, inainte de a merge la institut, am facut un popas in fata scolii in care se amplaseaza sectiile de votare, unde urmeaza sa votez si eu, nu se montase o rampa de acces in scoala.

P.S. Eu, Dan Udrea detest pe toti aceia care folosesc cuvantul handicapat.
Ziaristul sau reporterul care relateaza despre o persoana handicapata imi provoaca greata si voma.
Pentru ca acesti profesionisti sunt de fapt needucati. Ei se pot mandrii ca sunt handicapati. Si au dreptate, sunt handicapti educationali si restanti la omenie.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 1 an 1 săptămână by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 1 an 5 zile #44093

La alegerile parlamentare

Peste 18,8 milioane de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în România sau în străinătate fiind aşteptaţi să îşi aleagă reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani (Detalii aici). Printre ei se numără și un bărbat din Buzău.

PTgwMCZoYXNoPTM2MzZiZTI5ZWRiYjhiNWE4MDY3N2IxYjQ3NjkxODc2.thumb.jpg


Paul Danciu, un bărbat fără mâini din Buzău, a oferit o demonstrație de spirit civic. Jurnaliștii de la Libertatea au surprins o imagine cu bărbatul când ține cu dinții buletinele de vot și le bagă în urne.

Greu încercat de soartă, bărbatul a mers la urne pentru a-și exercita dreptul democratic. Extrem de ambițios, n-a vrut să fie ajutat.

„Astăzi am vrut să merg şi eu la vot chiar dacă ştiu că lumea o să râdă de mine. Sper ca la votul din 2016 cineva să-şi facă milă şi de mine ca să-mi cumpăr proteze pentru mâini, dar sunt foarte scumpe - peste 35.000 de euro. Vreau ca data viitoare să pot vota şi eu ca un om normal”, a spus Paul Danciu.

El are 33 de ani și a rămas fără ambele mâini la vârsta de 12 ani, în urma unui accident. Paul Danciu a învăţat să folosească telefonul și calculatorul cu ajutorul picioarelor şi cu gura.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 11 luni 4 săptămâni #44096

Am un gust amar, sunt foarte dezamagit.

Se face mare caz . Domnul Chisalita Ioan Narcis este primul senator ales in Parlamentul Romaniei. A candidat , fiind imobilizat in scaun cu rotile. Asa este. Numai ca Domnul Senator ales nu este la primul mandat. A fot deputat si in perioada 2008/2012.
A fost membru in Comisia de Munca si Protectie Sociala.
In doi ani dupa ce dumnealui a suferit un cumplit accident si a ramas imobilizat ,... nu a gasit e cuviinta sa se uite macar pe
Legea 448/2006.
Iata cum se prabuseste un mit. Oamenii mediteaza si invata din necazuri.
Asadar, complet neadevarat ! :( :( :( :( :( :( :( :( :(
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 3 luni 2 săptămâni #45034

80.000 de persoane cu handicap din Germania nu pot vota la alegerile parlamentare din septembrie. Si pentru diaspora germana sunt restrictii


Luna viitoare, germanii aleg noul Bundestag. Dar nu toti cetatenii cu varsta peste 18 ani pot vota la 24 septembrie. Astfel, peste 80.000 de persoane cu handicap sunt excluse din alegeri. Si nu doar acestea. Exista anumite restrictii pentru puscariasi si chiar pentru cetatenii germani care locuiesc in strainatate. Campania electorala din acest an se anunta mult mai scumpa decat in anii anteriori, iar referitor la duelul televizat de saptamana viitoare, intre Angela Merkel si Martin Schulz, se vorbeste despre un "boicot".

Votul handicapatilor mintal
Persoanele cu dizabilitati mintale pot participa la alegeri in landurile Schleswig-Holstein si Renania de Nord-Westfalia, dar numai la alegerile parlamentare. In ciuda acestor exceptii, la nivel federal, Germania nu respecta prevederile Conventiei ONU privind egalitatea intre persoane cu handicap, care a intrat in vigoare in 2008. Aceasta conventie obliga statele partenere "sa se asigure ca persoanele cu handicap pot participa eficient si cuprinzator la viata politica si publica, cu drepturi egale cu ceilalti".

Jumatate din cele 28 de tari membre ale UE sunt in mare masura preocupate de acest lucru. Irlanda, Finlanda si Tarile de Jos nu au nicio restrictie privind dreptul de vot. In alte tari, dreptul la vot poate fi retras, doar daca un judecator decide aceasta, si o face in mod individual.

Kay NietfeldVerena Bentele, comisarul pentru dizabilitati al guvernului federal, solicita o reformă a legii electorale. "Pentru mine este foarte important ca fiecare persoana in Germania sa-si poataexercita cel mai important drept democratic, si anume dreptul de vot", a spus ea, citata de Tagesschau.de.

Problema ar trebui fie inclusa in urmatorul acord de coalitie. SPD a inclus dreptul de vot pentru toate persoanele cu dizabilitati in programul lor electoral. Iar Britta Haßelmann, liderul partidului parlamentar al Verzilor, a declarat ca excluderea handicapatilor mental de la alegeri nu a fost justificata.

Deja in acordul precedent de coalitie, Uniunea CDU/CSU si SPD si-aformulat scopul de a reduce barierele pentru persoanele cu handicap. Dar cum CDU a insistat asupra unei largi reforme electorale, iar in pachetul legislativ propus mai erau si alte puncte referitoare la vot, coalitia nu a gasit un consens, iar in cele din urma nu s-a intamplat nimic.

Votul diasporei
In afara zecilor de mii de persoane cu handicap mintal, mai exista si alte grupuri, care sunt excluse din alegeri, din diferite motive. Unul dintre acestea este cel al diasporei, adica cetatenii germani care trăiesc permanent in strainatate. Ei isi depun cererile de a vota la o anumitacircumscriptie, pentru fiecare alegeri, insa trebuie sa explice de ce doresc sa voteze acolo. Cele mai frecvente motive invocate sunt parteneriatele oraselor si relatiile de familie, cu circumscriptia electorala.

In plus, germanii din strainatate trebuie sa explice modul în care sunt afectati de politica germana. Organizatia umbrela a minoritătii germane din Polonia, VdG, vede acest lucru in mod critic. "Noi facem o justificare subiectiva, care este apoi evaluata subiectiv, de catre liderul electoral respectiv", spune Bernard Gaida, presedintele acestei asociatii, publicatiei germane FOCUS Online.

Prin urmare, in opinia sa, nu exista un standard obiectiv pentru refuzarea sau acceptarea cererilor. In urma unor discutii cu politicienii germani, Gaida a remarcat insa ca nu exista prea multă dorinta de a schimba aceasta practica. In plus, el este de parere ca refuzurile ar trebui safie transmise mai repede, astfel incat solicitantii să aiba posibilitatea de a face recurs.

Votul detinutilor
Exista insa si oameni care isipierd temporar dreptul de vot. Persoanele condamnate pot fi sterse din registrul electoral, timp de doi pana la cinci ani. Acest lucru se intampla insa doar in cazuri rare, de exemplu in timpul detentiei pentru tradare sau atac asupra presedintelui federal.

Nici infractorilor detinuti psihiatric, carora judecatorii le-au atribuit o tulburare profunda a constiintei, nu li se permite sa voteze. Din perspectiva autoritatilor electorale, ei nu au "un grad minim de intelegere", care este necesar in luarea unei decizii importante, cum ar fi partidul care sa fie votat.

Cat costa alegerile
Alegerile din 24 septembrie pentru Bundestag vor fi mai costisitoare ca niciodata. Dupa cum a precizat Saarbrückener Zeitung, Ministerul Federal de Interne estimeazabugetul pentru organizarea votarii la 92 de milioane de euro. La alegerile de acum patru ani, s-au cheltuit cu 15 milioane mai putin, adica în jur de 77 de milioane de euro Un ofiter de presa al ministerului a confirmat aceasta cifra, la cererea Spiegel online.

Potrivit Ministerului Federal al Afacerilor Interne, costurile mai mari s-ar justifica prin cresterea taxelor postale pentru trimiterea notificarilor electorale si a buletinelor de vot. In plus, asistentii electorali beneficiaza de remuneratii mai mari: presedintii de comisieelectorala primesc acum 35 de euro pe zi, iar ceilalti membri, fiecare cate 25 de euro. Cu patru ani in urma, suma se ridica la doar 21 de euro.

In alegerile din Bundestag ar fi necesari 650.000 de asistenti electorali voluntari, care sa asigurederularea unei votari fara probleme, in aproximativ 90.000 de locatii electorale, considera Gerd Landsberg, presedintele Asociatiei oraselor si comunelor germane (Deutschen Städte- und Gemeindebund). El spune ca in la acest capitol de organizare "mai exista lacune".

Daca la nivelul "practic" al procesului electoral se invoca lacune, la cel mediatic se invoca "boicot". Boicot al actualului cancelar, Angela Merkel, ai carei reprezentanti in campanie au refuzat categoric un nou format al duelului televizat. Acesta e promgramat duminica viitoare, in 3 septembrie, si va fi transmis de televiziunile ARD, ZDF, RTL si ProSiebenSat1.

Realizatorii acestora ar fi vrut sa schimbe formatul emisiunii, impartind-o in doua secvente de 45 de minute, in care doar cate doi moderatori sa puna intrebari. Prin aceasta schimbare, s-a incercat crearea "de mai mult spatiu pentru detalieresispontaneitate". In afara de asta, televiziunile si-ar fi dorit doua transmisiuni, la date diferite, a duelului electoral Merkel (CDU) -Schulz (SPD).

Propunerile au fost refuzate de echipa Merkel, boicotandu-se astfel incercarea de inovatie la nivel mediatic, a confruntarii electorale televizate, care, daca nu decide cancelarul, in orice caz da electoratului un puternic semnal. Fostul redactor sef al ZDF, Nikolaus Brender, o acuza pe Merkel ca, "prin presiunea masiva a apropiatilor sai, a redus duelul la un format de cancelar".
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 2 luni 3 zile #45268

Toți cetățenii din Europa au dreptul să voteze?

22219873_1965445760447487_8418015511931584527_o-1-1024x683.jpg


Milioane de europeni cu dizabilități sunt excluși de la acest drept
Dreptul de participare la viață politică și dreptul la vot reprezintă drepturi fundamentale pentru toți cetățenii. Ele se află în centrul democrației și al cetățeniei. Acestea sunt, de asemenea, drepturi consacrate în Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU) pe care Uniunea Europeană (UE) și toate statele sale membre (cu excepția Irlandei) au ratificat-o, adică au obligația să le ducă la îndeplinire pentru toți cetățenii lor cu dizabilități. În realitate, însă, milioane de persoane cu dizabilități din Europa sunt private de exercitarea acestui drept fundamental. Femeile cu dizabilități, persoanele cu dizabilități care trăiesc în instituții și persoanele cu dizabilități mai puțin vizibile, cum ar fi dizabilitățile intelectuale sau psihosociale, prezintă un risc și mai mare de a fi excluse, menționează EDF.

Această chestiune crucială a fost discutată pe larg în cadrul reuniunii Consiliului EDF care a avut loc în Estonia, găzduită de Camera Estoniană a Persoanelor cu Handicap și susținută de Președinția Estoniană a UE.

Membrii EDF au făcut schimb de experiențe și cunoștințe cu privire la situația dreptului de vot în țările lor. Unele dintre exemplele pe care le-au oferit membrii EDF în timpul discuției sunt:

,,În Lituania, 60% dintre secțiile de votare nu sunt accesibile. Restul se presupune că sunt accesibile, dar în practică lucrurile stau diferit.”

,,85 000 de persoane din Germania nu au voie să voteze. Acestea sunt persoane cu demență și persoane cu dizabilități intelectuale sau psihosociale”.

,,În Ungaria, 56.000 de persoane cu dizabilități se află sub supraveghere și 48.000 dintre aceștia nu au voie să voteze”.
,,În multe țări ale UE, persoanele cu dizabilități sunt blocate în instituții și nu li se permite să voteze; nici măcar nu știu că au loc alegeri”.

Chiar dacă persoanele cu dizabilități au dreptul legal la vot în unele țări, lipsa accesibilității face ca acesta să fie imposibil de pus în practică. Există adesea secții de votare inaccesibile, lipsa documentelor și a informațiilor în formate accesibile, cum ar fi materialele în limbajul Braille, în limbajul semnelor sau cele ușor de citit, procese complicate, lipsa de conștientizare cu privire la handicap și accesibilitate etc.

,,În Portugalia, persoanele cu dizabilități intelectuale nu pot vota deoarece informația nu le este oferită în moduri accesibile pe care să le poată înțelege, cum ar fi versiunile lizibile”.

,,În Ungaria, secțiile de vot accesibile pot fi foarte departe de locul în care trăiesc, ceea ce face dificil pentru persoanele cu dizabilități să ajungă la ele și să-și exercite dreptul.

Comitetul ONU, care monitorizează activitatea depusă de UE și statele sale membre în vederea punerii în aplicare a CRPD, a evidențiat în repetate rânduri încălcarea dreptului de participare la viață politică, precum și a dreptului de vot pentru persoanele cu handicap în majoritatea statelor membre ale UE. În unele țări din întreaga lume, uneori a fost luată o decizie a instanței pentru ca autoritățile publice să înceapă în cele din urmă să revizuiască legislația și să oprească votarea discriminării.

Având în vedere viitoarele alegeri europene din 2019, EDF organizează campanii pentru dreptul de participare la viață politică și dreptul la vot. EDF solicită Parlamentului European și tuturor guvernelor din Europa să-și revizuiască legile și procedurile pentru a se asigura că toate persoanele cu handicap își exercită dreptul de a vota și de a candida la alegeri, la fel ca toți ceilalți.

EDF colaborează îndeaproape cu Comitetul Economic și Social European (CESE), care oferă informații despre un raport pe care CESE îl pregătește pe această temă. Raportorul CESE al acestui raport, Krzysztof Pater, a participat la consiliul EDF în Estonia și și-a prezentat raportul de activitate.

,,Dreptul la vot nu este doar un drept fundamental, ci și o problemă de demnitate”, a spus Krzysztof Pater subliniind că discriminarea apare atunci când unii cetățeni au drepturi depline, iar alții drepturi parțiale.

Raportorul CESE a solicitat, de asemenea, membrilor FED să ofere Comitetului Economic și Social European expertiza necesară pentru a avea un raport bogat care să arate situația reală a dreptului de vot în Europa. Krzysztof Pater intenționează să adopte raportul la începutul anului 2018.
Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități

Participarea politică și dreptul la vot vor fi, de asemenea, tema celui de-al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD), care va avea loc la 6 decembrie 2017 în Parlamentul European, la Bruxelles. Acesta este un eveniment organizat de EDF și Parlamentul European, care va reuni sute de delegați ai organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu handicap din întreaga Europă, membri ai Parlamentului European și reprezentanți de nivel înalt ai altor instituții ale UE.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: acum 2 luni 3 zile by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Dreptul de vot pentru persoanele cu dizabilitati acum 2 săptămâni 1 zi #45667

Cum e umilită o persoană cu handicap în România atunci când merge la vot

646x404-28.jpg


Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul cu rotile, a prezentat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video în care arată modul în care a fos tratat atunci când a venit să voteze.

Robert nu a putut să intre singur în secţia de votare din comuna Teleşti, din judeţul Gorj, acolo unde îşi are domiciliul, pentru că aceasta nu era dotată cu o rampă de acces pentru pesoanele cu dizabilităţi. Acesta a fost nevoit să fie umilit pentru a-şi exprima deptul la vot. În comuna Teleşti au avut loc alegeri parţiale în urmă cu aproximativ o lună pentru funcţia de primar, după ce fostul edil a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

Are o formaţie şi cântă la evenimente Robert Gavrilescu este o persoană cuoscută în judeţul Gorj. Acesta este cântăreţ şi are propria sa formaţie cu care cântă la tot felul de evenimente. El este o victimă a sistemului medical din România Robert se deplasează doar cu ajutorul scaunului cu rotile. La vârsta de aproape doi ani i s-a făcut un vaccin împotriva poliomelitei şi a rămas paralizat pe viaţă. Suferă de sechele de poliomelită din cauza vaccinului. A fost crescut de bunicii, pentru că mama lui a murit atunci când el avea o vârstă fragedă, iar tatăl l-a abandonat. Îi datorează totul bunicii, pentru că s-a sacrificat ca el să poată urma o carieră muzicală. Robert a făcut şi el eforturi supraomeneşti ca să înveţe să câte. Pleca de acasă şi parcurgea cu căruciorul cu rotile 20 de kilometri până la Târgu Jiu, pentru a urma studii muzicale.

 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5011
 • Thank you received: 714
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.