Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități ptr. perioada 2021-2027

Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități ptr. perioada 2021-2027 #47728

A fost elaborată Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2021-2027

carti-1536x1153-2.jpg


COMUNICAT DE PRESĂ
București, 23 noiembrie 2021

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) anunță oficial finalizarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2021-2027. Acest document este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, realizat cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale.

„Este un moment de referință pentru țara noastră. Prin elaborarea acestei Strategii, România confirmă eforturile depuse în vederea implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Sperăm că odată ce această Strategie va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități să devină o certitudine, iar politicile viitoare să fie centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilități. Această strategie setează direcția pentru tot ceea ce se va întâmpla în viitor în domeniul protejării drepturilor acestor persoane, fiind o condiție favorizantă, iar prevederile din document vor fi folosite drept argumente pentru viitoare proiecte naționale și europene”, a explicat doamna Florica Cherecheș, președinte ANDPDCA.

Implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, obiectiv cheie pentru ANDPDCA

Proiectul „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” s-a desfășurat în perioada 25.01.2019 – 25.11.2021 și a beneficiat de o finanțare totală în valoare de 9.689.034,43 lei, dintre care 8.137.225,38 lei cofinanțare din partea Uniunii Europene. Astăzi a avut loc conferința de închidere, acesta fiind primul proiect major finalizat de către ANDPDCA în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități.

Obiectivul general al proiectului este acela de a face funcțional „mecanismul de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele rezultate ale proiectului sunt următoarele:

Elaborarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2021-2027;
Dezvoltarea unui mecanism funcțional de monitorizare a implementării Strategiei 2021-2027 prin obținerea de dovezi privind modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate;
Instruirea personalului din autorităţile publice centrale în utilizarea instrumentelor de lucru şi standardelor realizate în cadrul proiectului, pentru asigurarea exercitării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost realizată în baza informațiilor colectate în „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”, fiind primul astfel de studiu la nivel național.

Strategia, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

Măsurile propuse în Strategie, în cadrul domeniilor prioritare, răspund problemelor identificate prin sondaje, întâlniri sau consultări cu persoanele cu dizabilități. În tot acest proces, ANDPDCA a beneficiat de expertiza suplimentară a echipei Băncii Mondiale, care a contribuit la realizarea unor lucrări de mare deschidere și profunzime.

Domeniile prioritare asumate de România prin intermediul acestei Strategii sunt următoarele: Accesibilitate și mobilitate; Protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități; Ocupare; Protecție socială inclusiv abilitare/reabilitare; Viață independentă și integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; Educație; Sănătate; Participare politică și publică.

Mai multe informații despre implementarea proiectului „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” sunt disponibile AICI. Pentru orice alte informații vă stăm la dispoziție la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități ptr. perioada 2021-2027 #47842

Comunicat de presă Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă 2022-2027” și a Planul operațional privin

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o hotărâre, Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă 2022-2027” și Planul operațional privind implementarea acestei strategii.

Documentul adoptat urmărește stimularea participării active a persoanelor cu dizabilităţi la viaţa în comunitate, creşterea gradului de conștientizare asupra nevoilor comunităţii, precum şi a vizibilităţii în societate, aspecte care să conducă la îmbunătățirea calităţii vieţii şi la creșterea gradului de ocupare în rândul acestor persoane.

Strategia are ca obiectiv asigurarea participării depline și efective a persoanelor cu dizabilități, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient.

Documentul aprobat de Guvern prevede opt domenii prioritare, bazate pe drepturi: accesibilitate și mobilitate; protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități; ocupare; protecție socială, inclusiv abilitare/reabilitare; viață independentă și integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; educație; sănătate și participare politică și publică.

Totodată, prin Planul operațional privind implementarea Strategiei 2022-2027 sunt stabilite obiective specifice și indicatori pentru fiecare dintre domeniile prioritare și sunt detaliate seturile de măsuri necesare pentru realizarea lor, termenele de realizare, instituțiile responsabile de implementare și resursele financiare.

Printre măsurile prioritare prevăzute pentru fiecare obiectiv specific se numără: elaborarea Compendium-ului de accesibilitate la mediul fizic, informațional și comunicațional; reglementarea angajării asistate și a programelor de pregătire pentru muncă în vederea creșterii gradului de ocupare; diversificarea tehnologiilor de acces; dezvoltarea serviciilor de abilitare și reabilitare; consultarea frecventă a persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor neguvernamentale.

O garanție importantă a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități constă în asigurarea cadrului de implementare și monitorizare a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, cu participarea și consultarea acestora.

Acțiunile propuse în cadrul Strategiei 2022-2027 vizează: dezvoltarea punctelor de contact la nivelul instituțiilor cu atribuții în implementarea Convenției; reglementarea și operaționalizarea Mecanismului de coordonare a implementării Convenției; creșterea numărului de instruiri și materiale de informare despre Convenție; creșterea numărului de vizite de monitorizare realizate cu participarea organizațiilor persoanelor cu dizabilități sau ale societății civile; creșterea numărului de persoane cu dizabilități și de organizații formate cu privire la monitorizarea implementării Convenției.

Prin operaționalizarea Mecanismului de colectare a datelor și de monitorizare a implementării Strategiei 2022-2027 va fi asigurată intervenția în teritoriu și obținerea de date reale în vederea elaborării rapoartelor de țară. În acest sens, au fost instruite câte două persoane din cadrul fiecărei instituții implicate în implementarea Convenției ONU, respectiv a Strategiei.

Finanțarea necesară îndeplinirii măsurilor prevăzute în Strategia 2022-2027 se realizează, în principal, din fonduri externe nerambursabile, dar și din bugetele instituțiilor publice implicate.

Coordonarea implementării Strategiei 2022-2027 și monitorizarea implementării, la nivel național, este realizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Informații suplimentare:

Strategia 2022-2027 continuă și dezvoltă demersul de implementare a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, și urmărește asigurarea cadrului pentru exercitarea deplină și în condiții de egalitate a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi.

Pe plan național, Strategia 2022-2027 se raliază cerințelor Programului de Guvernare 2021-2024 Coaliţia pentru rezilienţă, dezvoltare şi prosperitate, prin care se afirmă o abordare a politicilor publice din domeniul dizabilității din perspectiva drepturilor omului și o abordare a nevoilor persoanelor vulnerabile în mod coordonat și intersectorial prin măsuri țintite.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități ptr. perioada 2021-2027 #47843

HOTĂRÂRE DE GUVERN

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități ,,O Românie echitabilă", 2022-2027 şi a Planului operațional privind implementarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități ,,O Românie echitabilă", 2022-2027

Documentul adoptat urmărește stimularea participării active a persoanelor cu dizabilități la viața în comunitate, creșterea gradului de conștientizare asupra nevoilor comunităţii, precum şi a vizibilităţii în societate, aspecte care să conducă la îmbunătățirea calităţii vieţii şi la creșterea gradului de ocupare în rândul acestor persoane.

Strategia are ca obiectiv asigurarea participării depline și efective a persoanelor cu dizabilități, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient.

Sunt incluse opt domenii prioritare, bazate pe drepturi: accesibilitate și mobilitate; protecția efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități; ocupare; protecție socială, inclusiv abilitare/reabilitare; viață independentă și integrare în comunitate, inclusiv accesul la servicii publice; educație; sănătate și participare politică și publică.

Totodată, prin Planul operațional privind implementarea Strategiei 2022-2027 sunt stabilite obiective specifice și indicatori pentru fiecare dintre domeniile prioritare și sunt detaliate seturile de măsuri necesare pentru realizarea lor, termenele de realizare, instituțiile responsabile de implementare și resursele financiare.

Comunicatul Ministerului Muncii: https://bit.ly/3DLMusb
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități ptr. perioada 2021-2027 #47872

Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă” nu ține cont de specificul diferitelor tipuri de dizabilităț

Diagnoza-situatiei-persoanelor-cu-handicap-din-Romania.png


Foto: Coperta raportului privind Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România.
Coperta raportului rezultă din alăturarea celor mai frecvente răspunsuri primite de la persoanele cu
dizabilități în cadrul unei anchete naționale la întrebarea: “Care credeți că este principala problemă cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România?”.
În data de 29 martie 2022, pe ordinea de zi a Consiliului Economic și Social s-a aflat Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022-2027 și a Planului operațional privind implementarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022-2027.

Doamna Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, membru în Plenul Consiliului Economic și Social, a supus Plenului următoarele observații:

„În conținutul Proiectului se menționează:

„În anul 2018, luând în considerare faptul că HG nr. 655/2016 pentru aprobarea Strategiei naţionale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi” 2016 – 2020 şi a Planului operaţional se apropia de finalizarea perioadei de implementare, conștienți de importanța intensificării procesului de implementare a Convenţiei, a fost elaborat proiectul Consolidarea mecanismului de coordonare a implementarii Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, cu obiectivul general “de a face funcțional în România mecanismul de coordonare a implementării Convenției.” În acest context,“elaborarea Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, 2022-2027, care să asigure implementarea Convenției, cu obiective/ținte specifice cu indicatori măsurabili” a devenit un obiectiv specific. Strategia 2022-2027 include date și informații din „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”1, document elaborat în cadrul proiectului cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale. Constatările, interpretările și concluziile exprimate în Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România nu reflectă în mod necesar poziția Guvernului României, iar Banca Mondială nu garantează acuratețea datelor incluse în acest document.”

Este îngrijorător faptul că în Strategie apare explicit că Raportul diagnoză nu este asumat de Guvernul României având în vedere că această diagnoză a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” implementat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cu asistența tehnică a Băncii Mondiale. Documentul a beneficiat de un proces intern de evaluare (peer review) la care a participat o echipă de management din partea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități2.

Din analiza Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022-2027și a Planului operațional privind implementare Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități constatăm că Raportul diagnoză a stat la baza elaborării Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022-2027șiPlanului operațional privind implementarea Strategiei.

În documentele care însoțesc Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei naţionale privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022-2027 se menționează:

„Elaborarea diagnozei a presupus consultări cu persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţii acestora, colaborarea cu actori instituționali implicați în procesul de culegere de date și o cercetare calitativă la nivel național la care au contribuit reprezentanți ai instituțiilor centrale, județene, locale; angajatori; reprezentanți ai organizațiilor furnizoare de servicii. […] La procesul de colectare de date au participat: Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Administrația Națională a Penitenciarelor, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Avocatul Poporului, Casa Corpului Didactic, Centre Județene/al Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratul General pentru Imigrări, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Inspectorate Școlare Județene/al Municipiului București, Ministerul Educației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Serviciile de Autoritate Tutelară (cu sprijinul Instituțiilor Prefectului), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Astfel, analizele cuprinse în diagnoză se bazează pe: date colectate pentru prima oară de la peste 30 de tipuri de instituții de la nivel central, județean sau local; un sondaj realizat în perioada august-octombrie 2020, reprezentativ la nivel național pentru persoanele cu dizabilități și pentru celelalte persoane cu vârste de peste 16 ani, pentru completarea chestionarelor fiind vizitate 16.000 de adrese din 500 de unități primare de selecție; date de sondaj EU-SILC3 analizate pe grupuri de interes în evoluție 2010-2018, pentru România și celelalte țări ale Uniunii Europene; date calitative constând în 583 de interviuri realizate cu actori relevanți pentru problematica fiecărui domeniu, și anume: persoane cu dizabilități, asistenți personali și familie, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale relevante, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și locale.”

„Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România” este produsă în cadrul Acordului privind Serviciile de Asistență Tehnică Rambursabile cu privire la „Consolidarea mecanismului de coordonare aferent implementării Convenţiei Națiunilor Unite cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CDPD)”

Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă” nu ține cont de specificul diferitelor tipuri de dizabilități și implicit de nevoile acestora. Deși Strategia își propune „asigurarea unui standard de viață adecvat pentru persoanele cu dizabilități, cu șanse egale cu toate celelalte persoane” nu prevede majorări ale veniturilor acestora, venituri care constau din indemnizații de handicap ale căror cuantumuri nu pot satisface nici pe departe necesitățile de subzistență ale celei mai vulnerabile categorii sociale. În actualul context economic, caracterizat prin creșterea inflației și explozia prețurilor, persoanele cu dizabilități se confruntă cu dificultăți materiale extreme care impun măsuri imediate de sprijin. Creșterea gradului de ocupare al persoanelor cu dizabilități și „accesul acestora la locuri de muncă care să le plaseze peste pragul sărăciei” este un obiectiv de perspectivă care nu le poate ajuta imediat să facă față actualului context economic dificil pentru întreaga populație. De asemenea, chiar și ca masură de perspectivă, integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități nu este aplicabilă în cazul tuturor celor din această categorie. Conform Planului operațional de implementare a Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Ținta 13 prevede ca, până în anul 2027, numărul persoanelor cu limitări de sănătate în activitățile curente, sărace sau excluse social, va scădea cu 250.000 iar Ținta 14 stabilește ca persoanele cu dizabilități care pot plăti cu dificultate cheltuielile curente absolut necesare va scădea față de anul 2018 cu 50%. Este improbabil că aceste ținte vor putea fi atinse exclusiv prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor cu dizabilități, chiar și în condițiile în care, în mod inexplicabil, pentru probarea atingerii obiectivului, urmează a fi utilizate date statistice din 2018 și nu din 2022 (anul în care debutează aplicarea strategiei și în care se înregistrează cea mai dramatică situație din punct de vedere economic, mai ales pentru categoria socială a persoanelor cu dizabilități).
România nu a ratificat Protocolul Opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. În Strategie nu se face referire la Protocol.
Prin Protocolul Opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi este reglementată competența Comitetului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități privind procedura de primire și analiză a comunicărilor de la sau în numele persoanelor sau grupurilor de persoane care susțin că sunt victime ale încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități, de către un stat parte a Convenției ONU și stabilește procedura clară de examinare a plângerilor individuale.

1 https://anpd.gov.ro/web/wp-content/uploads/2021/01/Diagnoza-situatiei-persoanelor-cu-dizabilitati-in-Romania-2020-RO.pdf

2 Numele autorității la data adoptării Raportului diagnoză.

3 Statisticile UE privind venituri și condiții de viață (EU-SILC) sunt colectate de Comisia Europeană pentru a monitoriza sărăcia și incluziunea socială în UE (potrivit Eurostat, https://ec.europa.eu/eurostat/web/microdata/european-union-statistics-on-income-and-living-conditions).
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.