Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Decontarea carburantului

Decontarea carburantului #48288

Intr-un AN CALENDARISTIC, persoanele incadrate in grad GRAV, GRAV CU ASISTENT PERSONAL sau ACCENTUAT pot opta, la cerere, pentru:

  1. Acordarea gratuitatii la transportul interurban;
  2. Decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul si/sau acordarea de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice;
  3. Acordarea bonurilor de carburant;
  4. Acordarea cardurilor de carburant.

Acordarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu handicap si/sau a familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, a parintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat in baza unei masuri de protectie speciala, stabilita in conditiile legii, se face astfel:

  • semestrial, daca documentul care atesta incadrarea in grad de handicap are valabilitate permanenta, si
  • trimestrial sau fractional (lunar), in functie de perioada de valabilitate a documentului care atesta incadrarea in grad de handicap, intr-un an calendaristic.

Decontarea carburantului se face in limita a 1.500 lei/an - pentru persoanele incadrate in grad de handicap Grav / Grav cu asistent personal, respectiv 750 lei/an - in cazul persoanelor cu grad de handicap Accentuat.

METODOLOGIE din 20 februarie 2023
pentru acordarea și decontarea de bonuri de carburant și/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, pentru aplicarea art. 24 alin. (9) și (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Decontarea carburantului #48289

Cereri decontare carburant:

  • Anexa 2 - Cerere optiune transport persoana cu dizabilitati;
  • Anexa 3 - Cerere pentru decontarea carburantului;
  • Anexa 4 - Formular pentru acordarea bonurilor de carburant pe suport hartie;
  • Anexa 5 - Formular pentru acordarea bonurilor valorice pe suport electronic CARD CARBURANT

DGASPC deconteaza carburantul catre persoana indreptatita in termen de maxim 60 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii si a documentelor aferente.

Cine face calculul sumei?

Decontul se intocmeste de catre structura de specialitate din cadrul DGASPC, pe baza informatiilor cuprinse in centralizatorul borderourilor de decont, al carui model este prevazut in anexa nr. 5.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Decontarea carburantului #48290

1. Beneficiază de decontarea combustibilului și persoanele cu handicap gradul trei?

Nu. Deoarece acordarea gratuității la transportul interurban se aplică numai persoanelor cu handicap grav și accentuat, alternativa la acest mod de transport, respectiv decontarea combustibilului pentru mașina proprie, se aplică, de asemenea, doar acestor două categorii de persoane.

2. Se poate deconta și naveta zilnică a elevului cu handicap către școală?

Este posbilă decontarea și în acest caz, dar doar dacă elevul se deplasează în afara localității. Așa cum stabilește acum Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, decontarea combustibilului se acordă ca alternativă la obținerea gratuității la transportul interurban, pentru deplasarea cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau a furnizorului de servicii sociale.

3. Se decontează și călătoriile cu microbuzul?

Nu. Legea 448/2006 stabilește că decontarea e posibilă doar în cazul deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau a furnizorului de servicii sociale.

Pentru călătoriile cu microbuzul există alternativa gratuității la transportul interurban, dacă deplasarea se efectuează cu mijloace de transport în comun, în situația existenței unei convenții privind transportul persoanelor cu handicap, ce trebuie semnată de direcția generală de asistență socială și transportatorul în cauză.

4. Se pot deconta și deplasările făcute cu taxiul?

Din nou, nu. În clarificările ANDPDCA e subliniat faptul că decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se efectuează ca alternativă la acordarea gratuității la transportul interurban. În plus, decontarea se face în baza bonului/bonurilor fiscale de carburant, emis(e) de benzinării, care se depun la registratura direcției generale de asistență socială și protecția copilului împreună cu cererea de decontare care atestă deplasarea interurbană.

5. Dacă persoana cu handicap roagă pe cineva să o transporte cu mașina, se decontează combustibilul?

Da. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face atât pentru autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, cât și a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau a furnizorului de servicii sociale. Astfel, însoțitor poate fi orice persoană care acompaniază persoana cu handicap și asigură conducerea autovehiculului în timpul deplasării, inclusiv asistentul personal profesionist, însă beneficiul decontării carburantului revine persoanei cu dizabilitate.

6. Se pot strânge toate bonurile de combustibil, astfel încât decontarea să se facă o singură dată?

Nu, chiar dacă sunt strânse toate bonurile dintr-un an, iar certificatul care atestă încadrarea în grad de handicap are valabilitate permanentă, nu se poate face decontarea o singura data. În situația asta, decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face pentru fiecare an calendaristic, în termenul de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii de decontare și a documentelor aferente. Cererea de decontare se depune la direcția generală de asistență socială și protecția copilului, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei, și este însoțită de bonul/bonurile fiscal(e) de carburant, emis(e) de benzinării.

7. Cum se calculează suma aferentă carburantului?

Calculul sumei aferente carburantului pentru care se face decontarea se realizează pe baza tarifelor legitimațiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, chiar dacă ruta declarată de persoana cu handicap nu este prevăzută cu infrastructură feroviară.

În situația în care termenul de valabilitate al documentului care atestă încadrarea în grad de handicap expiră în cursul anului 2021, numărul de călătorii pentru care se decontează carburantul nu poate depăși 24 de călătorii, în cazul persoanei cu handicap grav, sau 12 călătorii, în cazul celei cu handicap accentuat, indiferent de numărul de luni rămase până la sfârșitul perioadei de valabilitate a acestuia.

Numărul de kilometri aferenți distanței parcurse de către persoana cu handicap, cuprinsă între localitatea de plecare și localitatea de destinație, se stabilește utilizând site-ul distanta.ro.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.