Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Legendele Olimpului

Legendele Olimpului #17812

Legendele Olimpului este o lucrare în două părţi (intitulate respective "Zeii" şi "Eroii") aparţinând lui Alexandru Mitru, în care sunt narate faptele legendare ale unor personaje mitologice.


Volumul I tratează geneza şi condiţia zeilor, pe când volumul II se ocupă de eroi. Vorbim despre vechea Grecie, populaţia acesteia, luptele şi toate celelalte. S-ar spune că odată, de mult, în Grecia se afla un imens munte, numit Olimp. După un timp, Rheea l-a născut pe Zeus. Pentru luptele pe care le-a purtat, curajul său de luptător şi conducător el a devenit un mare Zeu. El era cel mai puternic Zeu cunoscut vreodată. El avea puterea supremă. Soţia sa iubită era Hera. Se spune că acesta avea foarte mulţi fii şi fiice, majoritatea cu alte femei decât Hera, acest lucru stârnindu-i furia zeiţei. Din aventurile lui Zeus cu muritoare de rând se năşteau eroii, semizeii (Hercule). Cel mai de încredere fiu era zeul Hermes. El îl ajuta foarte mult pe Zeus şi îl respecta. Asculta şi îndeplinea toate ordinele date de Zeus. Zeus era cel mai puternic Zeu, dar mai existau şi alţii, precum: Haosul, Gheea, Uranus, Cronos, Poseidon, Prometeu. Erau şi mulţi luptători puternici, precum: Heracle, Perseu etc.

[Lumea întreagă era un haos din care s-a desprins pământul care era zeiţa Gheea ce s-a căsătorit cu Uranus, care era cerul înalt şi plin de stele. Din dragostea lor s-au născut titani, ciclopi cu un singur ochi, apoi hecatonhiri sau cetimani ce aveau o suta de braţe lungi şi monstruoase dar şi alţi prunci hidoşi şi necruţători.]

Uranus având posibilitatea să ghicească viitorul, a aflat că unul dintre copii îl va răsturna şi-i arunca pe toţi în temniţă dar aceştia sunt ajutaţi de mama lor sa scape şi să-l învingă pe Uranus, locul acestuia fiind luat de Cronos, care este blestemat de Uranus să aibă aceeaşi soartă şi să fie şi el învins de un fiu de-al său. Soarta se repetă şi pentru Cronos care-şi manca urmaşii de frică să nu se împlinească blestemul tatălui său, dar printr-un şiretlic, Rheea, soţia lui Cronos îl ascunde pe Zeus, unul dintre fii lor, şi ajutată de acesta reuşeşte să-l învingă pe Cronos şi să-şi salveze ceilalţi copii, astfel, Zeus urcă pe muntele Olimp după un război de 10 ani dus împotriva titanilor, de unde conduce lumea împreună cu fraţii şi surorile sale care sunt: Hestia, Demetra, Hades, Poseidon şi Hera.

Astfel Zeus rămâne-n cer, Poseidon primeşte stăpânirea apelor, Hades ţinuturile subterane, Hestia primeşte focul, Demetra primeşte holdele bogate şi livezile cu rod iar Hera devine soţia lui Zeus.


* Zeus este stăpânul întregului Olimp şi al pământului, fiind necruţător de exemplu cu Prometeu care aduce intunericul pe pământ oferind căldură şi o noua viaţă, cu pământenii cărora le trimite bolile, nenorocirile şi toate relele în Cutia Pandorei, dar şi cu alţi zei care nu se supuneau orbeşte lui. Tot Zeus păcăleşte mai multe pământence, având cu ele nenumăraţi copii, deşi era căsătorit cu Hera.
* Poseidon devine stăpânul apelor, tuturor mărilor şi oceanelor, şi se căsătoreşte cu o frumoasă nimfă Amfitrita rezultând Triton.
* Hades era stăpânul Infernului, al morţii şi-al umbrelor, era posac şi nesuferit, avea un monstru la poarta Tartarului ce se numea Cerber. Hades se căsătoreşte cu Persefona, pe care o răpeşte, aceasta fiind fiica zeiţei Demetra.
* Hestia era considerata focul caldelor cămine, focul pe care ardeau jertfele, focul care însemna iubirea. Hestia rămâne-n veci fecioară neprihănită, având grijă de casele bieţilor muritori.
* Demetra era zeiţa belşugului şi a recoltei făcând ogoarele şi livezile să dea roade, umplând casele pământenilor cu bucate. A fost căsătorită cu fratele ei Zeus cu care a avut o fiica, Persefona. Dispariţia ei în lumea lui Hades, a făcut-o pe Demetra să o caute timp de 9 zile pe pământ. În cele din urma reuşeşte să o readucă în lumea zeilor, dar pentru că a mâncat din rodia dată de Hermes, aceasta va fi nevoită ca o parte din an să stea în tărâmul lui Hades.
* Hera devine soţia lui Zeus dăruindu-i acestuia copii şi încercând o dată să-l răstoarne pe Zeus.
* Palas Atena era zeiţa înţelepciunii, ocrotitoarea eroilor în bătălii, pricepută la arte şi meşteşuguri: sculptură, arhitectură, pictură, broderie şi ţesături de mână şi i-a învăţat pe vechii atenieni să cultive măslinul.
* Apolo era zeul soarelui, de o frumuseţe şi mândrie ieşite din comun, cel mai iubit dintre fii lui Zeus.
* Artemis era zeiţa vânătorii, sora marelui Apolo, zeiţa ce rămâne castă şi care umbla prin păduri împreună cu 20 de nimfe.
* Hermes avea vorba iscusită, era bun la toate, tâlhar, primind de la Zeus în seamă gimnastica, tinereţea şi sănătatea.
* Afrodita primise de la Zeus iubirea, viaţa şi frumuseţea având un fiu, pe Eros care umbla cu arcul în spate şi care avea în tolbă doua feluri de săgeţi: unele de aur înmuiate în foc şi miere iar altele de plumb înmuiate în otravă.
* Hefaistos era zeul meşteşugului, locuia în mare şi era fiul lui Zeus şi al Herei, slut şi schilod, căsătorit cu zeiţa frumuseţii Afrodita, care-l înşela cu Ares
* Ares era zeul războiului, se povesteşte că era chipeş, dibaci dar ticălos.
* Dionisos era zeul vinului, al dansului şi al dezmăţului, umblând prin lume cu nimfe şi satiri să împrăştie viţa de vie şi să petreacă la nesfârşit.* Perseu este fiul lui Zeus si al pamantencei Danae. Printre ispravile sale amintim rapunerea Meduzei, infrangerea marelui Atlas, omorarea monstrului lui Poseidon, invingerea lui Fineu si altele.
* Heracle este fiul lui Zeus si al Acmenei, cel mai cunoscut si viteaz dintre eroii antici. Se mai numea si Alcide. Datorita geloziei sotiei lui Zeus, Hera, acesta va fi blestemat, ucigandu-si sotia si copii. Devine sluga unui rege care il obliga sa indeplineasca 12 munci, in speranta ca isi va pierde viata. Printre faptele sale eroice se numara rapunerea leului din Nemeea, lupta cu Hidra, infrangerea pasarilor stimfaliene, vanarea caprioarei zeitei Artemis, uciderea mistretului din Erimant, curatarea gunoiului din grajdurile lui Augias, prinderea taurului lui Poseidon, aducerea cailor lui Diomede, lupta cu amazoanele pentru cingatoarea Hipolitei, adunarea vacilor lui Gerione, rapirea cainelui Cerber, infrangerea lui Nereu, eliberarea lui Prometeu, aducerea merelor de aur, etc.
* Tezeu este fiul lui Poseidon si al Etrei. De tanar dobandeste sabia si sandalele lui Egeu. El este cel ce ii invinge pe Sciron si Procust, ajungand regele Atenei.
* Dedal este artistul care construieste niste aripi de ceara si zboara, impreuna cu fiul sau Icar, dar tanarul se apropie prea mult de Helios, de soare, si aripile i se topesc, murind insotit de lacrimile tatalui indurerat. Belerofon imbanzeste calul inaripat Pegas, invinge Himera, ii cere socoteala lui Zeus, urcand spre Olimp, care inspaimantat de figura lui, ii ordona lui Hermes, vulturul, sa il muste pe Pegas. Calul se scutura de durere, iar Belerofon cade din sa si moare in Corint unde i se ridica un monument de piatra.
* Asclepio este fiul lui Apolo si al Coroniei. Este inzestrat cu puteri supranaturale, de a vindeca boli si de a invia morti. Hades, zeul intunericului, ii cere lui Zeus sa-l loveasca cu focul ceresc. Acesta moare si ajunge pe bolta cereasca sub forma unei constelatii.
* Ulise era casatorit cu Penelopa, avand un copil Telemah. A fost obligat de soarta sa poarte razboaie lungi, sa-si demonstreze vitejia prin invingerea Ciclopului Polifen si multe altele. Una din cele mai cunoscute legende despre el, se refera la arderea Troiei pana la temelii, folosind siretlicul calului de lemn, binecunoscutul cal troian.
* Ahile, fiul zeitei Tetis ( zeita curcubeului) si al unui pamantean, Anchise, se remarca prin batalia dusa cu amazoanele, prin puterile de semizeu, datorita spalarii sale in raul Stix,raul care despartea Infernul de Pamanat, de catre mama sa la nastere. Era de neinfrant, dar Apolo cunoaste secretul sau, si anume faptul ca nu putea fi ranit cu arma decat in calcai, deoarece cand a fost scaldat, a fost tinut de calcai. Mai mult decat atat, nu putea pieri de arma vreunui muritor, chiar daca il nimerea in calcai, decat ajutat de un zeu. Astfel,sageta din acul lui Paris, calauzita de Apolo il va invinge pe marele Ahilehttps://www.legendele-olimpului.home.ro/
  • cioci
  • Avatarul lui cioci
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Somnul ratiunii naste monstri
  • Posts: 318
  • Thank you received: 6
  • Karma: 3
Cogito ergo sum
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.