Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Stiri din UE

Stiri din UE #3993

Porunca de la UE: Din acest an vom avea pasapoarte biometrice!

Uniunea Europeana a impus in Romania pasapoartele cu cipuri electronice care contin datele biometrice desi a fost dovedita deja nesiguranta acestora. Bineinteles politicienii romani s-au conformat supusi, Romania fiind singura tara din lume care a implementat direct ambele sisteme de identificare (faciala si amprente digitale). Primii care vor primi acest tip de pasaport vor fi locuitorii judetului Ilfov, urmand ca pana in 30 iunie sistemul sa fie functional in toata tara. Sfatul nostru: schimbati-va pasapoartele acum cat mai puteti primi din cele fara cip. Tot din acest an ar fi trebuit introduse carti de identitate (buletine) electronice. Din fericire, masura a fost amanata inca doi ani. La fel, va recomandam sa va schimbati in urmatorii doi ani buletinele pentru a primi buletine normale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a vizitat, miercuri, Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, unde începând cu această zi se vor produce noile tipuri de paşapoarte, care conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 existente pe actualele documente. Elementul de noutate al paşaportului biometric este introducerea unui cip (RFID) care include datele personale ale deţinătorului.

“Noile paşapoarte sunt dovadă a faptului că România îşi poate îndeplini responsabilităţile pe care le are că ţară membră a Uniunii Europene. Introducerea unor elemente suplimentare de siguranţă şi, bineînţeles, controlul strict la graniţe au rolul de a împiedica exportul şi importul de infracţionalitate”, consideră ministrul Administraţiei şi Internelor. Gargara cu care ne-am obisnuit, dealtfel.

Potrivit sursei citate, România este singurul stat din lume care emite un model de paşaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi amprentele digitale. Suntem cei mai cu mot la capitolul orwellizare!

Începând cu 31 decembrie 2008, România, ca stat membru UE, poate emite paşapoarte electronice în conformitate cu Regulamentul nr. 2252/2004 al Consiliului European, privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, personalizarea paşapoartelor electronice se realizează de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, care functionează în structura Direcţiei Generale de Paşapoarte a M.A.I.

Conform aceluiaşi act normativ, producerea blanchetelor (paşapoarte în alb) se realizează de către Compania Natională “Imprimeria Natională”.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4025

Companiile din Europa au început să implementeze un sistem biometric avansat patentat în Japonia care identifică oamenii după modelele unice de vene din interiorul degetelor lor.

Autentificare prin venele din deget,
introdusă pe scară largă de băncile japoneze în ultimii doi ani, e considerată a fi cea mai rapidă şi mai sigură metodă biometrică. Dezvoltată de Hitachi, ea verifică identitatea unei persoane pe baza structurii vaselor de sânge de sub piele.

Easydentic Group, liderul european în industria biometrică cu sediul în Franţa, a anunţat că va folosi această metodă de securitate utilizată de Hitachi într-o gamă de sisteme de acces pentru Regatul Unit şi în pieţele europene.

În Japonia, mii de bancomate folosesc tehnologia de identificare a venelor din deget. Hitachi a anunţat astăzi că va introduce 20.000 de astfel de sisteme de autentificare la chioşcurile şi magazinele care aparţin la două companii japoneze, care vor utiliza dispozitivele pentru a proteja confidenţialitatea informaţiilor clienţilor cerând vanzătorilor să se autentifice înainte de a accesa baza de date a clientului.

Reţeaua de vase de sânge este capturat prin transmiterea de raze în infraroşu din diferite unghiuri prin deget, de obicei degetul mijlociu. Aceasta se poate face într-un mic dispozitiv ataşat la un perete sau ca parte a unui bancomat. Lumina este parţial absorbită de hemoglobina din sânge, iar reţeaua de vase capilare este capturată de o cameră ce arată profilul tri-dimensional al venelor din deget, care e unic. Acesta este transformat într-un simplu cod digital, care este apoi comparat cu înregistrate anterioară a profilului, pentru a verifica identitatea unui individ. Chiar despre gemeni se spune ca au sistemul de vase din deget diferit.

Hitachi susţine că, deoarece venele sunt în interiorul organismului, invizibile cu ochiul, este extrem de dificil să le schimbăm şi să le manipulăm. În timp ce amprente pot fi “ridicate” si scanate fără ca o persoană să realizareze asta, este extrem de puţin probabil ca profilurile de vene ale degetelor oamenilor pot fi luate fără ca aceştia sş fie conştienti de acest lucru, a afirmat compania.

Posibilitatea macabră ca nişte criminali să se folosească de un deget tăiat a fost înlaturată de oamenii de ştiinţă de la Hitachi, deoarece autentificarea nu se poate face dacă sângele nu curge prin deget.

Hitachi spune că autentificarea venelor din deget este mai puţin costisitoare decât scanarea irisului sau recunoaşterea feţei/vocii şi că rata de respingere este mult mai mică decât cu amprentarea. Şi oamenii nu trebuie să-si aduc aminte de un codul PIN. Sistemul celor de la Hitachi este utilizat pentru a verifica identitatea utilizatorului ce scoate bani din bancomat, la sistemele de acces pe baza de uşi şi la acesarea reţelelor de calculatoare din Japonia.O alternativă tehnică, dezvoltată de Fujitsu, scanează palmele mâinilor oamenilor să identifice în mod similar modelul unic de vene. Acest sistem a obţinut, de asemenea, recunoaşterea internaţionala. Recent, la Carolinas HealthCare System, cu sediul la Charlotte, Carolina de Nord, primul furnizor de servicii de îngrijire medicală din Statele Unite a pus în aplicare această tehnologie.

Aparatele de scanare a palmelor, care sunt legate la bazele de date de înregistrare a pacientilor din spitale, sunt utilizate pentru a permite accesul în departamentul de urgenţă, ambulatoriu şi la toate puncte de înregistrare a bolnavilor internaţi şi a celor ce vin la consultaţii.


Traducere dupa un articol din TimesOnline
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4221

Comisia Europeana (CE) urmeaza sa prezinte un plan de relansare economica menit sa: stimuleze PIB-ul, sa protejeze si stimuleze crearea de investitii si noi locuri de munca. Planul este in valoare de 200 mld. euro si vine in contextul crizei economice financiare, informeaza NewsIn.

Prevederile principale stabilite de CE sunt :

- un plan de relansare bugetara coordonat la nivelul intregii Uniuni Europene, cifrat in total la 200 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie "temporare, tintite si coordonate".
- extinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda imprumuturi.
- recomandarea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste.
- aplicarea "flexibila" a Pactului de Stabilitate european, care limiteaza deficitele publice nationale. Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.
- planul de sustinere a sectorului auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei a unor masini mai ecologice, de catre consumatori.

Comisia Europeana propune guvernelor:

- sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala acordata gospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora.
- sa acorde credite subventionate sau garantii de credite pentru companii.
- sa scada temporar taxa pe valoare adaugata (TVA), ca sa sustina consumul.
Iar pentru fondurile europene, Comisia propune:
- alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructura de transport si imbunatatirea accesului la internet performant.
- accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE.
- accelerarea deblocarii programelor Fondului social european (care dispune de 75 miliarde euro pentru 2007-2013) incat populatia "cea mai vulnerabila" sa beneficieze de acesti bani.
 • zurly
 • Avatarul lui zurly
 • Deconectat
 • Elite Member
 • good boy
 • Posts: 232
 • Thank you received: 20
 • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4408

UE reia dezbaterea clonelor

Oficialii Uniunii vor discuta iar, in urmatoarele luni, daca vor accepta in magazine produsele provenite de la animale clonate.

Oamenii de stiinta estimeaza ca peste 100 de vite clonate traiesc in Europa, alaturi de cateva ''copii'' de porci si cai. O mare parte dintre consumatori, precum si grupurile religioase se opun acestei tehnici, pentru ca, spun ei, nu se cunosc inca efectele ei asupra nutritiei sau a biologiei, informeaza Reuters .

Lobbystii industriei au insistat insa pe langa UE, sustinand ca tehnologia ajuta producatorii sa obtina mai mult lapte si carne si ca este cat se poate de sigura.

De altfel, unii oficiali ai Uniunii au spus ca, daca nu va fi bine justificata, interzicerea acestor produse ar putea sa aduca probleme Uniunii la Organizatia Mondiala a Comertului.

Asa ca, dupa mai multe dezbateri asupra produselor provenite din animale clonate care s-au oprit intr-un punct mort, Uniunea Europeana va lua iar in discutie soarta acestora.

Pana acum, Comisia Europeana a amanat discutia pe acest subiect, solicitand consilierea European Food Safety Authority (EFSA).

Agentia a declarat, in iulie anul trecut, ca aceste produse s-ar putea sa nu fie sigure si problema trebuie studiata mai mult.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4544

Google Latitude, serviciul prin care iti poti localiza familia si prietenii

Google a lansat Latitude, un nou serviciu prin care va puteti localiza in orice moment prietenii si familia. Serviciul este disponibil pe telefonul mobil dar si pe computer, anunta blogul oficial Google. Prin aceasta aplicatie puteti afla daca sotia este blocata in trafic, sau ca tocmai s-a intors in oras unul dintre prieteni anunta Read write web.

Problema intimitatii este una destul de serioasa, fiind tratata de Google cu mare atentie. Astfel Latitude este un serviciu optional si cei care-l vor utiliza pot alege persoanele ce le pot afla locatia. Mai mult, utilizatorii pot alege sa fie localizati intr-un anumit loc, cand, de fapt, se afla in alta parte.

Aceasta optiune este disponibila individual, pentru fiecare dintre cei care va localizeaza in parte. Printre altele poti sa comunici in acelasi timp cu prietenii tai prin sms-uri sau prin mesaje instant. Serviciul Google Latitude este gratuit pentru utilizatorii din SUA, Marea Britanie si alte 24 de tari.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4755

Linia telefonica europeana pentru semnalarea disparitiilor de copii functioneaza si in Romania

Linia telefonica europeana unica 116000 opereaza in cinci state membre, printre care si Romania, iar in altele doua, Belgia si Slovacia va intra curand in functiune. La ora actuala, Comisia lanseaza un nou apel celorlalti membrii sa sprijine aceasta actiune. In prezent, linia de urgenta europeana 116000 pentru sesizarea disparitiilor de copii functioneaza in cinci state membre UE - Grecia, Ungaria, Olanda, Portugalia si Romania. In aceste tari, numarul a fost alocat unor furnizori de servicii care trebuie sa fie in masura sa gestioneze corespunzator si gratuit apelurile de pe tot teritoriul national in orice moment, anunta un comunicat CE.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #4882

Terapie genica: independenta Europei

Pentru prima data, un laborator european (Genethon, in Franta) a reusit sa stapaneasca integral lantul de productie a vectorilor lentivirali derivati ai HIV.

Este o realizare stiintifica deosebit de importanta pentru independenta Europei in cercetare. Pana acum, acesti “vectori” erau importati din Statele Unite, informeaza Yahoo Science (23 februarie) si precizeaza ca ei sunt “vehiculul” necesar pentru a transporta o gena-medicament spre celulele tinta, cu obiectivul de a repara un defect genetic aflat la originea tulburarii.

Lentovirusurile apartin familiei retrovirusurilor, din care cel mai cunoscut este HIV, care provoaca SIDA.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #5456

UE ar putea interzice experimentele pe maimuţe

Uniunea Europeană plănuieşte restricţii severe asupra experimentelor de laborator pe animale, care ar putea duce la întârzierea sau abandonarea cercetării medicale privind afecţiuni precum autismul, Parkinson, atacuri cerebrale sau SIDA.

UE ar putea interzice experimentele pe maimuteO nouă propunere legislativă formulată de Comisia Europeană şi de Parlamentul European, ce restricţionează folosirea unor animale în testele de laborator, ar urma să pună poveri birocratice pe umerii oamenilor de ştiinţă, fără a spori bunăstarea animalelor, ba chiar mărindu-le suferinţa, au avertizat o serie de experţi, informează The Times.

Regulamentul propus de cele două instituţii europene le interzice oamenilor de ştiinţă să mai folosească primate neumane în cercetarea fundamentală, ce include experimente precum cele îndreptate spre înţelegerea modului de funcţionare a creierului sau a sistemului imunitar, scrie The Guardian. În schimb, maimuţele vor fi folosite doar pentru experimente centrate pe boli “istovitoare sau care ameninţă cu moartea”.

Într-o declaraţie pregătită pentru oficialii europeni, nouă organizaţii de cercetare - printre care Wellcome Trust sau Consiliul pentru Cercetare Medicală - şi-au exprimat îngrijorarea privind noile propuneri.

Ele au avertizat că interdicţia privind primatele va bloca găsirea unor tratamente mai eficiente pentru boli neurologice, precum Parkinson şi Alzheimer, sau infecţioase, cum ar fi SIDA şi malaria, precum şi pentru atacurile cerebrale.

Restricţiile se răsfrâng şi asupra ouălor de găină, esenţiale pentru conceperea vaccinurilor împotriva gripei. Acestea vor fi supuse unor reguli stricte privind vivisecţia, conducând la o sporire a costurilor şi a birocraţiei şi, în consecinţă, la alungarea producătorilor de vaccinuri din Europa.

În plus, potrivit lui Mark Walport, directorul Wellcome Trust, propunerile privind modificarea dimensiunii cuştilor ce găzduiesc cobai vor duce, la rândul lor, la costuri ridicate de cercetare, fără a îmbunătăţi condiţiile de trai ale animalelor.

Directiva a fost publicată de către Comisia Europeană în noiembrie anul trecut, iar un comitet al Parlamentului European va vota asupra amendamentelor marţea viitoare.

Cotidianul
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #5624

Summitul G20 s-a incheiat cu unele decizii concrete, cum ar fi alocarea de fonduri pentru combaterea efectelor crizei, si cu altele oarecum teoretice dar, pe ansamblu, chiar daca unii analistii nu il considera chiar un succes, nici un esec rasunator nu se poate spune ca a fost.Principalele decizii care au fost adoptate cu ocazia acestui summit:

- triplarea resurselor financiare ale FMI la 750 miliarde de dolari
- alocarea a 250 de miliarde de dolari pentru relansarea comertului mondial
- folosirea resurselor suplimentare obtinute din vanzarea de aur din rezervele FMI pentru - - finantarea celor mai sarace tari ale lumii
- infiintarea unui nou Consiliu de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board - FSB) care - sa includa toate statele membre ale G20, membrii FSF, Spania si Comisia Europeana
- supravegherea de catre autoritatile de reglementare a agentiilor de rating si obligativitatea inregistrarii acestora, pentru a asigura ca respecta codul international de bune practici si pentru a evita conflictele de interese
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #6417

Romania si Bulgaria au stricat reputatia Uniunii Europene

Europarlamentarii acuza ca se aloca bani celor doua state care nu au sisteme administrative si juridice functionale, iar Comisia a mintit cand a anuntat ca Sofia si Bucurestiul erau pregatite de integrare.

Un raport al Parlamentului European acuza Comisia Europeana ca „nu a respectat criteriile de aderare si a inselat opinia publica europeana in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, in detrimentul reputatiei Uniunii“. Precizarea face parte din amendamentul propus de europarlamentarul socialist danez Dan Jorgensen la raportul prin care Parlamentul aproba executia bugetara pentru anul fiscal precedent.

''Romania si Bulgaria nu au fost tratate de Comisie cu suficienta seriozitate, iar declaratiile care aratau ca tarile erau pregatite pentru aderare nu aveau fundament. Parlamentul regreta ca aceasta informatie falsa a dus la situatia actuala, in care au fost alocate fonduri unor state care nu au sisteme administrative si legale functionale'', se arata in amendament.

........

Un singur europarlamentar roman se regaseste intre primii 100 dintre cei 920 de deputati care au fost in Parlamentul European in aceasta legislatura, si anume PDL-ista Adriana Ticau (situata pe locul 90). Cel mai slab, aflat pe locul 916, este nimeni altul decât Titus Corlatean (PSD), cel care, culmea ironiei, detine astazi functia de ministru in relatia cu Parlamentul de la Bucuresti.

Cei mai activi europarlamentari romani:

Silvia-Adriana Ticau (PSE), Ovidiu Silaghi (ALDE), Gabriela Cretu (PSE), Silvia Ciornei (ALDE), Adrian Severin (PSE), Renate Weber (ALDE), Csaba Sogor (PPE-DE), Radu Podgorean (PSE), Maria Petre (PPE-DE) si Eugen Mihaescu.

Ultimii 10 din clasamentul pe Romania sunt, in ordine: Vasile Dincu (PSE), Laszlo Tokes (Verzi), Dumitru Oprea (PPE-DE), Rovana Plumb (PSE), Daciana Sarbu (PSE), Catalin-Ioan Nechifor (PSE), Roberta Anastase (PPE-DE), Iuliu Winkler (PPE-DE), Sorin Frunzaverde (PPE-DE) si ultimul Titus Corlatean (PSE).
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #6979

Vaticanul împrumută credincioşii cu dobândă de 4,5%

Biserica Catolică lansează servicii de creditare pentru a-şi salva credincioşii din meandrele crizei financiare. Potrivit Le Monde, cardinalul bisericii catolice italiene, Bagnasco, preşedintele Conferinţei episcopale italiene, a prezentat un serviciu de creditare numit "împrumutul speranţei". Creditul este susţinut de Asociaţia băncilor italiene.

Practic, se vor acorda împrumuturi de 500 de euro pe lună, timp de cel mult doi ani. Creditul se adresează familiilor cu cel puţin 3 copii, ai căror părinţi nu îi mai pot susţine financiar.

Împrumutul va putea fi returnat până când unul din cei doi părinţi va găsi un loc de muncă, timp de maxim doi ani. Dobânda se ridică la 4.5%, jumătate din dobânda de pe piaţa interbancară.

Biserica italiană va lansa un program de "chetă excepţională" care va avea loc în toate bisericile din Italia, din 31 mai. Biserica speră să strângă 30 de milioane de euro.

Antena3.ro
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #8124

Pasapoartele biometrice, eliberate din noiembrie

Din cauza crizei economice, pasapoartele biometrice nu vor mai putea fi introduse de la 1 iulie, asa cum ceruse Comisia Europeana, ci din luna noiembrie.

Comisia Europeana a cerut ca de la 1 iulie toate serviciile de pasapoarte din tara sa poata elibera pasapoarte biometrice, insa momentan acest lucru se intampla insa numai la Ilfov, transmite Realitatea TV.

Pentru restul tarii, Imprimeria Nationala nici macar nu a inceput licitatia prin care se cumpara aparatele care vor produce documentele, acestea costand 41 de milioane de euro pentru toata tara.

Reprezentantii Imprimeriei Nationale sustin ca de-abia saptamana viitoare vor putea incepe licitatia pentru producerea documentelor.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #11935

Noua directiva europeana pentru moneda electronica

O noua directiva europeana privind moneda electronica a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE pe 10 Octombrie 2009. (si care inlocuieste Directiva 2000/46/CE din 18 septembrie 2000 privind initierea, exercitarea si supravegherea prudentiala a activitatii institutiilor de bani electronici).

Noul text este putin mai lejer in ceea ce priveste conditiile de intrare pe piata, Comisia recunoscind astfel ca versiunea anterioara mai degraba a pus bete in roate decit sa ajute dezvoltarea domeniului. De altfel Paypal ramine autoritatea dominanta pe acest segment, iar urmaritorii sai europeni sunt inca departe.

:blink:
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #12610

Germania aniverseaza doua decenii de la caderea Zidului Berlinului.

Diferite festivitati marcheaza aceasta zi importanta pentru istoria Germaniei, dar si a Europei. PROTV transmiite LIVE evenimentul...

Cancelarul Angela Merkel ii va intampina la punctul de trecere Bornholmer Strasse pe fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, pe ex-presedintele polonez Lech Walesa(/si fost lider al sindicatului Solidaritatea). Vor mai fi de fata militanti ai drepturilor civice.Marcarea celor 20 de ani de la caderea Zidului a inceput cu o slujba la Biserica Ghetsemani, unul dintre cele mai cunoscute locuri ale disidentei est-berlineze.

In cadrul manifestarilor sunt asteptati sa concerteze cantaretul american Jon Bon Jovi si britanicul Martin Butler, un lant uman va fi alcatuit in locul zidului, iar in cursul serii Zidul Berlinului va cadea pentru a doua oara, de aceasta data simbolic. Circa 1.000 de piese de domino din polistiren inalte de 2,5 m, dispuse pe distanta a 2 km care separa Reichstagul de Postdamer Platz, unde Zidul diviza altadata Berlinul, vor cadea sub "efectul dominoului". Lech Walesa va rasturna prima piesa, iar Mihail Gorbaciov va lua de asemenea parte la demolarea simbolica a "Zidului Rusinii". Spectaculoase focuri de artificii vor completa programul serii.

Programul oficial se va incheia cu un dineu oferit de Angela Merkel si de Joachim Sauer, sotul ei, sefilor delegatiilor participante, dar sarbatoarea populara va continua.

Adevarul despre daramarea Zidului Berlinului
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: add
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Stiri din UE #13542

Ziua cand Europa natiunilor a murit: Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare.
Principalele schimbari prevazute de Tratatul de la Lisabona

Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare marti, avand ca o prima consecinta inceperea mandatului primului presedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy, si cel al unui “ministru” al Afacerilor Externe, Catherine Ashton, din Marea Britanie.Acest text, care ar urma sa imbunatateasca functionarea UE si vizibilitatea sa in lume, ii va oferi “instrumentele necesare pentru a depasi provocarile viitoare si a raspunde solicitarilor cetatenilor”, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un comunicat, citat de AFP si preluat de MediaFax.

Principala noutate o constituie crearea unui post de presedinte permanent al Consiliului European (organismul unde se reunesc sefii de stat si de guvern), incredintat belgianului Herman Van Rompuy pentru cel putin doi ani si jumatate.

Pana in prezent, presedintia UE era transferata de la o tara la alta, la fiecare sase luni.

Catherine Ashton, din Marea Britanie, a devenit Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Ea il inlocuieste pe spaniolul Javier Solana, care s-a mentinut timp de zece ani in fruntea diplomatiei europene, dar ea va dispune, in raport cu acesta, de prerogative sporite si de un serviciu diplomatic propriu, care contine mai multe mii de functionari.

Aceste doua personalitati vor trebuie inca sa convinga. Putin cunoscut, Van Rompuy a dezamagit sustinatorii unei personalitati apte sa vorbeasca de la egal la egal cu Statele Unite si China. Baroneasa Ashton ramane criticata din cauza lipsei de experienta si a ostilitatii traditionale a Londrei fata de orice forma de diplomatie supranationala.

O scurta ceremonie, organizata de Guvernul portughez, presedintia suedeza a UE si Comisia Europeana, urmeaza sa desfasoare marti seara in capitala portugheza, pentru a celebra intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Mostenitor al proiectului neindeplinit al Constitutiei europene, tratatul constituie ultima tentativa de reformare a functionarii UE, dupa zece ani de eforturi laborioase in acest sens.

Textul urmeaza sa permita facilitarea procesului de luare a deciziilor intr-o Uniune formata din 27 de state si posibil extinsa pe viitor chiar la peste 30, prin integrarea Balcanilor si a Islandei, prin limitarea drepturilor de veto. El sporeste de asemenea drepturile Parlamentului European si ale parlamentelor nationale (consultate intr-o mai mare masura) si consacra Carta drepturilor fundamentale europene.

“UE va fi mai bine pregatita sa raspunda asteptarilor in domeniile energiei, schimbarilor climatice, criminalitatii transfrontaliere si imigratiei. Ea va fi de asemenea capabila sa aiba o voce mai puternica pe scena internationala”, a spus Barroso.

Printre celelalte noutati introduse de tratat figureaza dreptul la initiativa populara al cetatenilor europeni.

Comisia va pastra monopolul de a propune legi europene, dar cetatenii vor putea pe viitor sa o invite sa actioneze, daca apreciaza ca aceasta nu ia suficiente masuri sau actioneaza gresit. Tratatul de la Lisabona mentioneaza ca aceasta initiativa trebuie sa vina din partea a cel putin un milion de persoane “care sunt cetateni ai unui numar semnificativ de state membre”, ramas inca neprecizat.

Tratatul permite de asemenea ca o tara sa paraseasca Uniunea, in cazul in care doreste acest lucru.

Principalele schimbari prevazute de Tratatul de la Lisabona

Infiintarea unui post de presedinte, consolidarea competentelor Parlamentului European si eficientizarea procesului decizional sunt principalele schimbari prevazute de Tratatul de la Lisabona, al carui scop este eficientizarea functionarii Uniunii Europene.

Functia de Presedinte al Consiliului European

Tratatul prevede crearea unei functii de presedinte stabil al Consiliului European, desemnat pentru un mandat de doi ani si jumatate si reinnoibil o singura data. Rotatia semestriala va continua pentru presedinta consiliilor de ministri, cu exceptia celui al ministrilor de Externe.

El va coordona activitatea Consiliului European si va putea reprezenta Uniunea Europeana pe plan international.

Delimitarea functiilor sale nu este insa una clara comparativ cu cele ale Inaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa si Securitate, care isi va consolida atributiile si va beneficia de un serviciu diplomatic real. Aceasta ambiguitate ar putea deveni o sursa de conflict pe viitor.

Inaltul reprezentant isi va cumula functiile cu cele ale vicepresedintelui Comisiei Europene.

Facilitarea procesului de luare de decizii

Noul tratat elimina posibilitatea de veto la nivel national (introducand decizii luate prin majoritate calificata) in 40 de domenii, in principal in legatura cu cooperarea judiciara si politieneasca.

Marea Britanie si Irlanda au obtinut permisiunea de a aplica deciziile din aceste domenii atunci cand vor, dar nu vor putea impiedica celelalte tari.

Regula unanimitatii se va aplica pentru politica externa, fiscalitate, politica sociala sau revizuirea tratatelor.

Noul sistem de vot

Noul sistem de vot pentru luarea deciziilor se vrea mai clar si echitabil. O decizie prin majoritate calificata va fi adoptata daca va obtine sprijinul a 55 la suta din state (15 din 27) reprezentand 65 la suta din populatia Uniunii Europene. Acest lucru acorda mai multa putere de decizie tarilor cu o populatie mai numeroasa. Dar aplicarea acestui sistem a fost amanata pentru 2014, chiar 2017, in urma unui compromis cu Polonia.

Consolidarea Parlamentului European

Tratatul confera Parlamentului European, singura institutie a UE aleasa de cetateni, puteri de codecizie reale, alaturi de statele membre, in numeroase domenii precum agricultura, pescuitul, problemele referitoare la politie si justitie. Influenta Parlamentului European asupra alegerii viitorilor presedinti ai Comisiei va fi mai mare.

Dreptul de monitorizare a parlamentelor nationale in pregatirea textelor europene va fi se asemenea consolidat.

Noi drepturi penntru cetateni

Totodata, Tratatul da Lisabona prevede un mecanism de initiativa populara, in virtutea caruia un text semnat de un milion de cetateni poate “invita” Comisia Europeana sa “inainteze” o propunere legislativa.

Clauza de retragere din UE

Tratatul de la Lisabona introduce posibilitatea unei tari de a parasi Uniunea Europeana in conditii care urmeaza sa fie negociate cu partenerii sai.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5261
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.