Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Pagina oficială a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Pagina oficială a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. #48204

Comunitățile locale, finanțate pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice și cu dizabilități, 9 ianuarie 2024

9 ianuarie 2024

Comunicat de presă

Comunitățile locale, finanțate pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice și cu dizabilități

Încă 40 de centre de zi cu componenta de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități și persoane vârstnice vor fi finanțate prin PNRR cu 104.127.264 de lei (aproximativ 21 de milioane €) pentru dezvoltarea serviciilor de asistență socială. Noile proiecte vor duce la îmbunătățirea calității vieții pentru încă 5.600 de beneficiari. Ca urmare a accesării de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a axelor de finanțare prin PNRR, în total, sunt finanțate 105 centre de zi cu componenta de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități, cu o valoare totală de 50.150.000 de euro, și 71 de centre de zi cu componentă de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, cu o valoare totală de 86.000.000 euro. Astfel, numărul total de beneficiari sprijiniți prin aceste măsuri depășește 11.000 de persoane.

Evenimentul de semnare a contractelor a avut loc la sediul Guvernului României unde au fost prezenți reprezentanții comunităților locale admise în cadrul apelurilor de proiecte.

„Proiectele au ca obiectiv construirea unor spații pentru servicii de asistență și recuperare, precum și pentru renovarea și reabilitarea unora existente. Investițiile vor duce la sporirea accesului persoanelor vulnerabile, inclusiv persoanelor cu dizabilități și persoanelor în vârstă, la servicii sociale de calitate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Beneficiarii eligibili sunt furnizorii publici de servicii sociale, iar în cadrul apelurilor de proiecte au fost încurajate parteneriatele cu furnizorii privați. Scopul întregului demers este îmbunătățirea calității vieții și incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a vârstnicilor, parte importantă a reformei serviciilor de asistență socială pe care Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat-o.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), în calitate de coordonator de reformă și/sau investiții și de beneficiar al reformelor/investițiilor în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, are responsabilitatea gestionarii a trei apeluri de proiecte aferente componentei C13 - Reforme sociale, specifice Investiției 2 - Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, țintele 395 și 396 și pentru care a redeschis apelurile, respectiv Investiției 4 - Dezvoltarea unei rețele de centre de îngrijire de zi și de reabilitare pentru persoane vârstnice, ținta 400.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Pagina oficială a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. #48268

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Reformăm asistența socială, regenerăm încrederea!
Camera Deputaților a adoptat azi proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale, proiect al cărui parcurs legislativ a început pe 7 septembrie 2023 când a fost prezentat în primă lectură în ședința de Guvern.
Se îmbunătățesc, astfel, 6 acte normative esențiale pentru sistemul de #asistență_socială din România:
1️⃣Legea asistenței sociale nr. 292/2011;
2️⃣Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în serviciile sociale;
2️⃣Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
4️⃣Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România;
5️⃣OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială;
6️⃣OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
➡️Sunt reglementări clare, ferme și curajoase care stabilesc limitele în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor.
✅Legea întărește asistența socială la nivelul comunităților mici.
✅Se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai ușor de urmărit.
✅Se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale.
✅Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.
✅Niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali.
✅Va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.
✅Pentru prima dată se introduc sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență.
✅Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei.
”Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în procesul de elaborare a noii legi: organizații neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, reprezentanți ai cultelor religioase, mediul universitar, organizații patronale și sindicale, UNICEF, Banca Mondială. Aceast proiect este un rezultat important, dar trebuie să continuăm #munca împreună în procesul de implementare a reformei asistenței sociale și regenerarea încrederii”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Proiectul de lege (care poate fi consultat accesând link-ul din primul comentariu) merge acum la promulgare.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.