Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Plaja pentru persoane cu dizabilitati

Plaja pentru persoane cu dizabilitati #44989

Plajă pentru persoane cu dizabilităţi, la Constanţa

Începând cu sezonul estival 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilităti.

plaja_constanta.jpg


Sectorul de plajă din zona Faleză Nord, întins pe o suprafată totală de 22.000 mp și cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispoziție de Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral pentru activități terapeutice, organizate de Centrul “Marea Neagră” din Constanța. Parcul terapeutic va cuprinde două zone de șezlonguri (100 de locuri), două zone de cearșafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor.

Atelier de olărit și alee senzorială

Atelierul de olărit este una dintre activitătile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor și pentru îmbunătăţirea stabilizării articulațiilor membrelor superioare. Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiștii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de rău, scoarță de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporește considerabil atenția și satisface nevoia omului de a se contopi cu natură.



Cărucioare plutitoare și zone de stimulare auditivă şi vizuală

Pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, organizatorii proiectului vor instala, pe plajă, o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor beneficia și de 3 cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării.

Copiii care prezintă o serie de dificultăți la nivel senzorial, vor beneficia de două zone speciale: de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) și de stimulare vizuală și tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

Organizatorii proiectului au sprijinul Administrației Prezidențiale și Ministerului Mediului

Punerea în aplicare a acestui proiect necesită un buget de aproximativ 100.000 de Euro. În acest sens, Centrul “Marea Neagra” din Constanța cere sprijinul oamenilor implicaţi în turism, al autorităţilor locale, motivând că proiectul de la malul Mării Negre este unul de interes național, întrucât numărul persoanelor cu handicap reprezintă aproximativ 1 milion de oameni din populaţia României, iar nevoia unui astfel de spațiu dedicat lor este vitală. Pentru implementarea proiectului, Centrul “Marea Neagră” a primit sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Mediului.

Accesul la facilitățile existențe vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora cu titlu gratuit.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Plaja pentru persoane cu dizabilitati #44990

La Mamaia s-a amenajat prima plajă pentru persoanele cu dizabilități

Prima plajă pentru persoanele cu dizabilități s-a deschis, astăzi,la intrarea în stațiunea Mamaia într-o zonă cu acces facil.

Proiectul a fost gândit de un ONG care a reușit să achiziționeze șezlonguri speciale și scaune plutitoare pentru a ușura intrarea în apele mării.

Primele servicii sociale din România oferite, pe plajă, persoanelor imobilizate în scaune rulante sunt posibile datorită asociației “Împreună pentru România”, Constanța.

Proiectul a costat numai 7000 de euro, bani obținuți de la sponsori, nu de la autorități.

S-a reușit, astfel, achiziționarea, din Franța, a trei scaune flotabile, special construite pentru a intra în apa mării şi a rula pe nisip.

Pe plajă sunt așezate și şase sezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe sezlong.

Cătălina Ioniță, imobilizată în scaun, este prima care a intrat în apa mării.

“În alte țări e ceva normal să poți face plajă chiar dacă ești în scaun rulant sau ai altă dizabilitate. E un fel de discriminare, cum să zic… nu a vrut nimeni sa fie așa. Ați văzut orașele, nu sunt deloc accesibilizate, d’apăi plajele”, spune tânăra.

Încântată că poate face plajă în condiții mai facile pentru persoanele cu nevoi speciale este și adolescenta Iulia Bangheorghe:“ E frumos din partea lor să ne includă pentru că chiar ne chinuim, pentru că se înfundă scaunul în nisip. Până acum s-a chinuit tata”.

plaja-dizabilitati-6.jpg


plaja-dizabilitati-4.jpg


plaja-dizabilitati-2.jpg


Proiectul „Plajă şi mare pentru toţi” a devenit realitate și cu ajutorul managerul plajei care a oferit, gratuit, o zonă ca sa fie amenajata în acest fel. Iar Izabela Ștefan, reprezentanta Asociația “Împreună pentru Viitor”, spune că nu se vor opri aici.

Și-au propus să amenajeze cate un colț de plajă pentru persoanele cu dizabilități în fiecare stațiune de pe litoral.

Scaunele flotabile și șezlongurile speciale sunt oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai pe plaja amenajată la Mamaia.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16162
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan