Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
 • Page:
 • 1
 • 2

SUBIECT: Managementul urinar

Managementul urinar #218

Indiferent de nivelul la care intervine leziunea coloanei vertebrale, este afectat controlul asupra vezicii urinare. De multe ori se spune ca traumatismul vertebro – medular determina doua tipuri de deficiente. Cu toate ca o persoana paralizata nu va mai avea niciodata acelasi control vezical ca inainte de accident, exista o serie de tehnici ajutatoare.

Aceste tehnici includ miscare, presiune, implant de electrozi, medicamente care sa stimuleze muschii care nu mai raspund la impulsurile date de creier; regimuri alimentare sau medicamente menite sa incetineasca sau sa mareasca circulatia fluidelor in organism; folosirea de sonde, pungi urinare (saci colectori); pampers.
Afectiunea urinara este diferita de la individ la individ, dar folosite separat sau in combinatie, tehnicile amintite duc la restabilirea intr-o anumita masura a controlului vezical si la posibilitatea unei vieti normale.

FUNCTIONAREA SISTEMULUI URINAR

Principala functie a aparatului urinar este aceea de filtru, care trebuie sa mentina echilibrul functional al organismului, prin selectarea substantelor nocive din sange si indepartarea lor din organism prin urina. Acest proces fiziologic are 3 etape:

1) Formarea urinii in rinichi
2) Depozitarea urinii in vezica urinara si
3) Eliminarea urinii din corp prin uretra.

Rinichii elimina din sistemul circulator excesul de apa si sare pe care il transforma in urina. Din rinichi urina traverseaza ureterele si ajunge in vezica, o formatiune musculara de forma unui sac care retine urina pana in momentul eliminarii. Contractarea vezicii urinare este asigurata de muschiul detrusor. In momentul in care vezica este plina, de la nivelul sacral al maduvei spinarii se emite un mesaj catre creier, care la randul lui da comanda de mictiune. Muschiul detrusor se contracata iar sfincterul (un muschi circular de la marginea exterioara a vezicii) se relaxeaza si se deschide. Urina traverseaza uretra si ajunge in exterior prin penis sau vulva.
Vezica urinara este de obicei afectata in doua moduri dupa un TVM:
 Vezica spastica (reflexa) - uneori volumul de urina este foarte mic in momentul aparitiei contractiei reflexe; niciodata, pacientii cu TVM si vezica spastica nu ajung la capacitati spre 400ml. de urina si un reflex automat declanseaza golirea sa. O problema majora in acest caz este ca nu poti sti cand sau daca vezica este goala. O problema si mai importanta este pierderea involuntara de urina.
 Vezica flasca (ne-reflexa) - cand contractiile muschiului vezicii sunt foarte slabe sau absente. Daca nu simti cand vezica este plina aceasta se poate dilata sau intinde peste masura. Urina se poate intoarce prin uretere in rinichi

GOLIREA VEZICII URINARE:

Metoda folosita pentru golirea vezicii urinare depinde de nivelul leziunii, precum si de sex. Imediat dupa accident vezica urinara este golita utilizand un anumit echipament (de obicei o sonda), insa cu timpul, prin antrenament, se poate renunta partial sau total la acesta.
Recastigarea controlului asupra vezicii urinare fara utilizarea vreunui echipament se face urmand un program strict ce consta intr-o rutina riguroasa, controlarea cantitatii de lichide ingerate si stimularea mecanica (masarea si presarea abdominala la intervale regulate).
Semnale de recunoastere a unei vezici pline
Antrenamentul vezical implica, de asemenea, recunoasterea semnelor ce indica supraincarcarea vezicii. Acestea difera in functie de nivelul leziunii si includ dureri de spate, senzatia de balonare, dureri de cap, transpiratie, inrosirea fetei, gatului si umerilor.

Disreflexia autonoma

In cazurile de tetraplegie si paraplegie cu nivelul leziunii mai sus de T6, supraincarcarea vezicii este una din cauzele frecvente ale disreflexiei autonome, ce consta in cresterea brusca, a presiunii sangvine, punand in pericol viata persoanei. Cel mai frecvent apare accidentul vascular cerebral, chiar la pacienti foarte tineri! Sindromul se mai numeste hiperreflexie.

Stimularea mecanica a vezicii
Indiferent de tipul de vezica – spastica sau flasca – este foarte important ca aceasta sa fie golita complet, lasand cat mai putina urina reziduala, care reprezinta mediul propice depunerilor de sedimente si aparitiei infectiilor.
In cazul vezicii spastice golirea acesteia poate fi stimulata printr-un masaj constand in loviri usoare si rapide la baza abdomenului, aproape de regiunea pubiana, urmat uneori de presarea zonei vezicale. In cazul vezicii flasce, golirea se face prin presarea usoara cu podul palmei a zonei vezicale cand persoana, fie sta intinsa, fie este ridicata.
Medicina moderna recomanda sondajul intermitent, considerindu-se ca pacientul nu poate aprecia corect daca aceste masaje ii golesc sau nu complet vezica.

Golirea regulata a vezicii urinare
Vezica urinara trebuie golita regulat (de preferat la un interval de 3 – 4 ore ziua) si complet. Supraincarcarea vezicii face ca urina sa se intoarca in rinichi, ducand la infectii si afectiuni renale, iar o golire inadecvata favorizeaza depunerile de sedimente, crescand riscul aparitiei infectiilor si litiazei (pietrelor) vezicale.

Consumul de lichide
Date fiind problemele legate de controlul vezical, persoanele cu traumatisme vertebro – medulare pot fi tentate sa bea mai putine lichide. Aceasta este o greseala, intrucat pentru a mentine rinichii curati si vezica functionala este nevoie de multe fluide. De asemenea, pentru prevenirea infectiilor urinare se recomanda un consum sporit de lichide (cel putin 3 litri in 24 de ore), vitamina C si suc de afine (intrucat mareste aciditatea urinei).

SONDAREA

Sonda sau cateterul reprezinta un tub subtire de cauciuc sau plastic care este introdus in vezica urinara pentru a putea elimina urina. Se intalnesc trei tipuri de sondari: intermitenta, permanenta si suprapubiana.
Sonda intermitenta
Presupune sondarea vezicii la fiecare 3 – 4 ore pentru eliminarea urinii, prin introducerea unui cateter care dupa folosire este indepartat.
Decizia pentru a folosi un anumit tip de sondare este luata dupa consultarea cu medical urolog.
Procedura de sondare trebuie facuta in conditii igienice pentru a evita infectiile, utilizandu-se sonde subtiri, pentru a nu rani uretra. Principalul dezavantaj al sondarii intermitente este acela ca presupune o anumita intimitate si accesul la toaleta sau baie, care nu pot fi intotdeauna la indemana atunci cand se pleaca de acasa.
Procedura de sondare
• Se face transferul pe pat, pe toaleta sau se poate ramane in fotoliul rulant dar persoana se lasa sa alunece pe spate
• Se descopera zona
• Se spala mainile si penisul/labiile inainte de sondare cu apa si sapun
• In cazul femeilor varful sondei este introdus in lidocaina gel inainte de utilizare, iar la barbati se injecteaza lidocaina in uretra inainte de introducerea sondei
• Cateterul este introdus usor in vezica si se preseaza usor zona inferioara a abdomenului cu palma pana cand este eliminata toata urina; masarea abdomenului se face pana in momentul in care sonda este scoasa.
Pentru colectarea urinei se foloseste o punga de plastic sau un recipient asemanator (cand persoana sta in pat sau in fotoliul rulant), iar la toaleta urina curge direct in bazin. O sonda poate fi reutilizata cel mult pentru o saptamana. Ea trebuie spalata cu sapun si apa si apoi uscata. Se depoziteaza intr-o punga curata de plastic.

Sonda permanenta (uretrala)
Anumite persoane, in special femeile tetraplegice, barbatii cu probleme de prostata si cele in varsta, pot folosi o sonda permanenta. Multe femei folosesc acest echipament atunci cand calatoresc si exista riscul sa nu aiba acces la toalete pentru a se sonda.

Sonda Foley este tipul cel mai frecvent. Se introduce in uretra in acelasi mod ca cea intermitenta si este mentinuta in interior cu un mic balon care odata sonda introdusa este umplut cu apa sterila. Sonda este atasata unui sac colector, mentinut pe picior.

[b]Sonda Foley in vezica urinara;
Sondele permanente trebuie schimbate regulat, cele din latex saptamanal iar cele de silicon odata la 6 saptamani. Daca persoana are un suficient control manual (si nu are spasticitate) poate sa isi schimbe singura sonda. In caz contrar, trebuie sa apeleze la o asistenta medicala. Este foarte important ca sonda si tot echipamentul folosit la sondare sa fie steril, intrucat riscul de aparitie a infectiilor este mare prin lasarea tractului urinar deschis permanent.

Procedura de schimbare a sondei
• Se face transferul pe pat sau pe marginea fotoliului rulant si se dezbraca persoana
• Se spala mainile cu apa si sapun
• Se inlatura sonda astfel: se introduce o seringa in unul din tuburile sondei cel prevazut cu supapa, a carei rezistenta trebuie invinsa de virful seringii si se extrage lichidul din balon; apoi se scoate usor afara sonda.
• Se spala mainile si zona genitala inainte de introducerea noii sonde
In cazul in care apar probleme cu desumflarea balonului se recomanda sa se lase seringa in valva pentru cateva minute. In nici un caz nu se forteaza sonda.

Procedura de introducere a sondei
• se injecteaza lidocaina in uretra (la barbati) sau se baga varful sondei in lidocaina inainte de introducere (la femei)
• se introduce sonda in uretra
• se umple seringa cu 5 – 10 ml de ser fiziologic (cantitatea exacta ar trebui trecuta pe sonda) si se introduce in valva speciala care duce catre balon
• se trage usor de sonda pana se simte o oarecare rezistenta
• se conecteaza sonda la sacul colector
Persoanele care folosesc sonda permanenta sunt predispuse la infectii cronice si la calculi vezicali. Sedimentele si granulele de calciu (din care se formeaza calculii) se aduna in jurul balonului si pot bloca sonda. Se poate intampla, chiar, ca sonda sa fie scoasa afara de un spasm, de un blocaj sau o piatra, iar uretra sa fie ranita.

Sonda suprapubiana
Sonda suprapubiana este o sonda permanenta care este introdusa in vezica printr-o mica incizie chirurgicala deasupra zonei pubiene.
Sonda suprapubiana este introdusa si schimbata in acelasi mod cu cea permanenta uretrala. In jurul inciziei trebuie asigurata o igiena corespunzatoare

IGIENA VEZICII

Vezica urinara trebuie spalata saptamanal si chiar mai des in caz de infectie sau daca se foloseste sonda permanenta (uretrala sau suprapubiana).

Procedura de spalare
• se incalzesc 300 ml de solutie salina intr-un ibric (atentie insa sa nu fie nici prea calda, nici prea rece)
• se scoate sonda din sacul colector, punandu-se intr-un recipient steril
• se spala mainile sau se folosesc manusi sterile
• se pun intr-o seringa 60 ml de solutie si se introduce in vezica; se asteapta 5 secunde, dupa care se extrage inapoi in seringa lichidul
• se scoate seringa din sonda, avand grija sa nu se atinga capatul de nimic
• se repeta operatiunea pana la consumarea intregii cantitati de solutie salina
• dupa spalare sonda se conecteaza la un sac nou
• se verifica daca urina a inceput sa curga si daca nu sunt semne de sangerare

INFECTIILE URINARE

Persoanele cu traumatisme vertebro-medulare prezinta un risc crescut de infectii ale tractului urinar. De fapt, complicatiile datorate infectiilor tractului urinar constituie problema medicala numarul 1 si este foarte probabil sa afecteze starea generala de sanatate si costul ingrijirii.
Simptome - stare generala de disconfort sau greata - urina tulbure, cu miros intepator - sange in urina - urinare in cantitati mici si des - dificultati in a urina - spasme mai puternice - temperatura ridicata - transpiratie si frisoane - dureri abdominale sau de cap Prevenire - 2 - 3 l de lichide pe zi
- urinare odata la 3 - 4 ore. - sondare in conditii igienice (in cazul sondelor permanente se recomanda schimbarea lor la cel mult 15 zile; sondele intermitente trebuie dezinfectate dupa fiecare utilizare si pastrate in cloramina cand nu sunt folosite). - igiena personala si a vaselor de toaleta Tratament Daca apar unele din simptomele descrise mai sus, se recomanda consumarea mai multor lichide, golirea mai frecventa a vezicii urinare, iar in caz de temperatura sau greata, odihna la pat si anuntarea unui doctor. Sunt necesare examenul de urina si urocultura, precum si tratamentul cu antibiotice prescrise de un medic sau autovaccin.

CALCULII URINARI SAU RENALI

Calculii (pietrele) se pot forma atat in rinichi cat si in vezica. Pietrele mari nu pot fi eliminate pe cale naturala si provoaca obstructia tractului urinar si infectii. Multe din simptomele calculilor sunt asemanatoare cu ale infectiei urinare.
Simptome - sange in urina - dificultati de urinare - stare generala de disconfort - transpiratie in momentul mictiunii - urinare in cantitati mici si des - spasme puternice - infectii urinare recidive.
Prevenire - consumul a 2 - 3 l de lichide pe zi - reducerea pe cat posibil a consumului de alimente bogate in calciu
- sondarea intermitenta si utilizarea mai rara a sondei permanente
- daca este posibil, ridicarea zilnica in picioare pentru a permite drenajul urinei
Tratament. - consultarea imediata a unui medic - internarea in spital pentru investigatii - eventual, operatie de extragere a pietrelor.

SUPRAINCARCAREA VEZICII URINARE

Simptome - dureri de spate - dureri abdominale (senzatia ca abdomenul este greu sau plin) - spasme puternice - transpiratie - dureri de cap - frisoane
Tratament a) daca se foloseste sonda - introducerea de ser fiziologic in sonda, cu ajutorul unei seringi mari - daca este necesar, inlocuirea sondei - dupa deblocare, consum sporit de lichide b) daca nu se foloseste sonda - nu consumati lichide inainte de a fi golit vezica - masati vezica urinara cat de usor puteti - intindeti-va si incercati sa presati vezica - daca nu poate fi eliminata urina, introduceti imediat o sonda.

DISREFLEXIA AUTONOMA

In cazul in care leziunea coloanei vertebrale se afla la nivelul T6 sau mai sus prin supraincarcarea vezicii urinare pot aparea dureri de cap, schimbari de culoare ale pielii si transpiratie abundenta. Aceasta stare este denumita disreflexie autonoma si vezica urinara trebuie golita imediat.
Simptome - schimbari de culoare a pielii - urinare in cantitati mici - senzatia ca partea inferioara a abdomenului este grea sau plina - spasme mai puternice - balonari stomacale
frisoane - transpiratie abundenta - dureri de cap. Tratament - masarea vezicii urinare pentru a permite eliminarea urinei - schimbarea imediata a sondei. Afectiunile sistemului urinar sunt foarte des intalnite la persoanele care au suferit un traumatism al coloanei vertebrale, iar complicatiile medicale extrem de grave, putand determina chiar decesul, si ca atare este vital sa se acorde o atentie foarte mare igienei personale si modalitatilor de prevenire ale acestora
 • vmirela
 • Avatarul lui vmirela
 • Deconectat
 • Elite Member
 • Posts: 173
 • Thank you received: 6
 • Karma: 4
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #416

Un post foarte explicit... insa cati dintre cei cu TVM il respecta intru-totul?

Personal folosesc condomul, de folosit sonda intermitenta nici vorba... nu pentru ca nu vreau sau ca nu este necesar... dar daca as mai incerca, sigur fac infectie urinara. Consumul mare de lichide si apasarea vezicii in momentul in care "simt ca imi vine", este suficient pentru mine. Nu am infectie si nici calculi (pietre), iar rinichii, de la ultimul control cand s-a descoperit intr-unul cateva "urme" de nisip functioneaza normal... nu ma ard adikB)

Casa de Asigurari furnizeaza gratuit condoamele pentru barbati, intr-o cantitate de 30 buc/luna impreuna cu 10 pungi colectoare de urina. Pentru persoanele de sex feminin nu stiu ce sa precizez... cred ca si pentru ele sunt disponiibile sonde si scutece... cred ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #435

Cred ca cea mai neplacuta chestie din toata "aventura" mea in China,a fost sonda.O urasc... :evil: :evil: :evil: Eu ma plang pe aici,dar cei care sunt nevoiti sa foloseasca zilnic sonda? Oh doamne...oare o sa fie vreo solutie pentru noi?:dry:
 • Andreea
 • Avatarul lui Andreea
 • Deconectat
 • Senior Member
 • Posts: 51
 • Thank you received: 2
 • Karma: 3
Cine priveste in exterior viseaza dar cine priveste in interior se trezeste...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #2897

Celulele stem si incontinenta urinara

Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara.

Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de celule din organismul pacientilor in scopul tratarii incontinentei si are rezultate spectaculoase comparativ cu metoda terapeutica folosita pana in acest moment si care se baza pe injectii cu colagen. Aceste rezultate au fost obtinute si ulterior publicate in revistele de specialitate de o echipa de cercetatori austrieci. Rezultatele acestui studiu desfasurat in Austria se suprapun peste cele ale unui studiu similar efectuat in Statele Unite, iar cercetatorii implicati in coordonarea si analizarea datelor sunt de parere ca acest nou tratament are toate sansele sa se impuna in practica clinica, deoarece ofera rezultate de lunga durata.

Importanta studiilor si interesul cercetatorilor in vederea gasirii unui tratament eficient pentru incontinenta urinara rezida in faptul ca aceasta afectiune este prezenta la peste 13 milioane de femei.

Incontinenta urinara este o afectiune mai frecventa la femei decat la sexul masculin, iar mecanismul de aparitie al acesteia implica o diminuare progresiva a tonusului muschiului sfincter uretral (cel care este responsabil de controlul mictiunii). Aceasta modificare a functiei apare dupa nasteri repetate sau poate fi doar o manifestare in cadrul procesului de imbatranire a organismului. Scurgerea de urina se produce in timpul unor activitati banale in viata pacientului: cand rade, tuseste, stranuta sau realizeaza activitati fizice mai solicitante (toate acestea implicand de fapt o crestere a presiunii in cavitatea abdominala, ceea ce va fi factorul declansator al incontinentei).

STUDIUL AUSTRIAC

Studiul ale carui rezultate au fost publicate de curand in revistele de specialitate s-a desfasurat in Austria si a implicat participarea a 63 de femei diagnosticate cu incontinenta urinara. O parte din ele au beneficiat de tratamentul conventional al afectiunii (injectii cu colagen), iar restul au primit injectii cu celule stem (42).

Initial s-a realizat biopsia musculara cu prelevare de tesut din bratul pacientei ce urma sa fie injectata. Din fragmentul biopsiat s-a realizat recoltarea, separarea si cultivarea de mioblasti (celulele stem precursoare ale miocitelor) si fibroblasti (celule care stau la baza formarii structurale a multor tesuturi din organism). Alegerea acestor 2 tipuri de celule nu a fost aleatorie, studiile efectuate pe animale demonstrand eficienta lor in reconstructia structurala a tractului urinar inferior. Urmatorul pas a implicat injectarea acestor celule, sub control si ghidaj ecografic, in sfincterul urinar si in zonele adiacente lui.

Injectile cu colagen au fost facute celorlate 21 de femei. Experienta clinica insa demonstreaza faptul ca rata de succes a acestui tratament conventional este destul de scazuta. Principiul terapeutic al injectiilor cu colagen este urmatorul: colagenul se depune in jurul uretrei realizand o compresie mecanica asupra sfincterului, ceea ce va impiedica pierderile de urina.

Dupa 12 luni s-a constatat ca la cele 42 de femei care au fost tratate cu celule stem incontinenta s-a ameliorat semnificativ, chiar pana la disparitia semnelor clinice (situatie inregistrata la 38 dintre ele). Din grupul femeilor care au primit colagen injectabil, doar 2 si-au recapatat continenta si doar 7 au prezentat o ameliorare a simptomatologiei.

Investigatiile paraclinice - explorarea ecografica - a obiectivat rezultatele clinice, demonstrand faptul ca grosimea peretului sfincterian a crescut cu 59% la femeile injectate cu celule stem comparativ de 9% la cele tratate cu colagen. De asemenea, in grupul celor cu celule stem s-a observat si imbunatatirea tonusului si contractilitatii musculare. Tocmai aceste efecte au fost intentionate de catre cercetatori, incontinenta fiind ameliorata prin prezenta unui muschi perfect functional.

O alta remarca importanta este reprezentata de faptul ca in grupul femeilor cu celule stem s-a raportat si o imbunatatire a calitatii vietii si absenta completa a efectelor secundare.

PARERILE SPECIALISTILOR

Un alt studiu a fost realizat in Statele Unite si rezultatele sale au fost publicate in mai 2007. In cadrul acestui studiu cercetatorii au injectat celule stem prelevate din muschii pacientelor in sfincterul uretral cu functionalitate alterata iar dupa 18 luni s-a constat ca 5 din cele 8 femei implicate in studiu au resimtit o imbunatatire a simptomatologiei si 1 din ele si-a recapat continenta. Acest studiu a fost insa considerat ca fiind preliminar, de siguranta, rezultatele sale neavand caracter definitiv. Totusi, chiar si dupa publicare sa cercetatorii au fost optimisti in ceea ce priveste descoperirea unei noi terapii a incontinentei urinare, cu rezultate mult mai bune pe termen lung. Oamenii de stiinta din acest domeniu spera ca terapia cu celule stem sa se dezvolte cat mai repede deoarece rezultatele tuturor studiilor desfasurate pana in prezent demonstreaza durabilitatea efectelor si functionalitatii tesutului injectat.

PERSPECTIVELE TRATAMENTULUI

Urologii au afirmat in nenumarate randuri ca exista o nevoie acuta pentru gasirea unui nou tratament mult mai eficient in combaterea incontinentei urinare de efort. In momentul de fata medicii care se ocupa de tratarea femeilor cu aceasta afectiune recomanda un plan terapeutic constand in efectuarea exercitiilor speciale Kegel de intarire a musculaturii planseului pelvin, in tehnicii de imbunatatire a bio-feedback-ului ce controleaza contractia musculaturii uretrale. Acest tip de antrenament poate sau nu sa fie insotit si de stimulare electrica musculara. Ca o ultima alternativa in cadrul bolilor complicate sau foarte avansate se poate interveni chirurgical in vederea corectarii defectului. Unul din procedeele chirurgicale implica insertia unei benzi musculo-fibroase ce va functiona pe post de sustinator al uretrei in ceea ce priveste controlul pierderilor involuntare de urina. Aceasta metoda, denumita «sling » presupune internarea pacientului pentru o perioada de timp redusa, insa rezultatele sunt variabile, imbunatatirea fiind evidenta in primul an, insa gradul de recurenta este ridicat.

DISPONIBILITATEA TRATAMENTULUI

Studii similare celor efectuate in Statele Unite si Austria, bazate pe injectarea de celule stem musculare, proprii pacientului cu incontinenta urinara, sunt in desfasurare in multe alte centre din Europa si se considera ca daca se desfasoara conform planificarilor si in ritmul dorit de cercetatori, un astfel de tratament poate deveni disponibil pacientilor in aproximativ 3 ani (conform optimistilor). Pesimistii insa nu vad punerea lui in practica mai devreme de 7-10 ani, chiar daca merge totul bine in studiile de cercetare.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #4672

Litotritia-tratament pentru litiaza renala sau uretrala

Din luna Ianuarie 2009 la CLINICA DE DIAGNOSTIC GRAL MEDICAL functioneaza un centru privat de litotritie in incinta Spitalului Clinic de Nefrologie „Doctor Carol Davila Bucuresti”.

Centrul este dotat cu aparatura de ultima generatie(MODULITH SLK) si cu o echipa medicala formata din medici cu inalta calificare si practica îndelungata in domeniul urolitiazei. ESLW (LITOTRITIA EXTRACORPOREALA CU UNDE DE SOC) prezinta ca avantaj noninvazivitatea si timpul de recuperare foarte scurt dupa interventie.

Prin urmare, pacientii cu litiaza renala sau ureterala (calculi sub 2 cm) vor avea posibilitatea de a se trata fara bisturiu, cu ajutorul undelor de soc produse pe piele si orientate direct catre calcul (vizualizat ecografic). Acestea tintesc si pulverizeaza calculul in fragmente mici ce pot fi eliminate prin urina.

Este tratamentul de electie in cazul calculilor cu diametru sub 2 cm sau a calculilor din ureterul lombar sau pelvin, rata succesului terapeutic fiind de 80-90%.

Eliminarea fragmentelor se face in timp (zile, chiar saptamani).

Posibilitatea efectuarii unei metode moderne si neinvazive in conditii de ambulatoriu scuteste bolnavul de disconfortul unei internari si urgenteaza vindecarea pacientului fara a apela la bisturiu.

Directionarea pacientilor spre clinica se poate realiza cu biletul de trimitere decontat de CASMB dupa o programare prealabila la numerele de telefon :
-mobil : 0733.102.870
-sau prin centrala 021 318 91 84 / interior 108.

Clinica de Diagnostic Gral Medical:
Str. Traian Popovici, nr. 79-91
Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax. 021.323.00.00/(02)
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.gralmedical.ro
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #4837

Andreea a scris:
Cred ca cea mai neplacuta chestie din toata "aventura" mea in China,a fost sonda.O urasc... :evil: :evil: :evil: Eu ma plang pe aici,dar cei care sunt nevoiti sa foloseasca zilnic sonda? Oh doamne...oare o sa fie vreo solutie pentru noi?:dry:
Tehnica sondajului vezical:

a) La barbat (lungime mai mare a uretrei; prezenta celor 2 curburi sagitale, prima convexa anterior la nivelul uretrei peniene, cea de a doua convexa posterior la zona de trecere dintre uretra membranoasa şi uretra peniana – bulbul uretrei; prezenta a prostatei):

- bolnav aşezat in decubit dorsal; medicul la dreapta bolnavului;

- spalare a glandului şi preputului cu apa şi sapun;

- decalotare a glandului, cu prindere intre police şi primele 2 degete; dezinfectare a glandului şi a meatului uretral;

- lubrefiere a sondei tinute in mana dreapta;

- introducere a sondei cu blandete pana se trece de valvula Guérin, apoi sub actiunea de uşoara tractionare a penisului spre zenit, urmata de actiunea de basculare a penisului intre coapse;

- daca sonda nu progreseaza, se retrage 2-3 cm şi se impinge din nou, cu mişcari fine in sens axial şi circular;

- in caz de retentie urinara repetata sau modificare a calitatii urinii (hematurie, piurie, etc.) se impune lasarea sondei pe loc (a demeure, indwelling catheter) → umplere a balonaşului sau fixare cu benzi adezive trecute intre sonda şi penis (2 benzi longitudinale şi 2 benzi circulare), cu ataşare la un recipient de colectare a urinii.b) La femeie (uretra mai scurta: 5-7 cm; fara curburi):

- bolnava aşezata pe masa ginecologica sau in pat pe plosca;

- departare a labiilor cu degetele mainii stangi, dezinfectare, uscare cu compresa sterila;

- introducere a sondei cu blandete in uretra.Incidente şi accidente:

- lipsa de progresie a sondei (strictura uretrala, creare de cale falsa) → retragere a sodei, reluare a manevrei cu alta sonda, cateterizare instrumentara (beniqué), punctie suprapubiana;

- absenta scurgerii urinare dupa intrarea in vezica (cheaguri care au astupat orificiile sondei) → spalare – aspirare cu seringa Guyon;

- sangerare uretrala (creare de cale falsa), hemoragie ex vaquo;

- frisoane şi ascensiune termica (bacteriemie produsa prin efractii mucoase).In cazuri de infecţii şi inflamaţii ale rinichilor şi căilor urinare, creşterea diurezei

-Ceai Farago "V", Coada Calului, Cozi de Cirese, Ienupăr, Mătase de Porumb, Mesteacăn, Splinuţă, Troscot
- capsule: U64-Diuretic
- tincturi: Ienupăr, Ghimpe, Fructe de Soc
- soluţii: U65-Renalex
- uleiuri esenţiale: Ienupăr, Pin, Ti-tree, Eucalipt, Lavandă, Geraniu, Cedru
 • zurly
 • Avatarul lui zurly
 • Deconectat
 • Elite Member
 • good boy
 • Posts: 232
 • Thank you received: 20
 • Karma: 4
Realitatea e ruina unui vis
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #9270

Dupa o leziune medulara severa vezica urinara este initial necontractila.

Volumul urinar in vezica nu trebuie niciodata sa depaseasca 500 ml, deoarece supraintinderea muschiului detrusor poate favoriza refluxul vezico-ureteral si infectiile urinare inalte.

Daca pacientul este transferat in sectia de traumatologie vertebromedulara in timpul primelor ore dupa accident, sondajul vezical poate fi aminat; daca pacientul a ingerat o cantitate mai mare de lichide sau in cazul leziunilor multiple asociate se foloseste sonda Folley (12-14 Ch).

La barbat sonda este atasata cu banda adeziva la peretele abdominal anterior, pentru a produce o usoara curbura a uretrei, diminuind riscul unei escare endoluminale a peretelui posterior al uretrei, al unui abces periuretral sau a unei fistule. La femeie sonda este fixata de coapsa; la pacientele obeze se prefera folosirea sondelor uretrale lungi, pentru a evita aparitia escarelor pe fata interna a coapselor.

Pacientilor cu sonda endouretrala fixa li se administreaza un volum crescut de lichide, pentru a asigura un volum al diurezei de 2,5—3 l/zi, in scopul diminuarii riscului infectei urinare si al calculozei reno-vezicale. Pentru mentinerea capacitantei vezicale se penseaza repetat, cateterul, pina la volumul de 300 ml. Este necesara cuantificarea balantei volumului de lichide ingerate si cel urinar excretat.

La pacientul tetraplegic cu nivel neurologic lezional inalt, la cei institutionalizati sau cei cu adresabilitate dificila la serviciile medicale se poate aplica tehnica de cateterizare suprapubiana, inclusiv la externare; exista riscul ca pacientul sa piarda urina pe cale naturala si pe linga stoma vezico-abdominala.

Sonda din latex trebuie schimbata saptaminal (7-10 zile); cea siliconata poate fi mentinuta cel mult 6 saptamini.

Datorita hipercalciuriei secundare paraliziei si imobilizarii la pat, apare frecvent micro- sau macrolitiaza vezico-renala. Depunerea calcara survine in special in primele saptamini dupa leziunea medulara. Daca depunerea de pe balon are tendita la detasare poate produce calculi in „coaja de ou" in vezica urinara, care pot bloca sonda si favorizeaza infectia tractului urinar inalt. Pentru prevenirea depunerilor calcare pe balonasul sondei este utila instilarea endovezicala bisaptaminal (spalarea vezicii) cu solutii slab acide si dezinfectante: solutii extrem de diluate de hipermanganat de potasiu, kanamicina 0,25 g sau vitamina C500 1 fiola, dizolvate in 500ml ser fiziologic caldut.

Dezinfectantele urinare administrate oral (uricol, urinex,extractele de fructe,cu nume comercial de urisan, ori urinal, infuziile din frunze de patrunjel) au rol de coborire a pH-ului urinar si consecutiv pot inhiba germenii agresivi pro-litogeni: Proteus, Klebsiella, E.coli patogen, Entrobacter.

Tinctura de propolis ca imunostimulant si bactericid natural, alaturi de cure lunare de urovaxom, (10 zile x 3 luni) contribuie la cresterea imunitatii tractului urinar.
Aportul zilnic de usturoi, in preparate alimentare sau inghitit ca atare (2-3 „catei") poate avea rol benefic in profilaxia infectiei urinare (datorita continutului in alicina) cit si in modularea metabolica a dislipidemiilor ce survin la pacientii imobilizati la pat sau in fotoliul rulant.

In cazul leziunilor medulare inalte, situate supraiacent conului medular, depasirea etapei de soc mielic determina reaparitia automatismului reflex sacrat, cu instalarea unei vezici neurogene spastice, hiperchinetice, cu capacitate redusa la 250-350 ml.

In cazul lezarii conului medular si/sau a radacinilor cozii de cal, vezica este flasca, areactiva, cu capacitate mare, atona; reflexele bulbo-cavernos si respectiv cutanat anal sunt abolite. Ambele situatii mentionate predispun pacientul la riscul incontinentei urinare, cu inconvenientele inerente, din punct de vedere igienic, bacteriologic, social, psihologic.
Dupa rezolutia socului medular, trebuie initiat programul de reeducare vezico-sfincteriana prin tehnica de (auto-) cateterizare vezicala intermitenta, efectuata la interval de 4 ore, dupa tehnica „curata", folosind sonde Nelaton 12-14 Ch (in mod ideal sterile, de unica folosinta si perlubrefiate) respectind regulile asepsiei si antisepsiei.

Pe toata durata etapei de cateterizare vezicala intermitenta se impune restrictia volumului de fluide ingerate - 400 ml, la 4 ore, astfel incit diureza sa nu depaseasca 1.500 ml/24 ore.

Daca volumul evacuat depaseste 400 ml urina/4 ore, se va reduce administrarea de lichide (atentie la fructe care trebuie luate in calcul) sau se va efectua sondajul mai frecvent (la 3 ore).

La barbat se aplica un condom penian, cuplat la o punga vezicala atasata la nivelul piciorului (prinsa de pantalon cu un ac de siguranta sau aplicat pe picior cu o banda elastica).

Realizarea continentei la femei reprezinta o problema mai delicata. Metoda de electie o reprezinta tehnica de cateterizare vezicala intermitenta (daca acest lucru este posibil si realizabil) asociata cu administrarea de oxybutyninum, pentru modularea bi-univoca detrusor-sfincteriana, in vezica neurologica spastica.

Curentii interferentiali de medie frecventa in plaja larga, metoda CIMF (aplicata in Clinica RMFB a SCUBA) reprezinta o alternativa promitatoare in reeducarea vezicii neurogene.
Neuroprotezele si implanturile configureaza omul bionic, robotizat. Suplinirea functiei mictionale abolite se poate realiza prin implantarea unui sfincter artificial la femeie sau electrostimularea radacinilor sacrate anterioare (S2-4) in scopul inducerii contractiei muschiului detrusor..

Scutecele absorbante, pentru incontinenta severa (‘pampers’) contribuie la simplificarea si imbunatatirea calitatii ingrijirilor la domiciliu a pacientilor cu leziuni ale axului nevraxial.
Respectarea regulilor de igiena si dispensarizarea sunt esentiale. Controale medicale periodice, efectuate de catre medicul de familie si specialisti, constau in

• examene de laborator (uroculturi si antibiograme)
• evaluarea ecografica si radiologica la 6 luni,
• examinare urodinamica la 12 luni
• cistoscopie profilactica la 12 – 24 luni, pentru surprinderea unui eventual neoplasm de trigon vezical.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #17793

Uleiul din seminte de dovleac

Inflamatia cailor tractului urinar si afectiunile prostatei se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale aparatului renal. Boli precum litiaza renala, infectiile genitale sau tulburarile in evacuarea urinei favorizeaza aparitia acestor afectiuni.

Bacteriile responsabile de imbolnavire sunt, de multe ori, rezistente la tratamentul clasic cu antibiotice, iar din acest motiv din ce in ce mai multi pacienti se intorc spre tratamentele naturiste traditionale pentru a inlatura disconfortul.

Medicina traditionala cunoaste beneficiile uleiului din seminte de dovleac. "Uleiul din seminte de dovleac, bogat in vitamina E, este obtinut prin presarea la rece a semintelor decojite, are culoare verde brun inchis si gust puternic aromat", a explicat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, reprezentant medical al Arkopharma.

Semintele de dovleac sunt cunoscute ca remediu in afectiuni ale vezicii urinare si prostatei, cu efecte benefice in tratarea cistitelor cronice si a inflamatiilor de la acest nivel.

Ele ajuta la o mai buna functionare a rinichilor atat la femei, cat si la barbati, are efect pozitiv asupra vezicii urinare iritate si amelioreaza incontinenta urinara. Uleiul reface elasticitatea prostatei, fiind eficient in cresterea potentei la barbati. Poate fi utilizat indiferent de varsta, consumat ca atare sau in asociere cu medicatia prescrisa de medicul curant.

Exista in prezent capsule de origine vegetala, 100% naturale, cu o concentratie de 500 mg substanta de baza, obtinuta din uleiul de seminte de dovleac.

> Capsule
> Ulei
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul urinar #19003

Sondajul vezical cu sonda Foley, la femei si la barbati

 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Managementul urinar #22297

Primele implanturi cu stenturi Allium

Rezultatele primelor implanturi cu stenturi Allium, realizate de specialistii urologi de la departamentele de urologie de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul "Theodor Burghele" si Spitalul "Sfantul Ioan", releva o serie de avantaje pe care pacientii le pot avea comparativ cu tehnicile utilizate pana acum.

Conf. dr. Viorel Jinga de la Spitalul "Th. Burghele" a subliniat ca aceste stenturi care se utilizeaza in cazul unor afectiuni grave in urologie reduc disconfortul pacientului, care este manifestat in cazul schimbarii dese a sondelor de plastic, disconfort legat atat de manevra chirurgicala in sine, cat si de deplasarile si zilele de spitalizare repetate suprapuse peste un efort financiar implicit.

Acesta a subliniat ca noile stenturi ofera sansa mentinerii tractului urinar fiziologic, in anumite cazuri rezolvate astazi prin drenaj urinar extracorporal.

La randul sau, dr. Lazar Octavian de la Spitalul Fundeni a evidentiat ca utilizarea acestor stenturi in practica urologica poate fi o alternativa la alte procedee chirurgicale care implica suferinta si durate de spitalizare de ordinul saptamanilor.

Stenturile au adaptabilitate clinica, nu permit cresterea de tesut in interiorul lumenului si reduc semnificativ riscul de formare de piatra si calcifieri, sunt usor de aplicat, sub anestezie loco-regionala, iar indepartarea lor in caz de nevoie este simpla si total atraumatica. In cazul pacientilor cu afectiuni maligne, care necesita interventii in zona urologica, acestea sunt de preferat.

Noua generatie de stenturi urologice Allium Medical este disponibila pentru pacientii din Romania incepand din vara acestui an pentru sfera urologica: stenturi uretrale (stenturile bulbare; stenturile prostatice si stenturile de col de vezica); stenturi ureterale.Compania Allium Medical din Israel este specializata in cercetarea, dezvoltarea si producerea de stenturi cu indicatii speciale, altele decat cele cardiace.

Costul unui stent este de 1.500 euro, iar pentru perioada urmatoare se fac demersuri pentru a fi decontate de CNAS, avand in vedere ca un numar mare de persoane au nevoie de ele.

Zilnic in centrele mari urologice vin aproximativ 2-3 pacienti care au nevoie de sonda.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Managementul urinar #23752

The PUMP™

sac_colector_urina.jpg


Noul accesoriu pentru scaunul cu rotile POMPA™ permite unui individ cu leziune la maduva spinarii de a goli punga urinara intr-o toaleta sau pisoar, la o simpla atingere a unui buton.

Cu o simpla apasare a unui buton, persoanele cu un traumatism medular pot goli sacul colector direct intr-o toaleta sau pisoar fara asistenta. Desi concepute in principal pentru persoanele cu tetraplegie, o pot folosi si cei care sunt paraplegici si au dificultati in golirea pungii urinare de pe picior. POMPA este usor de instalat. Acesta ofera numeroase beneficii pentru sanatatea celor care au o leziune la maduva spinarii, mai ales ofera posibilitatea de a bea mai multe lichide - incurajand astfel o mai buna hidratare si evitarea riscurilor de infectii ale tractului urinar, dysreflexia vegetativa si hipotensiune arteriala.

In plus, persoanele cu un traumatism medular, cu ajutorul pompei se vor bucura de libertate sporita de mobilitate si o dependenta redusa pentru persoanele care ii ingrijesc.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Managementul urinar #27986

Cum sa tii la distanta infectiile urinare

Merisorul impiedica inmultirea germenilor

Nu stii ce-i merisorul ? Nu-i de mirare. Nu creste la noi, ci in America de Nord. Din fericire, a aparut si-n pietele noastre: arata ca niste stafide mari si rosii.Gustul e acrisor, dar placut. Amerindienii il foloseau ca leac contra infectiilor urinare, dar si pentru tulburari digestive, ale rinichilor, ale ficatului si ale sangelui.

Cum il folosesti. Simplu! Mananci pe post de desert bobitele rosii uscate. La noi, doar asa le gasesti, in timp ce peste Ocean ele sunt un ingredient apreciat si in bucatarie. Daca ai de unde sa cumperi, le poti folosi si congelate (100 g pe zi, inainte de masa cu doua ore).

Poti sa bei si suc de merisor, care se gaseste in comert. Efectul terapeutic consta in faptul ca impiedica bacteriile sa adere la peretele vezicii urinare si al cailor urinare. In farmacii se gasesc o multime de preparate pe baza de merisor, care te ajuta, completand tratamentul medicamentos, recomandat de medic. Acest fruct nu are contraindicatii.

Papadia are efect diuretic


Mentionata pentru prima data de medicii arabi, acum 1.000 de ani, papadia este utilizata cu succes si in tratarea infectiilor urinare. Nu aceasta este cea mai mare virtute terapeutica a sa, dar poate vindeca si afectiuni ale tractului urinar. Este un adevarat leac-minune prin calitatile ei diuretice si antibacteriene, care impiedica inmultirea bacteriilor din vezica urinara. Asa ca, un ceai de papadie in caz de infectie urinara e bine-venit.

Cum o folosesti. In infuzii, 4-10 g de frunza uscata in 150 ml de apa fiarta, lasate 5-10 minute la infuzat. De 3 ori pe zi.
Tinctura: se iau 2-5 ml, de 3 ori pe zi.
Suc proaspat: intre 5 si 10 ml (1 -2 linguri de suc extras din frunze proaspete, de 3 ori pe zi.

Coada-calului atenueaza usturimea

Creste in Europa, in nordul Africii, in Asia si-n America de Nord. La noi, o poti culege mai ales de pe marginea drumurilor. Cunoscatorii medicinei populare iti pot spune cat de pretioasa este coada-calului in tratarea a zeci de boli, din care fac parte cele ale rinichilor si ale aparatului urinar.

Cum se foloseste. In decocturi, ii pastrezi cel mai bine calitatile. Pui 2 g din partea aeriana a plantei, in 150 ml de apa clocotita si lasi sa fiarba 10-15 minute. Bei aceasta cantitate de 3 ori pe zi. In magazinele naturiste, gasesti capsule de coada-calului, din care iei una-doua de 3 ori pe zi. Iar daca vrei sa ameliorezi usturimile pe care le provoaca infectiile urinare, o baie de sezut cu ceai de coada-calului te ajuta enorm.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru

Rasp: Managementul urinar #28132

foarte utile postarile,multumesc ptr efeortul depus in ale culege si ale posta aici,
eu am trecut prin aproape toate fazele,si am incercat aproape toate modalitatile,cu scopul de a scapa de anume situatii,sa zic,jenante:
am inceput cu traditionalul pampers,deoarece,la inceput,m-am confruntat cu o incontinenta severa;nu era cea mai buna solutie dar pe asta am ales-o la vremea respectiva;
apoi,treptat,incontinenta,s-a transformat in retentie si,la indrumarea medicului urolog,am trecut la utilizarea cateterelor intermitente,aici nu pot spune nimic de bine;trebuia s-o fac ddin 4 in 4 ore,trebuia sa tin cont cate lichide consum,unde ma duc,cat stau,s.a.m.d,
nu mai vorbesc de infectiile urinare,care nu se mai terminau,desi am respectat cu strictete,normele de igiena;s-a intamplat,insa,la un moment dat ca respectivele catetere sa nu mai intre,facusem o strictura de uretra;
dupa inelungi discutii cu urologul,am decis,intr-un final si am optat pentru cateterul suprapubic si,din punctul meu de vedere,n-am gresit;
am eliminat in totalitate riscul de a avea scurgeri accidentale;
infectiile urinare au disparut,de 6-7 luni de cand il am nu s-a mai repetat;
se schimba si foarte usor si la un interval acceptabil,eu il schimb la o luna,dar merge f.bine si la 45 de zile.
;nu ma jeneaza in nici un fel,nu este deranjant.
 • Paul 007
 • Avatarul lui Paul 007
 • Deconectat
 • New Member
 • Posts: 4
 • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Managementul urinar #30543

Autocateterizare intermitenta pentru barbati


Click CC pentru romana

Detalii complete AICI
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Managementul urinar #30544

Autocateterizarea intermitenta pentru femei


Click CC pentru romana

Detalii complete AICI ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16139
 • Thank you received: 5257
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
 • Page:
 • 1
 • 2