Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Managementul intestinal

Managementul intestinal #219

Ca si in cazul vezicii urinare, controlul intestinal este asigurat de terminatiile nervoase de la baza coloanei vertebrale (nivelul S 2 – 4) si ca atare la majoritatea persoanelor cu traumatism vertebral acesta este afectat

FUNCTIONAREA SISTEMULUI INTESTINAL (APARATULUI DIGESTIV)

Alimentele ingerate ajung in stomac si apoi in intestinul subtire unde sunt digerate, iar proteinele, grasimile, carbohidratii, vitaminele si minerale folositoare sunt absorbite in corp. Ceea ce ramane ajunge in intestinul gros (colon). Mancarea este transferata dintr-un loc intr-altul prin intermediul miscarii peristaltice
In colon se absorb apa si sarea si se formeaza ceea ce se numeste materie fecala, stocata in rect pana la eliminare. Materiile fecale constau in alimente nedigerate (fibre), bacterii, celule ale peretiilor intestinului gros, acizi grasi si secretii intestinale, colesterol.
In momentul in care materiile fecale ajung in rect, peretii acestuia se strang si trimit catre creier un mesaj, identificat ca nevoia de defecatie. Daca materiile fecale nu sunt eliminate, ele se reintorc in colon unde este absorbita si mai multa apa, devenind tari, uscate si greu de eliminat (constipatie).

Evacuarea intestinala presupune urmatoarele etape:
- muschii de pe peretii rectului se contracta
- muschii sfincterului se relaxeaza
- pentru completarea defecatiei, presiunea abdominala poate fi ridicata prin tinerea respiratiei si contractarea diafragmei si prin contractarea muschilor abdominali

TIPURI DE SISTEME INTESTINALE
Tipul de sistem intestinal (digestiv) depinde de nivelul leziunii. La o leziune T12 sau mai sus, sistemul digestiv este reflex (automat sau spastic), iar sub nivelul T12 este flasc.

Sistemul reflex (spastic): reflexele care controleaza activitatea intestinala sunt intacte si ca atare musculatura intestinala, rectala si anala se poate contracta si defecatia este posibila la momentul ales de persoana.

Sistemul flasc: nu mai exista activitate reflexa si nici control muscular, iar rectul continua sa se umple cu materii fecale care vor aluneca afara cand acesta se va umple.

CONTROLUL DEFECATIEI

Pentru a evita constipatia sau ‘accidentele’ o persoana cu traumatism vertebro-medular trebuie sa invete sa controleze actul defecatiei. Acesta inseamna a obisnui organismul sa elimine materiile fecale la intervale regulate. Pentru aceasta de ajutor sunt urmarea unei diete, golirea rectului cu regularitate, exercitiile fizice si o pozitie adecvata in momentul evacuarii.

Regularitatea.
Se refera la obisnuinta de a defeca la intervale regulate si se fixeaza o anumita ora (in fiecare zi sau o data la doua zile). Se alege acel moment al zilei in care persoana sa nu fie antrenata in altceva.

Dieta.
Fiecare persoana reactioneaza diferit la anumite alimente. Fiecare dintre noi stie ce ii provoaca constipatie sau diaree. Totusi, o dieta bazata pe fibre – cereale, paine integrala, fructe uscate ajuta la evacuarea intestinala. Fibrele nu ingrasa; de fapt ele nu sunt digerate deloc si in schimb ajuta la formarea materiilor fecale. Alimentele care ar trebui evitate sunt ceapa, mazarea, varza sau cele foarte grase sau foarte acide, iar cele cu efect laxativ pot fi luate in locul medicamentelor. Se recomanda 2,3 litri de lichide pe zi.

Exercitiile fizice.
Miscarea si exercitiile pentru muschii abdominali, exercitiile de respiratie si ortostatismul nu sunt benefice doar pentru inima, circulatie si plamani, ci ajuta la digestie si la peristaltism.

Pozitia.
Este mult mai bine daca persoana cu traumatism vertebral poate sta in pozitie normala la toaleta, intrucat gravitatea contribuie la evacuarea intestinala, iar activitatea peristaltica este marita.

METODE DE EVACUARE


Sistemul reflex.
Evacuarea materiilor fecale se realizeaza, de regula, prin introducerea unor supozitoare cu 10 – 30 de minute inainte. De ajutor poate fi, de asemenea, o bautura fierbinte. Inainte de evacuare, poate fi nevoie sa se maseze abdomenul, iar dupa aceea de introducerea in anus a unui deget imbracat intr-o manusa pentru a verifica daca eliminarea a fost completa. Tot de folos poate fi un laxativ, luat inainte cu 12 ore.

Sistemul flasc.
Musculatura antrenata in defecatie nu mai este activa si ca atare se foloseste evacuarea manuala. Dupa masa este mai usor de realizat
Evacuarea din pozitia intins in pat.
Daca persoana are o leziune inalta, nu se poate transfera la toaleta sau are musculatura mainii grav afectata, va avea nevoie de un asistent care sa ii evacueze manual sistemul intestinal in timp ce sta in pat. Aceasta va sta pe partea dreapta, cu genunchii indoiti si apropiati de piept. Genunchii sunt mentinuti departati cu ajutorul unei perne si sub persoana este pusa o punga de plastic. Un deget, dat cu lubrifiant se introduce usor in rect, se roteste si apoi se extrage. Inainte de fiecare introducere se lasa o pauza de cateva secunde pentru a favoriza contractia intestinala si aducerea materiilor fecale mai aproape de anus.

Rectul si anusul sunt usor de ranit si de aceea, daca se folosesc degetele pentru evacuarea intestinala, acestea trebuie sa aiba unghile taiate scurt si ingrijite

COMPLICATII MEDICALE

Constipatia
Cauze: schimbarea dietei si rutinei zilnice, cantitate redusa de lichide, medicamente precum analgezicele (codeina, morfina) si antibioticele.
Simptome: evacuare ratata sau incompleta, dureri de cap, transpiratie, cresterea usoara a temperaturii, spasticitate, pierderea apetitului, voma si uneori eliminarea permanenta prin anus a unui lichid maroniu.
Tratament: laxative, evacuare manuala, evacuarea intestinala zilnica pana la reintrarea in normal.

Diareea
Cauze: mancare picanta, anumite antibiotice, infectii gastro-intestinale, constipatie severa (diareea poate fi efectul constipatiei; materiile fecale uscate, tari sunt retinute inauntru, iar apa din ele se scurge in afara)
Simptome: eliminarea frecventa si exploziva de materii fecale apoase, eliminare continua (mai ales cand este efectul constipatiei), disreflexia autonoma, crampe abdominale

Hemoroizii
Hemoroizii sunt vene varicoase din jurul sau din interiorul rectului.
Cauze: dificultatea de a defeca (fortari in cazul constipatiei), mobilitate redusa (mentinerea in aceeasi pozitie pe perioade lungi), circulatie deficitara, stimulare si evacuare manuala brusca, evacuare intestinala neregulata.
Hemoroizii complica procesul defecatiei, putand cauza infectii, disreflexie autonoma si se poate chiar apela la interventia chirurgicala pentru a- i elimina.

Fisurile anale
Reprezinta rupturi ale tesutului din jurul anusului datorate fortarilor prelungite sau a metodelor nedelicate de evacuare intestinala. La persoanele normale sunt extrem de dureroase, iar in cazul celor paralizate duc la cresterea spasticitatii si la disreflexie autonoma.
Tratament: alimente bogate in fibre, atentie sporita la introducerea supozitoarelor si la evacuarea manuala, lidocaina gel in loc de lubrifiant, imbracaminte foarte lejera, consult medical in cazul in care nu se vindeca repede.

Disreflexia autonoma
Apare la persoanele cu leziune peste T6 datorita supraincarcarii rectale si constipatiei.
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #903

Dar scaun cum aveti?

Folositi tuseul sau va bazati pe laxative sau purgative pentru a accelera procesul defelcatiei?

Eu 'ies' la 2 zile, consum ceaiuri care ma ajuta la o eliminare rapida... in rest seaman cu un bebe mic:P
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #990

Ce ceai ajuta la o eliminare rapida?Eu incerc sa ajut consumand acele ''amestecuri de legume mexicane''-mazare,porumb,morcov,teci verzi,telina,se gasesc in supermarketuri la pungi.
  • LUMINITA
  • Avatarul lui LUMINITA
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 200
  • Thank you received: 5
  • Karma: 6
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #995

LUMINITA a scris:
Ce ceai ajuta la o eliminare rapida?Eu incerc sa ajut consumand acele ''amestecuri de legume mexicane''-mazare,porumb,morcov,teci verzi,telina,se gasesc in supermarketuri la pungi.
ceaiul de crusin ...dar provoaca diaree ..
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #1001

Ceaiuri contra problemelor digestive

Pentru combaterea rapida a constipatiei dupa consumul de oua fierte tari si branza este bine sa se bea ceai din coaja de crusin si volbur, in parti egale. Tratamentul complet asociaza consumul de polen (miere), ulei vegetal si tarate de grau.

In caz de diaree, recomand ceai de 3 ori/zi, intre mese, din radacina de nalba, coaja de stejar, flori de coada soricelului, traista ciobanului, galbenele, soc, frunze de menta si pelin.

Balonarea abdominala dispare cu argila, ulei de menta sau ceai din fructe de coriandru, busuioc sau cimbru.

Greata se poate combate cu ceaiuri din: frunze de izma, busuioc, flori de levantica si cimbru.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #1024

Argila, adica sa rumegi pamant galben precum arborigenii prin Mozambic? :) ooo da, sigur imi va trece cu asa ceva :laugh:

Mai bine ceaiuri...!
  • versus
  • Avatarul lui versus
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Walk Again!
  • Posts: 24
  • Karma: 0
Ce nu te omoara te face mai puternic!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #2517

mi e imi place treaba cu degetu in rect
  • klaussy
  • Avatarul lui klaussy
  • Deconectat
  • Junior Member
  • Posts: 37
  • Thank you received: 1
  • Karma: 1
Ultima editare: by klaussy.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #2521

klaussy a scris:
mi e imi place treaba cu degetu in rect
haha ai grija cu bagarea degetului in rect ....ridica tensiunea si s-ar putea sa-ti iasa ochii din cap si un eventual hartz attack claussy .lol.:laugh:
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #4721

Pentru a nu a mai avea nevoie de tuseu, clisma...au aparut si la noi in RO . Bine ca nu mai fac comanda inafara

https://www.enatural.ro/afectiuni/microclisme-pentru-evacuare-adulti.html
https://www.enatural.ro/afectiuni/microclisme-pentru-evacuare-copii.html
  • vmirela
  • Avatarul lui vmirela
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Posts: 173
  • Thank you received: 6
  • Karma: 4
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit link
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #5822

Supozitoarele care contin Bisacodyl sant foarte eficiente ...in SUA sant denumite magic bullet.Se gasesc si la noi in farmacii.
https://www.i-medic.ro/medicamente/tractul-digestiv-si-metabolism/laxative
  • adi chicago
  • Avatarul lui adi chicago
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Dum spiro ,spero
  • Posts: 2545
  • Thank you received: 64
  • Karma: 17
never give up hope
Ultima editare: by adi chicago.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #5840

cred ca miscarea si aerul ajuta sa eviti constipatia. eu personal ies normal de 2 ori pe si cu scaunul , le-am spus unor prieteni si mi-au spus ca nu sunt sanatoasa.:D:D::D:D........eu ma simt bine asa si cred ca am o digestie buna si rapida.
fiecare dintre noi trebuie sa incercam tot felul de alimente, sa facem un mic experiment sa constatam ce ne face bine si ce nu.
recomand mancare putina si mese dese, legume si fructe la greu si minim 2 litri de apa pe zi , aer curat si sa vezi ce usor o sa iesiti cu scaunul.
  • Iozefina
  • Avatarul lui Iozefina
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Enervez in rate lunare!
  • Posts: 212
  • Thank you received: 53
  • Karma: 5
Fi impecabil in ceea ce spui!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #5849

Si eu folosesc laxative pe baza de bisacodyl: dulcolax si acum am descoperit Stadalax. Ca si dulcolaxul Stadalaxul contine 5 mg de bisacodil dar costa intre 3,4-5 lei pe cand dulcolaxul costa 14,7-16 lei.
  • Paula
  • Avatarul lui Paula
  • Deconectat
  • Premium Member
  • Posts: 80
  • Thank you received: 4
  • Karma: 3
Cine traieste cu speranta va muri postind
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Managementul intestinal #13340

Pastilele si supozitoarele pe baza de bisacodil (DULCOLAX, LAXAMAG, STADALAX) nu ma mai pot ajuta. Ceaiurile nici atat. Ce alte medicamente folositi?
  • Paula
  • Avatarul lui Paula
  • Deconectat
  • Premium Member
  • Posts: 80
  • Thank you received: 4
  • Karma: 3
Cine traieste cu speranta va muri postind
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Managementul intestinal #29249

CURATAREA INTESTINELOR

Sedentarismul favorizeaza autointoxicatia. Clismele nu reprezinta o solutie. Ele produc constipatie, tulbura peristaltismul. Metoda ideala este SHANK PRAKSHALANA .

Apa (usor sarata) absorbita pe gura ajunge in stomac unde, condusa de miscari simple, parcurge tot intestinul pana la iesire. Daca aceasta nu se produce imediat, sau cel putin dupa un interval de 5 minute, se vor reface din nou miscarile indicate, fara a se mai bea apa, apoi ne reintoarcem la toaleta. Daca, in mod cu totul exceptional, rezultatul nu se produce, va trebui sa amorsam evacuarea, eventual printr-o clisma cu ½ l apa, cu mijloace obisnuite (irigator).

Odata ce sifonul a fost amorsat, sau de indata ce primele scaune au aparut, restul urmeaza in mod automat.

Dupa fiecare trecere la toaleta, dupa folosirea hartiei uzuale, se va spala anusul cu apa calduta, si se va sterge, ungandu-l cu ulei pentru a preveni o iritatie datorata sarii.

Dupa aceasta prima trecere la toaleta, trebuie:
  • • sa bei din nou un pahar cu apa calda sarata.
  • • sa efectuezi toate miscarile si sa te intorci la toaleta, caci de fiecare data va avea loc o noua evacuare.
Se va continua astfel alternanta baut apa calda sarata - exercitii - W.C. pana ce apa iese tot asa de curata si limpede ca la intrare, ceea ce, dupa gradul de acoperire cu coaja a colonului corespunde absorbtiei a 10-14 pahare de apa sarata, rareori necesitand mai mult.

Atunci cand esti satisfacut(a) de rezultat sau cu alte cuvinte de indata ce apa va fi indeajuns de curata, dupa cum doresti, vei putea:

a) sa nu mai faci nimic, si in aceasta situatie vei mai merge inca de cateva ori la toaleta, in ora care va urma, acesta fiind singurul inconvenient.

b) sa consumi 3 pahare de apa calda nesarata si sa iti provoci relexul vomitativ (VAMANA DHAUTI), acesta dezamorseaza sifonul si goleste complet stomacul. In general yoginii fac intotdeauna VAMANA DHAUTI dupa SHANK PRAKSHALANA.

Pregatire:

Lasi sa se incalzeasca apa sarata intr-un dozaj de 5-6 grame sare la litru, ceea ce reprezinta mai putin decat concentratia serului fiziologic (o lingura, rasa, cu sare, la un litru apa); obligatoriu apa sa fie sarata, caci daca este pura va fi absorbita prin osmoza, strabatand mucoasa intestinala si fiind evacuata pe cale normala ca urina, si nu prin anus cum e de asteptat la aceasta procedura.

Daca apa iti se pare prea sarata la gust, poti sa-i reduci concentratia pana cand ti se va parea acceptabila.

Momentul propice:

Dimineata pe nemancate. Vei tine cont ca tehnica dureaza mai mult de o ora. In acea zi si nici a doua zi nu se fac asanas (exercitii de yoga) si nici un fel de efort.

Mod de executie:

Iata schema desfasurarii complete a purificarii, in afara de miscarile necesare pentru a asigura trecerea apei de-a lungul tubului digestiv, care vor fi descrise mai departe:

1. bei un pahar cu apa sarata calda (temperatura va fi precum a unei supe calde);

2. imediat dupa aceea se vor executa toate miscarile prescrise;

3. bei apoi inca un pahar de apa, care va fi urmat din nou de intreaga serie de miscari.

Continui astfel absorbtia cate unui pahar de apa sarata cu exercitiile indicate.

In timp ce faci SHANK PRAKSHALANA, datorita grupajului de miscari, apa trece aproape imediat in tubul digestiv, fara a cauza senzatie de greata. Va trebui sa continui alternanta: absorbtie apa - miscarile indicate, pana ce ai baut 6 pahare in total. In acest moment trebuie sa mergi la toaleta. In mod normal, o prima evacuare se produce instantaneu, fecalele normale muiate sunt urmate de scaune si mai moi, apoi lichide (galbui).

Cauze ale unui eventual esec:

Dupa ce ai consumat 4 pahare de apa, de exemplu, simti o senzatie de supraincarcare ce ajunge pana la greata, aceasta inseamna ca gatul pilorului nu se deschide cum ar trebui. Odata insa ce sifonul este amorsat nu mai exista nici un fel de dificultate, si poti continua linistit(a). Este posibil ca la unele persoane un dop de gaze, datorat fermentatiei, sa impiedice amorsarea normala a sifonului. In acest caz, este suficient sa apesi in mod ferm abdomenul cu mainile, realizand masajul abdominal (sahaj agnisar dhauti) sau sa faci lumanarea (sharvangasana) in afara seriei de exercitii indicate.

In situatia cea mai nefavorabila, atunci cand apa nu paraseste deloc stomacul, ai de ales între 2 solutii:

1. sa faci „vamana dhauti”, sau cu alte cuvinte sa golesti continutul stomacului, gadilind la baza limbii cu trei degete, pentru a declansa reflexul vomitativ;

2. sa nu faci nimic, apa evacuandu-se de la sine, progresiv, sub forma de urina.

Dupa spalarea intestinelor prin acasta metoda este absolut necesar sa te odihnesti si sa eviti frigul.

Prima masa:

Dupa ce ai terminat SHANK PRAKSHALANA trebuie in mod imperativ sa mananci cel putin la o jumatate de ora si cel mai tarziu la o ora. Este categoric interzis sa lasi tubul digestiv gol mai mult de o ora!

Prima masa va fi alcatuita din: orez alb (nu orez complet sau cu coaja, care ar irita mucoasa intestinala) fiert in apa, chiar foarte bine fiert, astfel incat boabele sa se topeasca in gura. El poate fi servit in bulion putin sarat, dar fara piper; eventual poate fi insotit de morcovi bine fierti. La aceasta prima masa este absolut necesar sa se consume cel putin 40 grame unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului, fie sa-l mananci direct dintr-o lingura.

In caz ca-ti lipseste, orezul poate fi inlocuit cu paste fainoase (macaroane, spaghete) cernute cu branza tare, razuita sau cu o fiertura de grau ori ovaz.

Important:

In nici in caz orezul nu va fi fiert in lapte. Timp de 24 de ore care urmeaza dupa aceasta tehnica este absolut interzis sa consumi lapte sau sa mananci iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, in timpul acelorasi 24 de ore alimentele sau bauturile acide (aceasta este una din ratiunile interzicerii iaurtului), fructele si legumele crude sunt interzise. Painea este permisa numai la a doua masa. Toate branzeturile cu pasta tare sau semitare sunt permise; sunt absolut interzise branza alba si branzeturile fermentate, cascavalul de Bries, sau branza Camembert.

Dupa 24 de ore poti reveni la regimul tau alimentar obisnuit, evitand orice exces de carne.

Bauturi:

Absorbtia apei sarate va antrena cu sine, prin osmoza, o parte din lichidele organismului catre tubul digestiv. Este deci normal sa simti o sete accentuata dupa ce ai terminat. Este absolut necesar sa nu consumi lichide, nici macar apa curata, pana dupa prima masa, caci vei continua sa alimentezi sifonul si vei merge fara incetare la toaleta.

Dupa ce ai mancat prima data, poti sa bei moderat apa sau infuzii usoare (tei, menta), apa minerala deloc. Alcoolul este strict interzis in intervalul de 24 de ore care urmeaza.

Nu trebuie sa te surprinda daca scaunele nu vor aparea decat dupa 24 sau 36 de ore. Ele vor fi acum galben - aurii si inodore, precum acelea ale unui bebelus.

Aceasta tehnica trebuie efectuata de cel putin doua ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. Cei care vor insa sa se purifice foarte bine, se pot supune la aceasta o data pe luna.

Celebrul yogin Brahmachari indica chiar sa se faca SHANK PRAKSHALANA la fiecare interval de 15 zile.

In cazurile de intoleranta la sare se poate recurge la o fiertura de praz, morcovi sau alte legume, chiar bulion.

Persoanele constipate pot sa realizeze SHANK PRAKSHALANA in fiecare saptamana dar numai cu 6 pahare de apa. In acest caz ciclul se realizeaza intr-o jumatate de ora. Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului. Unul dintre avantaje este ca nu slabeste peretii colonului.

Efecte binefacatoare:


Primul efect este de ordin eliminatoriu, prin evacuarea totala a sedimentelor incrustate in mucoasa intestinului gros.

Practicantii carora o evacuare cotidiana le dadea iluzia ca nu au fost si ca nu sunt constipati vor constata ca in materiile fecale sunt eliminate coji, samburi, fire de par, etc., toate acestea fiind incrustate in intestin de luni sau chiar de ani de zile.

Prin SHANK PRAKSHALANA toate aceste murdarii sunt eliminate, pericolele de intoxicare datorate prezentei toxinelor in permanenta distilare sunt suspendate.

Posibil ca efectele benefice sa nu apara imediat, dar ele nu vor intarzia: dupa 2-3 zile, manifestandu-se prin prospetimea mirosului respiratiei, printr-un un somn mai bun, prin disparitia eruptiilor sau a cosurilor de pe fata sau de pe corp. Toate acestea se mentin, cu conditia de a alege un regim alimentar, fara exces de carne.

Vei constata rapid disparitia mirosurilor corporale. Transpiratia devine inodora, putand astfel sa renunti la deodorante cu efecte nocive. Pielea in general, si mai ales tenul, devine luminos, privirea devine stralucitoare si magnetica. Acest procedeu nu este numai pur eliminatoriu, el fiind in acelasi timp si tonic. Prin SHANK PRAKSHALANA se stimuleaza profund ficatul, aceasta constatandu-se dupa culoarea primelor scaune. El actioneaza si asupra celorlalte glande anexe ale tubului digestiv, in special asupra pancreasului. Cazuri de diabet putin pronuntate sunt tratate in spitalele yogine (India) punandu-l pe pacient sa faca SHANK PRAKSHALANA la fiecare doua zile timp de doua luni, aceasta realizandu-se in paralel cu un regim alimentar adecvat, fiind asociata cu tehnici respiratorii (pranayana) si alte metode yogine. Glandele lui Langerhans, situate in pancreas vor secreta mai multa insulina sub efectul stimulator al acestei tehnici.

Curatirea completa a tubului digestiv antreneaza o asimilare corecta a hranei si ii va face pe cei slabi sa se implineasca fizic armonios iar cei cu kilograme in plus sa piarda din greutate.

Contraindicatii:

La SHANK PRAKSHALANA interdictiile sunt putin numeroase: persoanele suferind de ulcer in forma grava trebui sa se abtina si sa-si trateze intai ulcerul. Persoanele suferind de afectiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colita acuta, apendicita acuta sau afectiuni grave ca tuberculoza intestinala sau cancer, trebuie sa nu practice. Cazurile de colita cronica pot fi totusi ameliorate prin SHANK PRAKSHALANA in afara perioadelor de criza.

Aceste contraindicatii nu sunt totusi absolute. In India se intalnesc cazuri de dizenterie vindecata radical prin SHANK PRAKSHALANA, la spitalele yogine, chiar atunci cand bolnavii fusesera tratati luni de zile prin metode clasice fara a se vindeca. SHANK PRAKSHALANA este foarte eficienta pentru a completa tratamentul oxiurozei. Intregul continut al intestinului fiind evacuat, in aceasta situatie viermii (si ouale) sunt antrenati afara.

Grupajul de miscari necesare in SHANK PRAKSHALANA

Introducere:

Pentru a conduce apa prin tubul digestiv pana la iesire trebuie sa faci un grupaj de 4 miscari: fiecare trebuie sa fie repetata de 4 ori pe fiecare parte in mod alternativ, intr-un ritm suficient de rapid. Seria completa nu ia mai mult de 2 minute si jumatate.

Miscarile nr. 1, 3 si 4 se pornesc spre stanga, iar miscarea nr. 2 este singura care va fi pornita spre dreapta.

Prima miscare:

Pozitia de pornire in picioare, talpile departate la aproximativ 30 cm, degetele inlantuite cu palmele orientate in sus, spatele drept, se va respira normal, de voie.

Fara a face sa se rasuceasca bustul inclina-te mai intai spre stanga, apoi fara oprire in pozitia finala revii pentru a te inclina pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori aceasta miscare dubla, facandu-se deci opt inclinari alternative la stanga si la dreapta. Aceste miscari deschid pilorul si la fiecare inclinare o parte din apa paraseste stomacul in duoden si intestinul subtire.

A doua miscare:

Aceasta face ca apa sa inainteze in intestinul subtire. Pozitia de pornire este aceeasi: in picioare cu talpile departate. Se va intinde bratul drept la orizontala si se va indoi bratul stang pana cand aratatorul si degetul mare ating clavicula dreapta.

Urmeaza o rotatie a trunchiului, indreptand bratul intins catre spate, cat mai departe cu putinta. Se va privi varful degetelor. Nu te opresti la sfarsitul cursei ci revii imediat la pozitia de plecare. Continua miscarea si in cealalta parte. Aceasta dubla miscare va fi repetata de 4 ori: se vor face deci 8 miscari de rotatie a trunchiului spre dreapta si spre stanga.

A treia miscare:

Apa continua sa inainteze in intestinul subtire si va patrunde in intestinul gros datorita acestei miscari. Se va efectua o varianta a cobrei (bhujangasana) in care numai degetele de la picioare si palmele ating solul (ca la flotari in pozitia de plecare). Bratele intinse. Foarte important: picioarele sunt departate la circa 60 cm. Cand pozitia este luata, intorci capul, umerii si trunchiul pana ce ajungi sa privesti calcaiul opus (deci daca incepi rotatia pe stanga vei privi calcaiul drept). In continuare revii la pozitia de plecare si reincepi pe cealalta parte. Se va repeta de 4 ori pe fiecare parte, in total 8 rotatii.

A patra miscare:


Apa ajunsa la extremitatea intestinului gros va fi condusa prin colonul sigmoid datorita celei de-a patra miscari, cea mai complicata din serie, cu toate ca este accesibila oricui, cu exceptia persoanelor suferind de genunchi sau menisc. Aceste persoane vor recurge la varianta de inlocuire.

Pozitia de pornire: pe vine, picioarele departate la 30 cm, calcaiele fiind orientate catre exteriorul pulpelor si nu sub fese. Mainile sunt asezate pe genunchi, care la randul lor sunt indepartati la aproximativ 50 cm. Se va roti trunchiul si se va aseza genunchiul stang la sol in fata piciorului opus. Palmele imping in mod alternativ pulpa dreapta catre partea stanga si pulpa stanga catre partea dreapta, astfel incat sa comprime jumatatea inferioara a abdomenului pentru a apasa colonul. Se va privi cat mai mult in spate, rasucindu-se capul pentru a se accentua torsiunea trunchiului si pentru a mari presiunea asupra abdomenului.

Aici este absolut necesar sa se inceapa prin punerea genunchiului stang la sol, pentru a se comprima mai intai partea dreapta a abdomenului, apasandu-se astfel mai ales colonul ascendent. Aceasta dubla miscare se va executa de 4 ori (deci 8 torsiuni).

În caz ca nu poti executa cea de-a patra miscare, vei recurge la varianta de inlocuire.

Varianta de inlocuire:

Pozitia de plecare: asezat la sol, picioarele intinse, trunchiul ridicat, sprijin pe bratele intinse. Se indoaie piciorul drept si se trece peste stangul, punandu-se in acelasi timp palma dreapta pe talpa piciorului si se rasuceste trunchiul mult spre stanga, privind inapoi. Se revine imediat si se executa miscarea si pe cealalta parte. Se fac patru torsionari pe fiecare parte.

sursa
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re:Managementul intestinal #29833

ARGILA SE GASESTE IN FARMACII.
SE POATE FOLOSI IN MAI MULTE FELURI:
SE LASA IN APA PANA A2A ZI, SE BEA APA
  • VASILESCU
  • Avatarul lui VASILESCU
  • Deconectat
  • Elite Member
  • SUNT UN SIMPLU MURITOR. DE UN LUCRU-MI PARE RAU CA
  • Posts: 212
  • Thank you received: 102
  • Karma: 0
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.