Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Tratament cu toxina botulinica

Tratament cu toxina botulinica #2299

Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor. Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii.
De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta, numita acetilcolina, transmite acest mesaj de la nerv la muschi. Atunci, acesti muschi devin spastici (spasme) sau capata pozitii contorsionate, de multe ori provocand durere. Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel comanda anormala de la creier. Aceasta reduce spasmul muscular, posturile anormale, cat si durerea asociata.
Aceasta bacterie produce 7 tipuri de toxina botulinica. Doar tipul A si tipul B sunt disponibile pe piata. Tipul A se gaseste sub denumirea de Botox iar tipul B ca Myobloc. Arta injectiilor cu toxina botulinica consta in selectia corecta a muschilor si stabilirea dozei adecvate, care reduce spasmele muschilor fara a determina paralizia completa a acestora. Uneori, este folosit un electromiograf pentru ghidarea injectiilor. Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile, si dureaza in medie aproape trei luni. E nevoie de reinjectarea acesteia pentru mentinerea efectului.

Indicatii

Este folosita pentru afectiuni care se insotesc de contractii musculare anormale. Nu vindeca aceste boli, dar amelioreaza simptomele.
Indicatiile aprobate de catre Administratia Nationala a Medicamentului (FDA - Food and Drog Asociation) pentru Botox sunt:

- distonia cervicala la adulti (torticolis - o afectiune in care apare o pozitie anormala a capului si durere de gat)

- spasm hemifacial la pacienti cu varsta de peste 12 ani sau mai mult

- blefarospasm (inchiderea puternica, necontrolata a pleoapelor)

Totusi, de-a lungul anilor, toxina botulinica a fost utilizata cu succes pentru multe ca un tratament "fara indicatie de electie".
Aceste afectiuni includ:

- spasticitatea (datorita unui accident vascular cerebral, sclerozei multiple, paraliziei cerebrale sau traumatismelor craniene)

- distonia (posturi involuntare de torsiune) bratelor sau picioarelor

Efectele adverse:

Ca si la orice alta injectie, pot aparea durerea, sangerarea usoara sau riscul de infectie. Efectele adverse specifice pentru toxina botulinica depind de locul injectarii:

- daca se injecteaza prea mult in gat, poate duce la dificultatea de a tine capul drept sau la tulburari de deglutitie (inghitire)

- injectarea in jurul ochiului poate duce la diplopie (vedere dubla), caderea pleoapelor sau ochi uscati

- injectarea in brat poate duce la slabiciune la strangerea mainii

- uneori, poate determina simptome asemanatoare gripei.

Aceste efecte adverse sunt temporare. Trebuie luat in considerare ca tratamentul cu toxina botulinica este costisitor.
  • Lavy
  • Avatarul lui Lavy
  • Deconectat
  • Elite Member
  • Visele nu zboara daca nu le dam aripi.
  • Posts: 204
  • Thank you received: 5
  • Karma: 5
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tratament cu toxina botulinica #7495

Recomandarile mediului specialist privitoare la tratametul cu toxina botulinica.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Tratament cu toxina botulinica #7901

Tratamentul cu botox l-a ajutat sa mearga din nou, dupa 20 de ani in care a stat in scaunul cu rotile

Folosit mai ales in randul vedetelor, ca tratament de infrumusetare, botox-ul are nu doar efecte cosmetice, ci si medicale. O dovedeste cazul unui australian, paralizat mai bine de 20 de ani, si care merge din nou, in urma unui tratament cu toxina botulinica.

Potrivit "The Telegraph", Russell McPhee, in varsta de 49 de ani, a suferit un atac cerebral la 26 de ani si de atunci nu a mai putut sa mearga. Dar, in urma injectiilor cu popularul tratament anti-imbatranire, acum poate merge fara ajutor pana la 20 de metri.

"Am simtit ca viata mea s-a terminat. Mi-am pierdut serviciul, sotia m-a parasit, am ajuns sa nu mai am nimic. Am crezut ca o sa mor intr-un scaun cu rotile", a declarat britanicul.
Starea acestuia s-a imbunatatit rapid dupa ce a fost injectat cu toxina botulinica la Spitalul St John of God Nepean Rehabilitation din Frankston, Victoria. Dupa doar o luna de zile putea sa stea pe propriile picioare si sa mearga pe distante mici.

"Viata mea a inceput din nou. Am vazut oameni plangand cand si-au dat seama ca stau langa scaun. Barbati puternici, indivizi cu care am fost la scoala si cu care am facut sport lacrimeaza cand ma vad", povesteste Russell.

Botox-ul este un tratament acceptat pentru tipul de paralizie asociata, cel mai adesea, cu atacurile cerebrale. A fost folosit pentru a trata spasmele musculare cu ani de zile mai inainte de a fi adoptat pentru uzul cosmetic. Cu toate astea, pacientii se recupereaza cel mai bine daca sunt tratati la putin timp dupa atac si o refacere atat de dramatica, dupa atata timp de paralizie, este foarte rara.

Doctorul lui Russel, Nathan Johns, a spus ca vointa puternica a barbatului l-a ajutat sa mearga din nou. In plus, acesta a precizat ca de obicei, tratamentul cu botox indeparteaza rigiditatea corporala prin relaxarea muschilor, in acelasi timp slabindu-i, ceea ce inseamna ca pacientul nu isi recapata dintr-o data mobilitatea. "Dar Russell a avut o neobisnuita putere in muschi, in ciuda faptului ca a stat intr-un carucior cu rotile atata timp", a mai adaugat doctorul, conform precizarilor "The Telegraph".
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel. Motiv: edit
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.