Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Atacul de panica

Atacul de panica #27073

Unul din zece oameni poate suferi de un atac de panică, la un moment dat, în viaţă.
Fară să fie periculos din punct de vedere medical, acest acces nervos poate fi o experienţă neplăcută, ba chiar traumatizantă. Învaţă cum să reacţionezi!

Primele semne care anunţă că urmează să ai un atac de panică sunt: incapacitate respiratorie, accelerarea bătăilor inimii, durere în piept, leşin şi ţiuit. Dar cea mai comună reacţie este teama acută de moarte. Aceste accese durează doar câteva secunde, dar efectul lor poate persista până la o oră. Intensitatea sa maximă - spun specialiştii - se înregistrează în primele 20 de minute. Deşi nu este o afecţiune gravă, odată ce ai trecut printr-o experienţă de genul acesta, rămâi cu teama că se poate repeta oricând. Unul din motivele care provoacă aceste stări este excesul de adrenalină. Aceasta îţi face inima să pulseze mai repede şi dezvoltă teama care, la rândul ei, produce şi mai multă adrenalină. Pe sistemul bulgărelui de zăpadă, senzaţiile devin din ce în ce mai puternice, până când ajung insuportabile.
Cum sa le faci fata?

1 Dacă simţi că te sufoci, fă-ţi un con din hârtie şi respiră prin el. Dacă nu ai hârtie la îndemână, fă-ţi palmele căuş. Vei avea tendinţa să respiri mai mult decât normal, de teamă să nu te asfixiezi. Continuă până simţi că ţi s-a stabilizat respiraţia. Pentru că, oricum, ai inspirat o cantitate mai mare de oxigen şi te simţi ameţită.

2 Schimbă-ţi modul de viaţă - fă exerciţii fizice în fiecare zi. În acest fel, vei arde adrenalina în exces. Evită alcoolul şi ţigările. Mănâncă regulat şi evită fastfood-urile şi băuturile carbogazoase.

3 Nu încerca să opreşti un atac de panică! Cu fiecare efort suplimentar vei mări nivelul de adrenalină. Mai degrabă, acceptă că această cascadă de temeri accelerate va veni, dar va şi dispărea în scurt timp.

4 Nu te închide în tine! Vorbeşte cu cineva de încredere despre problema ta. Simplul fapt de a conştientiza că ai o problemă este primul pas către rezolvarea ei.

5 Concentrează-te asupra unui detaliu exterior în timpul atacului de panică. Încearcă să asculţi muzică sau gândeşte-te la un moment extraordinar din viaţa ta.

6 Învaţă câteva tehnici de relaxare. Întinde-te pe spate şi închide ochii. Respiră uşor. Relaxează fiecare parte a corpului, puţin câte puţin, de la picioare spre cap. Lasă-ţi corpul greu şi mintea liberă. După 20 de minute, ridică-te, respiră adânc şi întinde-te.

7 Sentimentele tale nu sunt altceva decât semnele unui sistem nervos sensibil. Totul porneşte de la creier. Deci rezolvarea trebuie căutată tot aici. Obişnuieşte-te să gândeşti pozitiv şi să ai încredere în tine.

8 Nu te expune la stres inutil. Menajează-te, pentru că, în timpul unei crize, nimeni, în afară de tine, nu te poate ajuta.
Unica.ro
P.S. Poza din articol, nu mi s-a parut relevanta, avand in vedere continutul!
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru

Rasp: Atacul de panica #32233

CAZ INCREDIBIL: Un tânăr sub 30 de ani are creier de peste 80 de ani


Un tânăr sub 30 de ani a fost diagnosticat cu creier de peste 80 de ani din cauza unei traume emoţionale majore din prima parte a copilăriei, acesta fiind numai unul din cei care suferă de boli neurodegenerative precoce, tratate în cadrul programului AgeingWell.



Sunt 81 de pacieţi români în cadrul programului european de tratament AgeingWell, coordonat în România de medicul Luiza Spiru, preşedintele Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.

"Cea mai mare surpriză a mea a fost un pacient de 29 de ani şi jumătate, avocat. A venit la mine pentru tulburări de atenţie, de concentrare. Avea un creier cu traume emoţionale majore din prima parte a copilăriei, o viaţă în care nu s-a respect personal, adicţii. Diagnosticul - creier de peste 80 de ani. Adică, patologie neurodegenerativă precoce, popular, Alzheimer precoce", a explicat medicul Luiza Spiru.

Pacienţii înscrişi în program sunt tineri şi au deficit cognitiv lejer, aflându-se înainte de stadiul de boală de memorie, a explicat Spiru.

Pentru a nu dezvolta o astfel de boală, creierul trebuie menţinut tânăr, cu un anternament cognitiv de cel puţin zece minute pe zi, constând în exerciţii de brain fitness, citind mult zilnic, bucurându-ne de frumos, fără a ignora anxietatea, depresia şi pierderea în greutate, a continuat preşedintele Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.

De obicei, femeile pierd în greutate de regulă cu zece ani înainte să apară o boală de memorie reală, iar oscilaţiile în greutate atrag atenţia flagrant asupra unor tulburări congnitive.

"Bucuraţi-vă de frumos, de aer liber, de plimbare, de tot ce vă face plăcere. Dacă nu aveţi meserie vocaţională, găsiţi-vă hobby-uri. Pentru că numai ele vă vor ajuta să vă bucuraţi de ce este important. Staţi cu copiii, jucaţi-vă cu ei, învăţaţi de la ei, coborâţi-vă la mintea lor şi urcaţi la nivelul lor emoţional", a mai spus medicul.

Spiru a mai explicat că îmbătrânirea şi orice patologie asociată acesteia, mai cu seamă bolile neurodegenerative, sunt cauzate de o multitudine de factori interni oprganismului şi din mediul exterior. De aceea, ele necesită o abordare complexă, dar integrată, pe oricare dintre cele trei paliere majore ale actului medical: prevenire, diagnostic, personalizarea tratamentului medicamentos şi nemedicamentos.

Stresul de orice fel, de la cel alimentar, climatic şi de mediu, familial şi de la locul de muncă, la cel emoţional şi relaţional, atunci când devine agresiv, are impact major în declanşarea bolii, dacă organismul este vulnerabil epigenetic.

"Progresul ştiinţific şi tehnic actual ne permite să spunem că susceptibilitatea la boală şi declanşarea acesteia îşi au sediul în evenimente critice la nivel molecular. Putem spune că acestea au ca mecanism fundamental citirea defectuoasă a informaţiei stocate în AND, care asigură funcţionarea normală a organismului", a arătat Spiru

Cu alte cuvinte, responsabilă de predispoziţia la boala şi declanşarea acesteia este alterarea modului de exprimare a genelor, adică mutaţii epigenetice, sub acţiunea factorilor de mediu agresivi (care depăşesc capacităţile de adaptare ale organismului), precum modificarea rapidă şi radicală a hranei şi obiceiurilor alimentare, creşterea tot mai dramatică a poluării ambientale, acutizarea competiţiei pentru supravieţuire economică şi inserţie în societate, în contextul creşterii globale a populaţiei.

Cumulate, acestea se transmit la descedenţi, care vor fi şi mai vulnerabili. "Vorbim aici de responsabilitatea transgeneraţională. Nu doar îmbătrânirea globală este responsabilă de «criza Alzheimer» şi explozia bolilor degenerative, inclusiv cancer, diabet, boli cardiovasculare. Devine tot mai clar că stilul de viaţă impus în special de ultimul secol, prin modificări severe ambientale, familiale, sociale, războaie economice şi politice cu impact masiv şi extins, este la fel de responsabil", a mai explicat Luiza Spiru.

Vestea cea bună este că, spre deosebire de mutaţiile genetice, responsabile de bolile degenerative cu caracter familial, care sunt mult mai rare, mutaţiile epigenetice sunt reversibile.

"Funcţionarea aberantă a genelor responsabile de o patologie sau alta poate fi resetată, adusă la normal, precum resetarea unui soft atunci când a luat-o razna", a mai spus Spiru, explicând că individul nu poate fi izolat de factorii de mediu agresivi, dar poate fi educat şi asistat pentru a le face faţă şi a contracara efectul lor primejdios.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6788
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.