Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:
  • Page:
  • 1
  • 2

SUBIECT: Maladia EBOLA

Maladia EBOLA #38678

Ebola este o febra hemoragica mortala, care a ucis pana acum un numar imens – si care va ramane nestiut – de oameni. Ebola este produsa de un virus ex­trem de agresiv, la care omul e foarte sensibil. Virusul a fost iden­tifi­cat pen­tru prima oara in 1976, in Yanbuku, Zair (actualmente Republica Demo­cra­tica Congo), in apropierea unui rau cu numele Ebola. Intr-un rastimp de doua luni, o febra hemo­ragica necunoscuta a lovit 318 oa­meni, dintre care au supravietuit doar 38.



De atunci, boala s-a manifestat in Africa Centrala de 14 ori, de fiecare data brusc si dramatic, izbucnind parca din jungla. Scenariul este de fiecare data acelasi, coplesitor si teri­fiant: oamenii incep sa sangereze si mor unul dupa altul in chinuri. Oroa­rea dureaza cateva saptamani, la sfarsitul carora noua zecimi dintre cei atinsi se prapadesc. Apoi, epidemia se stinge la fel de brusc cum a apa­rut. Iar supravietuitorii incearca sa traiasca mai departe viata care le-a ramas, asa cum mai poate fi ea dupa ce ti-ai vazut familia pierind sub ochii tai.

Medicii si biologii incearca de treizeci de ani sa dezlege enigmele acestei boli. Cauza ei e clara: infectia cu virusul numit Ebola. Ceea ce a ramas necunoscut sunt rezervoarele naturale de virus. In limbaj medical, rezervoare naturale sunt acele specii de animale care poarta agentul patogen fara a se imbolnavi ele insele, dar care pot transmite virusul, pe diferite cai, altor specii, sensibile la actiunea lui. Nu intotdeauna virusul trece de la specia-rezervor direct la om; transmiterea se poate face prin verigi intermediare. Acest lant complicat, cu tot cu inceputul sau, trebuia scos la lumina de cercetatori.

Totusi, unde incepe lantul fatal? De cativa ani, in lumea medicala s-a raspandit o banuiala: oare nu cumva in tragedia Ebola sunt implicati, dintre atatea misterioase mamifere ale Africii, liliecii?

In Africa traiesc peste 200 de specii de lilieci. Pentru dezlegarea puzzle-ului era nevoie de un program de cercetare complex, care presupunea capturarea liliecilor, prelevarea probelor biologice de la acestia, analiza probelor, cultivarea virusului in laborator etc.

Trei specii, Hypsignathus monstrosus, Myonycteris torquata si Epomops franqueti, au fost „depistate pozitiv“: in organismele unor indivizi sanatosi au fost gasiti anticorpi specifici si fragmente din genomul virusului Ebola. Faptul ca liliecii erau infectati, dar ramasesera sanatosi, a condus la concluzia ca aceste trei specii sunt rezervoare naturale pentru temutul virus.

Ideea este sprijinita de observatii epidemiologice: maladia Ebola apare intotdeauna in jurul lunii octombrie. La vremea aceasta a anului, in Africa este sfarsitul sezonului secetos. Putini arbori mai au fructe, iar pe acestia liliecii frugivori (care se hranesc cu fructe) se aduna intr-un numar urias. Maimutele, si ele amatoare de fructe, viziteaza aceiasi arbori. Eric Leroy presupune ca asemenea intalniri intre specii permit contaminarea maimutelor. In plus, in acest anotimp liliecii aduc pe lume pui – lucru care implica eliminarea placentelor, pierderi de sange, adica tot atatea ocazii de raspandire a virusului. Nu este exclus ca unii pui nou-nascuti de lilieci sa moara si sa fie atinsi si manuiti de maimute, care sunt curioase din fire – este opinia aceluiasi cercetator. De aici, lucrurile devin mai clare, intrucat intre oameni si maimute exista, asa cum am mentionat, numeroase contacte care fac posibila contaminarea.

Asadar, liliecii pot ucide oameni – dar nu sugandu-le sangele, cum cred, naiv si eronat, atatea persoane, ci pe o cale mai ocolita, desi tot fatala –, actiune de care, insa, nu sunt catusi de putin vinovati. Ebola nu si-a dezvaluit inca toate secretele dar, pornind de la aceste ultime descoperiri privind rolul liliecilor, cercetatorii au de acum schitate cateva cai de urmat. Relatiile dintre locuitorii Africii si mediul in care traiesc – cu tot ce implica ele – trebuie reanalizate, iar datele obtinute vor sta la baza unor politici si campanii de prevenire a epidemiilor. Iar faptul ca exista specii de mamifere imune la actiunea virusului mortal da sperante pentru viitor. Intr-o buna zi, tot de la acesti lilieci ne-ar putea veni salvarea: un vaccin impotriva febrei hemoragice. Pentru prima data in trei decenii de lupta cu virusul Ebola, oamenii par sa aiba anumite sanse.

Asadar, in prezent se crede ca liliecii sunt principalii purtatori ai virusului, iar oamenii si maimutele se infecteaza dupa ce mananca din fructele sau legumele contaminate de fecalele liliecilor - sau dupa ce vin in contact cu diverse suprafete infectate de lilieci si ating apoi ochii sau gura.



Epidemia din 2014 se pare ca a izbucnit intr-un sat de langa Guéckédou, in Guinea, unde vanatoarea de lilieci este o practica obisnuita, conform organizatiei Medici Fara Frontiere.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38679

Transmiterea virusului Ebola la om

Transmiterea interumana este o caracteristica predominanta a epidemiilor. Dupa infectia umana initiala prin contactul cu un liliac infectat sau alt animal salbatic, de multe ori are loc transmiterea interumana de la om la om.

Transmisia interumana este asociata in principal cu reutilizarea echipamentelor de injectare (acelor de seringa, seringilor) sau prin contact direct si neprotejat cu sangele, secretiile sau excretiile. In Kikwitt, nici o persoana care traia sub acelasi acoperis cu bolnavii, dar neexpusa la contactele mentionate mai sus, nu a fost infectata. Riscul de transmitere interumana este maxim in stadiile tardive ale afectiunii. La transmiterea interumana si raspandirea infectiei contribuie si ritualurile de inmormantare din Africa Centrala si Africa de Vest: decedatul este spalat de membrii familiei, care apoi isi clatesc mainile, impreuna cu toti participantii la ritual, membri ai familiei si prieteni, intr-un vas cu apa. Nu a fost comunicata infectarea persoanelor care au avut contact cu pacientul in timpul perioadei de incubatie.



Transmiterea aerogena posibila in laborator se poate face doar prin aerosolizarea picaturilor de sange si nu prin clasicele picaturi Flügge, si nu joaca nici un rol in practica in transmisia interumana.

Transmiterea virusului Ebola la om se realizeaza pe mai multe cai:

- Contact direct interuman apropiat sau prelungit mai ales in familii, cel mai probabil prin contactul cu sangele, fluidele (secretiile sau excretiile: urina, dar mai ales cu saliva) persoanei infectate.

- Transmiterea nozocomiala prin refolosirea acelor de seringa, seringilor pentru inoculari, sau altor materiale contaminate sau prin intepaturi accidentale.

- Prin ritualurile funerare in care rudele si prietenii celor decedati se afla in contact direct cu corpul decedatului in timpul pregatirilor de inmormantare.

- Prin manipularea unor tesuturi si organe infectate provenite de la cei decedati in timpul autopsiei.

- Prin contact direct cu sangele, secretiile, organele sau fluidele biologice ale primatelor nonhumanoide (cimpanzei, gorile), antilopelor de padure duiker si porcilor spinosi gasiti bolnavi sau morti in padurea tropicala sau prin contactul mucoasei bucale si conjunctivei cu picaturi infectioase (exemplu, infectie experimental indusa la maimuta) sau prin consumul de carne cruda provenita de la aceste animale.

- Prin manipularea si consumul fructelor contaminate cu saliva liliecilor frugivori infectati asimptomatic.

- Posibil pe cale sexuala (virusurile persista in sperma timp de 3 luni de la remiterea simptomatologiei).

"Contaminarea se face si daca pielea lezata sau mucoasele persoanei sanatoase intra in contact cu obiectele contaminate cu lichidele bolnavului, cu hainele sau cu lenjeria de pat ale celui afectat de boala", potrivit informatiilor de pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Riscul de transmitere este nul in perioada de incubatie, moderat in primele ore ale aparitiei simptomelor si foarte ridicat cand boala este deja instalata.

Riscul de transmitere poate dura si 7 saptamani dupa vindecare

Oamenii pot transmite virusul Ebola atata vreme cat acesta este prezent in sangele si in secretiile lor. De aceea, bolnavii sunt atent supravegheati de personalul medical inainte ca acestia sa se intoarca la familie. In urmatoarele 7 saptamani dupa vindecare, barbatii pot transmite totusi virusul prin contact sexual neprotejat. De aceea, contactele sexuale fara prezervativ trebuie evitate in aceasta perioada.

Printre persoanele care lucreaza in contact cu maimutele sau porcii infectati cu ebolavirusul Reston, au existat mai multe cazuri de infectii umane asimptomatic clinic. Ebolavirusul Reston pare mai putin patogen pentru om decat alte specii de virus Ebola. Totusi, datele disponibile se refera numai pentru persoane adulte sanatoase. Ar fi prematur sa se traga concluzii cu privire la efectele acestui virus asupra sanatatii in toate grupurile de populatie, mai ales a pacientilor imunodeprimati, la cei cu probleme medicale preexistente, la femeile gravide sau la copii. Vor fi necesare noii studii asupra ebolavirusului Reston inainte de a putea trage concluzii definitive cu privire la patogenitatea si virulenta acestuia pentru oameni.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38680

Manifestari clinice

Virusul Ebola induce o viroza acuta severa cu o evolutie rapida marcata de o febra ridicata si o diateza hemoragica generalizata care survine in stadiu terminal, asociata cu o rata a mortalitatii care poate sa se ridice pana la 90%.

Perioada de incubatie, adica timpul intre momentul infectarii cu virus si debutul primelor simptome, este de la 2 la 21 zile, in medie 4-12 zile, iar in cazul transmiterii prin ac de seringa, 5-7 zile. Nu se cunoaste doza infectanta.

Debutul este brusc, cu cu simptome nespecifice: febra mare, frison, cefalee (mai ales cefaleea frontala severa), mialgii, anorexie, astenie intensa si disconfort general.

Aceste semne prodromale nespecifice sunt apoi rapid urmate in urmatoarele 2-3 zile de manifestari cutanate (exantemul cu o eruptie cutanata eritematoasa, maculopapulara, morbiliforma sau veziculoasa timp de 5-7 zile, cu descuamare la supravietuitori), simptome digestive violente (dureri abdominale, greata, vome severe, diaree profuza), tulburari respiratorii (faringita cu dureri in gat, tuse uscata, dureri toracice) si semne neurologice (prostratie, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate, delir, convulsii, tremuraturi), indicand o difuziune generalizata a virusului si o atingere multiviscerala. Semnele precoce includ si tahicardia si conjunctivita. Apare o insuficienta renala si hepatica care se exprima prin teste de laborator modificate (fara icter).

La gravide se produce avort in 66% dintre cazuri, iar la nou-nascutii mamelor bolnave infectia este letala. Mortalitatea la gravide este 95,5%.

Manifestarile hemoragice cu sangerari pronuntate interne si externe apar intre zilele cinci si sapte (melena, hematemeza, hemoptizii, echimoze si petesii, hemoragii conjunctivale cu congestie conjunctivala, epistaxis, hemoragii necontrolabile la locurile de punctie venoasa) numai la aproximativ o treime din pacienti cu boala severa, de obicei in faza terminala a bolii (vezi imaginile de pe sit-ul Illustrated lecture notes on Tropical Medicine). La necropsie in acest caz se constata exsudate hemoragice viscerale.

In formele fatale, decesul survine de obicei intre zilele 7-10 de la debut (limite 1-20 zile), prin soc, hipovolemie si hemoragii externe si interne severe extinse si generalizate.

In formele nefatale, simptomele se atenueaza rapid, la 7-10 zile de la debut, simultan cu disparitia virusului din circulatia sangvina. Convalescenta dupa boala este in general indelungata (cateva saptamani sau luni) si dificila, insotita de accese febrile episodice, caderea abundenta a parului timp de 3 luni, astenie extrema, anorexie, pierdere ponderala, dureri abdominale, mialgii si artralgii, prostratie, amnezie, pierderea auzului dupa 6 luni de la episodul acut. Mialgiile si artropatiile sunt descrise si dupa 21 de luni.

Pacientii atinsi de boala raman contagiosi, atata timp cat virusul este prezent in sangele si secretiile lor. Nu a fost comunicate infectari a persoanelor care au avut contact cu pacientul in timpul perioadei de incubatie.

Virusul Ebola persista la pacientii in convalescenta. ARN viral al virusului Ebola a fost izolat din prelevatele vaginale, rectale si conjunctivale la interval de 33 de zile. In lichidele seminale prezenta ARN virusului Ebola s-a demonstrat in diverse studii, dupa 61, 82 si 91 de zile de la imbolnavire. Semne de orhita sau uveita, legate de persistenta virusului in locurile protejate imunologic, sunt uneori observate timp de cateva saptamani dupa disparitia simptomelor.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38681

Diagnosticul si definitia de caz de febra hemoragica Ebola

Diagnosticul de infectie cu virus Ebola trebuie luat in considerare la pacientii care prezinta o afectiune acuta febrila si care au calatorit in regiuni rurale epidemice cunoscute sau regiuni endemice suspectate din Africa subsahariana sau Asia, mai ales daca sunt prezente manifestari hemoragice.

Confirmarea suspiciunii de febra hemoragica Ebola este posibila prin identficarea rapida a antgenelor virale sau prin izolarea virusului pe culturi de celule; diagnostcul indirect, serologic, este posibil prin evidentierea antcorpilor IgM si, ulterior, IgG.

Definitia de caz de febra hemoragica Ebola

Depistarea precoce este primordiala pentru controlul infectiei. Personalul medical trebuie sa fie atent si sa evalueze toti pacientii suspectati de a fi contractat febra hemoragica Ebola (FHE).
Caz suspect
(persoana sub supraveghere)
O persoana care prezinta simptomele compatbile precum si factorii de risc urmatori:
1. Simptomele clinice, care includ o febra mai mare de 38,6° si simptome aditionale ca cefalee intensa, mialgii, vome, diaree, dureri abdominale sau hemoragii inexplicabile;

2. Factori de risc epidemiologici in ultimele 21 de zile inainte de debutul simptomelor ca contactul cu sangele sau alte fluide corporale sau ramasite umane ale unui pacient cunoscut de a avea sau suspectat de a fi contractat FHE; resedinta sau calatoria intr-o zona in care transmiterea FHE este activa; sau manipularea directa a liliecilor sau primatelor neumane din zonele endemice.
Caz probabilIntruneste criteriile cazului suspect al carui factori de risc epidemiologic includ una sau multe expuneri cu risc ridicat sau scazut (vezi mai jos)
Caz confirmatUn caz confirmat de laborator pentru infectia cu virusul Ebola

Nivelurile de expunere la risc

Nivelurile de expunere la risc sunt definite dupa cum urmeaza:
Expuneri cu risc ridicatExpunerea la risc ridicat includ urmatoarele:
Expunerea percutanata (de exemplu prin intepatura cu acul) sau expunerea mucoaselor cu sangele sau fluidele corporale ale pacientilor cu FHE

Contactul direct cu pielea unui pacient cu FHE sau expunerea la sangele sau fluidele corporale a unui pacient cu FHE fara a purta echipamentul individual de protectie adecvat

Manipularea sangelui sau a fluidelor corporale ale unui pacient confirmat cu FHE fara a purta echipamentul individual de protectie adecvat sau fara luarea masurilor de biosecuritate standard

Contactul direct cu un cadavru fara a purta echipamentul individual de protectie adecvat intr-o tara in care are loc o epidemie de FHE
Expuneri cu risc scazutO expunerea cu risc scazut include elementele urmatoare:
Contactul familial cu un pacient cu FHE
• Alte contacte stranse cu pacientii cu FHE in unitatile medicale sau unitatile comunitare.
Un contact strans este definit ca:
• Faptul de a se afla la 1 metru de un pacient cu FHE sau in camera sau zona de ingrijire a unui pacient pentru o perioada mai lunga (de exemplu, personalul medical, membrii familiei) fara a purta un echipament individual de protectie adecvat (adica a masurilor standard de precautie impotriva picaturilor lui Flügge si de contact)
• Faptul de a avea un scurt contact direct (de exemplu, strangere de mana) cu un pacient cu FHE fara a purta un echipament individual de protectie adecvat.
Actvitatile si interactiunile de scurta durata, ca mersul pe langa o persoana sau deplasarile intr-un spital nu consttuie un contact strans
Nici o expunere cunoscutaCalatoria intr-o tara in care o epidemie FHE a avut loc in ultimele 21 de zile fara sa fi avut o expunere la risc ridicat sau scazut.

Prognostic

Prognosticul pentru pacientii cu infectia cu virusul Ebola este nefavorabil. Cei care supravietuiesc timp de 2 saptamani au o convalescenta indelungata (cateva saptamani sau luni) si dificila.

Cu exceptia speciei Reston, virusul Ebola este asociat cu o morbiditate si mortalitate foarte mare printre pacientii care prezinta boala clinica, desi acestea variaza in functie de specia virusului Ebola. Cea mai letala specie a virusului Ebola este ebolavirusul Zair, care are o mortalitate de pana la 90%. Ebolavirusul Sudan are, de asemenea, o mortalitate ridicata, variind de la 41% la 65%.



Tratament

Tratamentul se limiteaza la tratamentul suportv care consta in primul rand in mentinerea constanta a volemiei, echilibrului electrolitc, combaterea hemoragiilor, a insuficientei renale, edemului cerebral, suprainfectiilor bacteriene, hipoxiei si a socului.

Administrarea unui factor VIIa/TF inhibitor al caii TF (= factor tsular), sau de proteina C actvata recombinanta permite actvarea caii antcoagulante a proteinei C naturale, sau administrarea de mici catene ARN interferente sau de oligonucleotde antsens pentru a inhiba replicarea virala, au avut rezultate promitatoare.

Nu exista tratament omologat antviral specific impotriva acestei boli. Ribavirin nu are efect asupra filovirusurilor, iar administrarea IFN (interferonul uman) nu a dat rezultate consistente nici in boala experimentala a maimutelor, nici la pacienti.

Primul test clinic al unui vaccin impotriva ebolavirusului Zaire realizat in SUA la inceputul lunii septembrie 2014 pe un grup de voluntari nu a provocat pana in prezent reactii adverse. Vaccinului impotriva virusului Ebola a fost dezvoltat de compania farmaceutica GlaxoSmithKline de mai multi ani, impreuna cu Institutele Nationale americane pentru Sanatate (NIH) si a dat rezultate foarte bune pe maimute si face in prezent obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane de la 2 septembrie 2014. A fost folosit serotpul 3 al adenovirusului cimpanzeului (ChAd3). S-a recurs la adenovirusul de cimpanzeu si nu la serotpul uman 5 (Ad5) care poate infecta oameni si neutraliza vaccinul prin antcorpi prezenti in oameni. ChAd3 poarta gena glicoproteinei (GP) a ebolavirusului Zaire. Experimental macaci au fost inoculati initial cu serotpul 3 al adenovirusului cimpanzeului (ChAd3), care codifica proteina GP a virusului Ebola, iar dupa opt saptamani s-a administrat alt vaccin, MVA (modified vaccinia Ankara), ce contine tulpina Ankara a virusului vaccinia (care provoaca variola vacilor) pentru a oferi o protectie completa si de lunga durata. Tulpina Ankara codifica de asemenea proteina GP.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38682

Rusia va testa pe maimute un vaccin impotriva Ebola

Rusia va incepe in curand sa testeze pe maimute la un laborator din Guineea un vaccin impotriva virusului Ebola, a anuntat luni ministrul rus al sanatatii, Veronika Skortova, citata de agentia EFE.

„Am produs un numar suficient de doze pentru a relua experimentele pe maimute, astfel incat sa incepem testele clinice”, a declarat ea in marja unei conferinte pe tema combaterii fumatului organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la Moscova.

De asemenea, Veronika Skortova a afirmat ca vor trece mai multe luni pana cand va fi produs un vaccin impotriva virusului Ebola, iar in prezent cercetatorii rusi cauta cea mai buna varianta dintre vaccinurile propuse.

Intr-o declaratie acordata anterior televiziunii ruse, ea a dat asigurari ca vaccinul Triazoverin, creat de laboratorul rus din Guineea, are o eficacitate cuprinsa intre 70% si 90%, indicator pe care l-a considerat foarte bun. Conform Moscovei, cercetatorii rusi de la laboratorul din Guineea si de la alte doua institute au elaborat in total trei variante de vaccin, prima avand la baza tulpina de Ebola, iar celelalte doua ingineria genetica, transmite Agerpres.

La randul ei, Olga Golodet, vicepremier in guvernul de la Moscova, a afirmat ca primele teste au fost un succes si Rusia este pe punctul de a incheia activitatea de elaborare a vaccinului impotriva virusului Ebola.



In aceeasi zi, presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit la Moscova cu directoarea generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan. Cu acest prilej, liderul de la Kremlin a anuntat ca tara sa va pune la dispozitia statelor interesate doua avioane sanitare echipate pentru combaterea epidemiei de Ebola. 'Unele tari europene ne-au adresat solicitarea ca, la nevoie, sa le oferim avioane specializate de care ele nu dispun', a indicat Putin.

La randul ei, directoarea OMS si-a exprimat speranta ca va primi ajutorul Rusiei pentru combaterea epidemiei. 'Rusia este o mare putere; sunt convinsa ca poate face mai mult', a punctat Margaret Chan.

Potrivit ultimului bilant al OMS, epidemia de Ebola declansata in vestul Africii a provocat pana in prezent peste 4.000 de decese, din cele 7.399 de cazuri confirmate.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38683

Robotul anti-Ebola: cum poate ajuta acesta la stavilirea epidemiei?

Un robot care distruge germenii patogeni - inclusiv virusuri foarte periculoase -, in doar cateva minute a inceput sa fie utilizat in spitale pentru a curata saloanele de virusuri, inclusiv de virusul Ebola. Robotul, creat de comapnia americana Xenex si numit Little Moe, distruge virusurile emitand pulsuri de lumina ultravioleta, care provoaca leziuni ale ADN-lui viral.

Lumina ultravioleta este produsa cu ajutorul xenonului (un gaz inert), este de 25.000 de ori mai puternica decat lumina Soarelui si este emisa (in ritm de 1,5 pulsuri pe secunda) in toate directiile, distrugand virusurile, inclusiv virusul Ebola.



Orice virus este astfel distrus in maximum 5 minute (iar virusul Ebola in numai 2 minute).

In prezent, Little Moe este folosit in 250 de spitale si dispensare din SUA, inclusiv un spital din Dallas in care a fost tratat primul caz de Ebola diagnosticat in SUA.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38684

Incepe primul studiu clinic asupra unui vaccin anti-Ebola

Primul studiu clinic asupra unui posibil vaccin impotriva virusului Ebola a inceput in Mali, prin vaccinarea a 3 membri ai personalului sanitar. Vaccinul a fost creat de cercetatorii de la University of Maryland, SUA, si a fost deja supus unor teste de siguranta pentru uz uman in SUA si Marea Britanie, anunta Fox News.

Faza urmatoare a studiului clinic se va desfasura in Africa, anume in Mali, unde 40 de angajati din domeniul sanatatii vor primi vaccinul. Primii trei au fost deja vaccinati.

Epidemia de Ebola care face ravagii in Africa de Vest s-a raspandit pana acum in Liberia, Sierra Leone si Guinea. Mali nu a fost afectata pana in prezent, dar se invecineaza cu Guinea, iar autoritatile sanitare sunt in alerta.



Testarea vaccinului trebuie facuta intr-o tara in care nu exista Ebola, pentru a evita factorii care pot complica interpretarea rezultatelor, au explicat cercetatorii; de aceea, a fost ales Mali.
Daca vaccinul se va dovedi eficient in acest studiu, teste mai ample vor putea fi facute peste cateva luni si in zonele atinse de epidemie.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38685

Cei care supravietuiesc infectiei cu Ebola nu vor mai fi niciodata ca inainte, spune un medic

Cum va fi, peste un an, viata celor care au supravietuit imbolnavirii de febra hemoragica Ebola? Datele despre asemenea situatii sunt limitate, dar se pot face unele predictii pe baza comparatiei cu alte infectii virale grave.

Pe masura ce vor exista tot mai multi oameni care vor supravietui bolii, medicii vor cunoaste mai multe informatii despre efectele pe termen lung ale virusului Ebola asupra organismului uman.
Pentru moment, se cunoaste, din experienta medicala, ca, in general, pacientii care supravietuiesc unei infectii virale grave pot ramane cu sechele la nivelul rinichilor, al ficatului, al inimii si pot avea, pe termen lung, probleme de fertilitate.

Un aspect important este efectul Ebola asupra sistemului imunitar. De fiecare data cand o persoana supravietuieste unei infectii virale severe, raspunsul sistemului imunitar la aceasta infectie poate avea, ulterior, consecinte pe termen lung asupra organismului, in special asupra zonelor care sunt in mod deosebit sensibile la inflamatii si alte reactii imune, cum sunt articulatiile si ochii.
Adesea, pacientii care au trecut prin boli virale grave se plang de dureri cronice in tot corpul si dureri articulare (artralgie).

In multe cazuri, apar complicatii la nivelul ochilor, sub forma unei afectiuni numite uveita, manifestata prin dureri ale ochiului, incetosarea vederii, inrosirea ochilor si sensibilitate la lumina. Sunt necesare deseori tratamente cu anti-inflamatoare, uneori cu steroizi, pentru a atenua simptomele.

Actuala epidemie de Ebola, in care, gratie unor noi tratamente, s-au inregistrat cazuri de supravietuire in numar mai mare ca oricand in trecut, va permite medicilor sa afle mai multe despre consecintele pe termen lung ale acestui virus devastator.

Dar, oricum, este limpede ca, in cazul multora dintre acesti pacienti, desi vor supravietui, nu vor mai fi niciodata ca inainte, afirma dr. Manny Alvarez, medic si director editorial pe probleme de sanatate al Fox News Channel.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38686

Momentul in care un bolnav de Ebola, declarat mort, revine la viata inainte de a fi incinerat

Relatarile despre bolnavii de Ebola care par sa se intoarca uneori din morti au fost considerate pana acum pura fantezie a martorilor care au asistat la epidemia devastatoare din mai multe state din Africa. Acum, o filmare realizata de postul de televiziune ABC News, in cadrul emisiunii Good Mornind America a surprins in direct momentul in care un barbat declarat mort revine la viata, chiar in timp ce echipele speciale se pregateau sa-l duca la crematoriu.



Richard Basser, editorul pe probleme de sanatate al ABC News relata despre modul in care echipele intervin rapid la fiecare deces, pentru a preveni eventuale contaminari. In spatele jurnalistului, oameni in costume de protectie dezinfecteaza zona de langa un cadavru si apoi muta trupul intr-un sac de platic, pentru a fi dus la crematoriu. Chiar atunci barbatul incepe sa miste si este dus de urgenta cu o ambulanta, in uralele multimii care se stransese pe marginea strazii.
Din pacate, epidemia este atat de grava in Liberia incat nu mai sunt locuri libere in spitale si bolnavii nu pot primi ajutorul de care au nevoie.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38687

Primele masuri anti-Ebola in Romania

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a dat asigurari, miercuri, ca Romania este pregatita sa faca fata in cazul in care apar cazuri de imbolnaviri cu Ebola.

Un etaj al Institutului "Matei Bals" din Capitala a fost amenajat pentru eventuale cazuri de Ebola, avand o capacitate de 15 paturi, laborator propriu si fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a explicat ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

El a precizat ca MapN are si un spital modular, cu o capacitate de 20 de paturi, la care se fac in prezent ultimele amenajari. In acelasi timp, demnitarul a spus ca a fost infiintat si un Comitet national de coordonare, din care fac parte reprezentanti din Ministerul Sanatatii, MAI, MAE, MApN si de la Transporturi.

Totul este bine organizat,"toate lucrurile sunt puse la punct", a insistat ministrul Sanatatii. Medicii din Romania au monitorizat, in ultimele doua saptamani, 536 de persoane, majoritatea fiind studenti straini.

Masura este o procedura standard luata in cazul persoanelor care vin din zonele afectate de epidemia Ebola, precum statele din Africa, a explicat managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, la Digi24.

In Romania, 18 persoane se afla in prezent sub lupa autoritatilor medicale, dupa ce in ultimele zile s-au intors in tara din state afectate de virusul Ebola ale Africii de Vest. Conform ministrului sanatatii, Nicolae Banicioiu, pacientii sunt monitorizati vreme de 21 de zile de la intrarea in tara.

„Li se verifica temperatura si sunt monitorizati 21 de zile. Toti cei care au intrat in Romania pana acum (veniti din Africa - n.r.) sunt monitorizati de DSP, starea de sanatate fiindu-le evaluata la fiecare doua zile”, a spus Nicolae Banicioiu. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, in prezent, sub monitorizare.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest a isterizat intreaga lume, iar oamenii au inceput sa-si procure intens materiale de protectie impotriva cumplitei maladii. Echipamentele contra bolii ucigase se vand ca painea calda pe Internet. „Pachetele de supravietuire” sunt cumparate din magazinele online cu preturi pornind de la 4 euro (circa 17 lei).



Cele de baza includ costume, dezinfectante si ochelari de protectie. Cele mai scumpe ajung sa coste si circa 130 de euro (573 lei) si includ masti de gaze si salopete speciale. Din nefericire, insa, boala a mai facut o victima. Un oficial medical sudanez de 56 de ani, angajat al ONU, a murit intr-un spital din orasul german Leipzig.

"Ebola castiga cursa". Expertii avertizeaza ca rata deceselor a crescut si ca ar putea aparea zece mii de cazuri saptamanal
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Maladia EBOLA #38699

S-A GASIT LEACUL PENTRU EBOLA! Este un medicament banal din orice farmacie

Statinele, medicamente prescrise in mod obisnuit pentru reducerea nivelului de colesterol in sange, au unele proprietaţi care le-ar putea face utile in lupta cu Ebola, crede dr. David Fedson, profesor (azi pensionat) si specialist in vaccinuri, din Franţa, care a publicat recent un articol pe aceasta tema in Journal of Infectious Diseases.

In afara de capacitatea de micsora nivelul de colesterol, statinele au si efecte anti-inflamatorii si ar putea ajuta la controlarea raspunsului violent al sistemului imunitar la pacienţii infectaţi cu Ebola, raspuns care are efecte foarte nocive asupra organismului, scrie descopera.ro.

Virusul ataca celulele imunitare si poate afecta capacitatea de auto-reglare a sistemului imunitar. Ca urmare, sistemul imunitar poate reacţiona foarte violent, dezlanţuind o adevarata „furtuna", foarte periculoasa, de molecule inflamatorii.

Statinele ar putea fi utile pentru calmarea acestei „furtuni", crede dr. Fedson.

Aceste medicamente ar putea ajuta si la reducerea riscului de hemoragie la pacienţii cu Ebola, deoarece afecteaza unele componente implicate in procesul de coagulare a sangelui, au scris, in aceasi publicaţie, dr. Anita McElroy si Christina Spiropoulou, din cadrul Centers for Disease Control and Prevention, din SUA.

Avand in vedere cat de puţine alternative exista pentru tratamentul pacienţilor cu Ebola, utilizarea statinelor merita luata in considerare, deoarece statinele sunt medicamente accesibile.

Totusi, spun alţi experţi, metoda ar trebui mai intai testata pe animale si analizate atent efectele ei, pentru a nu compromite si mai mult starea pacienţilor; de exemplu, statinele pot avea ca efect secundar afectarea ficatului, in condiţiile in care si viruslui Ebola afecteaza acest organ, deci trebuie cantarite cu atenţie riscurile si beneficiile unui tratament cu statine.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Maladia EBOLA #38717

ONU: Lumea este pe cale sa piarda cursa contra Ebola

Organizatia Natiunilor Unite a avertizat ca lumea este pe cale sa piarda cursa contra Ebola, dupa ce al doilea asistent medical care ingrijeaza un bolnav a fost contaminat, scrie AFP.

Epidemia este mult in fata noastra, merge mai repede ca noi si este pe cale sa castige cursa", a declarat Anthony Banbury, seful misiunii ONU insarcinata cu coordonarea raspunsului de urgenta la Ebola, in timpul unei reuniuni speciale a Consiliului de securitate.

Canada va trimite un vaccin experimental contra Ebola la OMS

Guvernul canadian va trimite 800 de fiole de vaccin experimental impotriva virusului Ebola catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in Geneva, incepand de luni, a anuntat Agentia de sanatate publica din Canada, potrivit Reuters.

OMS se va consulta cu autoritatile din domeniul sanatatii din tarile cel mai grav afectate de epidemie si va decide cum va distribui vaccinul si cum va fi acesta folosit. In prezent, vaccinul canadian este in teste clinice la Institutul de Cercetare Walter Reed Army, din SUA.



Compania GlaxoSmithKline a anuntat vineri ca vaccinul experimental pe care il dezvolta va intra in teste abia in 2015 si nu va putea fi comercializat inainte de
2016.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Maladia EBOLA #38798

Test rapid pentru depistarea Ebola, dezvoltat de cercetatorii francezi

Cercetatorii francezi au dezvoltat un test de diagnosticare rapida a virusului Ebola, in mai putin de 15 minute, anunta Oficiul pentru Energii Alternative (CEA), citat de AFP. Potrivit CEA, testul, similar cu cel de sarcina, analizeaza picaturi de sange, plasma biologica sau urina.

“Rezultatul va putea fi obtinut dupa 15 minute”, precizeaza Oficiul francez pentru Energii Alternative.
Creat de o echipa a CEA, testul a fost omologat de laboratorul farmaceutic “Jean Merieux” din Lyon. Faza de producere in serie a testului va incepe in curand.

Adevarul infiorator despre Ebola - cat de grava e, de fapt, epidemia

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a documentat moartea a 4.877 de persoane in cursul actualei epidemii de Ebola din vestul Africii, insa bilantul victimelor ar putea fi de trei ori mai mare.

Cel putin 9.936 de imbolnaviri cu Ebola au fost inregistrate de OMS, scrie France24.

OMS a precizat, miercuri, ca adevaratul numar al cazurilor ar putea fi mult mai mare decat s-a raportat. Astfel, cifrele ar fi de 1,5 ori mai mari in Guineea, de 2 ori in Sierra Leone si de 2,5 ori in Liberia, unde rata mortalitatii este de 70% din cazurile inregistrate. Estimarile s-ar ridica la aproximativ 15.000 de morti.

Liberia este cea mai grav afectata, cu 4.665 de cazuri de imbolnavire si 2.705 de morti, urmata de Sierra Leone cu 3.706 de cazuri si 1.259 de morti, si de Guineea, cu 1.540 de cazuri si 904 morti.

In ultima saptamana, cazurile de transmitere a bolii au fost mult mai multe in orasele capitala Monrovia si Freetown.

Desi epidemia de Ebola a fost oficial stinsa in Nigeria si Senegal, boala se raspandeste catre Coasta de Fildes.

Planul ONU de stopare a epidemiei, cunoscut drept 70-70-60, implica izolarea a cel putin 70% din cazuri si ingroparea a cel ptin 70% dintre pacientii care mor pana la 1 decembrie, in decurs de 60 de zile de la declansarea planului.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Maladia EBOLA #38911

De ce unii pacienti reusesc sa invinga Ebola - studiu

O analiza a primelor cazuri de imbolnavire cu Ebola diagnosticate in Sierra Leone contribuie la elucidarea conditiilor in care unii dintre pacienti reusesc sa invinga boala, oamenii de stiinta sustinand ca un rol important pentru supravietuire il au varsta pacientului si rata de multiplicare a virusului in organismul contaminat.

Studiul, publicat miercuri, consta in analiza datelor medicale provenind de la 106 pacienti diagnosticati cu Ebola la Spitalul Guvernamental Kenema din Sierra Leone, in perioada 25 mai - 18 iulie, potrivit Reuters.

"Aceasta este prima data cand am putut analiza o cantitate atat de mare de date provenite direct de la pacienti bolnavi de Ebola", a precizat Dr. John Schieffelin de la Universitatea Tulane din New Orleans, unul dintre autorii studiului publicat in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.

Acest studiu a confirmat o parte din observatiile facute de medici in timpul tratarii unor cazuri de Ebola.

Una dintre concluzii este ca mortalitatea creste odata cu varsta pacientilor. Astfel, 57% dintre pacientii de pana in 21 de ani au murit din cauza infectiei, in timp ce in cazul pacientilor de peste 45 de ani mortalitatea depaseste 94%.

In cazurile studiate virusul a trecut printr-o perioada de incubare de 6 - 12 zile pana la aparitia primelor simptome. Mortalitatea raportata la cazurile studiate este de 74%, nivel similar celui inregistrat cu ocazia altor epidemii de Ebola.

Febra ridicata este cel mai comun simptom al bolii, fiind prezenta la 89% dintre pacienti, urmata de cefalee (80%), stare generala de slabiciune (66%), ameteli (60%), diaree (51%), dureri abdominale (40%) si voma (34%).

Oamenii de stiinta au identificat o serie de diferente majore cu privire la modul in care organismele pacientilor au raspuns infectiei.

"Au fost pacienti care au avut doar niste cazuri usoare, asa cum au fost si pacienti cu cazuri foarte severe, care au pierdut foarte repede lupta cu boala", a mai sustinut Dr. John Schieffelin.

Una dintre surprize a fost legata de diferentele semnificative de infectare a organismului pacientilor in momentul prezentarii la medic, un factor important in ceea ce priveste sansele de supravietuire.

Spre exemplu, 33% dintre pacientii care aveau mai putin de 100.000 de organisme virale pe mililitru de sange in momentul diagnosticarii au murit, prin comparatie cu mortalitatea de 94% inregistrata la cei care au avut peste 10 milioane de organisme virale pe mililitru de sange.

Hemoragia abundenta, o caracteristica a acestei boli intalnita la epidemiile din trecut, a fost aproape inexistenta la pacientii cuprinsi in acest studiu - un singur pacient a prezentat acest simptom.

Conform lui Schieffelin, aceasta analiza ofera o serie de informatii importante pentru medicii care se lupta cu epidemia actuala, informatii ce pot fi folosite pentru a obtine noi tratamente si noi abordari de diagnosticare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Maladia EBOLA #38913

Suspiciuni de Ebola in tara noastra: Roman venit din Nigeria, adus de urgenta la Bucuresti

Un barbat de origine romana care a revenit recent in tara din Nigeria este suspect de Ebola. El se afla in prezent la un spital din Constanta si urmeaza sa fie adus la Bucuresti pentru investigatii medicale.

Este vorba despre un barbat in varsta de 60 de ani, care s-a intors recent din Nigeria, unde a lucrat ca marinar, transmite Realitatea TV.

El a sunat joi la numarul de urgenta, anuntand ca se simte rau. Barbatul a fost preluat de o ambulanta si transportat la un spital din Constanta, cu suspiciuni de Ebola, care nu au fost confirmate oficial.

Pacientul va fi transferat la Spitalul "Matei Bals" din Capitala, unde se vor face investigatii amanuntite. Daca se descopera ca barbatul sufera de Ebola, vorbim despre primul caz de infectare cu acest virus letal din tara noastra.

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a declarat, la Realitatea TV, ca este vorba despre "o suspiciune minora de Ebola, pentru ca Nigeria nu mai e considerat focar; ultima suspiciune a fost infirmata in luma octombrie".

Banicioiu a dat mai multe detalii despre pacientul intors din tara africana, spunand ca el se afla in drum spre Bucuresti in momentul transmiterii acestei stiri.

"Pacientul despre care vorbim are o afectiune care ofera o plaja larga de posibilitati, de la o infectie urinara pana la diverse tipuri de maladie. In momentul in care s-a constatat a fi suspect, pacientul a fost izolat si transportat catre Matei Bals", a mentionat ministrul, spunand ca in Constanta exista "o sectie separata pentru toate cazurile de acest gen" si ca barbatul este adus la Bucuresti cu o ambulanta "special pregatita de comitetul special Ebola".

Jurnalistii au atras atentia ca primele teste au fost facute in Constanta, insinuand ca personalul medical ar fi putut fi contaminat, insa Banicioiu a precizat ca toate testele vor fi efectuate in Capitala si ca pacientul a fost izolat in spitalul din Constanta.

Nicolae Banicioiu a asigurat ca autoritatile sanitare din Bucuresti au toate instrumentele pentru a gestiona un caz de Ebola si ca la Matei Bals "exista un etaj special amenajat, care are toate echipamentele pentru izolarea pacientului".

Suspiciuni de Ebola au mai existat in Romania chiar zilele trecute, cand un barbat de 33 de ani din Galati a fost adus la Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti. Medicii au anuntat insa, miercuri, ca acesta nu este infectat si ca se afla intr-o stare buna.

Barbatul s-a intors din Guineea Ecuatoriala, care este afectata de epidemia de Ebola, pe 18 octombrie, iar marti a fost adus in Bucuresti, unde s-a stabilit ca nu este infectat.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan
  • Page:
  • 1
  • 2