Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Diabet zaharat de tip 1 si 2

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 2 ani 2 luni #41829

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim, sa diagnosticam si mai ales sa tratam diabetul.



Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin: afectarea metabolismului glucidic, lipidic si proteic, determinat fie de secretia redusa de insulina, fie de lipsa raspunsului tesuturilor la actiunea insulinei.

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.

2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.

Cauzele diabetului

Diabetul zaharat de tip I apare in general la varste tinere, pana la varsta de 30 de ani, deoarece celulele secretoare de insulina din pancreas se autodistrug. Poti face aceasta boala daca ai o predispozitie genetica.

Diabetul zaharat de tip II apare in general la persoanele de peste 45 de ani cu rude de gradul I afectate de aceasta maladie care au si un regim de viata nesanatos. Pentru a preveni aparitia acestei boli trebuie fii atenta daca suferi de obezitate, daca esti sedentara, daca mananci multe dulciuri.

Diabetul zaharat mai poate apare asociat altor boli, precum hemocromatoza (cresterea concentratiei fierului in organism) sau in urma tratamentului cu : corticoizi, contraceptive orale, anabolizante, diuretice tiazidice.

La femeia insarcinata, intre saptamanile 24-28 de sarcina, poate apare diabetul gestational care dispare dupa nastere.

Simptomele diabetului

Inainte de aparitia simptomelor clinice, singurul semn care indica diabetul este nivelul crescut al glicemiei (peste 125 mg/dl).

In diabetul zaharat simptomele apar brutal, eventual in contextul unei infectii. Te poti gandi ca ai diabet zaharat daca :

- urinezi des si mult, peste 3 litri pe zi (poliurie)
- bei foarte mula apa si ai senzatie de sete permanent (polidipsie)
- ai slabit desi mananci mult (polifagie)
- te simti obosita
- ai tulburari digestive (greturi, varsaturi, dureri abdominale)

In hiperglicemii severe se poate instala o stare de confuzie si chiar coma urmata de deces.

Diagnosticul de diabet zaharat

In diabetul zaharat de tip I diagnosticul se pune pe baza simtomelor prezentate anterior, extrem de sugestive pentru aceasta boala. De asemenea se pot face o serie de teste de laborator prin care se depisteaza anticorpii anti-celule insulare sau markerii genetici HLA.

Discutia cu pacientul este importanta in diagnosticul diabetului zaharat de tip II deoarece aceasta boala apare frecvent la persoanele cu antecedente in familie. Daca ai peste 45 de ani si ai rude de gradul I sau II cu aceasta boala, sunt sanse foarte mari ca si tu sa suferi de diabet zaharat. De asemenea, sugestive pentru acest diagnostic sunt glicemia crescuta, glicozuria (prezenta glucozei in urina), obezitatea,gura uscata, ranile se vindeca greu, sangereaza orice zgarietura, ai tulburari de sensibilitate (amorteli, furnicaturi), tulburari de vedere, dureri sub forma de arsura, etc.

Diagnosticul de certitudine in diabetul zaharat de tip II se pune printr-un set de teste ce masoara nivelul glucozei sanguine, dimineata pe nemancate. Daca rezultatele sunt neconcludente se poate face si testul oral al tolerantei la glucoza.

Dupa ce se pune diagnosticul de diabet zaharat, pacientul trebuie sa-si monitorizeze singur acasa glicemia, cu ajutorul unui glucotest. Pentru cei care au tipul I, masuratorile se fac de 10-20 de ori pe saptamana sau de 3 ori pe zi, iar pentru persoanele cu diabet zaharat de tip II este suficient sa-si dozeze glicemia o singura data pe zi. La un interval de timp, eeste necesara dozarea hemoglobinei glicozilate, care ne arata care a fost variatia glicemie in ultimele 3 luni. In functie de aceasta valoare, diabetologul va modifica schema de tratament.

Complicatiile diabetului zaharat

Netratat, diabetul zaharat poate da complicatii acute si cronice. Complicatiile acute pot fi adesea letale si sunt reprezentate de comele hiperglicemica sau hipoglicemica.

Complicatiile cronice pot determina degradarea semnificativa a calitatii vietii si sunt reprezentate de:

- disfunctii sexuale
- modificari tegumentare
- afectiuni dentare
- retinopatie (afectarea retinei si implicit a vederii)
- neuropatie (afectarea nervilor)
- nefropatie (afectarea rinichilor pana la insuficienta renala cronica)
- boala coronariana
- boala vasculara periferica
-afectare aterosclerotica cerebrovasculara

Prevenirea complicatiilor diabetului se face prin urmarea unui regim alimentar strict (sarac in zaharuri si grasimi), controlul periodic al glicemiei si respectarea tratamentului medicamentos cu insulina sau antidiabetice orale.

Tratamentul diabetului

In diabetul zaharat de tip I este important de urmat tratamentul cu insulina, care se injecteaza fie automat, prin pompa de insulina, fie periodic de catre pacient, in diverse zone ale corpului. Insulina se injecteaza doar in tesutul adipos din abdomen, brate (superior si extern), fese si coapse (extern). De preferat, a se schimba locul de injectare, in caz contrar apar niste depresiuni datorata actiunii insulinei asupra tesutului.

In diabetul de tip II se pot administra antidiabetice orale, iar daca acestea nu dau rezultate se poate folosi si insulina.

Tratamentul medicamentos trebuie sa fie sustinut de respectarea stricta a regimului igieno-dietetic. Diabeticul trebuie sa aiba o alimentatie diversificata, cu trei mese pe zi si doua gustari intre mese. Zaharul pur trebuie exclus definitiv din alimentatie iar alimentele se recomanda a fi cantarite. Respectarea regimului ii va permite diabeticului sa isi continuie viata ca orice om normal. La ora actuala, exista in magazine dulciuri pentru diabetici, ce nu contin glucoza si care pot fi consumate fara restrictii. Periodic, diabeticul trebuie sa cuantifice boala prin consulturi la medicul specialist: diabetolog, neurolog, oftalmolog, care va stabili medicatia.

Trebuie avut in vedere momentul aparitiei complicatiilor si tratarea lor, intrucat urmarile sunt foarte neplacute: amputarea unui segment de membru sau al membrului in totalitate, scaderea vederii ce poate ajunge la orbire, tulburari de sensibilitate care pot determina dureri sau incapacitatea de a simti, etc. Deci, sfatul nostru este sa nu ignorati diabetul zaharat, sa urmati regimul recomandat si sa mergeti periodic la medic pentru evaluare.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15474
  • Thank you received: 4693
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 2 ani 2 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 2 ani 2 luni #41830

Alimentatie

Dieta este un element esential al tratamentului tau. Intreaba-ti medicul in legatura cu frecventa si cantitatea meselor, acestea pot sa varieze in functie de tratament. Evita bauturile alcoolice, dulciurile si grasimile de origine animala. Aproximativ 90 % dintre pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderali sau obezi.

Alimente interzise:
  • carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata);
  • mezeluri grase: salamuri, carnati;
  • organe: creier, ficat, momite;
  • costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, jambon;
  • peste gras: morun, nisetru, crap mare, scrumbie, somn;
  • icre;
  • conserve de carne, peste;
  • lapte integral; condensat, praf;
  • branzeturi fermentate, telemea (oaie, capra, bivolita, cascaval); branza topita; branza de burduf, schwaitzer;
  • mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana;
  • seu, untura, slanina, grasime de pasare, jumari;
  • supe, ciorbe grase indiferent din ce carne sau drese cu smantana;
  • cartofi prajiti;
  • salate asezonate cu maioneza si smantana;
  • sosuri cu unt sau smantana;
  • maioneze;
  • condimente iuti (ardei iute, piper, mustar, hrean, otet);
  • muraturi;
  • smantana;
  • frisca;
  • creme pe baze de unt sau smantana;
  • fructe oleaginoase: nuci si migdale in cantitate mare, alune, arahide, nuca de cocos, masline - cantitate mare;
  • fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote, banane, curmale, smochine, stafide, poame, castane;
  • zahar si produse zaharoase: bomboane de ciocolata, caramele, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, peltea, miere, rahat, halva, nuga, serbet;
  • produse de cofetarie si patiserie: tort, prajituri, inghetata, pateuri cu carne sau branza grasa, placinte cu carne sau branza grasa, gogosi;
  • siropuri, bauturi din ciocolata;
  • bauturi alcoolice.

Stil de viata

Reguli pentru un stil de viata sanatos:
  • aportul caloric corespunzator unei zile trebuie impartit in 5-6 mese, cu evitarea “gustarilor” interprandiale;
  • valoarea energetica a diferitelor alimente trebuie cunoscuta, prin folosirea tabelelor si deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate;
  • este necesar a se acorda atentie modului de preparare a mancarii, evitand adaugarea ingredientelor bogate in calorii (ex. grasimi, uleiuri) si inlocuind prajirea prin fierbere sau coacere;
  • este indicat sa se consume zilnic legume si fructe, precum si produse pe baza de cereale integrale;
  • dintre produsele lactate sunt recomandate cele cu continut redus de grasimi, iar carnea e bine sa fie de pasare (fara piele), de peste sau de vita;
  • se recomanda limitarea aportului de alimente hipercalorice, cum sunt dulciurile concentrate (sucuri, bomboane);
  • vor fi evitate consumul de alimente bogate in grasimi saturate sau colesterol, cum sunt produsele lactate integrale, carnea grasa, uleiurile vegetale hidrogenate, galbenusul de ou, organele (ficat, creier);
  • aportul de sare va fi redus la maxim cinci grame pe zi;
  • aportul hidric trebuie sa fie corespunzator (aproximativ doi litri pe zi);
  • dimensiunea portiilor va fi redusa;
  • aportul de alcool se limiteaza la maxim un pahar pe zi pentru femei si la maxim doua pahare pe zi pentru barbati;
  • trebuie mentinut un nivel al activitatii fizice corespunzator caloriilor ingerate, minim 30 minute activitate fizica moderata zilnic.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15474
  • Thank you received: 4693
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 2 ani 2 luni #41831

Premiera: Romania, printre primele tari cu acces la insulina bazala de ultima generatie

Pe piata farmaceutica din Romania se lanseaza un tip de insulina bazala de ultima generatie, injectabila, pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 1 si 2. Romania se afla printre primele tari europene cu acces la aceasta terapie, iar de la 1 octombrie, ar putea fi decontata de CNAS.



Noul produs a demonstrat un control glicemic stabil si prelungit, cu o durata de actiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusa a glicemiei, la aceeasi persoana, pe parcursul zilei, in comparatie cu insulina glargin disponibila pana in acest moment.

Obiectivul tratamentului diabetului este de a aduce nivelurile de glucoza din sange la tinta de control cu scopul de a reduce incidenta aparitiei complicatiilor micro si macrovasculare ale diabetului. Totusi, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet, care urmeaza un tratament cu insulina sau nu, nu isi ating tinta de control a glicemiei.

”Diabetul este asociat cu fluctuatii rapide ale nivelului de glucoza din sange, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la aparitia mai precoce a complicatiilor microvasculare (afectarea oculara, renala, a nervilor periferici) si macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, aparitia complicatiilor, aderenta redusa la tratament si optimizarea stilului de viata contribuie la reducerea calitatii vietii persoanei cu diabet si cresterea cheltuielilor de sanatate”, a explicat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Diabetul este o boala evolutiva si de aceea, desi exista mai multe optiuni de tratament, multe persoane cu diabet de tip 2 au nevoie de insulina pentru a obtine un control adecvat al glicemiei. In procesul de gestionare a diabetului, initierea terapiei cu insulina este uneori intarziata din diferite motive (inertie clinica, teama de injectie, etc), unul dintre acestea fiind si teama de hipoglicemie.

”Insulina bazala analog este deja un standard pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 si 2. In acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate si siguranta dovedite (hipoglicemie, siguranta cardiovasculara), fiind insulina bazala analog cea mai utilizata in practica medicala curenta din intreaga lume.

Cu toate acestea, atat medicul, cat si pacientul se confrunta cu necesitatea realizarii echilibrului dintre controlul diabetului si riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulina bazala. Aceasta duce la diminuarea increderii pacientilor in capacitatea de auto-control. De aceea, este binevenita o noua formulare de insulina glargin care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibila, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore, va imbunatati atat controlul diabetului, cat si calitatea vietii persoanelor cu diabet”, a declarat prof. pr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Eficacitatea insulinei bazale, dovedita clinic

Eficacitatea si siguranta insulinei bazale au fost evaluate prin programul de studii clinice EDITION, care include mai multe studii internationale de faza III, care au inclus peste 3.500 de adulti cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, necontrolati cu tratamentul lor actual. Romania s-a numarat printre tarile incluse in studiul EDITION, prin intermediul a numerosi investigatori si pacienti.

Noua insulina si-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, avand totodata, un profil de siguranta favorabil. In studiile derulate la pacienti cu diabet zaharat de tip 2, noua insulina a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne (in orice moment al zilei) si nocturne, comparativ cu insulina glargin disponibila pana in acest moment.

Noul produs este disponibil prin intermediul unui stilou injector preumplut, care contine 450 de unitati de insulina si care permite o doza maxima de 80 de unitati pentru o singura injectie. Stiloul prezinta elemente de design ergonomic, printre care o eticheta mai mare pentru citirea informatiilor importante si diferentierea cromatica clara, printr-un suport de cartus colorat.

Insulina bazala Toujeo a primit aprobarea din partea Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente si avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului in februarie 2015, fiind lansat in Statele Unite ale Americii in martie 2015. Produsul a fost aprobat in Uniunea Europeana in luna mai.

Romania, tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este in primul val de tari europene in care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina bazala de ultima generatie. Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aproximativ 700.000 de romani sufera de diabet zaharat.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15474
  • Thank you received: 4693
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 2 ani 2 luni #41832

Despre Toujeo

Cu toate că insulina bazală este un standard în tratamentul pentru diabet zaharat de mai multe decenii, există, în continuare, nevoi medicale semnificative neacoperite, aproape jumătate dintre persoanele cu diabet tratate neajungând să-şi atingă valorile ţintă ale glicemiei11-16. În plus, este, adesea, dificil să se ajungă la doza optimă de insulină, în faza de iniţiere sau întreţinere.

Toujeo® este o insulină bazală analog de nouă generaţie, care se administrează o singură dată pe zi şi conţine o substanță activă (insulina glargin), care are un raport risc/beneficiu bine stabilit. Depozitul compact pe care îl formează la nivel subcutanat determină un profil farmacocinetic/farmacodinamic mai stabil şi mai prelungit.

Rezultatele obținute în programul de studii clinice EDITION au demonstrat că, din punct de vedere al eficacității, controlul glicemiei după administrarea Toujeo este comparabil cu cel obținut cu ajutorul Lantus. La pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care au primit asociat, fie medicație anti-hiperglicemic non-insulinic, fie insulină prandială, incidența evenimentelor de hipoglicemie confirmate (în orice moment din zi şi noapte) a fost mai scăzută la pacienții tratați cu Toujeo, comparativ cu cei tratați cu Lantus. Acest fapt a fost evidențiat printr-o reducere cu 18% a riscului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 tratați cu insulină bazală în asociere, fie cu un medicament anti-hiperglicemic non-insulinic, și o reducere cu 21%, la cei care asociau insulina prandială, începând cu săptămâna a noua şi până la finalul perioadei de studiu.

În general, aceste efecte asupra riscului de hipoglicemie au fost constante, indiferent de vârstă, gen, IMC şi durata diabetului (sub 10 ani şi egală sau mai mare de 10 ani), la pacienții tratați cu Toujeo comparativ cu cei tratați cu Lantus. La pacienții cu diabet zaharat de tip 1 la care s-a administrat Toujeo, incidența episoadelor de hipoglicemie a fost similară comparativ cu cei tratați cu Lantus.

  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15474
  • Thank you received: 4693
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 2 ani 2 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 2 ani 2 luni #41915

Ce beneficii aduce insulina glargin 300

Terapiile cu insulina in uz la ora actuala sunt eficiente – in lume, sunt intre 80 si 100 de milioane de persoane tratate cu insulina - dar au si limitele lor. Mai ales ca, dupa cum spune Profesorul doctor Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, „insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din patologia umana. Nu exista nicio alta specialitate care are un tratament mai complex, fiindca implica direct persoana cu diabet in tratament. Odata, de doua ori, de trei ori pe zi isi masoara glicemia, in functie de glicemie isi face insulina, insulina se adapeaza la dieta. De nenumarate ori pe zi, persoana cu diabet se gandeste la tratamentul pe care si-l aplica”.

In acest context, una dintre reactiile nedorite ale tratamentului este hipoglicemia, care poateduce la tulburari cognitive, dar si la cresterea in greutate. „Aceste crize afecteaza cel mai mult calitatea vietii celor cu diabet”, explica Profesorul doctor Nicolae Hancu.

VIDEO
Un raspuns la aceste probleme l-a adus insulina glargin 100 care a redus la jumatate crizele de hipoglicemie. Noua insulina glargin 300, care este lansata acum si in tara noastra si se afla pe lista medicamentelor compensate integral, reduce si mai mult riscul acestor crize. Romania, tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este in primul val de state europene unde persoanele cu diabet vor avea acces la aceasta insulina bazala de ultima generatie.

Profesorul doctor Nicolae Hancu vorbeste si despre un alt beneficiu al acestui nou tratament. „In general, exista o crestere in greutate la persoanele care au inceput tratamentul cu insulina”, spune domnia sa, insa „cresterea in greutate este foarte redusa, aproape fara relevanta la pacientii tratati cu glargina 300”
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 15474
  • Thank you received: 4693
  • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 1 an 8 luni #43339

Boala de care suferă unul din zece români fără să ştie. „Este o problemă uriaşă, medical şi social”

Unul din zece români suferă de diabet zaharat, iar cei mai mulţi dintre ei duc boala pe picioare fără ştie şi sunt expuşi unui pericol, în unele cazuri, mortal. „Văd câte 20 de cazuri terminale în fiecare săptămână, aşa că e greu să spun care e cel mai grav. Diabetul zaharat este o problemă uriaşă şi din punct de vedere medical, dar şi din punct de vedere social”, susţine într-un interviu acordat Mediafax, profesorul universitar doctor Cristian Serafinceanu.

"Diabetul zaharat afectează 11,6% din populaţia adultă a României, adică 1,8 milioane de oameni", a declarat doctorul Cristian Serafinceanu, care este şi preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Diabetul este o boala cu simptome metabolice, care afectează echilibrul chimic al metabolismului pacientului, iar "principala cauză este obezitatea, în special obezitatea abdominală", a explicat doctorul Serafinceanu. "Simptomele includ poliuria (cantitate foarte mare de urină), nevoia de a consuma foarte multă apă, scăderea rapidă în greutate, pierderea masei musculare şi în timp se poate ajunge la comă diabetică, deshidratare intensă şi o respiraţie de tip special" a mai declarat Serafinceanu pentru MEDIAFAX.

Prezentăm integral interviul acordat de profesorul universitar doctor Cristian Serafinceanu:

Care sunt cauzele care produc Tipul II de diabet?

Cristian Serafinceanu: Sunt două tipuri mari de diabet, Tipul I şi Tipul II. Diabetul este o boală autoimună, în care se distrug celulele producătoare de insulină din pancreasul uman, este o disfuncţie progresivă şi în momentul în care boala debutează clinic, pacientul are nevoie deja de insulină pentru că nu mai are secreţie endogenă de insulină. Acesta este Tipul I, care în general apare la tineri şi la copii. În Tipul II de diabet, secreţia endogenă de insulină nu mai este suficientă calitativ şi cantitativ, pentru nevoile organismului. De obicei, asta apare în momentul în care apare şi obezitatea de tip central, pe jumătatea de sus a corpului (abdominal, umeri, gât). Obezitatea asta care apare din cauza creşterii inadecvate a aportului alimentar pe o durată lungă, de ani de zile. Este o vulnerabilitate genetică, însă nu la toţi oamenii apare obezitatea asta abdominală, sunt oameni la care apare o obezitate generalizată şi ei au şanse mai mici să facă diabet. Stadiul acesta se numeşte, de obicei, sindrom metabolic, pentru că obezitatea abdominală se asociază cu hipertensiune, cu tulburări ale grăsimilor din sânge (colesterol, spre exemplu). Sindromul metabolic include modificările metabolismului glucidic, care sunt premergătoare diabetului zaharat, este o fază care se numeşte prediabet.

Pacienţii pot să-şi dea seama dinainte să se declanşeze diabetul?

Da, dar cu condiţia să-şi facă nişte analize. Dacă are obezitate abdominală, şansele sunt mari să aibă şi celelalte manifestări ale sindromului metabolic, adică hipertensiunea şi tulburările metabolismului lipidic şi probabil şi tulburările metabolismului glucidic, care sunt premergătoare diabetului zaharat, cum ar fi scăderea toleranţei la glucoză. Astfel, o persoană care are obezitate abdominală şi este trecută de 40-45 de ani, în general bărbaţii, sau care ştie că are hipertensiune, ar trebui să facă investigaţii şi pentru celelalte simptome fiindcă de obicei acestea merg împreună, se cheamă sindrom metabolic. Sindromul acesta are mare probabilitate să se dezvolte în diabet de Tip II.

În momentul în care se declanşează boala, ce trebuie să facă pacientul?

Problema este că mulţi ani, diabetul de Tip II evoluează asimptomatic, fără niciun fel de semn. Sunt mulţi pacienţi care ani de zile nu ştiu că au diabet. Mai rău decât atât, sunt persoane care îşi fac glicemia şi constată că aceasta e în domeniul prediabetului sau chiar a diabetului zaharat, dar ignoră, nu încep tratamentul. Să vă explic, glicemia luată dimineaţa, pe nemâncate, este normală până la 99, de la 100 până la 125 e aşa numitul prediabet (alterarea glicemiei bazale), iar peste 125 e diabet. Medicii le spun pacienţilor că au glicemia mai mare şi să aibă grijă ce mănâncă, că le trebuie o dietă structurată, un program structurat de exerciţiu fizic, deci trebuie să creşti exerciţiul fizic şi să reduci aportul caloric şi, bineînţeles, glucidele. De asemenea, în majoritatea cazurilor trebuie şi un tratament medicamentos. Dacă pacientul scade în greutate, dacă face exerciţiu fizic şi dacă îşi ia medicamentele, în 50% din cazuri nu mai face diabet de Tip II, cel puţin pe termen mediu şi lung. Dacă descoperă o glicemie de peste 125, atunci înseamnă că e diabet şi trebuie să ia măsurile necesare imediat. Însă, se întâmplă ca pacienţii să ignore semnele şi deseori ajung la medic după 5-7 ani, atunci când au deja complicaţii, vin direct cu infarct miocardic sau cu un accident vascular cerebral, cu o complicaţie oculară severă sau cu o boală renală avansată. Foarte mulţi pacienţi ajung în situaţia asta, să redescopere diabetul pe care ştiau deja că îl au, dar nu i-au dat nicio atenţie.

Problema este că mulţi ani, diabetul de Tip II evoluează asimptomatic, fără niciun fel de semn. Sunt mulţi pacienţi care ani de zile nu ştiu că au diabet.

Cum a fost cel mai grav caz pe care l-aţi întâlnit?

Secţia mea e secţie de nefrologie pentru pacienţii de diabet, deci sunt pacienţii care vin cu complicaţii renale şi fac dializă. Văd câte 20 de cazuri terminale în fiecare săptămână, aşa că e greu să spun care e cel mai grav. Diabetul zaharat este o problemă uriaşă şi din punct de vedere medical, dar şi din punct de vedere social.

Se simte o creştere a cazurilor de diabet din anii 1980 şi până acum?

Da, enormă. Din cauza excesului de alimentaţie, schimbarea stilului de viaţă, occidentalizarea acestuia. Spre exemplu, în loc să se mai joace fotbal pe stradă, copiii se joacă pe calculator, beau sucuri carbogazoase îndulcite, mănâncă fast-food. Toate acestea au devenit foarte accesibile, foarte ieftine şi foarte apetisante. La copii şi la tineri, asta e nenorocire.

Diabetul este boala unui regim de viaţă inadecvat, indiferent dacă eşti bogat sau sărac.

Dar organismul îţi dă nişte semne la un moment dat să te opreşti din mâncat, sentimentul de saturaţie.

Da, îţi dă semne, dar asta în momentul când ai depăşit de mult aportul necesar. Necesarul e 30 de calorii pe kilogram, dacă nu faci efort fizic. Organismul nu-ţi dă semne când ai ajuns la 31 de calorii/kg, ci mai târziu. În timp, semnele întârzie tot mai mult, senzaţia de saţietate intervine mai târziu. De asemenea, apar tot felul de ritualuri psihologice, mâncatul de nervi, mâncatul de oboseală, de stres, de plictiseală. Excesul de alimentaţie este primul pas către diabet şi toate complicaţiile pe care le aduce.

Care sunt simptomele?

Lipsa de insulină acută duce la instalarea simptomatologiei de debut a diabetului zaharat de tip I. De obicei, apare poliuria (cantitate foarte mare de urină), pacientul bea foarte multă apă, scade rapid în greutate, pierde masă musculară şi în timp se poate ajunge şi la comă diabetică, deshidratare intensă, o respiraţie de tip special. Este un debut brutal, ajungi la doctor şi ţi se pune direct diagnosticul.

Ce speranţă de viaţă au pacienţii?

Asta depinde de vârsta de instalare, de modul în care este echilibrat glicemic, de nivelul de educaţie medicală şi, în general, de nivelul de trai pe care îl are. De obicei se trăieşte până la vârstă adultă, sau chiar până la vârsta a treia.

Cum stau românii în privinţa educaţiei sanitare?

Când vorbim de diabetul zaharat, e o educaţie de tip special, pentru că pacienţii aceştia trebuie să fie proprii lor medici, ei trebuie să ştie să-şi dea seama când apar semne care arată dezechilibrul metabolic, fie că-i creşte sau îi scade glicemia prea mult, trebuie să ştie să-şi facă testele, să-şi adapteze dieta la nevoile din ziua respectivă, să-şi facă insulina. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveţe pacientul cu diabet zaharat, e o educaţie terapeutică.

Care este numărul de români care suferă de diabet?

Bună întrebare. Noi am făcut un studiu în 2013 (Predator) şi datele arată că 11,6% din populaţia adultă a României suferă de diabet, asta înseamnă în jur de 1,8 milioane de pacienţi cu diabet zaharat. Problema e că nu îi cunoaştem pe toţi, noi spunem că pentru un pacient cunoscut cu diabet, există cel puţin unul necunoscut. Acum, noi avem peste 700.000 de pacienţi care primesc reţete decontate de Casa de Asigurări.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5011
  • Thank you received: 714
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Diabet zaharat de tip 1 si 2 acum 1 lună 1 săptămână #45506

Lipsa imunoglobulinei de pe piața românească, se caută soluții de aprovizionare

Ministrul Sănătății solicită firmelor producătoare de imunoglobulină mai multă responsabilitate și respectarea prevederilor legale.

Prof. Dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății s-a întâlnit astăzi cu părinții copiilor afectați de deficiența de imunoglobulină și cu reprezentații asociațiilor de pacienți.

Lipsa imunoglobulinei de pe piața românească este cauzată de problemele de producție înregistrate de firmele producătoare.

„Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul BODOG după întâlnire.

Mâine, ministrul Florian BODOG a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare. La întâlnire ministrul BODOG a invitat și reprezentanții pacienților.

„Mai mult, ministrul Sănătății va vorbi astăzi cu omologul bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din această țară, România și Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente.

Între timp, Ministerul Sănătății continua demersurile demarate prin Compania Națională „Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale.

În prezent, Compania „Unifarm” a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat 6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene„, menționează MS într-un comunicat.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 5011
  • Thank you received: 714
  • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.