Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Cancerul

Cancerul #45228

Palatul Cotroceni, iluminat în culoarea roz pentru a marca Ziua luptei împotriva cancerului de sân

Palatul Cotroceni va fi iluminat, duminică, începând cu ora 20,00, în culoarea roz, pentru a marca Ziua luptei împotriva cancerului de sân, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

"La data de 1 octombrie este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Cu această ocazie, la fel ca anul trecut, Palatul Cotroceni va fi iluminat duminică, începând cu ora 20:00, în culoarea roz. Scopul este acela de conştientizare şi sensibilizare asupra importanţei prevenţiei şi depistării precoce a cancerului la sân, iar acţiunea se încadrează într-un demers mai larg asumat de către Administraţia Prezidenţială, acela de promovare a prevenţiei şi educaţiei pentru sănătate", se arată în comunicatul de presă.

Iluminarea în roz a Palatului Cotroceni este şi un gest de solidaritate şi empatie cu femeile care s-au confruntat sau se confruntă cu această afecţiune.

"Din nefericire, statisticile pun în lumină o situaţie alarmantă a ţării noastre. Cele mai recente date ne arată că în anul 2016 au fost luate în evidenţa cabinetelor de oncologie aproximativ 6500 de cazuri noi, numărul total de femei rămase în evidenţă depăşind 65.000", potrivit sursei citate.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #45499

Coaliția pentru Sănătatea Femeii lansează prima analiză socio-economică privind impactul cancerului de sân în România

activitati1.jpg


70% din costurile generate de cancerul de sân sunt costuri societale și doar 30% sunt costuri medicale.

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat astăzi studiul „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investiției într-un program de screening pentru cancerul de sân”, realizat în perioada mai — septembrie 2017, de echipa de consultanță Deloitte. Acest studiu reprezintă primă analiză socio-economică cu privire la impactul pe care cancerul de sân îl are asupra femeilor din România, dar și asupra sistemului medical și mediului economic din țara noastră. De asemenea, studiul analizează care sunt investițiile necesare și beneficiile generate de implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân.

„Cancerul de sân este în prezent o boală vindecabilă, dar în România anului 2017, la fiecare trei ore, o femeie pierde lupta cu această boală. Acest studiu ne arată, cu cifre bine susținute, că introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân ar avea efecte benefice atât pentru bugetul național cât și pentru miile de femei care vor primi șanse în plus la viață”, declară Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, ințiatorul Coaliției pentru Sănătatea Femeii.

Povara cancerului de sân în România — costuri totale ale bolii pentru bugetul național

Costurile totale generate de cancerul de sân pentru bugetul național la nivelul anului 2017, au fost de peste 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,16% din PIB, pentru un număr de circa 115.000 paciente care au sau au avut cancer de sân. Pentru a avea un tablou complet al acestei boli, au fost analizate atât costurile medicale (1), (costurile cu serviciile oferite în asistență medicală primară, ambulatoriul de specialitate, spital, costurile de tratament oncologic și costurile cu reconstrucția mamară) cât și cele societale, generate de concediile medicale, prestațiile sociale pentru handicap, productivitatea pierdută prin incapacitate temporară de muncă, handicap și deces prematur la vârsta activă și costurile adiacente ale aparținătorilor pacientelor. Studiul a evidențiat faptul că 70% din costurile generate de cancerul de sân sunt costuri societale și doar 30% sunt costuri medicale.

Beneficiile investiției într-un program de screening național pentru cancerul de sân

Investiția anuală directă necesară implementării unui program național de screening populațional organizat, cu o rată de participare de 70%, se estimează că va ajunge până la 29 de milioane de Euro pe an, la care se mai adaugă 20% reprezentând costurile de promovare și management ale programului. Beneficiile implementării unui astfel de program sunt atât de natură financiară, prin eficientizarea cheltuielilor cu fiecare pacient, cât și societală, prin impactul pozitiv social și uman deloc neglijabil.

50% din cazurile noi de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală (III, IV și necunoscut) și 40% în stadii inițiale de boală(0-II). În urma implementării unui program de screening însă, peste 80% din cazurile noi de cancer de sân ar putea fi descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II) (2).

Un alt beneficiu al unui astfel de program ar fi că mortalitatea cauzată de acest tip de boală ar scădea cu 10% la sfârșitul perioadei analizate, deși numărul de noi cazuri de cancer de sân crește cu peste 50%, datorită diagnosticării lărgite, dar precoce. Astfel, numărul de femei salvate în următorii 10 ani ar fi de aproximativ 10% din numărul de femei nou diagnosticate cu cancer de sân.

În plus, șansele de supraviețuire pentru o femeie cu cancer de sân cresc cu 30%, în cazul în care este implementat un program național de screening. Mai mult, costul mediu de tratament oncologic pentru o pacientă (3) cu cancer de sân ar scădea cu 18%, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul sănătății.

Este de asemenea important de menționat că în urma implementării unui program de screening, se câștigă aproximativ 28.300 de ani-viață, ceea ce înseamnă contribuții suplimentare — financiare, sociale și umane — către societate.

România este una din puținele țări europene care nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân. Acest studiu fundamentează din punct de vedere socio-economic introducerea unui astfel de program care, dincolo de aspectele financiare, ar reduce semnificativ decalajul României față de țările dezvoltate în ceea ce privește managementul public al cancerului de sân.

Studiul a utilizat date provenind de la instituțiile publice cu responsabilități în domeniul sănătății, iar estimările realizate acoperă o perioadă de 10 ani, avându-se în vedere intervalul de analiză 2018-2027, anul de bază fiind 2017.

*

Despre Coaliția pentru Sănătatea Femeii

Inițiată de Fundația Renașterea și gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum și instituții publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice și mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Sub egida Coaliției pentru Sănătatea Femeii a fost realizat primul studiu exhaustiv asupra cancerelor feminine (sân, cervical, ovarian) în România. De asemenea, în data de 30 mai 2017, Coaliția pentru Sănătatea Femeii a organizat la Bruxelles o masă rotundă cu tema Afecțiunile Oncologice feminine în România. S-a dorit crearea astfel a unui exemplu de dialog constructiv, deschis și favorabil schimburilor de idei și modelelor de bune practici în domeniul prevenției și tratării afecțiunilor oncologice, în beneficiul final al femeilor din România.

www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro

Despre Fundația Renașterea

Înființată în 2001, Fundația Renașterea a adus pentru prima dată în atenția publicului din România problema cancerului de sân, având de-a lungul timpului o permanentă activitate de informare asupra importanței controalelor medicale periodice pentru depistarea la timp și tratarea cu succes a maladiei.

Începând cu data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundației Renașterea i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.

Printre realizările importante obținute se numără Centrul Medical de Excelență — Renașterea, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, genital și pulmonar. Totodată, Fundația a inițiat Unitatea mobilă de diagnostic pentru sân și col uterin, primul program de investigații medicale gratuite oferite femeilor din orașe mici și din mediul rural.

Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați https://fundatiarenasterea.ro/.

*

(1) Perspectiva utilizată în analiza de costuri directe este cea a plătitorului (FNUASS/MS) și nu o perspectivă societală. În acest sens, structura de costuri directe a luat în considerare tarifele și prețurile publicate și utilizate de către CNAS în relația cu furnizorii de servicii de sănătate contractați. Costurile suportate direct de către pacienți nu au fost luate în calcul în analiza costurilor directe.

(2) În țări în care screening-ul populațional organizat este implementat de o perioadă de peste 10 ani, cum este cazul Norvegiei, 70-80% din cazurile noi de cancer de sân sunt descoperite în stadii incipiente de boală — 0, I și II

(3) Tratament oncologic — chirurgie/chimioterapie/hormonoterapie/terapie biologică/radioterapie
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #45510

Boala care ucide o româncă la fiecare cinci ore ar putea fi prevenită cu un vaccin pe care însă Ministerul Sănătăţii nu îl cumpără. „Fondurile nu au f

4.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, principala cauză a apariţiei acestui tip de cancer fiind infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Dintre acestea, peste 1.900 mor, adică nu mai puţin de 5 pe zi, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii ridică din umeri când vine vorba de achiziţionarea a sub 5.000 de doze de vaccin anti-HPV, cât era necesar pentru trimestrul II din 2017, potrivit INSP şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Vaccinul nu a fost achiziţionat din lipsă de fonduri, chiar dacă la în România există un program naţional de prevenire de vaccinare anti-HPV.

Cancerul de col uterin se numără printre principalele cauze de deces în rândul femeilor din România, alături de cancerul de sân. În perioada 2012-2014, în ţara noastră, s-au înregistrat la medicul de familie 9.657 de cazuri de cancer de col uterin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Dintre acestea, 5.038 s-au soldat cu decesul pacientei bolnave. În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre paciente aflate la vârsta fertilă, cel mai important interval, potrivit specialiştilor, fiind cuprins între 45 şi 55 de ani.

Aceste date pun România în topul european al incidenţei cancerului de col uterin şi al mortalităţii cauzate de această maladie.

Cu toate aceste date, Ministerul Sănătăţii ridică din umeri când vine vorba despre asigurarea necesarului de doze de vaccin anti-HPV, respectiv a unui număr de 4.886 de doze, pentru trimestrul II din 2017. Totul, din lipsă de fonduri. Această informaţie iese la iveală în răspunsul oferit de Secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii, Dan Dumitrescu, la interpelarea deputatului PMP, Petru Movilă.

În România, vaccinarea anti-HPV se realizează la fetiţele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pe baza cererilor formulate de părinţi, cereri care sunt, ulterior, centralizate la fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană în parte.

Totuşi, în ciuda faptului că există cereri, Ministerul Sănătăţii nu achiziţionează aceste vaccinuri din lipsă de fonduri.

„În conformitate cu centralizarea la nivel naţional solicitărilor Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti transmisă Ministerului Sănătăţii de către Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în trimestrul II al anului 2017 necesarul de vaccin anti-HPV este de 2.897 de doze de vaccin anti-HPV Silgard şi 1.989 dove vaccin anti-HPV Cervarix. În anul 2017 fondurile alocate Programului Naţional de Vaccinare nu au fost suficiente pentru achiziţionarea vaccinului anti-HPV, astfel că acest vaccin nu va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

„Situaţia aceasta ne dovedeşte încă o dată că incompetenţa şi faptul că actualul ministru al Sănătăţii minte. Florian Bodog a spus că problema vaccinurilor a fost rezolvată, dar se vede că acest lucru nu s-a întâmplat. Mereu se zice că nu sunt bani, dar oare este aşa sau banii nu sunt folosiţi potrivit destinaţiei lor? Noi, PMP, vom cere ca banii colectaţi din CASS, dar şi cei proveniţi din taxa de viciu să fie evidenţiaţi în conturi separate şi să vedem care este destinaţia lor exactă. Cred că atunci se va vedea că bani există, dar ei sunt cheltuiţi în alte scopuri, de fapt”, a declarat pentru Gândul, deputatul Petre Movilă

Transmiterea virusului şi declansare a cancerului

Virusul HPV se transmite pe cale sexuală. Pericolul infectării cu acest virus este cu atât mai mare cu cât creşte numărul partenerilor sexuali, iar folosirea prezervativului este cea mai importantă metodă de protecţie. În ceea ce priveşte virusul instalat în organism, acesta poate conduce la apariţia celulelor canceroase în funcţie de capacitatea organismului femeii purtătoare de a lupta împotriva sa.

„În cazul virusului papiloma uman, în funcţie de toleranţa individuală la virus, unii reuşesc să se vindece, alţii rămân purtători, iar la alţii, cum este cazul femeilor, pot apărea leziuni care pot evolua în cancer de col uterin”, explică medicul Laurenţiu Simion, chirurg oncolog.

Există un vaccin care protejează împotriva infectării cu virusul HPV, însă acesta trebuie făcut la vârste tinere, de preferat înaintea începerii vieţii sexuale sau imediat după. În cazul acestui vaccin protecţia dată pentru virusul papiloma uman nu este 100%.

Medicul Laurenţiu Simion aminteşte despre campania naţională care prevedea vaccinarea obligatorie a tuturor fetiţelor de o anumită vârstă împotriva virusului HPV. „În urmă cu câţiva ani a fost un întreg scandal. A fost o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii de a se vaccina obligatoriu fetiţele de o anumită vârstă, cred că în ciclul gimnazial. Părinţii nu au fost de acord. A fost o întreagă campanie. Dacă e bună vaccinarea, dacă protejează, dacă nu protejează. Programul a fost abandonat şi au rămas o mulţime de vaccinuri. Vaccinurile se găsesc pe piaţă şi se pot face, dar e de dorit ca părintele respectiv să ceară părerea medicului de familie”, explică medicul.

De la contactarea virusului HPV şi până la dezvoltarea cancerului trece o perioadă destul de mare de timp. „De obicei, de la infecţia cu HPV până la cancer, se consideră că trec cam 10 ani. Deci, este un interval lung în care celulele trec prin nişte stări de displazie care se agravează treptat. De cele mai multe ori, aceste infecţii cu HPV, prin imunitatea e care o are pacienta, se vindecă. 9 din 10 paciente se vindecă spontan. Celelalte fac o progresie către cancer a leziunilor pe care le au”, a explicat medicul ginecolog Gică Nicolae.

90% dintre decese puteau fi prevenite cu un simplu control ginecologic

Pentru că vaccinul HPV se face la vârste fragede, în cazul femeilor care nu au putut beneficia la timp de un asemenea vaccin, este obligatoriu controlul ginecologic periodic.

Paradoxul este că 90% dintre aceste decese puteau fi prevenite printr-un simplu control ginecologic făcut periodic. Potrivit medicilor specialişti, în cazul cancerului de col uterin, prevenţia este simplă şi facil de realizat, prin intermediul testării Babeş-Papanicolau, realizată periodic de către toate femeile care şi-au început viaţa sexuală, alături de măsurile minime de igienă intimă şi sexuală.

„Consultul ginecologic se recomandă la toate femeile, mai ales la cele care au activitate sexuală şi înaintea începerii vieţii sexuale în cazul în care au o simptomatologie în sfera pelvină sau, în principal după vârsta de 25 de ani dacă până în acel moment femeia nu a avut relaţii sexuale. Femeile care nu au nicio problemă ginecologică se pot prezenta o dată pe an în condiţii optime”, a explicat medicul Gică Nicolae.

Problema apare atunci când aruncăm un ochi asupra statisticilor. Un studiu din 2016 al Institutului Naţional de Medicină Sanitară publicat într-o revistă de specialitate, arăta că doar 15-20% dintre femeile din România se prezintă la medicul ginecolog pentru o consultaţie de rutină. Dintre acestea, majoritatea provin din mediul urban, în mediul rural înregistrându-se procente extrem de mici, de până la 0,5%. De cele mai multe ori, româncele ajung la medicul ginecolog atunci când au o problemă, nu pentru controale de rutină, după cum susţine şi medicul Nicolae.

De aceea, de cele mai multe ori, cancerul este deja instalat şi trebuie tratat prin metode care ajung, de cele mai multe ori, să fie cele radicale – îndepărtarea în întregime a sânului sau a uterului, în funcţie de localizarea celulelor canceroase. Aceste cazuri ajung să fie tratate la institutele oncologice din ţară.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #45526

Noi tratamente pentru cancer. Ingineria genetică ajută la tratamente țintite

Ingineria genetică a adus într-un spital american speranța pentru bolnavii de cancer. În loc să fie supuși unor intervenții chirurgicale urmate de cure de chimioterapie, bolnavii primesc tratamentul corespunzător determinat de mutațiile genetice și studiul genetic al celulei canceroase.

tratament-untitled-project-1-mpeg4-16x9-69887600_69887600.jpg


Alison Cairnes avea o tumoră între stomac și esofag. Boala îi atinsese deja ficatul, plămânii și nodulii limfatici. Șansele ei de supraviețuire erau aproape nule. A refuzat toate tratamentele tradiționale. În schimb, au fost testate celule canceroase din organism.

După ce au studiat celulele canceroase din punct de vedere genetic, doctorii de la Universitatea din San Diego, California, au identificat pentru Alison două medicamente care se potriveau mutațiilor genetice, dar nu erau indicate în tratamentul acestui tip de cancer.

Peste Ocean, în Polonia, oamenii de știință au descoperit că fluidele produse de râme dau rezultate promițătoare în tratarea cancerului pulmonar.

Râmele consumă ciupercile din sol, bacteriile și resturile vegetale și au capacitatea să digere orice microorganism. Să supraviețuiești într-un asemenea mediu e nevoie de un sistem imunitar de fier pe care nevertebrata și l-a dezvoltat în timp.

Centrul de comandă se află în intestin, care produce substanțe biodistructive și antibiotice. Lichidul extras direct din râmă și încălzit până la 70 de grade Celsius s-a dovedit deosebit de eficient în cancerul pulmonar. În 80 la sută din testele de laborator, substanța astfel obținută a ucis celulele canceroase.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #46090

ZECI DE FEMEI, EXAMINATE GRATUIT ÎN CADRUL CAMPANIEI DE "PREVENȚIE ȘI DEPISTARE A CANCERULUI DE COL UTERIN"

thumbnail_1.png


O nouă ediție a campaniei de "Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin" derulată de către Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" și Patriarhia Română a avut loc, sâmbătă, în localitatea Gruiu, județul Ilfov. Zeci de femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani au fost examinate gratuit de către specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau. De altfel, este esențial ca toate doamnele să efectueze periodic acest test care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

"Este foarte important testul Papanicolau pentru ca ne ajuta sa depistam femeile care au probleme in faze incipiente ale cancerului sau leziuni care sunt precursoare de cancer, ceea ce inseamna ca reusim sa facem un tratament cat mai eficient pentru aceste femei. De asemenea, cele care au iesit cu probleme le putem ajuta in cadrul Institutului Oncologic si pentru tratamentul adecvat. Sunt bucuros ca astazi in comuna Gruiu, mobilizarea a fost extraordinara, deja avem un numar mare de femei recoltate acum dimineata si speram ca dupa o luna, o luna si jumatate sa le dam si rezultate bune, adica sa nu aiba probleme ginecologice sau cele la care am descoperit aceste probleme sa le putem ajuta si sa le tratam", a punctat doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucuresti.

"Iata, prima campanie pe care o desfasuram noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, aici in localitatea Gruiu, campania de prevenire si diagnosticare a cancerului de col uterin. Femeile de aici au fost foarte receptive. Pot spune ca de la debutul campaniei, aici am avut cel mai mare numar de femei care s-au prezentat. Acestea au inteles foarte bine cat de util este testul Papanicolau. De altfel, am intalnit aici o femeie care s-a confruntat cu aceasta problema si a venit acum pentru a repeta acest test. De asemenea, am intalnit femei care nu au facut acest test niciodata. Au constientizat ca este util, ne-au spus ca sunt rusinoase si le este foarte greu sa vina aici la medic, insa intr-un final au acceptat", a declarat Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #46831

Sorina Pintea afirmă că va susţine ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului

sorina-pintea-reactie-scandal-soferi-de-ambulanta-care-furau-motorina-si-intarziau-dinadins-la-interventii-e1544107830217.png


Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a participat, marți dimineață, la Bruxelles, la lucrările Forumului European de Cancer cu tema ,,Changing the Future of Cancer on Europe”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății a declarat că obiectivele naționale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor țărilor europene și ele se referă la prevenție primară și secundară, depistare precoce (screening), precum și accesul egal al pacienților la tratament.

„Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, din 2002 România a implementat Programul Național de tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018, a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziționarea din fonduri europene a 8 unități mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanțare europeană și am finalizat parțial achiziția de echipamente și aparatură necesară dotarii centrelor din rețeaua națională de radioterapie. Tot în 2018 am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, iar în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea pacienților cu cancer”, a declarat Sorina Pintea în deschiderea evenimentului.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul ca de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Presedenția Consiliului UE și va susține ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului deoarece toți pacienții europeni au dreptul la tratament egal.

De asemenea, cel puțin două din obiectivele României în această perioadă au legatură cu acest subiect, este vorba despre accesul pacienților la medicamente și mobilitatea pacientului.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #46852

Ministerul Sănătăţii: Cel puţin 30.000 femei vor beneficia de screening pentru cancerul de sân, în 2019

Cel puţin 30.000 de femei care au între 50 şi 69 de ani vor putea beneficia în trimestrul doi al anului 2019 de programul de screening pentru cancerul de sân, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Brădăţan, precizând că proiectul este finanţat din fonduri europene.

consultatie.jpg


“Vestea bună este că a demarat proiectul de implementare al screeningului pentru cancerul de sân de două luni. Avem finanţare asigurată. Prima etapă este de implementare. (...) Valoarea totală a primei etape este de 22 milioane RON şi are o implementare de 72 de luni. (...) Prima etapă presupune elaborarea metodologiei de screening, întocmirea listei de pacienţilor, formarea personalului şi realizarea unei campanii de informare”, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Brădăţan, în cadrul unei conferinţe.

Etapa a doua, adică procesul de screening ar putea începe în al doilea trimestru al anului 2019.

“Etapa a doua beneficiază de o finanţare mult mai generoasă, este vorba de 16 milioane de euro. (...) Proiectul are ca ţină persoanele din regiunile din nord-vest, vest şi nord-est, est. (..) E vorba de femei cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani. Numărul persoanelor care vor beneficia de screening este de minim 30.000”, a mai spus Brădăţan.

De asemenea, secretarul de stat a accentuat că, din cauza birocraţiei, testările ar putea începe în a doua jumătate a anului.

În cadrul programului, femeile ar putea beneficia de consultaţie, ecografie mamară, mamografie sau biopsie.

Proiectul face parte din programul de sănătate pentru 2014-2020.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #46894

Raport DRAMATIC: Peste 55.000 de cazuri noi de cancer înregistrate în România în ultimele luni

Peste 55.000 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în România în perioada ianuarie-septembrie 2018, anunţă Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, arătând că numărul bolnavilor a crescut cu aproape 13.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

chimio.jpg


“În perioada ianuarie-septembrie 2018, s-au înregistrat 55.596 cazuri noi de cancer (incidenţa fiind de 380,3 %ooo locuitori) comparativ cu 42.883 cazuri noi de cancer (incidenţa fiind de 293,4 %ooo locuitori) în aceeaşi perioadă a anului 2017”, se arată într-un raport al Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.

Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824, comparativ cu 469.624 care erau la evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017.

De asemenea, raportul mai arată că numărul de avorturi a scăzut în 2018 cu circa 6.000 de cazuri faţă de 2017. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2018 au fost efectuate 37.892 de întreruperi de sarcină, comparativ cu 44.000 efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Sursa citată mai anunţă că numărul bolnavilor de turberculoză în primele luni ale anului 2018 a fost de 9.058, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2017 s-au înregistrat 9.691 de bolnavi.

De asemenea, şi numărul cazurilor noi de diabet zaharat a scăzut în primele nouă luni din 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, arată Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.

“În perioada ianuarie-septembrie 2018, s-au înregistrat 49.287 cazuri noi de diabet zaharat (...) comparativ cu 56.654 cazuri noi de diabet zaharat în aceeaşi perioadă a anului 2017. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 1.091.415 comparativ cu 1.035.448 bolnavi rămaşi în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017”, se arată într-un raport al Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #47370

A fost descoperită celula imunitară care ar putea sta la baza tratamentului universal împotriva cancerului

110580947_f0192831-cancer_cell_and_t_cell_illustration-spl-e1580833553486.jpgAzi, 4 februarie, e Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. În fiecare an, cancerul ucide milioane de persoane, fiind a doua cauză majoră de deces din lume. Această maladie reprezintă o provocare dificilă atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Având în minte acest adevăr crunt, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au descoperit un nou tip de celulă a sistemului imunitar, care ucide cele mai multe tipuri de cancer. Ei au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, dar au găsit un tip complet nou de celulă T.

Acea nouă celulă imunitară are un tip de receptor (TCR), care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Acesta recunoaște și ucide majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

În studiile de laborator s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, mamar, ovarian, osos, renal, de piele, de sânge, de prostată și de col uterin.

,,Crește perspectiva unui tratament universal pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea să combată o gamă largă de cancere. Nimeni nu știa că o astfel de celulă există”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff.

Terapiile cu celule T pentru cancer – unde celulele imunitare sunt prelevate, modificate și apoi injectate în sângele pacientului pentru a căuta și distruge celulele canceroase – reprezintă cele mai noi paradigme ale tratamentelor împotriva cancerului.

Cea mai utilizată terapie, cunoscută sub numele de CAR-T, este personalizată fiecărui pacient, dar vizează doar unele forme de leucemie și nu funcționează în cazul tumorilor solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

În schimb, noul tip de celulă se atașează de o moleculă de pe celulele canceroase, numită MR1, care este aceeași în toate tipurile de cancer uman. Acest lucru ar însemna că tratamentul ar putea funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer.

Până în prezent, rezultatele testelor de laborator s-au dovedit a fi promițătoare. Cercetătorii precizează că testele clinice pe oameni ar putea începe chiar din luna noiembrie a acestui an, dacă noul tratament trece de toate testele de siguranță în laborator.

„Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament „universal”cu celule T, diminuând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate”, a spus Profesorul Awen Gallimore, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer al Universității Wales.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Cancerul #47953

„Persoanele care suferă de cancer ar putea primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare“

Ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis astăzi printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că a fost realizat un proiect prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.
„Am publicat, astăzi, în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă și Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.
Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE“ - a precizat ministrul Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.


Acesta a menționat că în prezent criteriile stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.
„În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament .
O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.
Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități“ - a mai menționat Marius Budăi.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.