Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Artrita

Artrita #45270

Ziua Mondială a Artritei

În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua Mondială a Artritei (World Arthritis Day).

imageResize-119.jpg


Tema stabilită pentru această zi este comună în 2013 și 2014, fiind axată pe acțiuni în vederea obținerii unei îmbătrâniri cât mai ușoare pentru persoanele care suferă de boli reumatice.

Bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecțiuni musculo-scheletice, care sunt în mare parte progresive și asociate cu durere. Acestea afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală.

Cea mai frecventă boală reumatismală de tip inflamator este artrita reumatoidă sau poliartirtă (când afectează mai multe articulații în același timp), cu o prevalență de aproximativ 1% la populația generală, ceea ce înseamnă că, în România, sunt aproximativ 200.000 de cazuri de poliartrită reumatoidă. Artrita reumatoidă este o boală sistemică cronică care afectează articulațiile, țesuturile conjunctive, musculare, tendoanelor și țesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere și deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viață a celor afectați cu 5-10 ani, fapt care determină o atenție sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii.

În general, poliartrita reumatoidă afectează, în principal, femeile, fiind de două ori mai frecventă decât la bărbați. După 10 ani de la momentul diagnosticului, mai puțin de 50% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă își mai pot continua activitățile zilnice obișnuite, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta și alte complicații sistemice ale bolii precum: osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecțiuni dermatologice.

Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariția bolii. Fiind o boala progresivă, artrita afectează abilitățile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare.

Ziua Mondială a Artritei a fost înființată, în 1996, de către asociația "Arthritis and Rheumatism International" (ARI), fondată în 1988, și cuprinde în principal oameni afectați de această boală. Obiectivele organizației, sunt axate pe creșterea gradul de conștientizare a nevoilor persoanelor cu artrită /reumatism, și pe îmbunătățirea calitatea vieții persoanelor suferinde.

Site-ul Zilei Mondiale a Artritei este susținut și administrat de EULAR, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism). Organizația reprezintă persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă, dar și profesioniștii din domeniul sănătății și societățile științifice de reumatologie de pe continentul european.

AGERPRES /(Dumitrescu-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6749
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.