Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Legea nr. 263 pe 2010

Legea nr. 263 pe 2010 #20160

Lege privind sistemul unitar de pensii publice

Toata legea poate fi citita in topicul L E G E privind sistemul unitar de pensii publice

...sau descarcata in format pdf. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :)

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, act normativ care abroga prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Principalele directii de reforma introduse prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii sunt urmatoarele:

1. Cresterea varstelor standard de pensionare pentru femei:

Legea prevede continuarea cresterii varstelor de pensionare pana in luna ianuarie 2015, la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, asa cum a fost stabilita in baza Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. La finalizarea acestei etape, se continua cresterea graduala a varstei de pensionare numai pentru femei de la 60 de ani la 63 de ani, pana in ianuarie 2030.

De asemenea, legea prevede o crestere graduala a stagiului complet de cotizare, necesar pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta pentru femei, de la 28 ani in ianuarie 2011, la 35 de ani in ianuarie 2030. Pentru barbati, cresterea graduala a stagiului complet de cotizare, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, va fi de la 33 ani in ianuarie 2011, la 35 de ani in ianuarie 2015.

Stagiul minim de cotizare necesar pentru obtinerea unei pensii din sistemul unitar de pensii publice va creste gradual de la 13 ani ianuarie 2011, la 15 ani in ianuarie 2015, atat pentru femei cat si pentru barbati.

2. Cresterea varstelor de pensionare pentru cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale:

Noua lege prevede cresterea graduala a varstei de pensionare a categoriilor profesionale mentionate mai sus, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la 55 de ani in ianuarie 2011, pana la 60 de ani, in ianuarie 2030.

De asemenea, prezenta lege prevede cresterea graduala a stagiului complet de cotizare, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei, cat si pentru barbati de la 20 ani in ianuarie 2011 la 30 de ani in ianuarie 2030, precum si cresterea graduala a stagiului minim de cotizare in specialitate, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la 15 ani in 2011 la 20 de ani in ianuarie 2030.

3. Integrarea persoanelor apartinand sistemelor neintegrate sistemului public de pensii (cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale), in sistemul unitar de pensii publice:

Cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationalesunt categorii de persoane care prin aceasta lege au fost integrate in sistemul unitar de pensii publice. Integrarea urmareste stabilirea acelorasi obligatii si drepturi pentru toti asiguratii sistemului de pensii publice.

In cazul personalului din aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala se transfera cei 5% ce se plateau la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat si se adauga inca 5.5%. Majorarea cu 5.5% a contributiei, se realizeaza prin cresterea soldei/ salariului brut astfel incat castigul net sa nu fie afectat.

4. Reglementarea unei proceduri de stabilire a valorii punctului de pensie, si anume:

Valoarea punctului de pensie se stabileste prin lege.

Valoarea punctului de pensie de la intrarea in vigoare a prezentei legi si pana in anul 2020,se va majora anual cu 100% rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizata pe anul precedent.

In situatia in care unul dintre acesti indicatori, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva. In situatia in care acesti indicatori au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.

Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizata pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu cate 5 % in fiecare an.

Incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% rata inflatiei realizata pe anul precedent.


5. Recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice:

In termen de 5 luni de la publicarea Hotararii Guvernului pentru aprobarea metodologiei de recalculare, toate pensiile aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor fi recalculate, utilizand formula de calcul reglementata de sistemul public de pensii.

Categoriile de pensii care au fost recalculate sunt:

a.) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h.) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

6. Cresterea numarului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu cei care realizeaza venituri din profesii liberale, manageri, asociatii familiale

Principiul obligativitatii si principiul contributivitatii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obtin in mod exclusiv venituri profesionale din activitati liberale, sa plateasca contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat. Persoanele mentionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionisti, a managerilor, a membrilor asociatiilor familiale, etc.

De asemenea, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice alte persoane care doresc sa se asigure in sistemul public, inclusiv cele care sunt deja asigurate obligatoriu.

7. Descurajarea numarului de pensionari anticipate partiale:

Noua lege prevede inasprirea conditiilor de acordare a acestui tip de pensie, stabilind penalizarea acordata la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

Anticiparea nu poate sa depaseasca 60 de luni (5 ani) fata de varsta standard de pensionare, iar penalizarea maxima devine 45% fata de 30% cat prevedea Legea nr. 19/2000.

In perioada de anticipare, persoana nu poate cumula pensia anticipata partiala cu un venit salarial (cu exceptia consilierilor locali sau judeteni). La implinirea varstei standard de pensionare, penalizarea se elimina, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se din oficiu.

8. Implementarea unor criterii mai stricte in ceea ce priveste accesul la pensia de invaliditate si descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical:

Documentarul medical completat de medicul curant (specialist pentru boala principal invalidanta) va fi inlocuit cu raportul medical de evaluare completat de medicul expert al asigurarilor sociale. De asemenea, se prevad reglementari suplimentare, cu termene si mai ales cu penalizari, la procedura de expertizare medicala, dar si o intensificare a controalelor ulterioare. In acest mod se asigura cresterea responsabilitatii medicului expert al asigurarilor sociale. In sprijinul acestuia, legea prevede posibilitatea incheierii de conventii intre casele de pensii si spitale, laboratoare, clinici, etc. pentru reverificarea dosarelor medicale la care exista suspiciuni.

LINK ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.