Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011

Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011 #20615

Legea educatiei nationale a fost, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 18/2011.

Legea asigura cadrul pentru exercitarea sub autoritatea statului roman a dreptului fundamental la invatatura pe tot parcursul vietii. Legea reglementeaza structura, functiile, organizarea si functionarea sistemului national de invatamant de stat, particular si confesional.

Misiunea asumata de lege este de formare, prin educatie, a infrastructurii mentale a societatii romanesti, in acord cu noile cerinte, derivate din statutul Romaniei de tara membra a Uniunii Europene si din functionarea in contextul globalizarii, si de generare sustenabila a unei resurse umane nationale inalt competitive, capabila sa functioneze eficient in societatea actuala si viitoare.

Textul integral al Legii: Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re: Legea educatiei nationale. Legea nr. 1/2011 #20817

Astazi intra in vigoare Legea nr 1/2011, Legea Educatiei Nationale.

Odata cu intrarea in vigoare a legii, ar trebui sa se aplice si vasta majoritate a prevederilor acesteia, exceptie facand doar urmatoarele:

-introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar (se aplica din anul scolar 2012-2013)
-introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012)
-examenul de Bacalaureat in noul format (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a din 2011-2012)
-admiterea la liceu in noul format (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012)
-acordarea celor 500 de Euro pentru educatie permanenta (se aplica din anul 2013)
-noile principii in finantarea invatamantului preuniversitar (se aplica din anul 2012)
-acordarea a 6% din PIB pentru educatie si 1% din PIB pentru cercetare (se aplica din anul 2012)

Asadar, ca in orice tara unde legile sunt aplicate, incepand de astazi ar trebui sa vedem la lucru multe dintre mult discutatele prevederi ale acestei legi. Va reamintim doar cateva dintre acestea:

-prevederile legate de pregatirea si angajarea cadrelor didactice. Nu mai exista examen national de titularizare iar scolile ar trebui sa angajeze (prin concurs organizat la nivelul institutiei) doar absolventi ai programelor de master didactic. Personalul didactic titular la data intrarii in vigoare isi pastreaza dreptul dobandit la concursul national unic de titularizare.

-prevederile legate de componenta si atributiile consiliului de administratie si ale directorului. Astfel, incepand cu data de 9 februarie, Consiliile de Administratie urmeaza sa fie formate din 7, 9 sau 13 membri dintre care 2 sau dupa caz 3 urmeaza sa fie reprezentanti ai parintilor. Cadrele didactice nu vor avea majoritate absoluta, numarul acestora fiind limitat la 3, 4 sau dupa caz 6.

-prevederile legate de portofoliul educational si de evaluare.Din 9 februarie, toate evaluarile se realizeaza in baza standardelor nationale de evaluare pentru fiecare disciplina. Evaluarea se centreaza pe competente, ofera feedback real elevilor si sta la baza realizarii planurilor individuale de invatare. Portofoliul educational urmeaza sa fie elementul central al evaluarii invatarii.

-prevederile legate de incompatibilitatea unor functii de conducere in scoli si universitati cu functii politice sau unele demnitati publice; prevederile referitoare la combaterea nepotismului. De astazi este interzis ca o persoana sa detina concomitent functia de rector si orice functie de conducere sau demnitate publica (cum sunt spre exemplu cele de parlamentar sau ministru) sau vreo functie de conducere intr-un partid politic. Directorii de scoala sau directori adjuncti retin si ei incompatibilitatea cu functiile de presedinte sau vicepresedinte ai partidelor politice.

-prevederile legate de pensionarea cadrelor didactice universitare de peste 65 de ani. De astazi, persoanele care au depasit varsta de 65 de ani nu vor mai putea sa ocupe functii de conducere in universitati. Personalul didactic poate ramane incadrat in invatamant si dupa varsta de 65 de ani, insa numai in regim de plata cu ora. Conducatorii de doctorat pot conduce doctoratele in desfasurare pana la varsta de 70 de ani.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.