Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Ordinul nr. 2260 din 17/08/2012

Ordinul nr. 2260 din 17/08/2012 #29566

Ordinul 2260 din 17 august 2012 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie nr. 725/12.709/2002 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciala a acestora

Nr. 762/2.260

Ministerul Sanatatii
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Vazand Referatul comun de aprobare al Directiei de asistenta medicala si politici publice din Ministerul Sanatatii si al Directiei protectia copilului din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. C.V. 2.850/2012,
in temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si al prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul sanatatii si ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emit urmatorul ordin:

Art. I. - Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie nr. 725/12.709/2002 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciala a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 781 din 28 octombrie 2002, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 1, al treilea paragraf va avea urmatorul cuprins:
"Identificarea si aprecierea gradului de handicap se fac prin raportare la Clasificarea internationala a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, versiunea pentru copii si tineri, adoptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 2007."

2. La anexa nr. 2 punctul I, la titlul "Tulburari psihice", litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) tulburarile pervazive de dezvoltare/tulburarile de spectru autist: autismul infantil, autismul atipic, sindromul Rhett, alta tulburare de dezintegrare a copilariei, hiperactivitate asociata cu o intarziere mintala si miscari stereotipe, sindromul Asperger, alte tulburari invadante ale dezvoltarii, tulburari invadante ale dezvoltarii fara precizare, in raport cu gradul de afectare a functionarii globale, pot fi incadrate in diferite grade de handicap, astfel:
Criterii medicale (conform ICD 10)

Prezenta a minimum doua dintre urmatoarele criterii, din care criteriul «Socializare» este obligatoriu:

Handicap usor
Socializare: afectarea calitativa usoara a interactiunii sociale
Limbaj: afectarea calitativa a limbajului expresiv
Autoservire: afectarea calitativa a abilitatilor de autoservire
Motor: afectarea abilitatilor motorii fine

Handicap mediu
Socializare: afectarea calitativa moderata a interactiunii sociale
Limbaj: afectarea calitativa si cantitativa a limbajului expresiv
Autoservire: afectarea calitativa si cantitativa a abilitatilor de autoservire
Motor: afectarea abilitatilor motorii fine cu prezenta stereotipiilor motorii

Handicap accentuat
Socializare: afectarea calitativa si cantitativa accentuata a interactiunii sociale, cu interactiune sociala posibila intr-un mediu controlat
Limbaj: afectarea calitativa si cantitativa a limbajului expresiv si receptiv
Autoservire: afectarea calitativa si cantitativa a abilitatilor de autoservire, cu nevoia de ajutor din partea adultului
Motor: afectarea abilitatilor motorii fine cu prezenta stereotipiilor motorii si comportamentale

Handicap sever
Socializare: afectarea calitativa si cantitativa severa a interactiunii sociale, interactiune sociala limitata in cadrul familiei, interactiunea cu mediul social exterior familiei este mediata de un adult
Limbaj: absenta dezvoltarii limbajului (expresiv si receptiv) sau dezvoltarea limbajului cu afectarea rolului de comunicare
Autoservire: absenta abilitatilor de autoservire sau efectuarea sub supravegherea stricta a unui adult
Motor: afectarea abilitatilor motorii fine si grosiere cu prezenta stereotipiilor motorii si comportamentale"

3. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

4. La anexa nr. 4, partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
"Potrivit clasificarii OMS 2007, in identificarea si incadrarea copiilor cu handicap se recomanda utilizarea urmatorilor termeni de baza:".

Art. II. - In termen de 90 de zile de la publicarea prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ordinul secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, al ministrului educatiei si cercetarii, al ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap nr. 18/3.989/416/142/2003 privind aprobarea Ghidului metodologic pentru evaluarea copilului cu dizabilitati si incadrarea intr-un grad de handicap se modifica corespunzator.

Art. III. - Comisiile pentru protectia copilului din cadrul consiliilor judetene si ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si serviciile de evaluare complexa din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului din subordinea consiliilor judetene si locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Vasile Cepoi

Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Mariana Campeanu
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Ordinul nr. 2260 din 17/08/2012 #29567

ANEXA
(Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 725/12.709/2002)

Descarcati de mai jos documentul pdf.

Ordinul 2260/2012
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ordinul nr. 2260 din 17/08/2012 #29576

Incet, incet, Romania isi revine:

MMFPS: Revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% presupune un efort bugetar de 78 milioane lei, în 2012 şi 2013
Adoptarea de către plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind aprobarea OUG 124/2011 care prevede că indemnizaţia pentru creşterea copilului revine de la 75% la 85% din venitul net, cu începere de la 1 octombrie, presupune un efort bugetar de 11 milioane lei pentru acest an şi 67 milioane lei pentru 2013, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Amendamentele cu care MMFPS a fost de acord vizează, între altele, flexibilizarea condiţiei de achitare a impozitelor şi taxelor locale. Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale.

De asemenea, se va acorda o perioadă de graţie de 60 zile în care se pot plăti datoriile către bugetele locale, timp în care beneficiarul îşi va primi dreptul.

Principalul amendament stabileşte cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu menţinerea limitelor maxime reglementate în prezent - 1.200 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi 3.400 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.

În plus, stimulentul de inserţie se va acorda şi persoanelor care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, fiind eliminată limitarea la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor.

Un alt amendament se referă la acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a Deciziei Curţii Constituţionale nr.495/2012 şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii.

Totalul beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copilului, aflaţi în plată, este de 153.090. Dintre aceştia, 20,52% au venituri de peste 1.500 lei, 33,12% sunt cu venituri cuprinse între 600 şi 1.500 lei, ceilalţi 46,36% fiind fără venituri.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.