Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Ordinul nr. 692/2013

Ordinul nr. 692/2013 #32341

Ordinul nr. 692/2013 privind modificarea cap. 1 din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap


In vigoare de la 30.05.2013

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 313 din 30.05.2013.

Nr. 692/982

Ministerul Sanatatii
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Vazand referatele de aprobare nr. E.N. 5.240/2013 al Directiei asistenta medicala si politici publice din cadrul Ministerului Sanatatii si nr. 12.118 din 23 mai 2013 al Directiei protectia persoanelor cu handicap din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice,
avand in vedere prevederile art. 85 alin. (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 10/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, cu modificarile ulterioare, si ale art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul sanatatii si ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice emit urmatorul ordin:

Art.1 - Capitolul 1 "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. [url=images/stories/download/ordin-762-1992-2007.pdf]762/1.992/2007[/url] pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 885 si 885 bis din 27 decembrie 2007, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:


Fisier atasat:

Nume fișier: Ordinul_nr._692_2013.pdf
Dimensiune fișier: 272 KBArt. 2 - Directia protectia persoanelor cu handicap, Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, serviciile de evaluare complexa a persoanelor adulte din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Gheorghe-Eugen Nicolaescu

Ministrul muncii, familiei,
protectiei sociale si persoanelor varstnice,
Mariana Campeanu
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5262
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ordinul nr. 692/2013 #32345

Detalii in articolul Care sunt tipurile de handicap de unde se poate descarca "Ordinul nr. 692/2013" de catre toti cei interesati ;)
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5262
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ordinul nr. 692/2013 #32458

Guvernul redefineste handicapul. ONG-urile: Este un atac la o viata decenta pentru acesti oameni

Un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Muncii a modificat criteriile de incadrare in grad de handicap, astfel incat doar un coeficient de inteligenta sub 20 - 25 de puncte sa permita incadrarea in grad grav. Masura este considerata abuziva de mai multe ONG-uri, acestea considerand ca modificarile incalca dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati.

Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 modifica primul capitol "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului Muncii si al ministrului Sanatatii nr. 762/1.992/2007 pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap, fiind publicat in Monitorul Oficial din 30 mai, potrivit Mediafax.

Handicapul usor

Documentul stabileste ca handicapul usor inseamna o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70).

"Cel afectat prezinta capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara, fara ca aceasta sa fie determinata de carente educative, dificultati de invatare si gandire deficitara si se poate antrena in activitati simple si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin", se precizeaza in ordin.

Handicap mediu

Pentru a fi incadrat intr-un grad de handicap mediu, pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55.

Handicapul accentuat

Potrivit documentului, "handicapul accentuat presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40)". In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.

Handicapul grav

Potrivit noilor criterii de incadrare, handicapul grav se acorda pentru intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.

ONG-urile considera ca se incalca dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati

Organizatiile neguvernamentale sustin ca aceste modificari sunt de fapt niste abuzuri prin care se incalca in mod vizibil dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati.

Reprezentantii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) considera ca noul ordin comun de incadrare in grad de handicap a persoanelor cu dizabilitati inseamna de fapt "condamnare la moartea sociala" si isi exprima ingrijorarea cu privire la modalitatea in care institutiile statului si factorii de decizie au inteles sa reglementeze problematica dizabilitatii in Romania.

Secretarul executiv de la Consiliul National al Asistentilor Sociali, Cristian Rosu, considera ca abordarea este complet gresita, intrucat evaluarea se face exclusiv din punct de vedere al inteligentei.

"Nu exista decat criterii pur medicale si invechite. Nu exista criteriile sociale, desi e primul plan afectat. Criteriile medicale trebuie coroborate cu cele sociale, ori tocmai astea lipsesc. De ce QI de 25? Cum e fundamentat? Cu ce?", a precizat, Cristian Rosu, citat de Mediafax.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16157
 • Thank you received: 5262
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Ordinul nr. 692/2013 #32492

Nu inteleg care este temeiul acestui Ordin .
Sau mai corect exprimat ... Care erau criteriile pana la acest Ordin ? Pe ce baza se judeca cum ca e bine sa fie mai grav bolnavul daca vrea protectie ?

Ce mi-e Boc, Ponta, Nicolaescu etc.etc. ?!
Ce naiba cauta Politicul , Partidul in Sanatate ?!

Constat ca Incadrarea intr-o categorie de protectie se face DOAR pe baza de cat de labartat este bugetul .

Mai rau decat la NAZISTI SI COMUNISTI la un loc .:( :evil:
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6763
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.