Evaluare:
Atitudinea ‘A’: protectia de sine
*2 puncte: aceasta atitudine apare atunci cand esti vulnerabil. Cuvantul-cheie? Fragilitate. Accepti cu greu sa arati cum esti si o faci doar daca nu te simti in pericol. Aceasta atitudine prezinta numeroase beneficii: modestie, rezerva, respect fata de ceilalti. Dar si inconveniente: riscul de a fi prost inteles si de a te simti frustrat. Protectia de sine este confortabila, dar fada pe parcurs. Nu se justifica decat temporar, pentru a te reconstrui, sau in medii ostile si dure.
*0 sau 1 punct: nu prea simti nevoia de a te proteja de ceilalti. Forta, sau inconstienta? Ambele cazuri arata o stima de sine robusta si optimista. Este un noroc sau poate rezultatul unei munci personale. Nu uita sa te gandesti, din cand in cand, la slabiciunile si fragilitatile tale. Nu pentru a te linisti si proteja, ci pentru a-ti cultiva luciditatea.
*3 puncte sau mai mult: poate te simti putin fragil, anxios sau ai o atitudine de evitare. Problema nu este atat fragilitatea, cat dorinta de a te ascunde. Este cercul vicios al scaderilor de stima de sine. Eviti sa actionezi si sa te expui, din teama de a nu esua. Dar stand deoparte, ti-e frica si mai tare de esec.
Atitudinea ‘B’: acceptare de sine
*3-6 puncte: ai un raport senin cu tine. Cuvantul-cheie? Luciditate. Te stii imperfect si accepti asta. Riscand si esuand, inveti. Dai dovada de o adevarata autonomie in raport cu presiunile sociale legate de imagine si performanta. A te accepta ca fiind imperfect inseamna sa-ti maresti libertatea si inteligenta. Nu renunti sa muncesti si sa progresezi, doar ca doresti sa faci acest lucru in liniste. Aceasta atitudine iti permite sa faci fata cu eficacitate si calm schimbarilor, provocarilor si greutatilor de zi cu zi.
*2 puncte sau mai putin: neacceptarea de sine te expune la un risc crescut de stres, insatisfactie si frustrare. Pentru ca vrei mereu sa faci bine, ajungi cateodata sa-ti pierzi controlul, luciditatea, sa faci alegeri grsite sub presiunea mediului pe care il percepi mai exigent si mai competitiv decat este in realitate. Emotiile negative sunt existente in mod obisnuit. Nu te descuraja. Acceptarea se invata si se lucreaza...
*7 puncte sau mai mult: marile tale abilitati de acceptare te fac senin si placut, o companie minunata. Atentie, totodata, sa nu depasesti anumite limite cu resemnare si detasare, asta te-ar indeparta de apropiatii tai. Capacitatea ta de a accepta totul ar insemna pentru ei indiferenta. Verifica daca acest lucru nu pleaca de la o teama de tensiuni sau crize.
Atitudinea ‘C’: promovarea de sine
*2 puncte: cateodata, simti nevoia de a iesi in fata ca sa simti ca existi. Cuvantul-cheie? Publicitate. Aceasta iti prmite sa te expui privirilor si criticilor, te stimuleaza pentru a te angaja in medii competitive si a fi eficient, daca nu chiar destins...Aceasta atitudine este utila in anumite medii si momente ale vietii, Dar se pote dovedi epuizanta si stresanta. Trebuie sa treci cateodata la alte tipuri de functionare. Sa accepti sa lasi sa se vada defectele sau limitele, sa-I lasi si pe altii in lumina reflectoarelor.
*0 sau 1 punct: capacitatea de a te pune in evidenta, din cand in cand, este asemanatoare cu niste condimente din bucatarie. Ele dau un plus de savoare, chiar daca gustul esential este in alta parte. Ai grija sa nu fii prea retinut de teama criticilor. Un pic de publicitate nu dauneaza produselor bune.
*3 puncte sau mai mult: atentie la frica de lipsa de performanta! Teama ta de afi uitat sau depasit nu trbuie s te impinga la riscuri inutile. Confundand interesele persoanei tale sociale cu cele ale persoanei tale intime, risti sa dezvolti o dependenta importanta de parerea celorlalti. Renunta la competitiile si comparatiile inutile!
Atitudinea ‘D’: afectiunea de sine
*6-10 puncte: ai mai mult un raport binevoitor si armonios cu tine insuti. Cuvantul-cheie? Prietenie cu propria persoana. A te stima inseamna a fi tolerant si totodata exigent cu tine. Fii tolerant cu defectele tale, la ce bun sa te pedepsesti sau sa te urasti? Dar asta fara a renunta la anumite exigente. Cauta sa progresezi, dar cu calm. Nu te temi sa reactionezi, nici sa iesi in fata atunci cand trebuie.
*5 puncte sau mai putin: ai dificultati in a te stima si a te aprecia. Indoielile si autocriticile fac parte din reflexele tale. La fel, uneori, si duritatea excesiva: te judeci negativ, te pedepsesti, crezand ca astfel te motivezi. Dar a te certa nu este niciodata o solutie...
*11 puncte sau mai mult: oare esti prea concentrat pe propria persoana? Devine un lucru negativ atunci cand reduce afectiunea oferita apropiatilor, daca duce la excese de indulgenta fata de tine insuti. O buna stima de sine nu are efect decat daca iti permite sa iti gasesti locul langa ceilalti si sa ai mai multa liniste interioara. Este o unealta, si nu un scop in sine.