Ca ungurii vor Ardealul este un fapt bine-cunoscut. Intrebarea este ce sanse au sa-si indeplineasca proiectul? Dupa cum se stie, Ungaria a incercat sa recupereze Ardealul prin forta, in 1919, cand Bela Kun a ordonat armatei sa patrunda pe teritoriul care era de-acum al nostru. Dupa lupte grele, armata romana, condusa de generalul Antonescu (viitorul maresal) reuseste sa-i impinga pe maghiari dincolo de Tisa, iar pe 6 august ocupa Budapesta.
Ulterior au mai existat cateva incercari de recucerire a Transilvaniei, cum a fost Dictatul de la Viena din 1940, cand ungurii au primit la ”masa verde” aproape jumatate din suprafata ei. Aici ar trebui mentionat un fapt, mai putin cunoscut, si anume ca, desi maghiarii doreau sa ocupe intreg Ardealul, Hitler nu le-a permis, deoarece ar fi pierdut orice sansa de colaborare cu Romania. La fel s-a intamplat si cu Bucovina, pe care sovieticii o doreau intreaga, dar germanii s-au opus, motivand ca nu fusese in sfera lor de influenta, si asa au luat doar jumatatea de nord.
In 1944 armata romana a reocupat Budapesta, la fel si in 1956, cu ocazia revoltei anticomuniste. Ce a mai urmat? Pe 20 dec. 1989 Ungaria, Germania si Italia depun o plangere la ONU, in care semnaleaza un pretins genocid la Timisoara si cer adoptarea unei rezolutii pt a putea patrunde cu trupele pe teritoriul nostru. Cererea a fost amanata datorita apropierii sarbatorilor pana dupa anul nou 1990, cand si-a pierdut sensul, prin caderea lui Ceausescu.
In martie 1990, cu ocazia zilei nationale a Ungariei, au loc tulburarile inter-etnice de la Targu Mures, ce vor fi folosite ca pretext pt o noua incercare de patrundere pe teritoriul nostru. Dupa unele surse, armata sovietica, inca stationata in Ungaria, nu le permite trecerea frontierei.
In zilele de 13-15 iunie 1990 au loc mari tulburari de strada in Bucuresti, cand bande de asa-zisi protestatari ai Pietei Universitatii iau cu asalt principalele institutii ale statului. O situatie fara precedent, datorata, se pare, epurarii aparatului de securitate (sectia externa) care veghea la indepartarea pericolelor ce vizau unitatea si integritatea teritoriala a tarii. De data aceasta se pare ca era vizata chiar destramarea statului roman in 3 sau 4 provincii, dar interventia minerilor, cu toata barbaria, a salvat situatia ce parea fara iesire.
Acum se aude ca s-ar fi infiintat Legiunea Secuiasca, dupa model francez, ce urmareste obtinerea autonomiei si chiar a independentei Tinutului Secuiesc, ca o enclava in mijlocul Romaniei. Culmea e ca si de data aceasta au calcat cu stangul, intrucat tara mama, Ungaria, este inglodata in datorii istorice de 160 miliarde $ si nu-i poate sprijini nici material, dar nici politic, intrucat comenzile statului au trecut in mana creditorilor externi. Norocul nostru!