NU RENUNTA LA SANSA DE A MERGE DIN NOU !
In 11 decembrie 1983 am ajuns prea tarziu in gara, trenul pornise. Am crezut ca voi reusi sa urc, dar nu a fost asa, am ajuns sub rotile trenului. Mi-au fost amputate ambele picioare de deasupra de genunchi. Dupa ce m-am obisnuit cu gandul ca nu mai am picioare, am inceput sa-mi doresc cele mai bune proteze.
Din 1984 pana in1987 mi-au fost confectionate 4 perechi de proteze. Cu unele nici nu am putut merge, erau grele si inestetice..
In 1988, am reusit sa plec in Germania. La Freiburg mi-am facut protezele care le visam. Eram fericita, pentru ca aveam proteze usoare, scapasem de toate centurile, puteam merge cu fusta, puteam pedala pe tricicleta. Nu voi putea niciodata sa ma revansez pentru tot ceea ce au facut pentru mine: dl. Husller, d-na. Ferch, dl. Lipp si multi altii de la Freiburg. Mi-au oferit o alta viata, un alt sens existentei.
Am revenit in Romania si din 1985 m-am angajat.
Odata cu Revolutia am decis sa fac ceva pentru oamenii ca mine, simeam ca si altii trebuie ajutati asa cum am fost eu. Impreuna cu alte persoane cu handicap (Juji, Horia, Marcel, Luci, Paul,Victor), am infiintat la Lugoj Asociaia Handicapatilor Fizic, al carei motto este: 'Soarele straluceste pentru toti!'.
In august 1990 am depus la Caritas Freiburg proiectul " PROTEZELE MODULARE, O SANSA PENTRU PERSOANELE CU AMPUTATII DIN ROMANIA" pentru a construi la Lugoj un atelier pentru proteze modulare cu cea mai noua tehnologie. Proiectul a fost aprobat in februarie 1991 pentru un buget de 200 mii DM.
Primaria municipiului Lugoj a sprijinit realizarea proiectului prin atribuirea unui imobil si a unui teren.
Cu sprijinul altor finantatori am reusit sa pregatim 2 specialisti in tehnica confectionarii protezelor si ortezelor in Franta si Germania.
Din iunie 1993 s-a deschis la Lugoj pe strada Strugurilor nr. 16, Centrul de Protezare si Reeducare Functionala al Asociatiei Handicapatilor Fizic HANDILUG, dotat cu utilaje, tehnologie si materiale de la renumita firma germana Otto Bock Orthopadische Industrie.
Din 1995 cu sprijinul organizatiei franceze Aide a la Roumanie, s-a amenajat o sala de reeducare functionala, a fost specializat un medic pentru activitatea de recuperare, s-a construit un pavilion de cazare pentru cei care isi au domiciliul in alte localitati.
Medici si protezisti francezi au efectuat mai multe stagii de informare si calificare la Centrul Handilug in perioada 1997-2001.
De-a lungul anilor Centrul HANDILUG a devenit cunoscut si apreciat in toata tara, fiind primul atelier din Romania care a promovat tehnica protezelor modulare.
Din 1994 sunt administrator al acestui Centru. Imi doresc ca oamenii care pleaca cu proteze facute de noi sa fie mulumiti si convinsi ca vor reusi sa se reintegreze in societate. Tin foarte mult la estetica protezei pentru ca stiu ce inseamna aceasta pentru o femeie si vreau ca toate femeile care au suferit amputatii sa nu fie complexate. Protezele modulare le ofera aceasta sansa!
Mi-au fost amputate ambele picioare deasupra de genunchi la varsta de 22 ani dar am reusit in viata: lucrez, am un camin, o masina, conduc o firma si o asociatie a persoanelor cu handicap si un club sportiv pentru persoane cu handicap, fac sport (tenis de masa, atletism, dans) si vreau sa impartasesc altora experienta mea.
Nu ezitati sa ma contactati, daca nu stiti ce sa faceti sau ce sa alegeti.
Numai la Handilug gaseti oamenii care sa te inteleaga, pentru ca noi stim ceea ce simti !
Dorina Vargatu
https://www.handilug.ro/