Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Romani care fac cinste tarii!

Romani care fac cinste tarii! #25803

Din nefericire "vedetele" promovate de media, indiferent ca e fizica sau virtuala sunt manelistii si pitipoancele (sa nu se creada ca ii desconsider) care in afara de a repeta 3 note (in cazul manelistilor) sau de a-i insira peste tot pe cei cu care s-au culcat (in cazul pitipoancelor) nu aduc acesti tari nici un fel de beneficiu imagistic, ba din contra! :( Sa fim seriosi, avem si cu ce sa ne mandrim! E timpul sa-i cunoastem pe cei care ne fac cinste! Sa ne cunoastem (de ce nu) eroii de langa noi, etc.
De retinut: Am in vedere sa-i popularizam, pe cei cu care suntem contemporani, ca sunt in tara sau strainatate, nu conteaza! Asa ca vorba lui Daniel, spor!
O sa incep cu:
George Iacobescu, românul înnobilat de Regina Angliei! In informatie apere "primul roman" dar din fericire, as spune, nu este asa! Aici gasiti explicatia pe larg! Dar sa ne intoarcem la personajul nostru:
George Iacobescu

este românul înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Londra cu ocazia Anului Nou. Pentru meritele sale deosebite, românul a primit titlul de Cavaler și dreptul de a folosi apelativul de „Sir” înaintea prenumelui.

George Iacobescu a devenit Sir sau Knight Bachelor în data de 31 decembrie 2011, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a Marii Britanii pentru aportul său în activități caritabile, în comunitate și în serviciile financiare. Sir George Iacobescu nu este la prima distincție de onoare, el a mai primit în 2003 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2007 a fost numit custode al British Museum.

George Iacobescu s-a născut în anul 1945 în București și este în prezent președinte și director executiv al grupului Canary Wharf, al doilea centru financiar al Londrei. Cetățean român, Iacobescu a emigrat în Canada în 1975 unde a lucrat timp de doi ani ca inginer la firma canadiană Homeco Investments din Montreal. Ulterior, după 5 ani a fost responsabil de construcția primei fabrici moderne de granit din America de Nord, la Toronto. În 1987 s-a mutat la Londra, devenind vicepreședinte executiv al firmei Canary Wharf, iar în 1997 a fost numit președintele companiei care are active de peste 5 miliarde de lire sterline și este considerat cel de-al doilea mare centru financiar al Marii Britanii.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Romani care fac cinste tarii! #25859

EMIL CIORAN



Emil Cioran (se naste pe 8 aprilie 1911 la Rasinari si moare pe 20 iunie, 1995, Paris), scriitor si filozof originar din Romania, cu reputatie internationala datorita operelor sale publicate in limba franceza.

“Toate neputintele se reduc la una: aceea de a iubi, aceea de a evada din propria tristete”

Emil Cioran s-a nascut la Rasinari, judetul Sibiu. Tatal sau, preot ortodox, a fost protopop de Sibiu, mama sa se tragea dintr-o familie din mica nobilime transilvaneana. Dupa studii clasice la liceul din Sibiu, incepe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din Bucuresti. A fost coleg cu Constantin Noica si elev al lui Tudor Vianu si Nae Ionescu. Bun cunoscator al limbii germane, el a studiat in original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, si mai ales pe Friedrich Nietzsche. Inca din tinerete a aratat inclinatie spre agnosticism, simtind, cum se exprima el insusi, incovenienta existentei. In timpul studentiei a fost in mod deosebit influentat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages si Martin Heidegger, precum si de filozoful rus Lev Sestov, care situase intamplarea in centrul sistemului lui de gandire. In 1933 obtine o bursa, care ii permite sa continue studiile de filozofie la Berlin, unde intra in contact cu Nicolai Hartmann si Ludwig Klages.

Prima lui carte aparuta in 1934 in Romania, Pe culmile disperarii, a fost distinsa cu premiul Tinerilor Scriitori Romani. Succesiv au aparut: Cartea amagirilor (1935), Schimbarea la fata a Romaniei (1936), Lacrimi si Sfinti (1937).

In 1937 Emil Cioran pleaca in Franta cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti. Dupa o scurta intoarcere in tara in 1940, el paraseste pentru totdeauna Romania si se stabileste la Paris. Din acest moment Cioran va publica numai in limba franceza, operele lui fiind apreciate nu numai pentru continutul lor, dar si pentru stilul plin de finete al limbii. In 1949 ii apare la editura Gallimard – editura care ii va publica mai tarziu majoritatea cartilor sale – prima sa lucrare scrisa in limba franceza, Précis de décomposition, distinsa in 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior Cioran a refuzat toate distinctiile literare care i-au fost atribuite.

Emil Cioran a locuit la Paris in Cartierul Latin, pe care nu l-a parasit niciodata. A trait mult timp retras, evitand publicitatea zgomotoasa. In schimb a cultivat darul conversatiei cu numerosii sai prieteni ca Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Samuel Beckett, Constantin Noica. Cioran a intretinut o vasta corespondenta, dezvaluindu-se ca un mare autor epistolar.

Epuizand inca din tinerete filozofia de catedra, Cioran a parasit devreme gandirea sistematica si speculatiile abstracte, pentru a se consacra unor cugetari profund personale. “N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzatiilor mele”, va constata el mai tarziu. Din eseurile aparute in limba romana se desprinde portretul unui tanar ganditor din anii treizeci, influentat de miscarea de idei din acea epoca in care intelectualii romani descopereau inaintea occidentalilor gandirea existentialista. Nevoia resimtita atunci de generatia tanara a unei treziri spirituale pornita din exaltarea valorilor vitale, antirationaliste, care din pacate a culminat intr-un extremism de dreapta, a influentat viziunea tanarului Cioran, viziune pe care a repudiat-o definitiv mai tarziu.

Emil Cioran a inceput prin a fi un ganditor torturat de sentimente si senzatii violente. A fost preocupat de problema mortii si a suferintei, fiind atras de ideea sinuciderii. Tema instrainarii omului, tema existentialista prin excelenta, reluata mai tarziu dupa razboi de Albert Camus si Jean-Paul Sartre, este formulata inca din 1932 de tanarul Cioran: “Sa fie oare pentru noi existenta un exil si neantul o patrie?” Cateva teme mari strabat opera lui Emil Cioran: contingenta fiintei umane, pacatul originar, sensul tragic al istoriei, sfarsitul civilizatiei, amenintarea Raului, refuzul consolidarii prin credinta, obsesia absolutului ascuns, viata ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un ganditor pasionat de istorie, pe care o cunoastea bine din vastele sale lecturi, mai ales din autorii si memorialistii perioadelor de decadenta. Atata vreme cat a pastrat legatura cu originile si cat nu s-a instrainat de sine, omul a rezistat. Astazi omul este pe cale sa se autodistruga prin obiectivarea de sine, prin excesul de autoanaliza, de luciditate, de transparenta.

Opera lui Cioran isi pastreaza actualitatea, fiind comentata de ganditori contemporani importanti, precum Peter Sloterdijk.

Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran sa devina celebru tocmai in limba franceza, ale carei constrangeri le repudiase in tinerete. Daca limba franceza i-a potolit excesele si i-a daruit secretul formei si al formularii, radacinile sale romanesti i-au procurat seva si vitalitatea care i-au nutrit opera.

Cartile sale:

• “Pe culmile disperarii”, Bucuresti, 1934
• “Silogismele amaraciunii”, Paris, Gallimard, 1952
• “Istoric si utopie”, Paris, Gallimard, 1960
• “Indreptar patimas”, ed. Humanitas, Bucuresti, 1991
• “Cartea amaraciunilor”, Bucuresti, 1936
• “Exercitii de admiratie”, Paris, Gallimard, 1986
• “Caderea in timp”, Paris, Gallimard, 1964
• “Lacrimi si sfinti”, Bucuresti, 1937
• “Tratat de descompunere”, Paris, Gallimard, 1949
• “Amurgul gandurilor”, 1940
• “Sfartecare”, Paris, Gallimard, ” Les essais “, 1979
• “Tentatia de a exista”, Paris, Gallimard, 1956
• “Opere complete”, Paris, Gallimard, 1997, 1999, 2001, 2003


Citate:

• Iubirea este o forma de comuniune si de intimitate.
• Toate neputintele se reduc la una: aceea de a iubi, aceea de a evada din propria tristete.
• Oamenii se impart in doua categorii: cei care cauta sensul vietii fara sa-l gaseasca si cei care l-au gasit fara sa-l caute.
• Toate neputintele se reduc la una: aceea de a iubi, aceea de a evada din propria tristete.
• Cand viseaza omul nu se indoieste niciodata.
• Intre o palma si o jignire, suportam intotdeauna mai bine palma.
• Accept sa fiu ultimul om, daca a fi om inseamna sa semeni cu ceilalti.
• Cred in salvarea umanitatii, in viitorul cianurii…
• Sa fii, din lipsa de cuvinte, mai prejos de tine insuti, sa nu gasesti cuvinte pentru ceea ce esti, potrivite cu ceea ce traiesti sau induri, sa traiesti mereu mai prejos de propria-ti realitate.
• E lucru de mirare ca perspectiva de a i se scrie biografia n-a descurajat pe nimeni de la ideea de a avea o viata.
• Toate apele au culoarea inecului.
• Teologia n-a mai pastrat pentru Dumnezeu decat respectul majusculei.
• Singuratatea nu te invata ca esti singur, ci singurul.
• Speranta e o virtute a sclavilor.
• Singura scuza a lui dumnezeu e ca nu exista.
• Este evident ca Dumnezeu era o solutie si ca nu vom mai gasi niciodata o alta la fel de satisfacatoare.
• Obiectie impotriva stiintei: aceasta lume nu merita sa fie cunoscuta.
• Suntem toti niste farseuri: supravietuim problemelor noastre.
• Bucuria e reflexul psihic al purei existente – al unei existente ce nu i capabila decit de ea insasi.
• Nu scrii pentru ca ai ceva de spus, ci pentru ca vrei sa spui ceva.
• Ganditorul de prima mana mediteaza asupra lucrurilor; ceilalti, asupra problemelor.
• Dumnezeu stie ca in ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii.” De-abia s-au deschis si incepe drama. Sa privesti fara sa intelegi, acesta-i paradisul. Infernul ar fi deci, locul in care intelegi, in care intelegi prea mult…
• N-ar trebui sa scriem carti decat pentru a spune in ele lucruri pe care n-am indrazni sa le marturisim nimanui.
• Sa fi comis toate crimele, cu exceptia aceleia de a fi tata.
• Daca am putea sa ne vedem cu ochii celorlalti, am disparea intr-o clipita.
• Opinii, da; convingeri, nu. Acesta e punctul de plecare al mandriei intelectuale.
• Nu are convingeri decat acela care n-a aprofundat nimic.
• Timiditatea este un dispret instinctiv al vietii
• Munca este negatia eternitatii.

Initiala M.


Cioran incepe in Franta sa-si semneze volumele E.M. Cioran. Unii au presupus ca initiala M. trebuie sa reprezinte comprimarea unui prenume francez sau romanesc, probabil Michel sau Mihai. Adevarul este ca, initiala “M.” din semnatura sa de autor nu comprima nicidecum un prenume real si a fost adoptata de filozof exclusiv din ratiuni fonetice si de reprezentare. Dupa cum avea sa-i relateze in 1984 prietenei si traducatoarei sale Sanda Stolojan, in limba franceza prenumele Emile are o rezonanta calina, in totala opozitie cu caracterul scrierilor sale. E. Cioran ar fi sunat nepotrivit. Astfel – consemneaza Sanda Stolojan in jurnalul sau parizian, Nori peste balcoane , s-a gandit la E.M. Forster si a adoptat initiala. Aceasta e originea reala a literei M. Misterul a nascut insa o neintelegere care s-a perpetuat, unele site-uri, biografii de dictionar si articole de enciclopedie mentionand inca si astazi existenta unui ipotetic prenume Mihai sau Michel al filozofului. (Cf. Sanda Stolojan, Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian, Bucuresti, ed. Humanitas, 1996, p. 191.)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ihdsimmeu, manana

Rasp: Romani care fac cinste tarii! #25864

Petre Tutea

“Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu.“

Petre Tutea (n. 6 octombrie 1902 – d. 3 decembrie 1991 ), economist, eseist, filosof si om politic roman.

Petre Tutea a vazut lumina zilei la 6 Octombrie 1902 in satul Boteni, Muscel, in familia unui preot. Urmeaza liceul Neagoe Basarab din Campulung, Gh. Baritiu din Cluj; Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea Humboldt din Berlin unde studiaza formele de guvernamant. Termina ca doctor in economie politica si drept si devine discipol al lui Nae Ionescu.
Colaboreaza la diverse publicatii nationaliste, in special la ziarul Cuvantul condus de Nae Ionescu, ziar de inalta factura intelectuala, alaturi de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si alti exponenti straluciti ai elitei intelectuale legionare, unde scrie numeroase articole de substanta, studii de economie si politica. Romanismul generatiei legionare interbelice, marele intelectual l-a definit simplu:
” A insemnat sa fim noi insine…” (vezi lucrarea Petre Tutea – Intre Dumnezeu si Neamul meu, Fundatia Anastasia, Bucuresti, 1992).
In cadrul Guvernului National-Legionar instaurat dupa 6 Septembrie 1940, Petre Tutea a indeplinit functia de Sef de Serviciu si apoi Director in Ministerul Economiei Nationale.
Dupa venirea comunistilor la putere, Petre Tutea este arestat si condamnat mai intai la 5 ani inchisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de munca silnica din care a executat 8 ani in aceasta faza (1956-1964) in diverse penitenciare (Bucuresti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul varfurilor legionare, fiind eliberat in anul 1964 cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor indurate:
“– Tot ce-am suferit – declara Petre Tutea –, as fi neconsolat si as fi fost in tot timpul claustrarii mele, in timpul prizonieratului meu in temnita… daca n-as fi trait convingerea ferma ca imi face cinstea suferintei unui mare popor… greu de istorie si de viitorul lui stralucit”. (ibidem). Hartuit in permanenta de regimul comunist prin autoritatile sale represive, Petre Tutea a avut curajul sa-si exprime convingerile sale legionare pana in ultimele clipe ale vietii:
“– Un Roman absolut trebuie sa fie legionar”, spunea el. “Corneliu Codreanu a fost o PERSONALITATE. Personalitatea e un ins care influenteaza ambianta prin simpla lui forta harismatica; un om cu har. Si Codreanu a avut acest har, a facut o Miscare puternica” (ibidem). Pentru ca tot el sa revina si sa adauge:
“– Legionarismul a fost o revolutie pentru ca a insufletit o generatie, construind ordinea de stat pe substanta istorica a poporului roman” (ibidem).
Continuu sub observatia agentilor securitatii comuniste dupa eliberarea sa din inchisoare, Petre Tutea a suferit enorm, dar cu stoicism, sicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta de langa Cismigiu, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale la care acesta lucra.

Marele roman Petre Tutea s-a stins din viata lucid, in ziua de 3 Decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului “Cristiana” din Bucuresti pe cand era intervievat de un grup de reporteri. Intrebat: “Ce inseamna un om de dreapta?”, cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a raspuns simplu:
“– Roman absolut, asta inseamna!”

Continuu sub observatia agentilor securitatii comuniste, Petre Tutea a suferit enorm, dar cu stoicism, sicanele lor repetate. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Catre sfarsitul vietii a inceput o “Antropologie Crestina” conceputa schematic in 6 capitole:
* 1 – Problemele, sau Cartea intrebarilor;
* 2 – Sistemele, sau Cartea intregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu intregurile ontice;
* 3 – Stilurile, sau Cartea unitatilor cultural-istorice si a modalitatilor estetice ale artelor, sau Omul estetic;
* 4 – Stiintele, sau Disciplinele spiritului omenesc;
* 6 – Dogmele, sau Situarea spiritului in imperiul certitudinii

* Site dedicat lui PETRE TUTEA

  • manana
  • Avatarul lui manana
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • The day you stop loving is the day you die
  • Posts: 2785
  • Thank you received: 673
  • Karma: 24
Trebuie sa vrei, si daca vrei, poti!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ciresaru, ihdsimmeu, Mona si Dan, pokuletz78

Rasp: Romani care fac cinste tarii! #25871

In primii ani dupa Revolutia din 1989 imi amintesc ca au fost realizate emisiuni la Televiziunea Romana, daca nu ma insel chiar asa se numeau " Cuvantul care zideste ".
Realizate de catre Gabriel Liiceanu au ramas in Arhiva T.V.R. interviuri absolut memorabile .
Pe Petre Tutea, mi-l amintesc vorbind foarte frumos despre suferinta poporului roman si despre credinta , patriotismul oamenilor simpli .
Era un om vlaguit , slab,impovarat de anii suferintei ,in schimb spiritul ii ramasese foarte viu si energic . Impunea respect si recunostinta .
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6787
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: manana

Rasp: Romani care fac cinste tarii! #25933

Marius Mecea - agent sef in cadrul politiei municipiului Dej este politistul care azi noapte (31.12.2011)si-a riscat viata si nu a ezitat sa intre in apa inghetata a Somesului pentru a o salva pe tanara de 18 ani care cu gandul de a se sinucide s-a aruncat de pe pod. Agentul ne-a povestit ca dupa ce au primit apelul prin 112, in aproximativ 2 minute au ajuns la locul solicitarii. A vazut-o pe tanara in apa, si-a dat jos geaca de pe el si a inotat pana in mijlocul raului. In momentul in care agentul a ajuns la ea, aceasta era in stare de inconstienta, cu fata in apa. Politistul i-a scos capul la suprafata apei dupa care i-a efectuat respiratie gura-la-gura. Fata si-a revenit, chiar a reusit sa ii spuna omului legii numele. De la producerea incidentului si pana in momentul in care pompierii au reusit sa ajunga cu barca la cele doua persoane au trecut aproximativ 20-25 de minute, in care cei doi au stat in apa care avea o temperatura aproape de limita inghetului. Din cauza apei foarte reci, medicii spun ca exista pericolul ca hipotermia sa se instaleze in corpurile celor doi, dupa care sa cada inconstienti si sa moara prin inecare.

“Am fost constient ca gestul meu nu este unul benefic pentru sanatatea mea, dar primordial era sa salvez viata fetei…” a declarat ag. sef Marius Mecea.

In cele din urma cei doi au fost salvati cu o barca a pompierilor si au ajuns la Spital pe mainile medicilor. Politistul erou nu a ramas internat, dar tanara care a incercat se afla intr-o stare mai grava si a avut nevoie de spitalizare.



Sursa: Dejeanul.ro
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #27625

28 mai 2012 9:08
Corneliu Porumboiu: Premiile pentru 'După dealuri', o 'confirmare' pentru cinematografia românească

Sursa, autor: România Liber

Cele două premii obţinute la Cannes de filmul 'După dealuri', semnat de românul Cristian Mungiu, confirmă calitatea cineastului şi a actorilor români, au declarat pentru AFP regizorii Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu, premiaţi în trecut pe Croazetă, potrivit Agerpres.



'Aceste premii îl confirmă pe Cristian Mungiu în calitate de regizor, dar ele sunt la fel de importante pentru cinematografia românească', a subliniat Corneliu Porumboiu, recompensat la Cannes, în 2006, cu Caméra d'Or pentru pelicula 'A fost sau n-a fost?' (12:08 East of Bucharest, titlul internaţional) şi, în 2009, cu Premiul Juriului la secţiunea 'Un Certain Regard' pentru 'Poliţist, adjectiv'.

Cristian Mungiu a ştiut să redea unui fapt divers o 'formă foarte obiectivă' pentru a desena 'o frescă a României de azi', a adăugat el.

Scenariul peliculei are la bază romanele documentare 'Spovedanie la Tanacu' şi 'Cartea judecătorilor', scrise de fosta jurnalistă BBC Tatiana Niculescu-Bran, pornind de la cazul Irinei Cornici, tânăra care a murit, în 2005, în urma unui ritual de exorcizare la mânăstirea Tanacu din judeţul Vaslui.

Pentru Cristi Puiu, distins cu 'Un Certain Regard', în 2005, pentru 'Moartea domnului Lăzărescu', premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, obţinut de cele două actriţe Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, 'face dreptate tuturor actorilor români' şi 'confirmă indirect şcoala românească de artă dramatică'.

Autoarea Tatiana Niculescu-Bran a afirmat la rândul ei că este 'impresionată şi foarte fericită' că acest film care a 'păstrat cursul evenimentelor' descrise în ancheta sa a fost premiat.

Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu al Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul 'După dealuri', iar cele două actriţe principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

Mungiu a câştigat în 2007 trofeul Palme d'Or al Festivalului de Film de la Cannes cu '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'.
  • ciresaru
  • Avatarul lui ciresaru
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Vreau sa comunic..
  • Posts: 803
  • Thank you received: 123
  • Karma: 7
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, ioanahope&ciresaru ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ihdsimmeu

Rasp: Romani care fac cinste tarii #27718

Laurentiu M. Popescu a primit "Nobelul" in cardiologie



Academicianul Laurentiu M. Popescu de la Institutul "Victor Babes" din Bucuresti a fost distins cu "Medalia de Merit" a Academiei Internationale de Cercetari Cardiovasculare, impreuna cu profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, in cadrul celui de-al 6-lea Congres Asiatic de Cardiologie, care s-a incheiat recent, la Shanghai. Aceasta distinctie e considerata ca un adevarat premiu Nobel pentru cardiologie.

A se vedea si Telocitele si medicina regenerativa

via
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #27735

Henri Coanda



Zece mari inventii ale lui Henri Coanda

Nascut la 7 iunie 1886, Henri Coanda avea doar 24 de ani in 1910, atunci cand a testat, la Paris, primul avion cu reactie din lume, pe care il concepuse cu trei ani mai devreme!

Desi realizarea a marcat doar inceputul unui lung sir de inventii uimitoare, pe care savantul a continuat sa le ofere omenirii pana in ultimul an al vietii sale de 86 de ani, prea putini stiu de existenta acestora. Asta, pentru ca, dupa decesul savantului, acum aproape patru decenii, statul roman nu s-a mai preocupat mult timp de fabulosul patrimoniu donat de acesta, nici macar in sens educational.

Henri Coanda a fost un savant cu pregatire polivalenta, iar descoperirile sale sunt in varii domenii: aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Multe din cele 250 de inventii certificate prin 707 brevete internationale stau la baza unor sisteme, masini si unelte care se folosesc si astazi in diverse industrii sau chiar in viata de zi cu zi.

De pilda:

- Efectul Coanda (pe care savantul l-a identificat chiar cu ocazia testarii avionului cu reactie) are aplicatii la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice etc. De asemenea, are aplicatii in domeniul medical ¬ in crearea inimii artificiale, dar si in ecologie – crearea barierei anti-rechini.

- Case multicelulare si din prefabricate, ce pot fi asamblate in 5 ore.

- Aerodina lenticulara – farfuria zburatoare Coanda, fara piese mecanice in miscare, capabila de decolare-aterizare pe verticala si de zbor la punct fix.

- Rezervoare din beton armat, precum rezervorul de stocare a petrolului plasat chiar in mijlocul marii de Emiratul Dubai.

- Propulsia aerodepresiva care a stat la baza transporturilor de containere in tub.

- Turbina eoliana.

Retete de regenerare a solului si sisteme de stropit pentru camp

- Multispicul de grau Coanda.

- Desalinizarea apei marine cu ajutorul energiei solare si observatii in privinta cristalizarii diferite a apei in functie de zona de pe glob. Coanda a observat si a fotografiat de-a lungul timpului aproape 1.500 de fulgi de zapada care ne arata structura energetica diferita a apei in functie de locul de provenienta.

- Studii asupra antigravitatiei – biogravitoni.

Pe langa toate acestea (si multe alte inventii), Coanda a fost si un artist talentat, invatacel al sculptorului francez Rodin si prieten al lui Brancusi, cu care a colaborat in arta si in stiinta.

Constructii ale viitorului

In dorinta sa de a participa la reconstructia de dupa primul razboi mondial, Henri Coanda a realizat constructii ieftine, usoare, modulare, prefabricate, antiincendiu si antifonate ce se puteau monta in doar cateva ore. Cel mai frumos proiect al sau, realizat impreuna cu arhitectul Dupres, a fost faimosul si giganticul imobil piramidal-cruciform avand inaltimea de 100 m si latura de baza de 222 m, care asigura adapost pentru aproape 700 de locatari, avand si facilitati comerciale, magazine, restaurante si spatii recreative.

In 1954, in localitatea Londe-les-Maures aflata pe coasta sudica a Frantei, Henri Coanda bulversa economia regiunilor desertice, demonstrand cum, cu doar 8 mp de suprafata de captare solara, poti produce 1.600 litri de apa potabila in 12 ore. Pe cateva hectare, se puteau obtine peste 50 de tone de apa potabila in 12 ore, plus tone de sare si alte substante extrase din apa de mare colectate si trimise spre industrie si economie.

Henri Coanda "ne-a bagat in traista" si "noi" am ars-o


In 1967, odata cu revenirea sa in tara, Henri Coanda a propus infiintarea unei Case a Gandirii Romanesti, ca forma suprema de manifestare ordonata si benefica a creativitatii autohtone. Din aceasta initiativa a rezultat Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica – INCREST, care a functionat unitar pana imediat dupa Revolutie. Dupa care s-a fragmentat si s-a risipit...
Henri Coanda a lasat statului roman dreptul de a beneficia de pe urma inventiilor sale.

Familia Coanda a lasat statului roman imobilul Coanda si toate bunurile care au apartinut savantului, opera sa stiintifica de o viata si rezultatele acesteia: brevete, schite, proiecte, machete, medalii, diplome, precum si fotografii, scrisori, carti, tablouri si alte obiecte, care ar fi trebuit sa fie expuse in Muzeul Coanda, infiintat in Casa Coanda, in 1970.

Muzeul Coanda a fost desfiintat in 1977, imobilul Coanda este partial instrainat, vandut in anul 2009, cu fals in acte, unei persoane fizice, iar arhiva Coanda este pastrata impropriu, rispita la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida si la Muzeul Aviatiei.


Citeste si De la "Efectul Coanda" la "Efectul Glenn"
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16160
  • Thank you received: 5263
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31368

Antena 3 de asemenea ne-a reprezentat si ne reprezinta cu cinste in afara prin premiile primite decernate la AIB 2012! Meritul este cu atat mai important cu cat este o televiziune privata!

Antena 3, două premii speciale ale juriului la AIB 2012, pentru ”cea mai bună acoperire live a unui eveniment” și pentru ”Pe-un picior de iad”
După ce anul trecut a obţinut premiul juriului pentru materialul „Oraşul otrăvit”, Antena 3 se află din nou printre câștigătorii premiilor International Media Excellence Awards acordate de The Association for International Broadcasting în fiecare an la Londra.

Antena 3 a primit premiul special al juriului pentru ”cea mai bună acoperire live a unui eveniment” (Best Live News Coverage of a single news event), pentru modul în care echipa de ştiri a postului, împreună cu echipa emisiunii Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea și cu reporterii Petre Nechita, Carmina Othman și Simona Boțog, au acoperit evenimentele din Piaţa Universităţii, desfăşurate în luna ianuarie 2012. "O muncă de teren excelentă a echipelor de filmare; multe şi variate voci", au spus membrii juriului AIB.

Postul de ştiri a mai primit premiul special al juriului și pentru materialul ”Pe-un picior de iad” realizat de Carmen Moise pentru emisiunea ”În Premieră”, la categoria ”Best current affairs documentary on a domestic subject”, categorie unde a fost distinsă cu același premiu și televiziunea CBS News cu 60 Minutes, pentru documentarul ”Hard Times Generation”. "Un subiect pătrunzător şi care te pune pe gânduri", au caracterizat juraţii AIB documentarul "În Premieră".
Iata ca vor trece oceanul fiind propusi si acolo pentru doua productii una din ele fiind "Pe-un picior de plai"! Felicitari domnilor!
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by ihdsimmeu.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31369

Mircistul Ioan Ignat, medaliat cu aur la Olimpiada Europeană de Ştiinţe

Ioan Ignat, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa, a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene desfăşurată la Luxemburg. Mircistul a reprezentat România la Fizică. Ştiri pe aceeaşi temă Ortodocşii cinstesc Buna Vestire. Mai sunt exact nouă luni până la Cră... O medalie de aur şi una de argint la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Eu... VIDEO Dans grecesc, în plin bulevard. Circulaţia oprită pentru Ziua Na... Competiţia europeană începută la 17 martie s-a încheiat duminică, 24 martie. Conform regulamentului, o ţară poate înscrie două echipe formate din câte trei elevi, care susţin două probe practice la trei discipline - Fizică, Chimie şi Biologie. Punctele de la fiecare experiment se cumulează pentru totalul echipei. Lotul României a fost compus din două echipe formate din şase elevi, selectaţi prin două probe de baraj. În urma trierii au fost aleşi câte doi reprezentanţi pentru fiecare disciplină de concurs. Unul dintre olimpici a fost Ioan Ignat, elevul din clasa a X-a de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa. Profesoara de fizică Claudia Dobrin, cea care coordonează pregătirea elevului, declarase că Ioan este foarte bine pregătit şi se aşteaptă la un rezultat foarte bun din partea lui. În urmă cu doar două săptămâni, Ioan Ignat a obţinut medalia de argint la Romanian Master of Physics 2013, competiţie organizată la Bucureşti. Românii au luat aurul şi argintul Lotul României a concurat cu 42 echipe din 25 state membre ale Uniunii Europene. Toţi elevii români au obţinut medalii de aur şi de argint. Cei trei medaliaţi cu aur sunt Ioan Ignat (Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa), Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova) şi Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu), care au format prima echipă. Ruxandra Tesloianu, Diana Ioana Constantin şi Camelia Diaconu ( eleve la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Iaşi), au format a doua echipă, care a intrat în posesia medaliei de argint. Aceasta a fost a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6787
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: ihdsimmeu, pokuletz78

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31381

Daca tot vorbim de romani ce fac cinste tarii, atunci consider normal sa intervin si pe acest post cu o mica prezentare si anume: e nevoie de romani pentru a fi sustinuta o cauza...pur romaneasca!
Daca cititi linkul acesta veti descoperi un scolar roman persecutat de catre conducerea scolii sale si unii colegi, in propria tara, pentru indrazneala de a purta insemnele tricolorului romanesc. Unde?! In Covasna, adica in mijlocul Romaniei.
Fiti romani si oferiti macar un minut unei cauze ce ar merita vieti si vieti...
Fiti romani si ajutati!
Ajutati un roman!
Va multumesc!
O seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: IOAN

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31557

In goana asta tembela a mediei dupa senzational (transformata usor-usor in penibil), oarecum subliminal, unii tind sa uite cat de multe exemple de valori umane romanesti avem.
Si cat de usor este sa descoperi capacitatile noatre autohtone atunci cand doresti sa vezi aceasta latura a noastra!
In incercarea de a fi indoctrinati si indobitociti de marea majoritate a mediei ieftine private - mereu avida dupa castig facil - uitam sa ne identificam cu potentialul romanesc, acel nesecat rezervor de valori umane. Fiind in cadrul unui site din domeniul neurologiei consider potrivit amintirea unei personalitati autohtone, ratacita undeva prin inceputurile acestei stiinte...
Gheorghe MARINESCU (28 februarie 1863 – 15 mai 1938, Bucureşti)

marinescu10.jpg


Medic neurolog, cercetător.
Pionier al aplicării metodelor histologice, histochimice şi histopatologice în domeniul neurologiei, şi a metodelor anatomoclinice şi electrofiziologice în cercetarea ştiinţifică, realizator al primului film ştiinţific din lume.
Neurolog român, fondatorul şcolii româneşti de neurologie, a fost membru al Academiei Române şi al mai multor academii şi societăţi străine, a adus contribuţii originale în domeniile fiziologiei, histologiei şi clinicii sistemului nervos (teoria troficităţii reflexe, reflexul palmo-mentonier, chinetoplasma, cromatoliza, neuronofagia, degenerescenţa retrogradă ca urmare a secţiunii axonilor). În studiul celulei nervoase, Marinescu a folosit metode bazate pe cele mai recente descoperiri ale fizicii şi chimiei din vremea lui. Astfel, prin cercetări la ultramicroscop a aplicat datele teoriei coloidale la structura neuronului. De asemenea, a folosit metode experimentale ca transplantul şi culturile de ţesut nervos. Prin metoda degenerărilor retrograde a contribuit la cunoaşterea localizărilor unor formaţii nervoase, ca nucleul nervului pneumogastric, al nervului facial etc. În ultimii 10 ani ai vieţii şi-a îndreptat atenţia asupra studiului fiziologiei şi fiziopatologiei sistemului nervos, folosind printre primii metoda encefalografică, precum şi metoda reflexelor condiţionate în studiul isteriei, epilepsiei, afaziei şi nevrozelor. Tot în această perioadă a lucrat la o mare monografie asupra biologiei celulei nervoase, pe care însă nu a terminat-o.
În 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, a realizat primul film ştiinţific din lume: Tulburările mersului în hemiplegia organică. Însuşi Auguste Lumière recunoştea, într-o scrisoare din 29 iulie 1924: „Comunicările dumneavoastră asupra utilizării cinematografiei în studiul bolilor nervoase mi-au trecut, într-adevăr, prin mână, într-o vreme când primeam «La Semaine médicale», dar atunci aveam alte preocupări de ordin industrial, care nu-mi permiteau să mă consacru cercetărilor biologice. Mărturisesc că uitasem aceste lucrări şi vă sunt recunoscător de a mi le fi amintit. Din păcate, puţini savanţi au urmat calea deschisă de dumneavoastră”.
În 1906 este ales membru al Academiei Române, în anul 1909 îi apare la Paris monografia La Cellule Nerveuse, cu o prefaţă elogioasă a renumitului histolog spaniol Santiago Ramón y Cajal, în 1912 este ales membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris. A desfăşurat activitatea de cercetare alături de personalităţi ale momentului, Jean-Martin Charcot, Pierre Marie, Joseph Babinski, Fulgence Raymond, Carl Weigert, Emil du Bois-Raymond, Gheorghe Marinescu fiind un nume în mediul internaţional al neurologiei şi histologiei.
Opera lui Gheorghe Marinescu este considerată o contribuţie importantă adusă medicinii mondiale în domeniul neurologiei moderne. Lucrările principale Studii asupra evoluţiei şi involuţiei celulei nervoase (1900), Celula nervoasă (1909), Encefalita letargică (1920), Reflexele condiţionate, împreună cu Arthur Kreindler (1936), au constituit baza unor descoperiri ulterioare ale altor cercetători. Din studiile sale de neurologie clinică, cele mai importante sunt descrierea reflexului palmo-mentonier în afecţiunile sistemului piramidal (împreună cu Anghel Radovici) şi izolarea unei boli eredodegenerative a sistemului nervos cunoscută în literatura de specialitate sub numele de Sindromul Marinescu-Sjoegren.
Sursa 1
Sursa 2
Cu deosebit respect...o seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Ultima editare: by pokuletz78.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan, IOAN

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31575

Antena 3, medaliată cu Gold World Medal la New York Festivals World’s Best Television & Films 2013
Antena 3 a fost premiată alături de cele mai bune televiziuni din întreaga lume, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 9 aprilie. Carmen Avram şi echipa emisiunii „În premieră” au fost desemnaţi câştigători la
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31576

Antena 3, medaliată cu Gold World Medal la New York Festivals World’s Best Television & Films 2013

Antena 3 a fost premiată alături de cele mai bune televiziuni din întreaga lume, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 9 aprilie. Carmen Avram şi echipa emisiunii „În premieră” au fost desemnaţi câştigători la New York Festivals World’s Best Television & Film 2013.
Nume importante din industria televiziunii şi a filmului au participat la competiţia pentru cele mai bune producţii, printre laureaţi numărându-se CNN, NBC, ABC, Deutsche Welle, ESPN, ITV Studios, Yahoo! Studios & Yahoo! Sports, Fuji Television Network, Showtime Networks ş.a..

Câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu format din regizori, producători şi scenarişti consacraţi, alături de profesionişti de media din întreaga lume.

Antena 3 este singurul post de ştiri din România afiliat la CNN International şi este parte a INTACT Media Group.
Nota mea: Felicitari si cu aceasta ocazie Antena 3! :)
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Romani care fac cinste tarii #31578

Curios de cele 3 postari succesive dedicate premiului castigat de postul de televiziune Antena 3, am analizat putin poza cu premiul si linkul - ambele puse la dispozitie forumistilor de catre dumneavoastra - si am observat ca din link ati omis o singura fraza...si anume:

CITAT
"Televiziunea noastră a obţinut premiul pentru cea mai bună imagine pentru reportajul "Pe-un picior de Iad" semnat Carmen Moise - reporter, Cristian Tamas - operator si Lenard Zsolt - editor."

Chestie care reiese si din traducerea cuvantului "CAMERAWORK" de pe premiu, care in graiul meu moldovenesc inseamna "FILMARE". Sau daca am adapta putin ... "CALITATEA FILMARII".
Astfel, ca trebuie sa ii felicitam pe operator si pe editor - desigur, de la Antena 3 - pentru IMAGINEA emisiunii "Pe-un picior de Iad". Bravo lor!!!
O seara faina!
  • pokuletz78
  • Avatarul lui pokuletz78
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Optimism rebel
  • Posts: 722
  • Thank you received: 346
  • Karma: 4
Who knows what the tide can bring?!
Ultima editare: by pokuletz78. Motiv: corectie
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: daniel