Bere pentru Sarbatori
Berea este una dintre putinele bauturi care nu are nevoie de o ocazie speciala pentru a fi consumata. Practic, putem bea bere oriunde și oricand. Si pentru ca tot vin Sarbatorile de iarna, si gandul ne duce spre o bautura fierbinte, continuam povestea noastra despre bere cu doua retete de Sarbatori.
Asadar bradul este impodobit, colindatorii ureaza voiosi la geamul inghetat si conform traditiei ... masa trebuie sa fie imbelsugata. Vorbim de o sarbatoare cu o traditie culinara bogata, si nici berea nu poate lipsi din decor. Unul dintre preparatele de Sarbatori, care contine bere, este friptura de porc in sos de bere. Este o friptura cu un gust deosebit, specifica pentru o zi de Craciun, sau chiar la o petrecere de Anul Nou.
Se prepara usor, iar carnea de porc va fi mai frageda si va avea un gust deosebit daca o stropim cu sos de bere. Nu negam tributul condimentelor in toata povestea noastra culinara, dar berea de data aceasta are un rol mai important.
Ingrediente pentru friptura de porc in sos de bere pentru Sarbatori:
* 1,5 kg de carne de porc
* 1 1/5 fir de praz
* 1 telina mare
* 2 morcovi medii
* 2 cepe mijlocii
* 8 catei de usturoi
* 500 ml bere
* 5 linguri ulei de masline
* 50 g unt
* sare si piper pentru asezonare
Cum se prepara:
Se spala carnea, se taie in felii groase de maxim 2 cm. Intr-o tigaie cu unt topit si ulei incins se innabusa pe rand feliile de carne, pe ambele parti, apoi se scot intr-un vas si se acopera ca sa ramana calde.
Se curata, se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu putina apa, se stropeste carnea cu berea si usturoiul, se presara cu sare si piper, se introduce in cuptorul preincalzit, se lasa in jur de 60 minute la foc mediu spre mare. Se verifica friptura de porc in sos de bere pentru Sarbatori si se stropeste carnea din 10 in 10 minute cu sosul de bere si usturoi;
Curatam si spalam prazul, ceapa, telina si morcovul, le taiem in felii subtiri (de aproximativ 5 mm latime). Punem carnea intr-o tava, asezam legumele peste carne si se mai lasa 20 de minute la cuptor;
Garnitura: Friptura de porc in sos de bere pentru Sarbatori se serveste cu o garnitura de cartofi natur sau piure de cartofi. Pentru un aspect mai frumos, faceti dungi cu o furculita si stropiti garnitura cu sosul de la friptura. Puteti aseza pe farfurie, pentru ca mancarea sa fie mai atractiva, frunze de salata erde sau spanac proaspat.
Ce sa mai vorbim si de gustul completat de un pahar rece de bere dupa aceasta friptura. Sau dupa o friptura in sange, dupa sarmalele arzinde sau raciturile noastre romanesti. Un adevarat festin al preparatelor din carne, stropite cu un pahar rece de bere.
Berea poate fi savurata atat ca si partener spumos al mesei de Craciun, dar in acelasi timp ea poate fi consumata cu moderatie si dupa intreaga aventura culinara din zilele de sarbatore, cand incercam sa lasam la o parte mancarurile grele si sa ne gandim la cele mai putin calorice.
Pentru serile reci de iarna ne place sa savuram o cana de vin fiert. Ei bine, si berea se fierbe la fel ca vinul si are si un gust foarte bun.
Pentru 2 cani de bere fiarta foarte buna aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
* o sticla de bere de 0,5l (de preferinta neagra)
* 3 - 4 lingurite de zahar brun
* nucsoara rasa
* 2 - 3 felii gimbir
* 50 ml vinars (cognac)
Mod de preparare:
Se pune berea la fiert, la foc mic, impreuna cu zaharul brun si cu gimbirul. Pe perioada fierberii mestecati pana se topeste zaharul. Cand s-a topit zaharul opriti focul si adaugati vinarsul (cognacul).
Turnati berea fiarta in cani, insa fara bucatile de gimbir. Se orneaza pe spuma cu nucsoara la fel ca si in imaginea alaturata.
Ca si traditie, berea este foarte potrivita in mediul cald de sarbatori, avand foarte multe in comun cu ideea de familie, prieteni și de climat festiv creat de sarbatorile de iarna.
Asociatia Berarii Romaniei va doreste o masa imbelsugata, cu bucate alese, cu cei dragi in jurul ei, cinstind sarbatorile cu un pahar de bere inspumata! Nu uitati totusi sa o consumati cu moderatie pentru a va bucura de savoarea pe care o aduce aceasta bautura.