Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Sistemul de Informatii Schengen

Sistemul de Informatii Schengen acum 6 ani 7 luni #20802

Ce este si cum arata Sistemul de Informatii Schengen

Centrul National SIS (Sistemul de Informatii Schengen), precum si modul de implementare a acestuia in tara noastra a fost prezentat, de catre Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), chestorul-sef Marian Tutilescu. Centrul National SIS dispune de o infrastructura de comunicatii fixe si mobile, securizata, pentru comunicatii voce-date si permite prezenta Romaniei in cadrul intregului sistem informatic politienesc de la nivelul tuturor statelor din spatiul Schengen.Ce inseamna Sistemul de Informatii Schengen

Sistemul de Informattii Schengen reprezinta sistemul informatic politienesc instituit la nivelul Uniunii Europene si utilizat de statele membre pentru cooperarea, prin schimb de informatii, in vederea mentinerii ordinii publice si securitatii nationale pe teritoriile acestora.

"MAI a realizat o structura distincta, Centrul National SIS, subordonata ministerului. Centrul National Schengen, are personalitate juridica, poate incheia contracte. Centrul National SIS are 63 de posturi, dintre care numai 55 sunt ocupate. Dintre acestea, 44 sunt ocupate de Experti IT", a declarat Marian Tutilescu.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re: Sistemul de Informatii Schengen acum 6 ani 7 luni #20803

In conformitate cu Conventia de aplicare a Acordului Schengen, datele continute in SIS privesc:

* persoanele cautate pentru a fi arestate in vederea extradarii (art. 95);
* strainii in legatura cu care s-a emis o semnalare in vederea non-admisiei (art. 96);
* persoanele disparute sau persoane care trebuie puse temporar sub protectia politiei, pentru propria lor protectie sau pentru a preveni amenintarile; minorii si persoanele care trebuie internate in institutii medicale (art. 97);
* martorii, persoanele care au primit citatii pentru a se prezenta in fata autoritatilor judecatoresti in cadrul unei actiuni penale (art. 98);
* persoanele sau vehiculele in scopul unei supravegheri discrete sau a controalelor specifice (art. 99);
* obiectele cautate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in actiuni penale (art. 100).

In cadrul Centrului National SIS functioneaza Serviciul Analiza, Dezvoltare, Testare si Cooperare, Serviciul Monitorizare, Administrare, Securitate si Help-desk si Serviciul Planificare, Management de Proiect, Statistici, Raportare si Pregatire.

Centrul dispune de o infrastructura de comunicatii fixe, securizata, pentru comunicatii voce-date, iar serviciile de comunicatii sunt asigurate prin infrastructura de comunicatii a MAI si prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

"Separat de aceste comunicatii fixe s-a realizat si o infrastructura de comunicatii mobile. Au fost achizitionate 45.552 de terminale mobile si portabile, printr-un contract de 25 de milioane de euro din facilitatea Schengen", a mai declarat Marian Tutilescu.

Ce presupune infrastructura de comunicatii mobile (voce-date):


* Platforma digitala de radio-comunicatii mobile in standard TETRA
* Terminale mobile si portabile (TETRA) - 45,552
* Interogari ale bazelor de date posibile direct de pe terminale fixe/masini/terminale portabile

Potrivit lui Marian Tutilescu, pentru asigurarea securitatii, utilizatorii bazelor de date se vor conecta pe baza unui certificat nominal si al unui token, precum si pe baza unui utilizator si a unei parole.

Asistenta oferita utilizatorilor SIS este asigurata printr-un dispecer tehnic si un help-desk disponibile 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, iar, in cazul intreruperii curentului, exista un generator de electricitate care alimenteaza o statie UPS care asigura functionarea sistemului timp de cateva zile.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re: Sistemul de Informatii Schengen acum 6 ani 7 luni #20814

Mai multe detalii despre SIS puteti citi in prezentarea urmatoare. ;)Spatiul Schengen cuprinde 25 de state membre si permite la mai bine de 400 de milioane de cetateni sa circule liber.

Olanda sustine ca Romania si Bulgaria nu mai pot adera la spatiul Schengen, "in conditiile actuale", venind sa sprijine pozitiile exprimate si de alte tari, in special de catre Franta si Germania.

"Potrivit rapoartelor realizate de catre Comisie, prea multe puncte lipsesc pentru Romania si Bulgaria, pentru ca aceste tari sa poata adera la zona Schengen (...). Ne-am hotarat sa lucram la definirea unui set de criterii de respectat si, raportandu-ne la ele, sa dezvoltam o foaie de parcurs pentru aderarea la spatiul Schengen", a declarat ministrul.

Franta si Germania au decis, pe 21 decembrie, sa blocheze intrarea, in martie 2011, a Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen, subliniind deficientele pe care Sofia si Bucuresti le au in lupta impotriva coruptiei si lupta impotriva crimei organizate.

Afla aici De ce ni s-a refuzat intrarea in familia Schengen :whistle:
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 6 ani 7 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re: Sistemul de Informatii Schengen acum 6 ani 3 luni #21793

Parlamentul European: Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru aderarea la Spatiul SchengenParlamentul European a dat, miercuri, unda verde Romaniei si Bulgariei sa se alature Spatiului Schengen, apreciind ca cele doua tari indeplinesc toate conditiile necesare pentru aderare, conform rapoartelor de evaluare, arata un comunicat al Legislativului european, remis HotNews.ro. PE cere insa "masuri suplimentare in zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie", se mai arata in document.

Avizul PE, adoptat cu o larga majoritate (487 de europarlamentari au votat pentru, 77 impotriva, iar 29 s-au abtinut) urmeaza sa fie transmis Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, care se reuneste joi la Luxemburg.

Care sunt urmatorii pasi pentru aderare

Verificarea indeplinirii tuturor cerintelor Schengen de catre noii membri (control de teren, frontiere maritime si aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea politieneasca, conectarea si utilizarea Sistemului de Informatii Schengen si de protectie a datelor) este o preconditie pentru ca, in urma consultarii PE, Consiliul de Ministri sa decida eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

"Schengen reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale UE, pe care nu avem voie sa o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen ofera cele mai inalte standarde pentru managementul frontierelor. Romania si Bulgaria indeplinesc aceste criterii - in consecinta, nu trebuie sa amanam integrarea lor. Solicit Consiliului sa urmeze recomandarile votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European", a declarat presedintele Jerzy Buzek.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 3 ani 11 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Re: Sistemul de Informatii Schengen acum 5 ani 11 luni #23828

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, amanata pentru o data neprecizata

Practic, presedintia poloneza a UE a preferat sa amane votul pentru a evita o decizie negativa, in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei. Un vot negativ ar fi putut insemna reluarea unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European. Amanarea face posibila o eventuala reintroducere a subiectului aderarii celor doua tari pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins aderarea, chiar si partiala, a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus prin dreptul lor de veto.

Pe de o parte, oficialii din cele doua tari care nu ne-au dorit in Schengen si-au motivat opozitia prin faptul ca, desi indeplinesc criteriile tehnice, Romania si Bulgaria nu pot asigura protectia granitelor comunitare, in primul rand din cauza coruptiei.

Pe de alta parte, politicienii de la Bucuresti, atat de la Putere, cat si din Opozitie, considera respingerea aderarii un abuz prin care se incalca Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Unii dintre ei au evocat chiar si ipoteza chemarii Olandei in fata Curtii Europene de Justitie, pentru incalcarea acquis-ului comunitar.

Olanda si Finlanda, imposibil de convins

Olanda a fost prima care a anuntat ca se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen la Consiliul JAI din 22 septembrie, anuntand ca nu vrea nici macar o aderare partiala, doar cu spatiile aeriene.

Primul oficial batav care a afirmat raspicat acest lucru a fost Geerd Leers, ministrul Imigratiei, care a considerat ca nu e momentul ca cele doua tari sa adere.

Ulterior, purtatoarea sa de cuvant, Elaine de Boer, a anuntat ca nicio aderare partiala, aparent aprobata si de Franta sau Germania, nu e luata in considerare.

"S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei(...)Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a explicat de Boer.

Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a motivat si el opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen: "Cele doua state indeplinesc criteriile tehnice pentru aderare, dar nu avem incredere deplina ca vor putea asigura protectia granitelor UE - din cauza coruptiei, printre altele".

Anti-europenism si dat in judecata

Clasa politica de la Bucuresti a fost unanima in a condamna decizia de blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Multi dintre politicieni, inclusiv presedintele Traian Basescu si ministrul de Externe, Theodor Baconschi, au acuzat faptul ca deciziile celor doua tari sunt influentate de faptul ca guvernele care le conduc au in componenta si partide extremiste, antieuropene si antiimigratie, si ca decizia a fost luata in scopuri electorale.

In plus, reprezentantii Puterii si Opozitiei s-au unit si au acuzat faptul ca blocarea aderarii la Schengen e o incalcare a dreptului comunitar si, implicit, a drepturilor cetatenilor romani. Parlamentul Romaniei a trecut, la initiativa vicepresedintelui Senatului, Cristian Diaconescu, si o declaratie care condamna acest lucru.

Senatul ia pozitie fata de respingerea aderarii la Schengen - VIDEO
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 5 ani 11 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 5 ani 6 luni #26737

Schulz: Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile de aderare la spatiul Schengen

Camasi Tommy Hilfiger Slim-Fit 100% bumbac100 RON
Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile pentru a intra in spatiul Schengen, iar Serbia pe cele pentru a obtine statutul de candidat la aderarea la UE si ea trebuie sa primeasca acest statut, a declarat joi presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, in interventia sa din prima parte a Consiliului European.

"Daca s-ar lua deciziile de a nu se acorda Serbiei statutul de tara candidata si de a nu admite Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, pentru ca state individuale le blocheaza din motive ce tin de propriile interese politice, atunci o comunitate in care aceleasi reguli se aplica tuturor va trebui sa fie inlocuita cu una in care aceleasi reguli se aplica unora, dar nu si celorlalti", a spus Schulz.

El a adaugat ca Tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, semnate in anul 2005, stabilesc criteriile ce guverneaza aderarea tarilor respective la spatiul Schengen. "Daca aceste criterii sunt indeplinite, tarile respective au revendicarea justificata de a adera la spatiul Schengen. Anul trecut, Consiliul si-a incheiat procesul de evaluare declarand in unanimitate ca Romania si Bulgaria au indeplinit aceste criterii", a mentionat Martin Schulz.

Pe agenda Consiliului European de primavara, care se va incheia vineri la pranz si consacrat mai ales subiectelor economice, figureaza si o discutie despre dosarul extinderii Schengen.

Singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie este Olanda, care si-a reafirmat joi pozitia, prin vocea premierul Mark Rutte, intr-o intrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 4 ani 6 luni #31043

Germania nu vrea Romania si Bulgaria in Schengen din cauza coruptieiMinistrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, intr-un interviu acordat saptamanalului "Der Spiegel", ca tara sa isi va utiliza dreptul de veto in ceea ce priveste integrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. El a spus ca motivul principal este coruptia.

"Romania si Bulgaria trebuie sa lupte mai hotarat impotriva coruptiei. Cine isi obtine viza prin mita poate calatori pana in Germania", a spus Friedrich. Integrarea in spatiul Schengen este un subiect aflat pe agenda Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, de la Bruxelles.

Romaniei i-ar trebui doua rapoarte pozitive


Romania a inceput negocierile de aderare la Schengen in 2007, iar in iunie 2011, Consiliul European si Parlamentul European spuneau ca sunt indeplinite conditiile tehnice. Romania a cheltuit peste un miliard de euro, pentru securizarea si modernizarea frontierelor, pentru prevenirea traficului de persoane si a imigratiei ilegale.

Romania a cheltuit, pana in prezent, aproximativ un miliard de euro pentru securizarea granitelor, potrivit sefului Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, chestor sef de politie Marian Tutilescu. "Ministerul de Interne a investit 800 de milioane de euro, iar aproximativ 200 de milioane de euro au fost alocati de Ministerul Transporturilor si de Ministerul de Finante pentru a indeplini conditiile Schengen", a explicat chestorul-sef.

Cum si pe ce s-au dat banii


Ministerul de Interne:
A investit banii pentru crearea de servicii comune ale politiei intre tari. De asemenea, s-au alocat fonduri si pentru sistemul informatic care asigura asistenta operativa si schimb direct de informatii intre fortele de politie precum si supravegherea si urmarirea transfrontaliera a infractorilor. Astfel, sistemul este folosit ca mijloc de lupta impotriva terorismului, crimei organizate, traficului de fiinte umane si a imigratiei ilegale.

Ministerul Transporturilor: A investit bani in modernizarea punctelor de control rutier, feroviar, dar si naval. Exemple de investitii:

• terminal nou pe aeroportul Otopeni pentru separarea fluxurilor Schengen/non Schengen
• implementarea cerintelor Schengen pentru controlul in punctele de trecere a frontierei terestre - statia CF Galati Larga, pe aeroportul Timisoara, dar si in statia CFR Stamora-Moravita.

Ministerul Finantelor: A investit pentru modernizarea punctelor de control ale Autoritatii Nationale a Vamilor. Aproximativ 308 de echipamente, aparate, sisteme si instalatii de control au fost achizitionate. Denumit Sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei acesta asigura atat supravegherea frontierei externe, dar si a ariei birourilor vamale si a punctelor de mic trafic. Totodata, sistemul monitorizeaza traficul de calatori si marfa si il fluidizeaza prin separarea pe culoare distincte de acces.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 3 ani 11 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 3 ani 11 luni #33999

Inca un ministru francez se leapada de Romania: Interzis in Schengen daca nu securizeaza frontierele

Franta este impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, reiese din declaratiile facute luni de ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Acesta si-a exprimat ingrijorarea cu privire la securitatea frontierelor la nivelul tarii noastre si a vecinilor de la sud de Dunare, transmite Reuters.

"Daca nu se schimba conditiile, nu vom fi in favoarea aderarii", a declarat Fabius, la scurt timp de la tensiunile iscate de politica anti-rromi a ministrului de Interne Manuel Valls.

Ministrul francez de Externe sustine ca Romania si Bulgaria nu impun restrictii la granite, astfel ca cetatenii non-europeni pot intra pe teritoriul acestor state, iar de aici merg in restul spatiului Schengen. Acesta a avertizat ca pana cand cele doua state nu-si vor rezolva problema privind siguranta propriilor frontiere, nu va sustine aderarea lor la spatiul Schangen.

Le Monde: Politicienii francezi, uniti impotriva aderarii Romaniei la Schengen


Intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen va provoca un val de refugiati in Franta? Mesajul alarmant transmis de mai multi lideri politici este ca... da.

Jean-Francois Cope, primarul din Meaux, i-a cerut presedintelui Francois Hollande sa ia pozitie ferma impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, scrie Le Monde. Marine Le Pen a declarat ca "fara sa fie inca in Schengen, circulatia romanilor si bulgarilor in statele Uniunii Europene este prea facila. Dupa 2014, va fi si mai si".

Libera circulatie a romanilor si bulgarilor a intrat in vigoare de la intrarea celor doua state in Uniunea Europeana, in 2007. Pentru cetatenii romani si bulgari, intrarea in Schengen va insemna ca nu va mai exista un control la granite. "Avem reglementari europene asupra liberei circulatii a cetatenilor", reaminteste Viviane Redding, comisarul european pentru Justitie, intr-un fel de incercare de a calma spiritele.

Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor vor fi ridicate, la 31 decembrie 2013, odata cu sfarsitul perioadei de tranzitie dupa aderarea la Uniunea Europeana. In octombrie 2012, Franta a legiferat marirea numarului de meserii accesibile romanilor si bulgarilor de la 150 la 291.

Pentru anumite state europene, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ridica probleme suplimentare. Deschizand frontierele, UE va deveni vulnerabila la granitele cu Turcia si Ucraina si la Marea Neagra. Asa cum au sustinut autoritatile din Germania si Olanda, in 2013, Bulgaria si Romania nu ofera suficiente garantii din cauza coruptiei personalului de la frontiera.Ponta, despre Schengen: Ipocrizie e peste tot. Dupa ce rezolvam cu rromii, urmeaza melcii...

Potrivit lui Ponta, "demagogia si ipocrizia caracterizeaza acei politicieni care spun celor care ii aleg ca, daca Romania este primita in Schengen, atunci in tarile respective vor ajunge mai multi rromi", precizand ca "rromii oricum sunt in Europa".

El a reiterat ca demagogia si ipocriza in camapanie electorala sunt prezente peste tot, nu doar in Romania. "Noi am facut tot ce tine de noi, avem frontiere sigure. In sistemul MCV se arata ca am rezolvat cu justitia, cu granitele... acum avem rromii. Dupa ce rezolvam cu rromi, urmeaza melcii", a adaugat, ironic, Ponta.

In final, el a atras atentia ca "nu trebuie sa ne lasam bagati in lupta electorala de politicienii din alte tari".

Ponta, despre imigrantii rromi: Nu e nicio legatura intre ei si Schengen

Premierul Victor Ponta a sustinut ca declaratiile mai multor oficiali francezi conform carora Romania nu va fi primita in Schengen pana nu rezolva problema rromilor este o declaratie strict politica si ca nu are nicio legatura cu realitatea.

"Nu exista niciun fel de legatura, nici practica, cu atat mai putin juridica, intre rromi si Schengen. Eu am incredere. Imi doresc sa lucram in continuare cu Ministerul de Interne din Franta pentru diferite situatii infractionale, dar legatura dintre rromi si Schengen nu exista. Rromii sunt deja acolo iar noi nu suntem in Schengen", a declarat primul ministru.

Oficialii francezi cer rezolvarea problemei rromilor

Ministrul de Interne al Frantei, Manuel Valls, a declarat marti ca singura solutie la situatia rromilor din tara sa este expulzarea si asociaza aceasta minoritate etnica cu cersetoria si infractionalitatea.

Ministrul a subliniat ca taberele ilegale ale rromilor romani si bulgari care s-au stabilit in Franta - unde traiesc intre 5.000 si 20.000 de rromi - trebuie sa fie demolate, asigurand totodata ca ocupantii acestora vor fi expulzati in tarile lor de origine.

In ce priveste negocierile pe tema intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, care ar favoriza libera circulatie a comunitatii rrome in alte tari, Valls a accentuat ca acest lucru "inca nu a fost decis" si a precizat ca ceea ce se discuta este punerea in aplicare a acordurilor de libera circulatie doar in aeroporturi, dar nu si la frontierele terestre.

De asemenea, presedintele partidului francez UMP, Jean-Francois Cope, a declarat ca Romania si Bulgaria nu trebuie sa intre in spatiul Schengen intrucat problema imigrantilor rromi nu a fost rezolvata.

"Lasati-ma sa fiu cat se poate de clar. Nu putem accepta intrarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen pana cand problema imigrantilor rromi nu este rezolvata. Vreau o Europa care sa revizuiasca tratatul Schengen din temelii", a declarat seful UMP intr-un ropot de aplauze in Meyzieu, acolo unde partidul este favorit la alegerile viitoare.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 3 ani 11 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 3 ani 11 luni #34000

Cine plateste, d-le Ponta?Blocarea de catre Franta a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este un esec major al actualei guvernari, trecut insa, cu mici exceptii, sub o suspecta tacere. Aderarea la spatiul de libera circulatie nu este un moft, o distractie suplimentara ca sa ne fataim noi mai usor prin Europa. Cat timp nu exista vize o putem face si acum destul de usor.

Aderarea la Spatiul Schengen reprezinta intrarea intr-o alta liga europeana, integrarea deplina, acceptarea ultima in clubul european. Din holul casei numita UE esti primit in salon, te asezi intr-un fotoliu, esti de facto partener egal. Si fiind acolo se intelege ca prezinti unele garantii majore de tara sigura care sunt luate intotdeauna in calcul de marii investitori inainte de a infige steagul pe harta.

Stiu, suntem intr-o perioada romantica anticorporatista, verde pe afara, rosie pe dinauntru, cand vrem noi sa reinventam capitalismul pe criterii ecologice si nationaliste. Am o veste proasta: nu se poate. Fara investitie straina te usuci, iar ea nu vine daca nu prezinti unele garantii. Faptul ca nu suntem in Schengen inseamna ca nu prezentam garantiile repective si deci ramanem in holul UE, mai aproape de usa de iesire, pana ne despaduchiem de USL.

Sigur, luata la bani marunti atitudinea Frantei e discutabila, chiar ipocrita, din mai multe motive. Dar sa ne amintim ca Franta doar completeaza grupul celor care dupa ispravile pucistilor antijustitie din vara lui 2012 se uita la noi ca la ciumati si pe buna dreptate. Daca astia sunt conducatorii pe care i-am ales dupa ce au dat de pamant cu statul de drept, ma tem ca nici nu meritam mai mult respect.

In plus, cei care ne trantesc acum un veto mare si lat nu sunt niste "nenorociti" de populari europeni care au ce au cu blanzii socialisti de la Bucuresti. Sunt socialisti si ei, de-ai d-lui Hollande, prietenul d-lui Ponta. Va dati seama cat de grava este situatia daca pana si socialistii francezi ii trantesc usa in nas lui Victor Ponta?

Premierul a incercat eschiva lui preferata - arucnarea in derizoiu: "Noi am facut tot ce tine de noi, avem frontiere sigure. In sistemul MCV se arata ca am rezolvat cu justitia, cu granitele... acum avem rromii. Dupa ce rezolvam cu rromi, urmeaza melcii".

Asa o fi cum zice dl. Ponta, nu zic nu, ca nu ma pricep la melci ca domnia sa. Dar nu stiu de unde a tras concluzia ca MCV ar arata ca am rezolvat cu Justitia. Eu nu am vazut o asemenea indicatie, mai degraba dimpotriva. Si imi amintesc care era situatia in mai 2012, atunci cand USL s-a instalat la butoane.

Romania era cu un picior in spatiul Schengen si la un raport distanta de ridicarea MCV. Germania, pe atunci marele nostru aliat, convinsese aproape Olanda sa ne permita intrarea in Schengen cu frontierele aeriene, in prima faza. Franta nu trebuia convinsa la vremea respectiva.

Si iata-ne acum tot sub monitorizare pe justitie, ba chiar cu rapoarte cu mult mai severe decat cele dinainte ca USL sa preia puterea, si fara nicio sansa reala de a intra in Schengen anul acesta, sa nu ne amagim. Cum sa explice Victor Ponta asa ceva decat printr-o gluma de prost gust. Doar nu era sa recunoasca faptul ca actuala putere este incompetenta, actioneaza impotriva interesului national si ne provoaca prejudicii uriase.

Si atunci ii zice cu melcii. E in regula, d-le Ponta! Radem, glumim, dar cine plateste?

via
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 3 ani 11 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 3 ani 11 luni #34218

Adio Schengen? Ministrul german de interne cere Comisiei Europene masuri impotriva Romaniei

Dupa ce Franta a anuntat ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru integrarea in spatiul Schengen, ministrul german de interne acuza gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din aceste state si cere Comisiei Europene sa ia masuri. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor si, drept urmare, reducerea imigratiei. Problema a fost discutata marti in Consiliul JAI, dar Ministerul Administratiei si Internelor nu a comunicat nimic pe aceasta tema, potrivit RFI.

Dupa ce un tribunal german a decis ca o familie de imigranti romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarant intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.

"Conditiile de trai si nivelul veniturilor medii difera foarte mult in tarile Europei. Daca decizia tribunalului va fi definitive, atunci este evident ca ea va reprezenta un motiv de crestere a imigratiei catre Germania", a spus ministrul in interviul acordat ziarului german.

Friedrich a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie obligate sa plateasca pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale minoritatii roma in aceste state. Comisia Europeana "trebuie sa se asigure ca fondurile europene puse la dispozitia celor doua tari sunt si folosite". Ministrul Friedrich a precizat ca aceste aspect au fost discutate si in Consiliul JAI de martea trecuta. Din fondurile europene ar trebui ameliorate sistemele de asistenta sociala cu precadere pentru comunitatea roma.

RFI a relatat, vineri, 11 octombrie, despre verdictul pronuntat de tribunalul social din Renania de Nord-Vestfalia si singurul care a identificat potentialul unui nou scandal ce vizeaza aderarea la Schengen si ridicarea restrictiilor de pe piata muncii la 1 ianuarie 2014.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 3 ani 10 luni #34807

Barroso: Romania nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014 pentru ca unele state se opun, chiar daca a indeplinit conditiile tehnice. Trebuie sa evitam ultranationalismul, protectionismul si sovinismulRomania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, a declarat luni seara, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru postul francez de televiziune TF1. Barroso a spus ca nu exista unanimitatea necesara pentru aderare, chiar daca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile tehnice.

"In acesta dezbatere despre Schengen este un amalgam incredibil intre Schengen, imigratie, Lampedusa, muncitori in strainatate. E un amestec pe care trebuie sa-l denuntam, altfel vom avea de infruntat cresterea miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase", a avertizat Barroso, intarind astfel pozitia cunoscuta a Comisiei Europene, care sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Cunoastem din istoria Europei ca aceasta xenofobie, acest sovinism nu sunt bune. Europa a cunoscut clipe teribile in aceste momente de ultranationalism, protectionism si sovinism. Trebuie sa evitam asta", a adaugat Barroso.
VIDEO
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 15334
 • Thank you received: 4586
 • Karma: 38
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: acum 3 ani 10 luni by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Sistemul de Informatii Schengen acum 3 ani 10 luni #34809

Cand vine vorba despre Romania , mereu intram la exceptii .

Indeplinim conditile impuse ,insa suntem urati .:evil:
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 4725
 • Thank you received: 703
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Moderators: Petru