Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Preturi si Scumpiri

Preturi si Scumpiri #31485

Val de scumpiri de la 1 aprilie

Incepand cu 1 aprilie se vor scumpi berea si tigarile, tariful de trecere a podurilor peste Dunare se va majora, iar coplata va intra in vigoare in sistemul national de sanatate.

Nivelul accizei specifice aplicat in cazul tigarilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 tigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014, in crestere fata de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 tigarete. In prezent, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 11,9347 lei si ar putea ajunge la 12,32 lei, dupa majorarea accizelor.

Si acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri.

"Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%.

Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct", a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.

Pasapoarte mai scumpe

Pasapoartele vor deveni mai scumpe, de la 1 aprilie, odata cu cresterea taxei de emitere a acestor documente. Explicatia este aceea ca, de luni, Compania Nationala "Imprimeria Nationala"(CNIN) va percepe tarife crescute pentru blanchetele pasapoartelor.

Pasapoartele care vor costa mai mult sunt cel simplu temporar si cel electronic simplu.

Astfel, pentru un pasaport simplu temporar, cetatenii romani vor plati 100 de lei, in loc de 84 de lei, in timp ce pentru pasaportul electronic pretul va fi de 270 de lei in loc de 244 de lei.

Cresterea tarifara se aplica, insa, in cazul pasaportului simplu temporar, doar celui cu valabilitate de cinci ani - adulti si minori peste sase ani. In schimb, pentru pasaportul electronic simplu in cazul minorilor de pana in sase ani, cu valabilitatea 3 ani, pretul nu sufera nicio schimbare, ramanand de 244 de lei.

Taxa pentru spitalizare

Din luna aprilie, romanii vor plati si o taxa pentru spitalizare. Pacientii vor plati incepand cu luna aprilie a acestui an o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.

Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital. Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

"Guvernul TAXA" !
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Preturi si Scumpiri #32369

Creste pretul gazelor cu 160%, pana in octombrie 2013.

:evil: :evil: :evil:
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #32375

Pretul energiei ; curentul electric si gazele naturale ne vor strivii .

Sunt de-a dreptul insuportabile .
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #32428

Ponta se resemnează: Liberalizarea preţului la gaze, un principiu european

Premierul Victor Ponta a declarat că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivaţia a ţinut de respectarea principiului european al liberalizării preţurilor la gaze: „Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european“.

Guvernul a dorit să amâne, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a recomandat respectarea actualului calendar. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut pe 1 aprilie (cu 5%), iar pe 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% pe 1 octombrie, proces ce va continua anii următori.
Multa sanatate si... Doamne-ajuta!
  • ihdsimmeu
  • Avatarul lui ihdsimmeu
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Ţarcurile au premers lagarelor! Iubesc libertatea!
  • Posts: 3639
  • Thank you received: 558
  • Karma: 17
Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel...Matei 7:12
Doamne...ajuta-ma ca azi, sa fiu mai aproape de Tine decat ieri si maine (daca mai e o zi pentru mine) mai aproape decat azi! AMIN!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #33393

Lista modificarilor de preturi valabile de la 1 septembrie. Ce scumpiri aduce toamna in portofelele romanilor

De la 1 septembrie intra in vigoare reducerea la 9% a taxei pe valoarea adaugata la paine, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, transmite Mediafax. Pe lista modificarilor de preturi operate odata cu prima zi de toamna calendaristica, realizata de agentia de presa, se inscrie si scumpirea preturilor la biletele de tren.

TVA redus la paine in septembrie, de la 24% la 9%

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate sa fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize.

Scaderea preturilor la raft la paine si produse de panificatie va fi proportionala cu reducerea TVA pentru aceasta categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care spera ca aceasta masura va fi extinsa si la alte alimente.

"Ne aflam intr-o situatie extrem de dificila de subconsum si suntem cu totii de acord ca o cota mare de TVA este o frana in cresterea consumului si implicit a bunastarii cetatenilor. (...) Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Ne exprimam speranta ca aceasta masura va fi urmata de reducerea taxei pe valoarea adaugata la toate produsele, in asa fel incat sa se relanseze cresterea economica care a avut atat de mult de suferit printr-o cota mare de TVA", se arata intr-un comunicat al AMRCR.

TVA va fi redusa la paine, covrigi, cornuri si baghete, nu si la cozonac si chec

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% si pentru vanzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alaturi de paine, dar nu si pentru cozonac, chec si alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Exista deja un cod CAEN, 1071, daca nu ma insel, la care se va aplica TVA redusa, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete, deci cozonacul, checul si alte produse care intra in aceasta categorie, vor avea tot TVA de 24%. In categoria celor care vor fi exceptate intra, in primul rand, painea de toate categoriile, in al doilea rand covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete", a spus Constantin.

In detaliu, ordonanta de modificare a Codului Fiscal aprobata de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de paine, precum si pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071, faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, triticum spelta, grau comun, meslin si secara.

Biletele de tren se scumpesc cu pana la 10%, de la 1 septembrie

Preturile biletelor de tren vor creste diferentiat de la 1 septembrie, cu pana la 10%, masura fiind aprobata prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luand in calcul evolutia inflatiei si majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Calatori, cu combustibili, energie sau piese.

Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), cresterea va fi operata prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorari cu valori cuprinse intre 10 bani si 50 bani, in vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de pana la 10%.

In cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, pretul unui bilet pe ruta Bucuresti - Ploiesti (60 km), Timisoara - Arad (57 km) si Satu Mare - Baia Mare (60 km) va creste de la 7,3 lei la 7,5 lei, in vreme ce pe traseele Galati - Braila (31 km) sau Bacau - Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.

La trenurile InterRegio, pretul platit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucuresti ¬ Brasov (166 km) si Bucuresti - Constanta (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la Bucuresti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar in cazul unei calatorii Bucuresti - Iasi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei in prezent, potrivit informatiilor furnizate agentiei MEDIAFAX de CFR Calatori.

De la Bucuresti la Cluj Napoca (497 km), pretul unui bilet la clasa a II-a intr-un tren InterRegio va creste de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la Bucuresti la Timisoara (533 km) un calator va plati 105 lei in aceleasi conditii, de la 95,1 lei in prezent.

Tot la clasa a II-a, tariful InterRegio pentru o calatorie de la Brasov la Sibiu (149 km) va urca de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iasi - Suceava (137 km) va costa 41 lei, fata de 38,1 lei in prezent.

Preturile in cazul trenurilor InterRegio mentionate anterior includ si tariful de rezervare loc (3,3 lei in prezent, respectiv 4 lei dupa majorare).

Facilitatile de calatorie acordate in prezent se vor aplica si dupa majorare, precizeaza compania.

"La schimbarea mersului de tren 2011-2012, in decembrie 2011 la introducerea noilor ranguri de tren, tarifele la tren Regio (fostul tren personal) au fost mentinute, iar pentru trenurile IR a fost calculat un tarif mediu intre tariful de tren accelerat si cel de tren rapid, dupa o metodologie si principii aprobate de CA. (...) Ultima majorare de tarife din data de 14 august 2011 s-a reflectat in incasarile anului 2012 cu un procent de crestere de 6%", se arata in referatul de aprobare a cresterii de tarife.

Autorii documentului noteaza ca inflatia din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%.

"Tinta de majorare maxima este de 10%, exceptand tarifele pentru trenurile Regio care incepand cu zona de 400 km au fost apropiate de tarifele la IR. Consideram ca pana la data majorarii indicele inflatiei pentru perioada august 2011- august 2013 va ajunge la aceasta valoare tinand cont de cresterea preturilor la materii prime, combustibili si energie", se spune in referat.

In document se mai precizeaza ca la trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adaugat sume fixe de 20 lei/zona km la clasa I si 12 lei/zona km la clasa a II-a, deoarece peste aceasta distanta nu exista trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte si facilitati.

Totodata, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, in plus sau minus, matematic, pentru usurinta acordarii restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului creste de la 3,3 lei la 4 lei.

Modificarile vizeaza tarifele pentru trenurile Regio si IR, preturile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate, decizia in cazul celor din urma apartinand exclusiv companiei.

Accize de 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K si de 1 euro/cmc pentru masini de lux

Bijuteriile din aur si/sau platina, cu exceptia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K inclusiv si cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, masinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea si bere nefiind schimbata.

Pentru masini, acciza va fi aplicata in cazul autoturismelor si autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 centimetri cubi.

Confectiile din blanuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucata pentru produse cu o valoare unitara intre 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori intre 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 4.501-6.000 euro si cu 1.200 euro/bucata pentru produse in valoare mai mare de 6.000 euro.

Armele de vanatoare si cele de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, in functie de valoare, iar cartusele cu glont vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.

Pentru nave cu vele care au lungime egala sau mai mare de 8 metri va fi aplicata o acciza de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.

Guvernul va acciza si vehiculele si motoarele de peste 100 CP destinate iahturilor

Guvernul va introduce, din luna septembrie, accize si pentru vehicule si motoare cu capacitate peste 100 cai putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave si ambarcatiunile de agrement, in categoria platitorilor de accize fiind introduse si persoanele fizice.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #33700

Se scumpesc bauturile alcoolice, pana de Sarbatori

Bauturile alcoolice se vor scumpi cu pana la 28% pana la sarbatorile de iarna, sustin producatorii si importatorii de spirtoase.

Asociatia Patronala a Producatorilor si Importatorilor de Bauturi Spirtoase - Spirits Romania a precizat, pentru Adevarul ca scumpiri cuprinse intre 20 si 28% se vor inregistra in cazul bauturilor de masa ca rachiul, palinca, bitterul sau brandy-ul.

De asemenea, majorari de pana la 16% vor interveni in cazul bauturilor fine, din categoria premium, cum ar fi ginurile, lichiorurile sau diversele marci de whisky.

"Cresterea accizei in pretul final, la bauturile autohtone, va incepe sa se resimta odata cu luna octombrie, urmand un proces lent si variat in functie de stocurile din piata. In cazul produselor de import, la care cresterea de pret este oricum mult mai mica, aceasta se va resimti probabil odata cu lunile noiembrie si decembrie. Va fi o perioada de inceput destul de confuza in ceea ce priveste evolutia preturilor in piata. In comertul modern, cresterea de pret estimam ca se va face cat mai tarziu posibil si probabil ca intr-un ritm foarte lent.

Cum acest canal de vanzare influenteaza mult si retailul traditional, ne asteptam ca acelasi proces sa fie urmat si de acest canal de vanzare. Cel mai probabil, cresterile vor fi mai rapid resimtite in canalul Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele) ", a explicat Florin Radulescu, presedintele patronatului Spirits Romania.

De la 1 septembrie 2013, cota-standard a accizelor a crescut la 1.000 de euro/hectolitrul de alcool pur, fata de 750 de euro/hl anterior, iar cota redusa (aplicata pentru primii 50 de litri accizati) a urcat la 500 de euro/hl, fata de 375 de euro/hl anterior.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #33701

ANRE anunta o crestere a pretului gazelor de maximum 2% pentru consumatorii industriali si de 1% pentru cei casnici, de la 1 octombrie

Pretul gazelor va fi majorat, de la 1 octombrie, cu cel mult 2% pentru consumatorii industriali, in timp ce pentru cei casnici tariful va creste cu maximum 1%, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/, Niculae Havrilet, intr-o conferinta de specialitate.

“Productia de gaz intern din depozite este, la ora actuala, de 95%, fata de alti ani, cand procentul era de doar 25%. Din acest motiv, ANRE nu va creste mult preturile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, sa crestem pretul cu 3% pentru industrie si cu 2% pentru casnici, dar, pentru ca avem gaze interne stocate, cresterea va fi de 2% pentru industrie si de 1% pentru casnici. De la 1 ianuarie 2014, probabil ca pretul la gaze va fi la fel’, a afirmat acesta.

Miercuri, seful ANRE declara,, ca pretul gazelor pentru populatie va creste de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odata cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pietei.

”1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. La aceasta data, pretul gazelor de productie interna este programat sa se majoreze cu 2%. In ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, avand in vedere influenta in pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna, estimam o majorare de cel mult 1%”, a spus Havrilet.

Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Insa, populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.

Pretul gazelor de import a ajuns in aceasta perioada la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.
La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali.

Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 octombrie 2013, urmand ca anul viitor sa existe o majorare cumulata de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie si inca 3% la 1 octombrie.

In perioada 2015 – 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, in patru etape anuale (la inceputul fiecarui trimestru).

Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.(Agentia Nationala de Presa AGERPRES)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #33721

Desigur ne aliniem preturilor internationale, asta e legea pietiei !
Insa cu veniturile noastre cum ramane ?
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #33806

Pretul rovinietei va creste cu pana la 66%. Care sunt noile tarife

Costul rovinietei platite de soferii de autoturisme va creste cu pana la 66% si va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate in cazul vehiculelor de transport marfa si persoane, potrivit unui nou proiect Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine de modificare a legislatiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere, anunta Mediafax.

Comparativ cu un proiect de ordonanta elaborat anterior de institutie pe aceasta tema si cu reglementarile in vigoare, noua varianta prevede majorarea si scaderea mai multor tarife, eliminarea perioadei de valabilitate de 90 de zile si adaugarea unui nou interval, de 10 zile, pentru autoturisme si pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala mai mica sau egala cu 3,5 tone.

Astfel, soferii de autoturisme vor scoate din buzunar pentru roviniete valabile 7 zile, 30 zile si 12 luni suma de 5, 10 respectiv 32 euro, inclusiv TVA. Comparativ, pentru aceleasi perioade de valabilitate, sumele achitate se ridica in prezent la 3, 7 si 28 euro.

Pentru o perioada de 10 zile, nivelul propus este de 6 euro.

In cazul vehiculelor de transport marfa de pana la 3,5 tone, tarifele pentru 7 zile si 12 luni cresc de la 6 la 7 euro, respectiv de la 96 la 100 euro, dar scad in schimb in cazul intervalului de 30 zile, de la 16 euro la 14 euro.

Pentru vehiculele de transport marfa de 3,5 - 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, fata de 4 euro in prezent. Taxa va scadea de la 52 euro la 50 euro, pentru 30 zile, dar va urca de la 320 euro la 500 euro la 12 luni.

Soferii vehiculelor de transport marfa de 7,5 - 12 tone sau de transport persoane cu peste 23 locuri pe scaune, rovinieta pe zi creste de la 7 la 11 euro si scade de la 35 euro la 30 euro in cazul achitarii pe sapte zile. La 30 zile, taxa scade de la 91 euro la 60 euro, iar la 12 luni aceasta este majorata de la 560 euro la 600 euro.

In cazul vehiculelor de transport marfa de peste 12 tone cu pana la trei axe, rovinieta pe zi creste de la 9 la 11 euro, scade la 7 zile (de la 45 euro la 36 euro) si 30 zile (de la 117 euro la 72 euro) si ramane la valoarea actuala la 12 luni (720 euro).

Pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone cu minim patru axe, tarifele pentru o zi raman la 11 euro, la 7 zile scad de la 55 euro la 45 euro, la 30 zile sunt diminuate de la 143 euro la 90 euro iar pentru 12 luni acestea coboara de la 1.210 euro la 900 euro.

"Va fi actualizat nivelul tarifelor de utilizare, intermediare, in cazul vehiculelor de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, conform procentelor recomandate de Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri (tariful lunar ¬ maximum 10% din tariful anual; tariful saptamanal ¬ maximum 5% din tariful anual; tariful zilnic de 11 euro si maximum 2% din tariful anual) si va fi diminuat nivelul tarifului cu valabilitate de 12 luni, aplicat in cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta elaborat de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).

In plus, autorii documentului precizeaza ca va fi majorat nivelul tarifelor aplicate in cazul autovehiculelor si a vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, in cazul acestora nivelul existent inregistrand cele mai mici valori din Uniunea Europeana.

Proiectul de ordonanta extinde, de asemenea, modalitatile de achitare a tarifelor de utilizare a drumurilor, prin intermediul unor mijloace de plata care urmeaza sa fie puse la dispozitie de catre distribuitori, si va elimina posibilitatea de exceptare a vehiculelor utilizate exclusiv in transportul public local de persoane pe raza teritorial - administrativa a unei localitati.

"Va fi reglementat ca, prin exceptie de la prevederile OG nr.2/2001, sumele provenite din amenzile aplicate pentru circulatia fara rovinieta valabila se fac venit integral la bugetul de stat", se arata in nota de fundamentare.

In plus, vor fi eliminate prevederile privind sanctiunile aplicabile in cazul falsificarii rovinietei, intrucat acestea sunt fapte incriminate de Codul Penal.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #34495

Metroul, mai scump cu peste 30%

Tarifele pentru calatoria cu metroul se vor scumpi cu peste 33%, potrivit anexei unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Ramona Manescu.

Astfel, pretul cartelei pentru doua calatorii va creste de la 4 la 5 lei, a celei cu 10 calatorii de la 15 lei la 20 lei, costul abonamentului lunar cu 62 de calatorii pasagerii va ajunge de la 50 lei la 65 lei, iar cel al abonamentului de o zi va fi de 8 lei in loc de 6 lei in prezent.

Proiectul pentru aprobarea tarifelor la calatoria cu metroul a fost publicat miercuri pe site-ul Ministerului Transporturilor. Pot fi trimise propuneri sau observatii pana pe data de 8 noiembrie.

Ordinul va intra in vigoare in termen de trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, se arata in proiectul de ordin.

Sindicalistii de la metrou si RATB au amenintat, in 11 octombrie, cu greva in zilele de 14 si 15 ale lunii, intre orele 4.00 si 16.00, conditionand suspendarea protestului de solutionarea revendicarile la negocierile cu reprezentantii Ministerului Transporturilor.

Greva a fost anulata in urma incheierii unui nou Contract Colectiv de Munca pentru perioada octombrie 2013 - octombrie 2014.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #34692

Cat vor plati in plus romanii pe litrul de benzina daca Guvernul schimba modul de calcul al accizei



Integral pe Gandul.info ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #34820

Facturi umflate la energie electrica: Furnizorii si statul dubleaza pretul prin 11 taxe

Pretul energiei electrice se dubleaza in drumul de la producator pana la casele romanilor din cauza taxelor.

Costul de productie pentru un Megawat este de 170 de lei, suma la care se adauga in prima faza nu mai putin de noua taxe, tarife si accize, informeaza Digi 24.

De asemenea, un alt bir este impus la trecerea curentului de la inalta tensiune la tensiune medie.

Totusi, cel mai mare tarif este platit pentru aducerea tensiunii la 220 de volti.

Astfel, costul energiei electrice platit de romani se dubleaza in comparatie cu pretul de productie, ajungand la mai mult de 400 de lei pentru un Megawat.

In consecinta, doar 30% din valoarea facturii o reprezinta energia propriu-zisa.

"Constatam o crestere dramatica a pretului la consumator, paradoxal, in paralel cu o scadere dramatica a pretului la producator. Avem o zona intre producatorul care isi diminueaza profitabilitatea si consumatorul caruia ii creste costul", spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

In acest circuit castiga si furnizorii, iar profitul lor se adauga la costurile totale.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #35496

Benzina s-a scumpit deja, chiar daca acciza de 7 eurocenti a fost amanata

Chiar daca acciza suplimentara de 7 eurocenti a fost amanata, benzina s-a scumpit deja inca din primele zile ale anului 2014.

Astfel, carburantii s-au scumpit acum cu pana la 20 de bani. Justificarea modificarii sta in modul de calcul al accizelor, scrie Adevarul.

Pana acum, accizele se calculau in functie de cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent. Potrivit noilor modificari, in 2014, aceste taxe vor fi indexate cu rata inflatiei. Mai exact, pentru 2014, se ia in calcul rata medie a inflatiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adauga referintei de 4,5223 lei/euro anuntate la 1 octombrie 2012. Inflatia luata in calcul echivaleaza astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro.

Acciza are, in medie, o pondere de 27% din pretul total al carburantilor. Astfel, o majorare a valorii acesteia cu 4,77% inseamna o scumpire cu 1,29% a litrului de carburant.

Guvernantii au schimbat in toamna anului trecut modul de calcul al accizelor pentru a genera incasari mai mari la bugetul statului. Chiar daca leul s-ar fi depreciat in raport cu euro, fluctuatia nu ar fi putut fi atat de mare incat sa echivaleze cu plusul generat de introducerea in calcul a unei inflatii de 4,77%.

Ca sa avem o astfel de crestere de pret dupa vechiul sistem de calcul, ar fi trebuit ca un euro sa ajunga la 4,738 lei. Dar cursul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013 s-a situat sub nivelul celui din anul precedent, asa ca acest lucru ar fi insemnat preturi mai mici la pompa.

BCE a publicat la 1 octombrie 2013 o referinta de 4,4485 lei/euro, in scadere cu 7,38 bani (1,63%). In aceste conditii, pretul unui litru de benzina sau motorina ar fi trebuit sa scada cu 0,44%.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #35505

Nu ma pricep la economie. Stiu insa ca exista un curs ,leul se devalorizeaza sau se intareste.
Si totusi , de unde aceasta predictie , 1 euro= 4,76.
Ma de graba se dicteaza unei colonii de catre marile puteri financiare.
Aiureala totala, noi romanii nu mai contam.:evil:
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6778
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Preturi si Scumpiri #35546

S-au scumpit tigarile. Cat dam in plus pe un pachet

Nici n-a inceput bine anul, ca pretul tigarilor s-a si majorat. British American Tobacco Romania, unul dintre cei mai mari producatori de tigarete de pe piata locala, a crescut pretul unui pachet cu 50 de bani.

Decizia companiei de a majora pretul tigarilor vine in contextul in care acciza la produsele din tutun s-a majorat cu 67% incepand de la 1 ianuarie, scrie Economica.

Astfel, taxa pentru o mie de tigari a crescut de la 30 de lei la 50 de lei. Totodata, cota taxei ad-valorem aplicata la tigaretele cu filtru a crescut de la 30% la 31%.

Astfel, un pachet de Kent, cea mai vanduta marca de tigari din Romania, costa acum 14 lei, in variantele Blue, Silver sau White. Un pachet de Kent Click lung sau scurt costa 14,5 lei. Un pachet de Lucky Strike costa acum 13,50 de lei, iar un pachet de Pall Mall Blue are acum un pret de 13 lei

https://www.economica.net/bat-a-scumpit-tigarile_70399.html
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16158
  • Thank you received: 5262
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.