Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Subventii de la stat

Subventii de la stat #38507

Pentru a intelege corect sensul acestui topic, redau din DEX sensul cuvantului subventie/i - ajutor banesc nerambursabil acordat (de stat, de o organizatie etc.) unei persoane, unei institutii, unei ramuri economice sau intreprinderi etc. in scopul atenuarii efectelor sociale ale modificarilor economice de structura.

In Romanica zilelor noastre exista diverse ajutoare financiare pe care institutii ale statului roman dar si Uniunea Europeana le ofera in domeniul agriculturii, mediului, persoanelor fizice, ONG-urilor si IMM-urilor, persoanelor juridice si institutiilor publice. Iata insa, ce se pregateste in "plinutul" nostru parlament :ohmy:

Industria copiilor in eprubeta cere subventii de la stat

In Parlamentul Romaniei se afla in curs de adoptare o lege care instituie subventionarea de la bugetul public a reproducerii umane asistata medical. Ce interes ar avea statul ramane insa neclar.

In mod paradoxal, anumite procedee de avangarda in tehnicile reproducerii umane pot fi promovate mai usor in tarile ignorante decat in cele cu o societate bine informata. In Romania, de pilda, tehnicile reproducerii umane asistate medical (RUAM) sunt putin cunoscute si discutate, ceea ce permite adoptarea unei legi fara ca lumea sa afle si sa dezbata in cunostinta de cauza. („Lege privind reproducerea umana asistata medical”, adoptata de Senat si aflata in dezbaterea Camerei Deputatilor).

Desigur, exista o minoritate de initiati care promoveaza proiectul si vreo doi-trei senatori si deputati gata sa duca initiativa in Parlament, se mai gasesc apoi cativa juristi sau bioeticieni care ridica semne grave de intrebare, dar in rest nimeni nu stie nimic. Daca s-ar face un sondaj de opinie, am putea presupune, cu bune temeiuri, ca peste 90% din populatia adulta a tarii nu a aflat ca in Parlament se afla un proiect de lege prin care reproducerea asistata urmeaza sa fie platita din bugetul de stat. De ce de la bugetul statului? Statul plateste pensiile, indemnizatiile pentru mame, plateste burse scolare, subventioneaza medicamente si tratamente scumpe, achita un venit minim pentru cei lipsiti total de resurse, statul asuma, cu alte cuvinte, o larga raspundere sociala pentru toti membrii comunitatii. Pentru toate asigurarile si subventiile sociale exista temei in Constitutie. In schimb pentru RUAM nu exista niciun suport constitutional. Prin urmare, legiferarea unei subventii de stat pentru aceste tehnici medicale lipsite de scop terapeutic nu poate fi impusa de la sine, ci ar trebui justificata pe larg cu bune argumente.

In principiu, de ce subventioneaza statul un anumit lucru? Pentru ca acel lucru deriva din filosofia sa sociala, din tipul umanismului pe care il asuma sau pentru ca face parte dintr-o strategie sociala si economica plebiscitata in alegeri. Toate politicile publice, fara exceptie, se inscriu in aceste cadre. De exemplu, candidatul ACL, Klaus Iohannis, propune in programul sau electoral subventionarea pe cai multiple a familiilor cu copii (indemnizatii directe, crese, gradinite etc) cu scopul declarat de a inversa tendinta de scadere a natalitatii. Este o strategie menita sa previna colapsul sistemului de asigurari sociale de stat si sa dea un nou impuls societatii romanesti. Dar statul nu isi poate permite sa finanteze activitati lipsite de relevanta comunitara, mai ales cand nu le poate finanta cu adevarat nici pe celelalte. De ce nu nu s-ar adopta, de pilda, o lege care sa achite pretul biletelor la filarmonica? Ar fi un lucru exceptional si totusi nimanui nu i-a dat prin cap acest lucru, cu toate ca raspunde unei nevoi reale si de inestimabila insemnatate. Si cate si mai cate nu ar putea face statul daca ar avea cu ce! Unii propun, de pilda, achitarea de la buget a unui venit minim pentru absolut toti cetatenii! Si inca aceste lucruri ar putea fi deduse, la rigoare, dintr-un articol din Constitutie sau din Declaratia drepturilor omului.

Reproducerea asistata prin sofisticate tehnici medicale nu este, in schimb, decat expresia unei vointe subiective, fara relevanta sociala. E adevarat ca, in expunerea de motive a acestui proiect, se spune ca reproducerea umana asistata medical ar fi de natura sa diminueze ”consecintele negative, pe plan economic, ale imbatranirii populatiei”. Este un argument grotesc. Ca sa combati rata negativa a natalitatii ar fi nevoie de o adevarata industrie a reproducerii artificiale si de o participare de masa. Zeci de mii de cupluri in fiecare an (sau sute de mii, tinand cont de implicarea donatoarelor si purtatoarelor de sarcina) ar trebui sa ia cu asalt clinicile specializate. Dar, asa cum se vede cu usurinta, argumentul acesta este in primul rand mincinos, ceea ce descalifica fara drept de apel intregul proiect de lege. Asa cum foarte bine s-a remarcat in putinele comentarii consacrate subiectului, acest proiect este dedicat, de fapt, unor clinici medicale care detin tehnica necesara. Procedeele sunt scumpe si prea putine persoane isi pot permite sa recurga la ele, ceea ce ar lasa clinicile specializate fara clientela. Legea seamnana, intrucatva, cu amendamentul care permite universitatilor sa infiinteze scoli post-liceale si este, in esenta, produsul unui ilegitim trafic de influenta.

Dar chiar privind lucrurile din partea cealalta, a ”parintilor” beneficiari, legea nu poate fi justificata, caci creeaza pur si simplu un privilegiu. O categorie de oameni ar beneficia gratuit de tehnici extrem de scumpe pentru a-si implini o dorinta pur subiectiva. Un copil poate fi obtinut si prin adoptie si totusi statul nu subventioneaza adoptiile, desi acest lucru ar avea sens si s-ar putea justifica mult mai usor.

Nu ignoram ca nu am atins, pana acum, aspectele de fond cele mai importante. Dezvoltarea tehnicilor de reproducere umana asistata pune probleme grave de natura religioasa si juridica, dar ele sunt prea importante ca sa fie discutate la urma. Putem remarca insa, de pe acum, ca ne aflam in fata unui tertip obisnuit in societatile ignorante. O minoritate rapace si bine informata tinde sa profite de naivitatea celorlalti pentru a-si crea privilegii legale.

Sunteti de acord ca reproducerea asistata prin tehnici medicale sa fie subventionata de la bugetul de stat?

via
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Subventii de la stat #39917

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice organizeaza selectia asociatiilor si fundatiilor in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice organizeaza selectia asociatiilor si fundatiilor in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat, prin bugetul alocat MMFPSPV pentru anul 2015, lunile martie-decembrie

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice cod fiscal 4266669, cu sediul in Bucuresti, str. Dem. I. Dobrescu nr.2-4, intrarea B, Sector 1 Bucuresti, telefon/fax: 021/315.71.43 organizeaza selectia asociatiilor si fundatiilor in vederea acordarii de subventii de la bugetul de stat, prin bugetul alocat MMFPSPV pentru anul 2015, lunile martie-decembrie.

Selectia are loc in baza prevederilor Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.34/1998 aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1153/2001 cu modificarile si completarile ulterioare.
ministerul_muncii, sursa EVZ
Formularul Cererii de solicitare a subventiei, inclusiv Fisa tehnica si Bugetul unitatii de asistenta sociala se gasesc in anexa nr.1 la Normele metodologice si sunt disponibile in format electronic pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice la adresa: https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/politici-familiale-incluziune-si-asistenta-sociala/818-subventii

La aceeasi adresa puteti consulta si liniile prioritare de subventionare pentru anul 2015, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr.1838/2014, precum si Precizarile nr.2390/21.10.2014 privind aplicarea prevederilor Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr.1838/2014.

Cererea insotita de documentele prevazute la art.4 din Normele metodologice se depune in pachet inchis la registratura Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Str. Dem I. Dobrescu nr.2-4, intrarea B, Sector 1 Bucuresti, cod 010026, pana la data de 06 februarie 2015, ora 1400.

Dovada indeplinirii conditiei prevazuta la art.1 alin.(1) lit. a), respectiv art.4 alin.(1) lit. c) din Normele metodologice se face fie cu certificatul (decizia) de acreditare eliberat in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr.1024/2004 insotit de certificatul de acreditare a furnizorului de servicii sociale eliberat in baza Legii nr.197/2012, care asigura prelungirea valabilitatii certificatului/deciziei de acreditare eliberata in baza prevederilor HG nr.1024/2004, fie numai cu certificatul (decizia) de acreditare eliberat in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr.1024/2004, in situatia in care termenul de valabilitate mentionat pe acest document, nu a fost depasit.

In aplicarea prevederilor art.4 alin.(1) lit.e^1) se depune balanta contabila de verificare la data de 31 decembrie 2014.

Pot participa la procedura de selectie asociatiile si fundatiile care nu au incheiate conventii de acordare de servicii de asistenta sociala pentru anul 2015, cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan