Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Defaimarea sociala

Defaimarea sociala #41834

Liviu Dragnea, condamnat penal pentru fraudarea referendumului de suspendare a fostului presedinte, Traian Basescu, tocmai a depus in Senat un proiect de lege referitor la "defaimarea sociala", inca un exemplu al corectitudinii politice de care au fost cuprinsi cei ce, din nefericire pentru noi, sunt in masura de a lua decizii politice in numele tuturor.Mai intii trebuie remarcat ca proiectul de lege a fost depus la sfarsitul unei zile de vineri, chiar inainte de weekend, cu speranta ca pana luni ecourile se vor stinge si condamnatul penal Liviu Dragnea va putea lucra nestingherit la promovarea acesteia.

Dar sa vedem ce inseamna "defaimare sociala", in acceptiunea condamnatului penal Liviu Dragnea:

Prin defaimarea sociala se intelege fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Conform proiectului de lege a condamnatului penal Liviu Dragnea, "defaimarea sociala" constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 30.000, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social. Iar daca propunerea legislativa a condamnatului penal Liviu Dragnea va fi adoptata, "Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele dintre grupurile sociale”.

Cateva exemple care vor putea fi clasificate la capitolul "defaimare sociala":

Ai auzit de tiganul X care a terorizat aseara clientii restaurantului Y? Tiganul X te da in judecata si esti amendat cu pana la 30.000 lei pentru "defaimarea sociala" a persoanei fizice X.

Un grup de tigani au furat cablurile de telecomunicatii de cupru pe care le-au vandut apoi la un centru de colectare. "Defaimare sociala", amenda de pana la 60.000 de lei.

Oare daca eu spun ca Liviu Dragnea, pe langa faptul ca este condamnat penal, mai este si traseist politic, profitor si capusa economica care apeleaza la tactici mafiote pentru mentinerea controlului asupra judetului Teleorman comit o contraventie si pot fi amendat pentru "defaimare sociala”?
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Defaimarea sociala #41930

Senatul a aprobat, in sedinta plenului de miercuri, propunerea legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, initiata de Liviu Dragnea (PSD), potrivit careia defaimarea sociala se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei pana la 60.000 lei.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o in calitate de prima Camera sesizata, cu 52 de voturi "pentru", 23 de voturi "impotriva" si trei abtineri.

Propunerea vizeaza si infiintarea, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.

Departamentul are ca atributii sa aplice sanctiunile contraventionale persoanelor fizice si juridice care discrimineaza social, sa elaboreze Ghiduri de bune practici in materie, sa verifice implementarea masurilor de promovarea a demnitatii umane, dar si sa asigure asistenta de specialitate.

Departamentul va fi condus de vicepresedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, iar numarul maxim de posturi este zece, "exclusiv posturile aferente cabinetului vicepresedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii".

Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sociale sau anularea situatiei create prin discriminare.

"Toleranta este garantata pentru orice grup social, in conditiile in care nu se aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute in Constitutia Romaniei", se mai arata in initiativa legislativa.

Aceasta prevedere nu se aplica insa in cazul actiunilor care contravin legii, sprijina sau finanteaza terorismul, submineaza siguranta nationala, urmaresc sau incurajeaza segregarea sociala, pun in pericol caracterul unitar al statului sau sanatatea publica, precum si in cazul in care se incalca drepturile si libertatile altor persoane care nu apartin grupului social.

Propunerea social-democratului Liviu Dragnea vizeaza, totodata, promovarea demnitatii umane si tolerantei si prin activitatea didactica, dar si la nivelul administratiei publice si al functionarilor publici.

Astfel, cel putin o data pe an, Guvernul va prezenta o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice, iar Consiliile judetene si Consiliul General din Bucuresti vor elabora, anual, un plan privind implementarea acestor masuri.

"Concursurile pentru ocuparea functiilor publice vacante, organizate si gestionate conform legii, vor include evaluarea insusirii cunostintelor in domeniul legislatiei privind demnitatea umana, combaterea discriminarii, egalitatea de sanse si promovarea tolerantei fata de diferentele de grup", se mai arata in actul legislativ.

Liviu Dragnea a propus, de asemenea, ca demnitatea umana si toleranta sa fie promovate inclusiv prin mass-media, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune urmand sa includa, in grila lor de programe, emisiuni cu aceasta tematica, care vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie.

In expunerea de motive, Liviu Dragnea sustine ca toleranta fata de diferentele dintre grupurile sociale are "un rol vital pentru coexistenta diverselor grupuri sociale in cadrul unei natiuni, fara a afecta identitatea, valorile, istoria si aspiratiile acelei natiuni".

"Promovarea tolerantei pleaca de la premisa ca fiecare grup social trebuie sa isi continue libera manifestare in cadrul aceleiasi natiuni, in coexistenta si buna intelegere cu celelalte grupuri sociale determinate pe criterii etnice, religioase, de gen, etc. Segregarea sociala si nationala reprezinta un concept opus fata de intelesul pe care il are 'toleranta' in cadrul prezentei propuneri legislative. In fapt, segregarea si tendintele separatiste exprima o forma de intoleranta fata de celelalte grupuri sociale din cadrul aceleiasi natiuni", precizeaza Dragnea in documentul amintit.

De asemenea, social-democratul precizeaza faptul ca initiativa sa de lege vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de "Conventia Cadru Europeana pentru promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei", "propusa ca model pentru toate statele membre ale UE, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii".

"In cazul adoptarii acestei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale", mai apreciaza deputatul PSD in expunerea de motive.
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Ultima editare: by daniel.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Defaimarea sociala #41931

Ministrul Justitiei, despre legea privind incriminarea defaimarii sociale: "Nu trebuie decat sa ne uitam in jurul nostru sa ne dam seama ca este nevoie de o forma de protectie"

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat miercuri, fiind intrebat despre legea privind incriminarea defaimarii sociale votata de Senat si initiata de Liviu Dragnea, ca este suficient sa ne uitam in jurul nostru pentru a ne da seama ca este nevoie de o forma de protectie pentru demnitatea umana. Pe de alta parte, Cazanciuc a admis ca nu a citit textul legii integral.

"Nu trebuie decât să ne uităm în jurul nostru, în zilele noastre, să ne dăm seama că este nevoie de o formă de protecţie (a demnităţii umane - n.r.). Relaţiile sociale evolueză permanent este greu să spui dacă un text de acum 10 ani mai corespunde unor nevoi de protecţie, în momentul actual", a declarat Robert Cazanciuc, întrebat de ce mai era nevoie de o astfel de lege, în contextul în care există un act normativ care vizează discriminarea, transmite Mediafax.

El a mai afirmat că dacă iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea va genera "o dublă reglementare cu siguranţă cineva va semnala acest lucru".
 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Defaimarea sociala #41932

 • daniel
 • Avatarul lui daniel
 • Deconectat
 • Administrator
 • Cuget, deci exist!
 • Posts: 16143
 • Thank you received: 5260
 • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Defaimarea sociala #41941

P.S.D.ul si nu numai el au innebunit.

Tara se scufunda in saracie ,iar ei bat campii rau de tot.

Vor venii P.N.L.ul la putere si vor da o lege in care cei care nu sunt de acord cu penelisti sunt infractori pentru ca tara trebuie dezvoltata cu forta.! :(

Deh, avem Parlament , pentru a da legi aberante. Judecatorii vor fi trimisi sa se specializeze in horoscop si noroace.

Romania devine tara cea mai interesanta din lume. :) :)
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 6749
 • Thank you received: 732
 • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.